Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΟΖΩΝΤΑΝΩΝ

Οι νεκροζώντανοι τις μέρες σημαδεύουν
μία μία και μετράνε τον καιρό.
Τα κίνητρα να ζήσουνε γυρεύουν -
στην τσέπη τους δεν έχουν ούτ' ευρώ.
Τους πήραν και το σπίτι - θλιβερό!
Δεν έχει μείνει κάτι να πιστεύουν.
Των φόρων το τσουνάμι, φοβερό,
τους έπνιξε και πια δεν την παλεύουν.

Μαζεύονται σ' ουρές και φοβισμένοι
πληρώνουνε αυτό που αναλογεί -
σαν να όρισε κάποια άγνωστη Ειμαρμένη
το χρέος καθενός πριν γεννηθεί.
Σαν κάποια Προφητεία θα εκπληρωθεί
μ' απέλπιδες ανθρώπους, που τους κλέβουν.
Το μέλλον τους σαν βρόγχος - και νοσεί.
Τους έπνιξε και πια δεν την παλεύουν.

Τα βράδια μες τα σπίτια ξαγρυπνούνε
φωνάζουνε στο ίντερνετ - γραπτά.
Στο facebook ατάκες διακινούνε
και στέλνουν στο twitter μαζικά.
Στους δρόμους βγαίνουν λίγοι τελικά:
οι νέοι που θυμώνουν κι αγριεύουν.
Βουλιάζουν οι μεγάλοι - η απελπισιά
τους έπνιξε και πια δεν την παλεύουν.

Κόσμε του διαδικτύου για σένα γράφω,
για μένα, για όσους ένα φως γυρεύουν.
Να σηκωθούν οι νεκροζώντανοι απ' τον τάφο:
τους έπνιξε και πια δεν την παλεύουν.
7/12/2011
Σοφία Κολοτούρου


http://blog.sofiakolotourou.gr/archives/2299

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ο Ρωμύλος... έξω από τα δόντια


Ολίγο από γκιουβέτσι ή μήπως ήρθε η ώρα ν’ αρπάξεις το κριμπάτσι;

Αλλιώς ήθελα να ξεκινήσω αυτό το σημείωμα το σχετικό με τον προϋπολογισμό για το 2012 κι όσα πρόκειται να μας συμβούν το επόμενο έτος. Έκανα όμως το λάθος και αντί να περιποιηθώ τις τομάτες, τις πιπεριές και τα κρεμύδια μου παρακολούθησα αρκετές από τις ομιλίες των ‘πατέρων’ του Έθνους στη Βουλή. Εμείς τους στείλαμε εκεί, εμείς απεμπολούμε κάθε 4 χρόνια τα συμφέροντά μας και ψηφίζουμε μαζοχιστικά. Ας προσέχαμε...

Όποιος έτυχε να παρακολουθήσει έστω και λίγους ομιλητές πρέπει να έχει μείνει με μια απορία:’ Χασίσια καπνίζουν εκεί μέσα, ναρκωτικά παίρνουν, ενέσεις ηρωίνης βαράνε;’ Τι σχέση μπορεί να έχουν οι εκθέσεις ιδεών των απολογητών της αστικής πολιτικής με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος στη χώρα μας, και όχι μόνο; Μόνο τα κλάματα που δεν έβαλε ο κ. Γιαννίτσης-τον θυμάσαι, ε;-υπερασπιζόμενος τους χειμαζόμενους Τραπεζίτες, ο δε κ. Κρεμαστινός είναι σίγουρος, ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει ελπίδα υλοποίησης αν δεν πειστεί ο λαός για την αναγκαιότητα των μέτρων και δεν βάλει πλάτη στην υλοποίησή τους. Τόσο θράσος από ένα καθηγητή Πανεπιστημίου. Αμ ο άλλος; Ο Χρυσοχοΐδης ντε, ο Εξαρθρωτής, αυτός που έβαλε πλώρη για Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ή μήπως για Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ;- τι έσουρε του πανίβλακα του ΓΑΠ δεν λέγεται.Τόσα χρόνια σ’ άλλη βάρκα ήταν επιβάτης, όχι στου ΠΑΣΟΚ; Όλοι τους πάντως ( δεν αναφέρομαι στους ομιλητές του ΚΚΕ ) έδωσαν όρκο υποταγής είτε στην άρχουσα τάξη, είτε στους αρχηγίσκους τους

Δεν παρακολουθώ Αστικό Τύπο και δεν ξέρω αν και με ποιο τρόπο πααρουσίασαν τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό. Εγώ θα σας παρουσιάσω ορισμένες πτυχές του για να ξέρετε τι σας περιμένει το 2012 και να σας αφαιρέσω κάθε άλλοθι άγνοιας. ( Θεωρώ περιττό να σας ενημερώσω, ότι τα πράγματα τα βλέπω από την σκοπιά του εργαζόμενου, ο οποίος παράγει τον πλούτο κι όχι από την σκοπιά των αστών, οι οποίοι τον νέμονται.)

Ας ξεκινήσουμε την περιπλάνησή μας, παραθέτοντας ένα γενικό πίνακα σχετικό με το πς μοιράζονται οι κρατικές δαπάνες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ

ΠΟΣΑ ( σε εκατ. ευρώ)

ΠΟΣΟΣΤΟ ( στο σύνολο)

Τόκοι-χρεωλύσια-ενίσχυση τραπεζών

120,914

71,1%

Μισθοί και Συντάξεις Δημοσίου

18,415

11,4%

Επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων,Πρόνοιας-Υγείας, νοσοκομείων-Παιδείας-συγκοινωνιών.

17,173

10,1%

Λειτουργικές δαπάνες του κράτους

4,244

2,5%

Διάφορες δαπάνες

8,252

4,9%

ΣΥΝΟΛΟ

169,998

100%




ΠΗΓΗ:ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012

Εισηγητική Έκθεση, σελίδα 57


Πιο αναλυτικά τώρα, σύμφωνα με την Έκθεση και τις αξιώσεις της Τρόικας σχετικά με τον τρόπο κατάρτισης και παρουσίασης του προϋπολογισμού, οι κρατικές δαπάνες εμφανίζονται στις εξής τρεις ενότητες.

Α: ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, εκείνες οι δαπάνες οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου να εξσφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του αστικού κράτους ή ότι απέμεινε απ’ αυτό,

Β:ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ του Προϋπολογισμού, εκτός από τα χρεωλύσια του Δημόσιου Χρέους και

Γ: ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.

Ας παρακολουθήσουμε τώρα πιο αναλυτικά κάθε κατηγορία χωριστά.

Α: Πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 49,1 δις ευρώ, μειωμένες κατά 5,3% σε σχέση με φέτος. Εδώ περιλαμβάνονται,

1) Οι Αποδοχές και Συντάξεις για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και αναμένεται να απορροφήσουν 19,4 δις ευρώ, κονδύλι κατά 3,3% μικρότερο από φέτος. Είναι ίσο περίπου με το αντίστοιχο κονδύλι του 2006, μόνο που τότε μοιραζόταν σε 856 χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους έναντι 1,1 εκατομμυρίου το 2012.

2)Οι Μεταβιβαστικές Πληρωμές, πρόκειται για το κονδύλι το οποίο προορίζεται για την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, της Παιδείας κλπ, το οποίο θα κυμανθεί στα 17,17 δις ευρώ έναντι 18,8 δις φέτος. Θα είναι δηλαδή μειωμένο κατά 8,6%.

3) Οι Καταναλωτικές και Σύνθετες δαπάνες, δαπάνες λειτουργίας του δημόσιου τομέα και τις κρατικές προμήθειες-π.χ αγορά νοσηλευτικού υλικού, μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό ένεκα του όρου ‘προμήθεια’- και οι οποίες αναμένεται να κινηθούν στα 2,5 δις , έναντι 4 περίπου δις το 2009.

4) Οι Πληρωμές που αντικρίζονται από πραγματοποιούμενα έσοδα, πρόκειται για πόρους οι οποίοι αποδίδονται στους ΟΤΑ, τον ΟΓΑ κλπ. Για το 2012 το εν λόγω κονδύλι διαμορφώνεται στα 7,1 δις, μειωμένο κατά 7,7% σε σύγκριση με φέτος, όταν και κυμάνθηκε στα 7,7 δις ευρώ.

Β: Το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ του τακτικού προϋπολογισμού αναμένεται να απορροφήσει 15,773 δις έναντι 18,9 δις φέτος. Αθροιστικά με τις πρωτογενείς δαπάνες, οι κρατικές δαπάνες του 2012, σε αυτό το επίπεδο, υπολογίζονται σε 64,9 δις ευρώ, έναντι 70,7 δις ευρώ φέτος. Εδώ υπολογίζονται οι δαπάνες που αφορούν την εξυπηρέτηση των χρεών του δημοσίου, είτε από δανεισμό, είτε από μεταφερόμενα στο δημόσιο χρέη. Τα ποσά αυτά καταβάλλονται κατά κύριο λόγο στους τραπεζίτες και δευτερευόντως σε άλλα λαμόγια του κεφαλαίου, μιας κι εδώ περιλαμβάνονται;

1) Οι καταπτώσεις εγγυήσεων, ποσά που αναλαμβάνουν, αλλά δεν εκπληρώνουν κρατικοί οργανισμοί και δημόσιοι φορείς. Για το 2011 εκτιμάται ότι το ποσό είναι της τάξης του 1,48 δις ευρώ, ενώ για το 2012 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 1,63 δις αυξημένο κατά 9,5%.

2) Οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, οι οποίες φέτος κινήθηκαν στα 17,52 δις ευρώ, ενώ για το 2012 το σχετικό κονδύλι ανέρχεται στα 17,9 δις. Το Υπουργείο υπολογίζει ότι με τη συμφωνία για κούρεμα 50%, το σχετικό κονδύλι θα ανέλθει στα 12,75%, μόνο που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

3) Οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων για παλιότερες οφειλές θα απορροφήσει 400 εκ. ευρώ για να αποζημιωθούν τα διάφορα λαμόγια, τα οποία νέμονται και λυμαίνονται το δημόσιο σύστημα Υγείας.

4) Τα εξοπλιστικά προγράμματα θα απορροφήσουν 1 δις ευρώ, από 600 εκατ. ευρώ φέτος, αυξημένα κατά 66,7%-κρατιέμαι για να μην σχολιάσω.

Γ:ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, όπου αθροίζονται όλες οι προηγούμενες δαπάνες με τα κονδύλια που πληρώνει το δημόσιο για την εξόφληση των χρεών του. Εδώ περιλαμβάνονται,

1) Τα τοκοχρεωλύσια μακροπόθεσμου δανεισμού, τα οποία για το 2012 θα είναι αυξημένα κατά 45,2% και θα κυμανθούν στα 41,8 δις ευρώ, έναντι 28,8 φέτος.

2) Τα τοκοχρεωλύσια βραχυπρόθεσμου δανεισμού, τα οποία θα απορροφήσουν 25 δις ευρ,

3) Η τακτοποίηση οφειλών προηγούμενων χρόνων. Σ’ αυτόν τον κωδικό εμφανίζεται για πρώτη φορά ένα ποσό της τάξης των 6 δις, το οποίο οι λογιστές της τρόικας απαίτησαν να μπει, αφού θα πληρωθεί από τους φορολογούμενους και θα χρειαστούν νέες ρυθμίσεις κι επιπλέον μέτρα. Υποτίθεται ότι αφορά’ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων οικονομικών ετών της γενικής κυβέρνησης’.

4) Συμμετοχές σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ένα υπολογιζόμενο ποσό της τάξης των 32,1 δις ευρώ, το οποίο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμβάλει στην παραπέρα ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Όπως φαίνεται και από τον παραπάνω πίνακα της Εισηγητικής Έκθεσης από τα 169,998 δις κρατικά έξοδα οι τράπεζες καρπώνονται το 71,1%, δηλαδή 120,914 δις.

Η Καθημερινότητά σου μέσα από τον Προϋπολογισμό.

Τί σημαίνουν όμως οι αριθμοί του υπό ψήφιση Προϋπολογισμού στην καθημερινή σου ζωή; Ας επιχειρήσουμε μια δεύτερη ανάγνωση των αριθμών.

Είδαμε παραπάνω ότι οι μεταβιβαστικές πληρωμές θα είναι μειωμένες κατά 8,6% και θα κυμανθούν στα 17,17 δις ευρώ. Το νέο μαχαίρι στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, επιφυλλάσσουν νέες δραματικές περικοπές σε συντάξεις, παροχές Υγείας και Πρόνοιας. Οι μειώσεις σε όλα τα ταμεία θα είναι πρωτόγνωρες, με τη μείωση στο ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό να φτάνει το 41,6%, πέφτοντας από τα 3,698 δις φέτος, στα 2,158 δις για το 2012. Η μείωση στον ΟΓΑ θα είναι της τάξης του 23,5%, του ΟΑΕΕ της τάξης του 10,6%, του ΝΑΤ κατά 11,5%.

Στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας η πρόθεση της έκνομης κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΕΕ-ΔΝΤ, της κυβέρνησης του τραπεζίτη Παπαδήμου να μειώσει τις δαπάνες της Υγείας κατά 12,9%-οι παροχές Πρόνοιας είναι μόλις 750 εκ.ευρώ, δείχνει την επικείμενη σύνθλιψη και καθήλωση των υπηρεσιών στον τομέα Υγείας-Πρόνοιας. Αυτό δείχνει η διάθεση 1,69 δις για το 2012 από 1,94 δις το 2011, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και εποπτευόμενους φορείς. Τα νοσοκομεία υπολογίζεται ότι θα έχουν ‘έσοδα’-χαράτσι του ασθενούς- 110 εκατ, ενώ θα διατεθούν και 550 κλίνες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Για την Πρόνοια μολονότι προβλέπνται για το 2012 750 εκατ. έναντι 733 φέτος, πρέπει να σημειωθεί ότι το 2010 είχαν διατεθεί 906 εκατ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ποσό ήταν στοιχειδώς επαρκές.

Στον τομέα της Παιδείας επίκειται χοντρός πέλεκυς. Συνολικά για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο προϋπολογισμός προβλέπει 1.747.780 δις ευρώ, μειωμένος κατά 143.280.528 εκατ ευρώ φέτος και κατά 248.816.733 ευρώ λιγότερα από το αντίστοιχο του 2010. Τεράστια μείωση της τάξης του 63,3% προβλέπεται για τις λειτουργικές δαπάνες του 2012 για την Α/θμια Εκ/ση. Το διατιθέμενο ποσό είναι της τάξης των 2.865.000 ευρώ, έναντι 17.170.770 ευρώ φέτος. Για την Β/θμια Εκαπίδευση τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Το συνολικά διατιθέμενο ποσό είναι 2.191.659 δις ευρώ, από 2.404.218.338 φέτος. Οι λειτουργικές δαπάνες θα κυμανθούν στα 15.194.000 ευρώ, από 36.009.174 φέτος, μειωμένες κατά 57,8%. Ανάλογες θα είναι και οι μειώσεις στα ποσά που θα διατεθούν στα ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Οι ΟΤΑ αναμένεται να αδειάσουν ότι ψιλά θα έχουν απομείνει στις τσέπες των δημοτών τους από τη ληστεία της τρίδυμης αμαρτωλής κυβέρνησης Παπαδήμου.Ο προϋπολογισμός προβλέπει συνολική κρατική επιχορήγηση των Δήμων και η οποία θα φτάσει στα 2,6 δις, έναντι 3,5 δις για το 2011. Δηλαδή υπάρχει μείωση της τάξης του 25,7%. Για τις Περιφέρειες έχει προβλεφθεί κονδύλι 600,4 εκατ. ευρώ, έναντι 849 εκατ. ευρώ φέτος. Υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των εσόδων των ΟΤΑ( Δήμοι και Περιφέρειες ) για το 2012. Τα έσοδα για το 2011 αναμένεται να κλείσουν στα 7.022 εκατ. ενώ για το 2012 αναμένονται έσοδα 6.486 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα για το 2011 εκτιμώνται στα 6.987 εκατ. ευρώ και για το 2012 θα είναι 6.486 εκατ. ευρώ. Μια σημαντική λεπτομέρεια. Η διαφορά εξόδων (6.486 εκ. ευρώ )-κρατικής επιχορήγησης ( 3.214,3 ευρώ) είναι της τάξης των 3.272 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που θα καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από τους δημότες μέσα από την αύξηση των κάθε είδους τελών, της μείωσης του εργατικού-μισθοδοτικού- κόστους,

Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα τους σιγοντάρεις. Μέχρι πότε θα πηγαίνεις στη δουλειά, ενώ έχει κηρυχθεί, έστω για τους τύπους, απεργία; Πόσο καιρό θα σου πάρει να καταλάβεις, ότι την απροθυμία σου να χάσεις ένα μεροκάματο, την απέχθεια που αισθάνεσαι για τους συνδικαλισταράδες που γίνονται μετά Υπουργοί Εργασίας-τελευταίος αστέρας του είδους ο Γιάννης Κουτσούκος, περαστικός από την καρέκλα του προέδρου της ΑΔΕΔΥ και η εμπλοκή του στη νέα ρύθμιση για το βαθμό αναπηρίας των μεταμοσχευμένων, των καρδιοπαθών κλπ- εκλαμβάνεται από τους πολιτικούς υπαλλήλους της αστικής τάξης σαν αποδοχή της πολιτικής τους;

Μέχρι πότε θα ανέχεσαι το παιδί του γείτονά σου να λιγοθυμά στο σχολείο από ασιτία; Μέχρι πότε θα κλείνεις τα μάτια σου στην φτώχεια γύρω σου; Μέχρι πότε θα περιμένεις πότε θα έρθει η σειρά σου;

Πότε θα σταματήσεις να παραγγέλνεις ‘ολίγο από γκιουβέτσι’, όταν με τη δουλειά σου παράγεις δυο κιλά χαβιάρι την ημέρα; Οι χαλυβουργοί της Ελευσίνας σου δείχνουν τον δρόμο του έντιμου αγώνα.

Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα για την κρίση; Μια κρίση για την οποία δεν ευθύνεσαι εσύ,μια κρίση που δεν είναι κρίση χρέους, αλλά κρίση του καπιταλισμού και οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κερδών του κεφλαίου; Θυμήσου μόνο πόσα δις κέρδη είχαν οι ελληνικές τράπεζες την τελευταία δεκαετία.Μήπως ήρθε η ώρα να πετάξεις την τηλεόραση στα σκουπίδια;

Μήπως ήρθε η ώρα να συμπορευτείς με το ΚΚΕ;

Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείς την πλήρη αποδέσμευση της Ελλάδας από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, για μονομερή κατάργηση του συνόλου του χρέους, για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, για την Λαϊκή Εξουσία;

Ρωμύλος Αυδής

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Οι μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να βγάλουν συμπεράσματα. Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι το τελειωτικό χτύπημα.



Προς εξαφάνιση η πάλαι ποτέ "ραχοκοκαλιά" της Ελληνικής οικονομίας.


Προς εξαφάνιση η πάλαι ποτέ "ραχοκοκαλιά" της Ελληνικής οικονομίας.
Το μεγάλο κεφάλαιο έχει στις μέρες μας μεγάλες ορέξεις. Επειδή υπάρχει ακόμα πολλή «μαρίδα» στην αγορά του εμπορίου, οι μεγαλοκαρχαρίες δεν μπορούν να επιβάλλουν μονοπωλιακές καταστάσεις και να διαμορφώσουν όπως θέλουν μισθούς, και τιμές. Κάποιος πρέπει να βγάλει την «μαρίδα» εκτός τοπίου.
Τα μικρομάγαζα σίγουρα δεν απειλούν τα μεγάλα κεφάλαια του εμπορίου. Τα πολυκαταστήματα, η πολυεθνικές αλυσίδες, μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα σε πολύ μικρότερες τιμές και με όρους που συνήθως αυτά επιβάλλουν στους παραγωγούς. Ορισμένες φορές αυτές οι ίδιες οι πολυεθνικές είναι ταυτόχρονα και οι εισαγωγείς ή οι παραγωγοί των εμπoρευμάτων. Παρακάμπτουν δηλαδή το κόστος του μεσάζοντα. Το μεγάλο μέγεθός τους, δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα να έχουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία ειδών, πολύ μεγαλύτερη γκάμα τιμών και πολύ μικρότερο κόστος μεταφοράς. Το προσωπικό τους, απολαμβάνει μισθούς πείνας και δικαιώματα γαλέρας. Με τα λεφτά που μπορούν να διαθέσουν για διαφήμιση, μπορούν να ελέγξουν ή να προσανατολίσουν τις καταναλωτικές συνήθειες του Έλληνα. Με την πολιτική τους επιρροή μπορούν να διαμορφώσουν όπως θέλουν τη νομοθεσία για τα ωράρια καταστημάτων, να πάρουν επιδοτήσεις ή να έχουν φοροαπαλλαγές. Θα έλεγε κανείς πως με όλα τα παραπάνω η εξαφάνιση του μικρέμπορα - αυτοαπασχολούμενου, είναι νομοτέλεια. Θα γίνει αργά ή γρήγορα.Κι όμως...ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΟΥΝ. Θέλουν την απόλυτη επικράτησή τους εδώ και τώρα. Βλέπετε η ποιότητα και η γνώση επί των εμπορευμάτων που επιλέγονται προσεκτικά, το προσωπικό γούστο του μαγαζάτορα, η διαπροσωπική και εγγυημένη σχέση που έχει με τον καταναλωτή, δεν μπορούν να αναπαραχθούν εύκολα από το μεγάλο εμπορευματικό κεφάλαιο. Για αυτό το μεγάλο κεφάλαιο θέλει να τελειώνει με τη «μαρίδα», και το "διαρθρωτικό πρόβλημα" που προκαλεί στην αγορά... δηλαδή στα κέρδη τους και στην ολοκληρωτική επικράτησή τους. Οι λεγόμενες ¨αγκυλώσεις" στην αγορά, είμαστε εμείς. Οι μικρομεσαίοι.Βρίσκουν λοιπόν την κυβέρνησή τους, (γιατί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, η κυβέρνηση του κεφαλαίου και των τραπεζιτών, είναι η δικιά τους κυβέρνηση) και καθαρίζουν μέσω του πρoϋπολογισμού. Δείτε στο παρακάτω πίνακα το συσχετισμό δυνάμεων σε επίπεδο κοινωνίας, πώς καθρεφτίζεται με αριθμούς στο προϋπολογισμό του 2012.




Για τους αυτοαπασχολούμενους, την πάλε ποτέ «ραχοκοκαλιά της οικονομίας», η κυβέρνηση προσφέρει ιδιαίτερη περιποίηση.
Ειδικά, λοιπόν, γι' αυτούς, έχουν θεσπιστεί επιπλέον, το τέλος επιτηδεύματος που θα αποδώσει 250 εκ. ευρώ το 2011 και 400 εκ. ευρώ το 2012, η «περαίωση» και το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων (αδιευκρίνιστου ποσού) και μαγειρεύονται τα νέα «αντικειμενικά κριτήρια» που βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και προβλέπονται σκληρότερα από προηγούμενα.
Συνολικά, οι αυτοαπασχολούμενοι θα επιβαρυνθούν το 2012 με 5 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 53,5% σε σχέση με το 2011 και κατά 216,5% σε σχέση με το 2010. Αυτό σημαίνει χοντρικά χαράτσι 4.000 - 5.000 ευρώ κατά κεφαλήν, μόνο από αυτήν την παρτίδα φορολογικών μέτρων. Αυτή η επιβάρυνση είναι αδύνατο να αποδοθεί σε συνθήκες όξυνσης της οικονομικής κρίσης. Το μόνο που θα επιτύχει, είναι επιτάχυνση των λουκέτων και ανεργία με σοβαρές συνέπειες στην επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ και των οικογενειών τους.
Στον αντίποδα, οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα «χαϊδεμένα παιδιά» του προϋπολογισμού, προβλέπεται να πληρώσουν μόνο 2,3 δισ. φόρους, μειωμένους κατά 34,9% σε σχέση με το 2011 και κατά 37,2% σε σχέση με το 2010. Επιβεβαιώνεται πιο καθαρά ο φιλομονοπωλιακός αντιλαϊκός προσανατολισμός της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και, βέβαια, το μέλλον δεν προβλέπεται ρόδινο. Μόνο όμως, όταν ο αυτοαπασχολούμενος το βλέπει, κοντόφθαλμα, μέσα στους τέσσερις τοίχους του μαγαζιού του. Εκεί δεν υπάρχει διέξοδος. Πόσες ώρες θα δουλέψει ακόμα για να εξασφαλίσει τις ανάγκες της οικογένειάς του; Δε βγαίνει λογαριασμός. Σήμερα πια, οι πελάτες του έχουν φτωχύνει πολύ. Αν σπάσει τα στενά δεσμά του μικρόκοσμου του μαγαζιού του θα συναντηθεί με τις ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών αγροτών. Εδώ ανοίγονται προοπτικές.
Και στο κάτω - κάτω της γραφής γιατί άνοιξε ένα μαγαζί. Για να εξασφαλίσει ένα μεροκάματο άλλοτε μικρότερο και άλλοτε μεγαλύτερο, δύσκολο πάντα. Σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, φαίνεται πιο καθαρά ότι ο καπιταλισμός είναι ανίκανος να του εξασφαλίσει σίγουρη δουλειά και μεροκάματο που να καλύπτει τις ανάγκες. Μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να εγγυηθεί αυτά τα δικαιώματα.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

2012: Πιο πίσω κι από τη χρεοκοπία του 1932! Το 52% του προϋπολογισμού πάει στους τοκογλύφους!


Το 1932, όταν η Ελλάδα κήρυξε και επισήμως «χρεοστάσιο»
(σ.σ. χρεοκοπία, δηλαδή...)
τα πράγματα είχαν φτάσει στο σημείο που το 43% του προϋπολογισμού πήγαινε σε τόκους και χρεολύσια.

Αυτό ήταν και το καθοριστικό στοιχείο για την κήρυξη του «χρεοστασίου».
Με τους τόκους και τα χρεολύσια να έχουν φτάσει τότε σε δυσθεώρητα ύψη, η χώρα ήταν αδύνατον πλέον να αντεπεξέλθει σε ένα τέτοιο αβάσταχτο φορτίο.
Η χρεοκοπία ήταν, πλέον, γεγονός.
Μια χρεοκοπία που η πλουτοκρατία φρόντισε, φυσικά, τα βάρη της να τα φορτωθεί ο καθημαγμένος λαός. Και το φρόντισε διά των κομμάτων της, του Κόμματος των Φιλελευθέρων και του Λαϊκού Κόμματος.
Τα οποία λίγο αργότερα έφεραν στην εξουσία τον Μεταξά...

Από το όχι και τόσο... μακρινό 1932 ας έρθουμε στο τώρα. Ας έρθουμε στο 2012:
Με τον προϋπολογισμό για το 2012 που ψηφίζεται σήμερα το βράδυ
- και για την ψήφιση του οποίου έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας από όλους τους συμμετέχοντες στην κυβέρνηση Παπαδήμου -
το ποσοστό των ετήσιων συνολικών δαπανών του κράτους που προορίζεται να πάει την ερχόμενη χρονιά στους τοκογλύφους ανέρχεται στο 52%!!!


Επαναλαμβάνουμε:
Το 52% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού για το 2012 πηγαίνει σε τόκους και χρεολύσια!

Τα στοιχεία (όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα) είναι αμείλικτα και παραδεδεγμένα,
τόσο από τους συντάκτες του προϋπολογισμού, όσο και από τα κόμματα της συγκυβέρνησης του «μαύρου μετώπου» που θα τον καταστήσουν νόμο του κράτους.
Τι προκύπτει:
Σύμφωνα με τα - δικά τους - στοιχεία,
στα δύο χρόνια εφαρμογής του πρώτου μνημονίου και με έναν προϋπολογισμό που έχει φτιαχτεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του επερχόμενου δεύτερου μνημονίου, το αποτέλεσμα είναι
η Ελλάδα να γυρίζει σε καταστάσεις χειρότερες κι από εκείνες που επικρατούσαν προπολεμικά!

Στο πλαίσιο, δηλαδή, αυτής της πολιτικής
- «υπερδεκαετούς» (!!) μάλιστα διάρκειας -
που σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός τους,
Η Ελλάδα γυρίζει σε καταστάσεις χειρότερες κι από εκείνες που είχαν ως αποτέλεσμα να επέλθει στη χώρα η χρεοκοπία του 1932!

Τι, λοιπόν, ψηφίζουν σήμερα οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.;
Τι ψηφίζουν οι συγκροτούντες την κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» του κ. Παπαδήμου;

1) Ψηφίζουν έναν προϋπολογισμό, ο οποίος επιβάλλει ότι από τα περίπου 170 δισ. ευρώ που θα είναι οι συνολικές δαπάνες για το 2012, τα περίπου 88,5 δισ. ευρώ (!!!) θα πάνε στους τοκογλύφους!
Να, επομένως, γιατί «δεν υπάρχουν» λεφτά για μισθούς, συντάξεις, για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.

2) Ψηφίζουν έναν προϋπολογισμό που προβλέπει ότι ενώ το σύνολο των εσόδων του κράτους θα είναι 54,5 δισ. ευρώ (εισηγητική έκθεση, σελ. 51), οι τοκογλύφοι θα εισπράξουν 88,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα ποσό μεγαλύτερο κατά... 62% από όλα τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού!
Να, επομένως, γιατί συνεχίζεται εσαεί ο φαύλος κύκλος των νέων δανείων, με τους νέους τόκους, με τα νέα χρεολύσια, που θα φέρουν νέα δάνεια, νέους τόκους κ.ο.κ.

3) Ψηφίζουν έναν προϋπολογισμό που λέει ότι με βάση τις αποφάσεις της 26ης Οκτώβρη
(για τις οποίες ο λαός θα πρέπει να... δοξολογεί τους Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη)
ο ελληνικός λαός θα ζήσει με κομμένους μισθούς και κομμένες συντάξεις, με χαράτσια, με φόρους και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, θα ζήσει στην ανεργία και τη φτώχεια,
διότι ό,τι παράγεται (τώρα και στο μέλλον!) σε αυτόν τον τόπο «θα πρέπει» να πηγαίνει σε εγχώριους και ξένους δανειστές! Σε εγχώριους και ξένους ομολογιούχους. Στις τράπεζες και στους κεφαλαιοκράτες που «παίζουν» με το ελληνικό δημόσιο χρέος!

Αυτή είναι η κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτή είναι η αποστολή που έχει αναλάβει.
Η αποστολή της δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από εκείνο που στη γλώσσα τους το έχουν βαφτίσει «ελεγχόμενη χρεοκοπία».
Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ψηφίζουν έναν προϋπολογισμό που οδηγεί τον ελληνικό λαό
πέρα κι από τη χρεοκοπία!
Πέρα κι από την πτώχευση!
Μας οδηγούν στον αφανισμό!

Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»
(σ.σ.: «ελεγχόμενη» μόνο για τους κεφαλαιοκράτες),
όπου ο μισός και πλέον προϋπολογισμός πηγαίνει σε τοκογλύφους, κερδοσκόπους, δανειστές και κάθε λογής «σωτήρες»,
ο ελληνικός λαός οδηγείται σε καταστάσεις πιο οδυνηρές κι από εκείνες του 1932!

Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»
ο ελληνικός λαός
- αυτή είναι η αποστολή που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση Παπαδήμου, αυτή είναι η αποστολή του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. -
οδηγείται στην ανεξέλεγκτη καταστροφή, στον πλήρη αφανισμό, στην απόλυτη χρεοκοπία!

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος
.

Μια νίκη στη Χαλυβουργική, θα είναι νίκη για όλο τον Ελληνικό λαό

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

«Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα - ΕΑΜ». Αθήνα, Δεκέμβρης '44



Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Πέρασαν 67 χρόνια από κείνη τη «Ματωμένη Κυριακή» της 3ης του Δεκέμβρη 1944. Δεν είχαν περάσει καν δυο μήνες από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους Γερμανούς και ο λαός της Αθήνας ματοκυλίστηκε από το νέο κατακτητή.
Δυο μέρες πριν, είχε προηγηθεί το ιταμό τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι και της ελληνικής πλουτοκρατίας για το μονομερή αφοπλισμό του ΕΛΑΣ.
Η ειρηνική διαδήλωση της Αθήνας ενάντια στα σχέδια της αντίδρασης, το συλλαλητήριο με αίτημα την ομαλότητα και την κατοχύρωση των λαϊκών ελευθεριών, μέσω άμεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος και προετοιμασίας διενέργειας ελεύθερων εκλογών, πνίγεται στο αίμα: 24 νεκροί, 160 τραυματίες.
Οι Εγγλέζοι με 60.000 στρατό και, σε συνεργασία με τους δοσίλογους της Κατοχής, ο Τσόρτσιλ μαζί με τους χωροφύλακες και με το ανδρείκελό του, τον Γεώργιο Παπανδρέου, στρέφουν τα τανκς εναντίον του λαού.

Την επόμενη μέρα, στις 4 Δεκέμβρη, χιλιάδες λαού ψάλλουν στο Σύνταγμα το «Πένθιμο Εμβατήριο» συνοδεύοντας τους νεκρούς τους. Το πανό ξεδιπλώνεται:
«Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα - ΕΑΜ».
Η πλουτοκρατία ξαναχτυπά. Ο ιμπεριαλισμός ξαναχτυπά. Το αίμα του λαού χύνεται και πάλι από τους χτεσινούς συνεργάτες των Γερμανών και τα εγγλέζικα βόλια.
Ενα νέο μεγαλειώδες κεφάλαιο του λαϊκού απελευθερωτικού αγώνα ξεκίνησε. Ο λαός διάλεξε τα όπλα.
Η ένοπλη πάλη του λαού σε Αθήνα και Πειραιά ήταν η απάντηση στην ντόπια πλουτοκρατία και τους Εγγλέζους συμμάχους της.
Πάλη άνιση, ηρωική, μεγαλειώδης.
Για 33 μέρες, η Αθήνα γράφει τις ηρωικότερες στιγμές της ιστορίας της.
«Μικρός λαός και πολεμά χωρίς σπαθιά και βόλια» μια αυτοκρατορία που βομβαρδίζει από εδάφους και αέρος πυκνοκατοικημένες περιοχές, ανεξάρτητα από υλικές ζημιές ή θανάτους αμάχων.
Ο Μεγάλος Δεκέμβρης του '44 έγινε - από τότε μέχρι σήμερα και για πάντα - το ορόσημο: Από τη μια, ο λαός. Από την άλλη, οι δολοφόνοι του, οι εκμεταλλευτές του.

Ένα τραγούδι για τους έλληνες χαλυβουργούς.

Dick Gaughan - Revolution



I come like a comet new born
Like the sun that arises at morning
I come like the furious tempest
That follows a thundercloud’s warning
I come like the fiery lava
From cloud-covered mountains volcanic
I come like a storm from the north
That the oceans awake to in panic
I come because tyranny planted
My seed in the hot desert sand
I come because masters have kindled
My fury with every command
I come because man cannot murder
The life-giving seed in his veins
I come because liberty cannot
Forever be fettered by chains
I come because tyrants imagine
That mankind is only their throne
I come because peace has been nourished
By bullets and cannon alone
I come because one world is two
And we face one another with rage
I come because guards have been posted
To keep out the hope of the age
From earliest times the oppressed
Have awaked me and called me to lead them
I guided them out of enslavement
And brought them to high roads of freedom
I marched at the head of their legions
And hailed a new world at its birth
And now I shall march with the peoples
Until they unfetter the earth
And you, all you sanctified moneybags
Bandits anointed and crowned
Your counterfeit towers of justice
And ethics will crash to the ground
I’ll send my good sword through your hearts
That have drained the world’s blood in their lust
Smash all your crowns and your sceptres
And trample them into the dust
I’ll rip off your rich purple garments
And tear them to rags and to shreds
Never again will their glitter
Be able to turn people’s heads
At last your cold world will be robbed of
It’s proud hypocritical glow
For we shall dissolve it as surely
As sunlight dissolves the deep snow
I’ll tear down your cobweb morality
Shatter the old chain of lies
Catch all your blackhooded preachers
And choke them as though they were flies
I’ll put a quick end to your heavens
Your gods that are deaf to all prayer
Scatter your futile old spirits
And clean up the earth and the air
And though you may choke me and shoot me
And hang me your toil is in vain
No dungeon, no gallows can scare me
Nor will I be frightened by pain
Each time I’ll arise from the earth
And break through all your weapons of doom
Until you are finished forever
Until you are dust in the tomb


VENCEREMOS


Υ.Γ με αφορμή μια δημοσίευση του compassocap