Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ


Ένας δημοσιογράφος της Ανατολής (τοπικής εφημερίδας), χωρίς να με ονοματίσει με εγκάλεσε να "επανέρθω σε τάξη", καθότιν η κίνησή μου να αναρτήσω τη συγκεκριμένη αφισέτα, εκνεύρισε Ισραηλινό τουριστικό πράκτορα... Ο πράκτωρ έκανε παράπονα στο γραγείο τουρισμού του δήμου Αγίου Νικολάου. Ο αρθρογράφος λοιπόν για να μην γίνει ζημιά στο τουρισμό που περνάει κρίση, μου ζητάει ευγενικώς πλην σαφώς να κατεβάσω την πέτρα του σκανδάλου...

Πανάθεμά με, σήμερα το πρωί που το διάβασα αισθάνθηκα σαν απεργός ναυτεργάτης, που θα έπρεπε να σκάσω και να μη μιλώ στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης...

Σήκωσα λοιπόν και γω τα μανίκια μου και έγραψα στον αρθρογράφο τα κάτωθι:

Αγαπητέ φίλε Νίκο Τραντά,
Κατ’ αρχήν διαμαρτύρομαι, γιατί στο άρθρο που έγραψες χθες στη στήλη σου στην ΑΝΑΤΟΛΗ και γνωστοποίησες τις απόψεις σου για την ανάρτηση αφισσέτας στο κατάστημά μου, σχετικά με το Παλαιστινιακό ζήτημα, δεν ανέφερες το όνομά μου. Ξέρω ότι σκέφτηκες πιθανά να με προστατέψεις από τυχόν αντιδρώντες …αλλά πάλι το νόημα του άρθρου σου δεν βοηθούσε προς την ίδια κατεύθυνση κι ο τόπος είναι μικρός για να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Άκου λοιπόν. Πρώτον η ανάρτηση της αφισσέτας, δεν ήταν προϊόν αγανάκτησης (όπως σημείωσες) αλλά πολιτικής απόφασης. Δεύτερο η έκκλησή σου να το «ξανασκεφτώ για το καλό του τόπου», δεν χρειαζόταν, γιατί το ξανασκέφτηκα πολλές φορές πριν το κάνω, όπως σκέφτηκα και τις τυχόν συνέπειες για την πόλη και το τουρισμό, αφού όπως ίσως γνωρίζεις αγαπώ αυτό το τόπο όσο κι εσύ. Άλλωστε ο πρώτος που θα «πληγόταν», θα ήταν το ίδιο το κατάστημά μου, και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη για τους εμπόρους (και όχι μόνο) εποχή.
Όμως, στην δική μου ηθική ιεραρχία, πρωτεύει ο Βασίλης ως άνθρωπος, έπεται ο Βασίλης ως Έλληνας και κάπου προς το τέλος βρίσκεται ο Βασίλης ως έμπορος. Ίσως να το χεις νοιώσει και εσύ αλλά κάποιες στιγμές, είναι σα να θες να ουρλιάξεις και να μην έχεις στόμα. Εκεί δεν μπορείς να περιμένεις την επιτηδευμένη γλώσσα της διπλωματίας να σε αντιπροσωπεύσει. Η γλώσσα τους είναι ψεύτικη και τα ψελλίσματα τους εξυπηρετούν τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που κρύβονται από πίσω τους. Ήρθε η ώρα για τη διπλωματία των λαών. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στις κρίσιμες για την ανθρωπότητα στιγμές. Και όχι να σιωπάμε. Όπως δεν σιώπησαν οι 700 ακτιβιστές που άφησαν πίσω τους οικογένειες, επαγγελματικές υποχρεώσεις και κυρίως τον καναπέ τους.
Νίκο, ήμουν, είμαι και θα παραμείνω βαθιά Καζαντζακικός. Η σωτηρία όλου του κόσμου περνάει από μένα …κι αν ο κόσμος καταστρέφεται πάλι εγώ θα φταίω. Η κίνησή μου αυτή λοιπόν έγινε γιατί έτσι μόνο μπορώ να βαδίσω σε αυτό τον κόσμο και να βλέπω στα μάτια τα κοπέλια μου χωρίς να κατεβάζω από ντροπή το βλέμμα μου.
Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι η συγκεκριμένη αφισσέτα θα κατέβει μόνο όταν επιστρέψει κι ο τελευταίος αιχμάλωτος από τις φυλακές της υψίστης ασφαλείας της Μπιρσίμπα (Βηθεσδά).
Θέλω όμως να σε ενημερώσω και για τα αποτελέσματα της πράξης μου. Υπάρχει πλήθος κόσμου, διαφόρων εθνικοτήτων, που όταν περνάει από το μαγαζί έρχεται να μας σφίξει το χέρι, να ενημερωθεί για τις εξελίξεις ή και να φωτογραφήσει την αφισσέτα. Εκτός των Γερμανών, Άγγλων, Βέλγων και λοιπόν Ευρωπαίων, έρχονται και Ισραηλίτες που σαφώς στεναχωρημένοι για τα όσα έγιναν, μιλάνε για το Παλαιστινιακό προσπαθώντας να εξηγήσουν και τη δική τους οπτική. Άλλωστε στην επιγραφή δεν καταφέρομαι εναντίον του Ισραηλινού λαού αλλά μόνο όσων υποστηρίζουν την πολιορκία της Γάζας. Αυτή είναι η διπλωματία των λαών. Θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να μεταφέρουν στη χώρα τους το μήνυμα. Το μήνυμα ότι η κυβέρνησή τους, εκθέτει το Ισραήλ στη διεθνή κοινή γνώμη.
Καλώ κι εγώ λοιπόν με τη σειρά μου όλους τους ανθρώπους των ΜΜΕ να μην συνωμοτήσουν στη σιωπή των ισχυρών και αν αγαπάνε το τόπο τους και το τουρισμό ας ασχοληθούν με τις λακκούβες στο δρόμο των Χαβανίων, τα πακέτα all inclusive που έχουν καταστρέψει τον τουρισμό, τη κατάργηση του 2% που οδηγεί στο κλείσιμο ή το δανεισμό τους τουριστικούς Δήμους, το βόρειο οδικό άξονα από τον οποίο χρειάζεσαι 3 παρακάμψεις για να φτάσεις στο τόπο μας, το Δήμο επιχείρηση που πουλά ξαπλώστρες με 5ε στους τουρίστες που επισκέπτονται τις παραλίες, τα επιχειρηματικά συμφέροντα που καταστρέφουν το απίστευτης ομορφιάς φυσικό μας περιβάλλον. Όλοι αυτοί προσφέρουν στη περιοχή μας συγκριτικό μειονέκτημα και όχι η επιγραφή στο μαγαζί μου.
Επωνύμως και ιδιοχείρως Βασίλης Χατζηδάκης

4 σχόλια:

  1. συγνωμη Βασιλη αλλα το θεωρω λιγο ρατσιστικο το πανο σου...θα προτιμουσα να εξεφραζες τις αντιρησεις σου οχι απαγορευοντας την εισοδο αλλα δειχνοντας την αγανακτηση σου διαφορετικα οπως π.χ.αναρτοντας πανο οτι στηριζεις τον παλαιστινιακο λαο ,βαζοντας φωτογραφιες ,μαζευοντας υπογραφες διαμαρτυριας...και δεν το λεω αυτο για να μην γινει ζημια στον τουρισμο η στο εμποριο αφου πιστευω οτι το αποτελεσμα θα ηταν το ιδιο κατα τη γνωμη μου καποιοι θα ενοχλουνταν και καποιοι θα σε επιβραβευαν αλλα να αποκλειεις την εισοδο σε καποιον και να το γραφεις ετσι στο μαγαζι σου μου θυμιζει εικονες που εχουμε δει απο απαρχαιντ,ναζιστικη γερμανια και αμερικη του 60..κατα τα αλλα συμφωνω απολυτα με αυτα που λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω παλυ διαφωνω τις περισοτερες φωρες με αυτα που λεει ,κανει και πρεσβευει ο βασιλης αλλα σε αυτη την περιπτωση το κακο ειναι μικρο σε σχεση με αλλα ,και αυτο γιατι θεωρω τον ισραηλινο τουρισμο φτηνιαρικο και ανεφ σημασιας,οι ανθρωποι κατα κυριο λογο ειναι τσιφρηδες,παζαρτζηδες και αγενης χωρις βεβαια να ειναι και οι μονοι καθωτι απο οτι βλεπω εγω τουλαχιστον το 50% του τουριστικου προιοντος αποτεληται απο κοσμο οχι μονο φτωχο αλλα και με ελλημα παιδιας και καλης σημπεριφωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασίλης Χατζηδάκης3 Ιουνίου 2010 στις 7:57 μ.μ.

    2 οφειλόμενες απαντήσεις:
    Επιμένω ότι το μήνυμα στο αφισσετάκι είναι αντιρατσιστικό, μια που απαγορεύει την είσοδο στους ρατσιστές που υποστηρίζουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γάζα. Απόδειξη οι δεκάδες Ισραηλινοί που μας ανοίγουν συζήτηση, πραγματικά απογοητευμένοι με τη σφαγή στα πλοία. Αρχικά είχα σκεφτεί να βάλω No citizen of the world... αντί του No Israeli citizen... Όμως το πρώτο, δεν θα έδινε ένα πόνο στο στομάχι, σε όσους με τη σιωπή ή τη συναίνεση τους, διευκολύνουν την Σιωνιστική υστερική βία.
    Ο δεύτερος σχολιαστής πρέπει να προσέξει το ρατσιστή που αναπτύσεται μέσα του. Αγαπητέ είσαι ένας εκολλαπτόμενος Νετανιάχου, αφού μετράς την ποιότητα του ανθρώπου, ανάλογα με το πόσα φράγκα ξοδεύει στο μαγαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ που εστω και με το καυστικο σχολιο μου σου πρωσφερα εμμεση υποστηρηξη αφου ουτε εμενα μου αρεσαι οτι εγηνε απο πλευρας ισραηλινων,(και η αποψη μου για αυτους ειναι αυτο που εισπρατω καθημερινα,και η ποιοτητα των ανθρωπων φενεται σε ολλες τις εκφανσεις της ζωης τους οπως και στις οικονομικες τους συναλαγες),αλλα εσυ βεβαια ως υπερανω,παντογνωστης και κριτης των παντων δεν θελεις υποστηρηξη απο νεους νιετανιαχου,ρατσιστες και αδυσταχτους σηφεροντολογους,.......υ.γ.1 ελεγα να κλεισω καπως προσβλητικα αλλα το απεφηγα, υ.γ.2 η απαντηση ψιχογραφημα ηταν περιτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή