Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Οι μεγαλοκαρχαρίες μυρίστηκαν ψαχνό και πλάκωσαν στην Κρήτη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Με το παρακάτω άρθρο διαφωνώ πλήρως ιδεολογικά γιατί υπαινίσσεται ότι οι επιχειρήσεις αγωνίζονται για τα δικά τους συμφέροντα ενώ η δύσμοιρη και "πτωχευμένη" κυβέρνηση προσπαθεί να περιφρουρήσει το Δημόσιο συμφέρον, αλλά ως ατυχής παρθένα δεν έχει άλλο δρόμο απο το να ενδώσει στους μπίζνεσμαν. ΜΠΟΥΡΔΕΣ. Κυβέρνηση και μονοπώλια εξυπηρετούν αλλήλους. Κοινός στόχος η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Παραθέτω όμως το κείμενο γιατί μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες, για τις λεπτομέρειες των καπιταλιστικών σχεδίων στη περιοχή.

Θέλουν με το Καστέλι να πάρουν όλα τα αεροδρόμια της Κρήτης
Των ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ gel@enet.gr - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ.ΥΦΑΝΤΗ pdifandis@enet.gr

ΣΕ ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ της κυβέρνησης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου της Κρήτης στο Καστέλι Ηρακλείου, προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ.
Ξένοι όμιλοι γνωρίζοντας τη δυσχερέστατη οικονομική θέση της ελληνικής πλευράς, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Δεδομένων των... άδειων ταμείων του Δημοσίου, της αδυναμίας χρηματοδότησης του έργου από τις ελληνικές τράπεζες αλλά και της δυσχερούς θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι ισχυροί εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι, η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς είναι περιορισμένη.
Αποτελεί κοινό μυστικό στην κατασκευαστική «πιάτσα» πως Καστέλι και άλλα μεγάλα έργα χωρίς τη στήριξη Γερμανών - Γάλλων δεν μπορούν να γίνουν. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ξένοι όμιλοι έχουν προτείνει στην ελληνική πλευρά το «πακετάρισμα» του αεροδρομίου που θα κατασκευασθεί στο Καστέλι με το υφιστάμενο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου και το αεροδρόμιο των Χανίων. Παράλληλα στο τραπέζι φαίνεται να έχει τεθεί και η προσθήκη του αεροδρομίου της Σητείας. Ζητούν δηλαδή να αναλάβουν τη διαχείριση όλων των αεροδρομίων του νησιού.
Στην κυβέρνηση, ωστόσο, εκφράζεται προβληματισμός καθώς, σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «αν παραχωρηθεί η εκμετάλλευση και άλλων αεροδρομίων της Κρήτης, όπως των Χανίων και της Σητείας, στο ίδιο επιχειρηματικό σχήμα, θα προκύψει θέμα μονοπωλίου στις αερομεταφορές της Κρήτης».
«Εχει κλειδώσει»
Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή του κυβερνώντος κόμματος, έχει «κλειδώσει» ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει μαζί με το Καστέλι και την εκμετάλλευση του υπάρχοντος αερολιμένος Ηρακλείου. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να εισπράττει ο νικητής του διαγωνισμού τα έσοδα από το «τέλος ανάπτυξης» του αεροδρομίου που λειτουργεί σήμερα.
Αλλες πηγές από το χώρο των κατασκευών υποστηρίζουν πως η αντι-πρόταση των ενδιαφερόμενων σχημάτων προβλέπει ότι ο επενδυτής στο Καστέλι θα αναλάβει την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, την εκμετάλλευση των χώρων του υφιστάμενου, τη λειτουργία του αεροδρομίου των Χανίων και ενδεχομένως της Σητείας, στο οποίο ο διάδρομος έχει επεκταθεί πρόσφατα για να μπορεί να δέχεται έκτακτες διεθνείς πτήσεις.
Πρακτικά στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης για 30-35 χρόνια ολόκληρου του αερομεταφορικού έργου της Κρήτης, το οποίο αντιστοιχεί στο 25-30% της συνολικής ετήσιας αεροπορικής κίνησης προς την Ελλάδα.
Το δέλεαρ είναι ισχυρότατο, καθώς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας από πλευράς επιβατικής κίνησης μετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ την περίοδο τουριστικής αιχμής (Μάιος-Σεπτέμβριος) το πρώτο της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η εισερχόμενη κίνηση στο αεροδρόμιο Αθηνών (σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ) έφθασε τα 3,01 εκατ. επιβάτες, ενώ στο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου καταγράφηκαν 1,93 εκατ. επισκέπτες.
Η Κρήτη έχει κεντρίσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων γερμανικών και γαλλικών ομίλων. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρονται στις συχνές επισκέψεις του Martin Bouyques, υιού του ιδρυτή του φερώνυμου ομίλου Francis (ιδιοκτήτη του καναλιού TF1 και προσωπικού φίλου του Νικολά Σαρκοζί).
Ο γάλλος επιχειρηματίας σε κάποια από τις επισκέψεις του φέρεται να είχε συναντηθεί και με τον Δάκη Ιωάννου, μεγαλομέτοχο της J&Ρ Overseas (μητρικής της εισηγμένης J&Ρ- Αβαξ) για να εξετάσουν την από κοινού συμμετοχή τους στην τελική διαδικασία. Η Bouyques είναι ο δεύτερος ισχυρότερος γαλλικός όμιλος που δραστηριοποιείται κυρίως στις κατασκευές (με κύκλο εργασιών 31,3 δισ. ευρώ, κέρδη 1,8 δισ. ευρώ το 2009 και παρουσία σε περισσότερες από 80 χώρες).
Κοινοπραξία
Η επίσης γαλλικών συμφερόντων Vinci έχει εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και έχει συζητήσει με την Ελλάκτωρ (συμφερόντων οικογένειας Μπόμπολα) το ενδεχόμενο να μετάσχουν από κοινού στον διαγωνισμό, ενώ η γερμανοϊσπανική Hochtief φέρεται να έχει συζητήσει και με την Ελλάκτωρ αλλά και με τη ΓΕΚ/Τέρνα.
Ενας τρίτος γαλλικός όμιλος, η Aeroports de Paris Management, συνεταίρος της J&Ρ Αβαξ στο έργο λειτουργίας-εκμετάλλευσης του αεροδρομίου Queen Alia στο Αμάν της Ιορδανίας, έχει καταστήσει σαφές το ενδιαφέρον του για το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και όχι μόνο.
Το ενδιαφέρον του γερμανο-γαλλικού «άξονα» δεν περιορίζεται στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς ένα τόσο κοστοβόρο έργο νευραλγικής σημασίας πρέπει να έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδοτική στήριξη τραπεζών. Πηγή του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σημειώνει πως η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου θα φθάσει «έως τα 220 εκατ. ευρώ» (από τα 900 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού).
Δεν έχει αποσαφηνισθεί, ωστόσο, εάν η εισφορά θα είναι σε μετρητά ή άλλης μορφής. Πολύ περισσότερο καθώς στο νησί αποτελεί κοινό μυστικό πως, λόγω των δεινών δημοσιονομικών συνθηκών, καθυστερούν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις για περίπου 6.000 στρέμματα, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 80-100 εκατ. ευρώ.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Πολύπλευρη η επίθεση στα μικρομάγαζα, από τις πολυεθνικές του εμπορίου και την κυβέρνησή τους


Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση
Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον ΟΑΕΕ και το αποτέλεσμα της συνάντησης με το Αν. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη καθώς και των διοικητών του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ

Μετά από μήνες μελετών και διαβουλεύσεων, η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, παρουσίασε ένα πλαίσιο αιτημάτων και προτάσεων για τον ΟΑΕΕ, προσαρμοσμένο στην κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης και περικοπών του ασφαλιστικού συστήματος.

Αντί να προβάλλει και να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης και προστασίας των 430.000 συναδέλφων μας, που αδυνατούν να πληρώσουν και είναι ανασφάλιστοι παρουσίασε ένα πακέτο προτάσεων, που το μόνο θα εξυπηρετήσει είναι το πώς η κυβερνητική διοίκηση του ΟΑΕΕ θα καλύψει τα ταμειακά της ελλείμματα και θα εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους συναδέλφους που δυσκολεύονται να πληρώσουν.
Η κυβέρνηση σαν έτοιμη από καιρό, δια του Υπουργού κ. Κουτρουμάνη έσπευσε (μήπως συνεννοημένα;) να αποδεχθεί τη λογική των προτάσεων της ΓΣΕΒΕΕ και να δώσει θετική απάντηση σε ορισμένες ανώδυνες και μικρής σημασίας προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Ο Υπουργός δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΟΑΕΕ έχει εξαντλήσει τα όρια της και δεν πρόκειται να δοθούν περισσότερα χρήματα
2. Επανέλαβε τη γνωστή δήλωση του Υπουργού της Ν.Δ. Κο Παπαθανασίου που έλεγε: «Όσοι σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προς τον ΟΑΕΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ!!!»
3. Ενημέρωσε ότι αυξήθηκε το όριο των χρεών προς τον ΟΑΕΕ των ασφαλισμένων από 5.000,00 € σε 10.000,00 € για να οδηγηθούν στα δικαστήρια.
4. Αποδέχτηκε την πρόταση αποπληρωμής των παλαιών χρεών των ασφαλισμένων με καταβολή ποσού 20% επί των σημερινών εισφορών έως ότου αποπληρωθούν τα χρέη.
5. Εξετάζεται η δυνατότητα παροχής έκπτωσης στους ασφαλισμένους με την προπληρωμή των εισφορών!!!

Από τα παραπάνω γίνονται φανερά τα εξής:
1. Τα προβλήματα του ΟΑΕΕ, δεν αντιμετωπίζονται με διαχειριστικές προτάσεις και αποδοχή της πολιτικής που μειώνει τη χρηματοδότηση, μειώνει τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας των ασφαλισμένων, όπως έχει αποδεχτεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ.
2. Στο βασικό πρόβλημα της χρηματοδότησης παραμένει η ίδια πολιτική. Για το 2011 με προϋπολογισθέντα έξοδα περίπου 3,5 δις στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 800 εκατομμύρια.
3. Συνεχίζεται η απάνθρωπη κυβερνητική πολιτική που λέει: Αφού δεν μπορείς να πληρώσεις και δεν έχεις ασφάλιση και σύνταξη σε τιμωρούμε και σου παίρνουμε και το σπίτι. Απλά μεταθέτουμε την ημερομηνία μερικούς μήνες.
4. Η κυβερνητική θέση: Δεν πληρώνεις –ΚΛΕΙΣΕ, κάνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση τους γενικότερους στόχους της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.
5. Τέλος, η πρόταση για προπληρωμή εισφορών με έκπτωση είναι φανερό ότι δεν ακουμπά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που στενάζουν κάτω απ’ την κρίση και την κυβερνητική πολιτική. Άλλωστε αυτή της κατηγορίας οι ασφαλισμένοι τριπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης βρίσκεται στην κατεύθυνση των προτάσεων του Αντιμονοπωλιακού Συνδικαλιστικού Κινήματος, της Π.Α.Σ.ΕΒΕ


• Κάλυψη των 2/3 των εξόδων του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Μείωση των εισφορών κατά 10% καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.
• Δωρεάν παροχές υγείας για όλους του ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από οφειλές.
• Σταμάτημα και κατάργηση της διαδικασίας των δικαστηρίων για τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.
• Αντιμετώπιση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουμε στη βάση των προτάσεων της Π.Α.Σ.ΕΒΕ.
• Ανάπτυξη του αντιμονοπωλιακού κινήματος μαζί με όλα τα τμήματα του Ελληνικού λαού που θίγονται από την εφαρμοζόμενη Ευρωενωσιακή κυβερνητική πολιτική στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που δεν θα έχει για στόχο του, το κέρδος αλλά τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων πραγματικών αναγκών του.
-------------------------------------------------------------------------------------------
ΘΕΜΑ: Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας



ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ


ΠΡΟΣ: ΤΟ ΔΣ της ΕΣΕΕ

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ καταδικάζουμε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας .
Προηγήθηκε η αποτυχημένη προσπάθεια , με πρωταγωνιστή τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας, να προχωρήσουν τον προηγούμενο Δεκέμβρη στην σταδιακή κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας , με πρόσχημα το ενδιαφέρον τους για τα καταστήματα του κέντρου της ΑΘΗΝΑΣ .

Σήμερα η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ και ο Πρόεδρός της κ. Κορκίδης, σε συνεργασία και συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον ΣΕΛΠΕ επανέρχονται και με το πρόσχημα της «εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς», προσπαθούν να καταργήσουν την Κυριακάτικη Αργία.

Οι πάγιες θέσεις πάνω από 2 δεκαετίες του «Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος» (ΣΕΛΠΕ), δηλαδή των μεγαλεμπόρων, των αλυσίδων, των υπεραγορών, των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, είναι:
• Απελευθερωμένο ωράριο, ελεύθερες προσφορές, ασυδοσία στις προωθητικές ενέργειες.
• Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας,
• Εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση.
• Αυτός ο ΣΕΛΠΕ, ο νεκροθάφτης του μικρομάγαζου, έχει γίνει ο κύριος συνομιλητής του Προεδρείου της ΕΣΕΕ…

Δεν λείπουν ούτε παραπάνω ώρες, ούτε παραπάνω μέρες, ούτε οι Κυριακές από την αγορά .
Λεφτά δεν υπάρχουν στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, γι αυτό δεν μπαίνει πελάτης στα μαγαζιά μας.

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τους μόνους που θα ωφελήσει και θα πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους σε βάρος μας , είναι τα ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ , τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ και τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ . Είναι απαίτηση μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, που είναι έτοιμες ν’ ανοίξουν, νέα μεγαθήρια, σε μια σειρά περιοχές της χώρας.

Για τα μικρά και μεσαία μαγαζιά το άνοιγμα τις Κυριακές θα σημαίνει αύξηση των εξόδων και αύξηση των ωρών εργασίας χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα .

Μας θέλουν να ξεροσταλιάζουμε στα μαγαζιά μας για να φαίνεται ότι είναι ανοιχτή η αγορά, μας θέλουν για κράχτες όταν τα πολυκαταστήματα θα απορροφούν το τζίρο με τις προσφορές και τις προωθητικές πρακτικές .

Θεωρούμε υποκρισία τη δήλωση του προεδρείου της ΕΣΕΕ ότι παραμένουν στις θέσεις τους για την κυριακάτικη αργία και την ίδια στιγμή ανοίγουν δήθεν διάλογο για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς . Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο από το 2005 το ωράριο είναι απελευθερωμένο και το μόνο θέμα που υπάρχει για συζήτηση είναι το θέμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ .

Καλούμε τη Διοίκηση της ΕΣΕΕ να σταματήσει κάθε ενέργεια και συζήτηση που αντικειμενικά εξυπηρετεί τα σχέδια κυβέρνησης και πολυκαταστημάτων που θέλουν να μας εξοντώσουν .
Δηλώνουμε ότι τα σωματεία , οι ενώσεις και οι εμπορικοί σύλλογοι που εκπροσωπούμε χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους , σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους , με τους Αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας θα αντιπαλέψουμε, το μέτρο που έχει σκοπό να επιταχύνει τη μονοπώληση της αγοράς, τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζόμενων και τον Αφανισμό των μικρών καταστημάτων.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

«Παιδικοί σταθμοί και άλλες κοινωνικές δομές, στην κλίνη του Προκρούστη»


Άρθρο Συντυχάκη Μανώλη – μέλος Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ - Δημοτικός Σύμβουλος


Οργή, αγανάκτηση αλλά και απομυθοποίηση του ρόλου της δικαστικής εξουσίας προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου - 20/1/2011 – με την οποία απέρριψε την αγωγή των συμβασιούχων για την μονιμοποίηση τους.
Το δικαίωμα στην εργασία, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η καταβολή των δεδουλευμένων τους αποδεικνύεται ότι δεν είναι νομικό ζήτημα. Είναι πολιτικό! Και οι ευθύνες είναι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που νομοθετούν σε βάρος του λαού, αλλά και των Τοπικών Διοικήσεων που υλοποιούν την πολιτική αυτή. Ο Δήμος αυτό κάνει! Υλοποιεί την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.
Συμπεράσματα ας βγάλουν συμβασιούχοι και γονείς στους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς, αλλά και όσοι πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται στα δικαστήρια. Για τα αστικά δικαστήρια «νόμος είναι τα συμφέροντα του κεφαλαιοκράτη και όχι το δίκιο του εργάτη». Δηλαδή, του καπιταλισμού της ανεργίας, της φτώχειας, της καταπάτησης κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αφαίρεση κάθε κοινωνικού και εργασιακού δικαιώματος.
Οι νέες τοπικές διοικήσεις (δήμοι, περιφέρειες) δεν φτιάχτηκαν για είναι κοντά στον πολίτη, αλλά για να αφαιρέσουν - με πρόσχημα την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης –κάθε κοινωνική κατάκτηση και δικαίωμα του εργαζόμενου, να απαλλάξουν το κράτος από την όποια ευθύνη σε παιδεία, υγεία - πρόνοια, κοινωνική ασφάλιση και να τα δώσουν όλα στους ιδιώτες.
Είναι γνωστό ότι οι παιδικοί – βρεφικοί σταθμοί από το 2001 - με κοινή απόφαση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ και τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ και των δημοτικών αρχών του Ηρακλείου - πέρασαν από το κράτος στην ευθύνη των δήμων με κύριο χαρακτηριστικό την επιβολή τροφείων και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.
Οι υφιστάμενοι παιδικοί σταθμοί στο Ηράκλειο, με το υπάρχον προσωπικό, τις υποδομές, τον εξοπλισμό που διαθέτουν είναι φανερό ότι δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες. Σήμερα το 50% του προσωπικού είναι με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου. Πολλά κτίρια είναι μισθωμένα χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος.
Τα στοιχεία που έδωσε προεκλογικά η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αποκαλυπτικά: Κατά μέσο όρο, την 5ετία έχουμε σε Ηράκλειο-Αλ/σσό 9.000 γεννήσεις (δεν έχουν υπολογιστεί οι άλλες προσαρτώμενες περιοχές στο νέο δήμο λόγω έλλειψης στοιχείων). Άρα, τουλάχιστον 9.000 παιδιά έπρεπε να είναι στους σταθμούς. Σήμερα είναι μόλις 1.300 παιδιά (δηλ. το 14%) και με κίνδυνο τα 500 να βρεθούν εκτός. Με βάση τη νομοθεσία, τους όρους και τα κριτήρια που προβλέπει για τη στοιχειώδη λειτουργία τους έπρεπε να υπάρχουν πάνω από 90 παιδικοί – βρεφικοί σταθμοί και πάνω από 900 εργαζόμενοι μόνιμης απασχόλησης.
Το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Κουράκη, της κ. Κόκορη (υπεύθυνη ΔΟΠΑΕΗ), και του υφυπουργός εργασίας κ. Γκεγκέρογλου δεν έχει να κάνει με το αν θα μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, αν θα προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό, αν το κράτος θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για να μειωθούν τα τροφεία ή αν θα κτιστούν κι άλλοι παιδικοί σταθμοί για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών. Γι’ αυτά ούτε κουβέντα. Και όποιος τολμήσει να κάνει αναφορά για μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα αυτομάτως προβάλλουν τις απαγορεύσεις της νομοθεσίας και το μπαμπούλα του Επιτρόπου. Μα, οι ίδιοι που τα επικαλούνται δεν είναι που νομοθετούν ή συνηγορούν στη νομοθέτησή τους ; Οι ίδιοι δεν έφτιαξαν όλους αυτούς τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς και τους νόμους που εφαρμόζουν οι Επίτροποι σε βάρος των εργαζομένων; Η δημοτική αρχή δεν είναι αυτή που στηρίζει την αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική και συναινεί στην εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών;
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να κάνουμε θυσίες, ενώ άλλοι τη δημιούργησαν και αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Από κοινού, κυβέρνηση – δήμος - ΔΟΠΑΕΗ «ΜΟΧΘΟΥΝ» τον τελευταίο καιρό να πείσουν τους γονείς να αναλάβουν οι ίδιοι την ΠΛΗΡΩΜΗ των συμβασιούχων μέσα από την αύξηση των τροφείων αν θέλουν να παραμείνουν τα παιδιά τους στο σταθμό. Πασχίζουν να τυλίξουν τους αγανακτισμένους γονείς σε μια κόλλα χαρτί. Πατούν στην αγωνία τους για το αβέβαιο μέλλον των παιδιών, προσπαθώντας να τους φορτώσουν την ευθύνη. Απειλούν στην ουσία με το ψευτοδίλλημα «ή δέχεσαι να πληρώνεις ή το παιδί θα φύγει από τον παιδικό», φροντίζοντας παράλληλα να απαλλαχθούν από τις ευθύνες τους.
Και για να είναι «εντάξει» με το γράμμα του νόμου, προτείνουν χωρίς ενδοιασμούς, οι σύλλογοι γονέων να συστήσουν εταιρεία «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα για να έχουν το δικαίωμα προσλήψεων, αμοιβών κ.λ.π.. Μάλιστα! Και με τι σχέση εργασίας; Ασφαλισμένη ή ανασφάλιστη; Με ένσημα ή χωρίς ένσημα; Τσιμουδιά! Απλά, «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: το κράτος και ο δήμος να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω, οι γονείς «προσωρινά» ικανοποιημένοι αφού θα μείνουν στις θέσεις τους οι συμβασιούχοι και τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.
Δεν είναι απλώς άθλιοι αλλά και επικίνδυνοι!
Κρύβουν, ότι αυτό που πάνε να συστήσουν είναι μια μορφή «κοινωνικής επιχείρησης» που προωθείται τα τελευταία χρόνια και από τις δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και βασίζεται στο ότι το «το κράτος ρυθμίζει το κοινωνικό περιβάλλον και δεν χορηγεί κοινωνικές παροχές».
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει το τελικό νομοσχέδιο για την «αλληλέγγυα οικονομία» και τις «κοινωνικές επιχειρήσεις». Αφορά, παροχή υπηρεσιών σε τομείς όπως φύλαξη παιδιών, βοήθεια στο σπίτι, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κ.ά. ή τομείς «κοινωνικής ένταξης» δηλαδή, τύπου ΟΑΕΔ που απευθύνονται στους άνεργους και σε άλλες «ευάλωτες ομάδες», οι οποίοι αναζητούν δουλειά. Ομολογήθηκε από τον ίδιο τον υφυπουργό εργασίας στη σύσκεψη με δήμο και γονείς, ότι το Φλεβάρη θα έρθει για ψήφιση στη βουλή, και μάλιστα τους παρότρυνε να ξεκινήσουν τη σύσταση εταιρείας από τώρα. Προφανώς ο υφυπουργός θέλει να δώσει την εικόνα ότι οι εργαζόμενοι στηρίζουν το μέτρο αυτό όταν θα έρθει στη βουλή για συζήτηση.
Πεδία δράσης για τις κοινωνικές επιχειρήσεις έχει φροντίσει η κυβέρνηση να υπάρχουν πολλά. Για παράδειγμα, θα μπορούν να ιδρύσουν τέτοιες εταιρίες όχι μόνο οι γονείς, αλλά και οι απολυμένες - άνεργες βρεφονηπιοκόμοι. Θα μπορούν να αναλάβουν ως υπεργολάβοι τους βρεφονηπιακούς σταθμούς αφού οι δήμοι ήδη επικαλούνται ότι αδυνατούν να τους λειτουργήσουν. Το ίδιο ισχύει και για τις τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, των νοσοκομείων και άλλων οργανισμών που έχουν αποψιλωθεί διαχρονικά από προσωπικό. Επίσης, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» των δήμων μετά το 2012 έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα «μετασχηματιστεί» σε «κοινωνική επιχείρηση». Με τη συγχώνευση ή το κλείσιμο προνοιακών ιδρυμάτων, δημόσιων κέντρων πρόληψης και απεξάρτησης από ουσίες, με τη δημιουργία των δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους δήμους, πολλαπλασιάζονται οι «ευκαιρίες» για επιχειρηματική δράση των «κοινωνικών επιχειρήσεων».
Η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή ισχυρίζονται ότι η ίδρυση «κοινωνικών επιχειρήσεων» θα βοηθήσει στην «αντιμετώπιση της ανεργίας». Ότι είναι μέτρο αποφυγής του «κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων», «τρόπος παροχής σύγχρονων, ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών», «εναλλακτική μορφή επιχειρηματικότητας και τοπικής ανάπτυξης», μέσο ενίσχυση της «ενεργού συμμετοχής των πολιτών» και της «κοινωνικής συνοχής» κ.ά.
Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα όλα αυτά; Σημαίνουν ότι προσφέρεται σε ένα μέρος των δημοτών, που αποτελούν θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, η «ευκαιρία» να επιβιώσουν προσωρινά, εμπορευόμενοι τις κοινωνικές ανάγκες των υπολοίπων. Καλλιεργείται η αυταπάτη ότι θα ρυθμίζουν από μόνοι τους τις δικές τους υποθέσεις.
Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίσει ακάθεκτη η αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί σε απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θα μειώνονται ή θα καταργούνται τα επιδόματα των ανέργων και της Πρόνοιας, θα περικόπτονται δραματικά οι κρατικές δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια, κ.λπ. Αποτελεί, λοιπόν, τεράστια κοροϊδία και προκλητικότητα από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή ο ισχυρισμός ότι θα βοηθήσει τα θύματα της δικής τους πολιτικής, κάνοντας «κοινωνικές μπίζνες» μέσα από τέτοιες εταιρείες. Είναι σίγουρο ότι τέτοιες «μπίζνες» θα οδηγήσουν σε μέτρα όπως: «εγγύηση για δάνεια», δηλαδή διά βίου εξάρτηση από τις τράπεζες, «επιχειρηματικές συμβουλές», «μικροπρογράμματα της ΕΕ», «ταμείο μικροδανείων και μικροπιστώσεων» κ.λπ.
Είναι φανερό ότι οι «συνεταιρισμένοι» γονείς ή άλλες κοινωνικές ομάδες που στην πορεία θα συναντήσουν παρόμοια προβλήματα δε θα αργήσουν να «συναντήσουν» καλοθελητές ιδιώτες, έτοιμους να βοηθήσουν, ώστε να γίνουν στην πραγματικότητα ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών. Και όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο για κάθε συνεργατικό σχήμα, για κάθε σύμπραξη, μπαίνει υπόλογος διαχειριστής, που μπορεί να είναι μια ιδιωτική εταιρία π.χ. ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, μια συμβουλευτική εταιρεία ή μπορεί να είναι τελικά ο ίδιος ο Δήμος επιχειρηματίας.
Όλη η παραπάνω επιχειρηματολογία για τις «κοινωνικές επιχειρήσεις» και την «κοινωνική οικονομία» αποτελεί μία έντεχνη προσπάθεια πρόκλησης πολιτικής και ιδεολογικής σύγχυσης. Δημιουργίας ψεύτικων - τεχνητών διαχωρισμών περί ανήθικων κερδοσκοπικών επιχειρήσεων από τη μία και ηθικών «κοινωνικών επιχειρήσεων» από την άλλη. Πρόκειται, όμως, για απάτη!
Η πραγματική διέξοδος για το λαό δεν είναι οι αυταπάτες περί «συνδυασμού κερδών και αλληλεγγύης», ο «ηθικός καπιταλισμός». Είναι η σύγκρουση με αυτές τις λογικές. Δεν φτάνει η ετήσια φοροληστεία του κράτους (φυσικών - νομικών προσώπων), οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, κ.ά), τα υπέρογκα ανταποδοτικά τέλη της Τοπικής Διοίκησης (ηλεκτροφωτισμό, καθαριότητα, ΤΑΠ, κ.ά.), αναγκάζουν τώρα τους εργαζόμενους να ξαναπληρώσουν για υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα που ήδη έχουν προπληρώσει.
Που είναι όλες εκείνες οι βαρύγδουπες εκφράσεις που ακούστηκαν προεκλογικά και γράφτηκαν στα ακροβιπληρωμένα ιλουστρασιόν φυλλάδιά τους, όπως «πρώτα ο πολίτης», «ανθρώπινη πόλη» και άλλες τέτοιες μπούρδες; Πως γίνεται μια «έξυπνη πόλη» μ’ έναν «έξυπνο δήμαρχο» να μην μπορεί να δώσει μια απλή, λογική λύση;
Όλοι όσοι τάχα μου ενδιαφέρονται για την επίλυση του προβλήματος γιατί χλευάζουν την πρόταση του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ -που κατατέθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο- για μονιμοποίηση των συμβασιούχων; Γιατί αρνείται η δημοτική αρχή, ο κ. Κουράκης, η κ. Κόκορη, οι εκλεγμένοι εργατοπατέρες στο δημοτικό συμβούλιο να ξεκινήσει ο δήμος πολιτικό (αν θέλουν και δικαστικό) αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων; Γιατί αρνούνται να σηκώσουν τη σημαία της απειθαρχίας και να ανανεώσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων; Γιατί ο ίδιος ο δήμος δεν παίρνει την πρωτοβουλία για δυναμικές κινητοποιήσεις μέχρι την τελική δικαίωση; Τι έχει να φοβηθεί όταν θα έχει στο πλευρό του χιλιάδες γονείς, παιδιά και εργαζόμενους; Προφανώς δεν περιμένουμε απάντηση. Τα ερωτήματα απευθύνονται στους γονείς που είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι και τους λέμε: Γυρίστε τους την πλάτη! Βγείτε στους δρόμους. Ο πόλεμος που ξεκίνησαν σε βάρος μας πρέπει να απαντηθεί με πόλεμο. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Όταν ένας λαός θέλει, μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Νόμους, Επίτροπους ακόμη και την εξουσία τους.
Απέναντι στην απάτη των «κοινωνικών επιχειρήσεων» του καπιταλισμού, να σηκώσουμε ψηλά τον πραγματικά ριζοσπαστικό στόχο της κοινωνικοποίησης των επιχειρήσεων, των υπηρεσιών, στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας και εξουσίας που μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Στην προωθούμενη φθηνή «κοινωνική εργασία» και στον υποτιθέμενο «κοινωνικό έλεγχο» να αντιπαραθέσουμε το στόχο να γίνει ιδιοκτησία του λαού ο τεράστιος πλούτος που αποκτήθηκε με αίμα και σκληρή δουλειά, στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας προς όφελος των εργαζομένων. Εκεί μπορεί να υπάρξει και πραγματικός κοινωνικός έλεγχος.
Να παλέψουμε, δηλαδή, για την πραγματική κατάργηση της εκμετάλλευσης. Το χρωστάμε όχι μόνο στους εαυτούς μας, αλλά στα ίδια μας τα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Έρευνα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα


Mισό εκατομμύριο περίπου οι μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα (Έρευνα)

Σε 470.000 εκτιμά το ΕΛΙΑΜΕΠ τον αριθμό των μη νομίμων αλλοδαπών στη χώρα, αριθμός που επιδεικνύει μεγάλη ποσοστιαία αύξηση, σε δυο μόλις χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του προγράμματος Clandestino της ΕΕ, πριν από δυο χρόνια, οι μη νόμιμοι αλλοδαποί έφταναν σε 280.000. Μιλάμε, λοιπόν, για ποσοστιαία αύξηση 60%. Όπως σημείωσε χθες το βράδυ ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Θάνος Μαρούκης, στη διάρκεια συζήτησης, που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με τις εκδόσεις "ΚΡΙΤΙΚΗ", στο βιβλιοπωλείο "ΙΑΝΟΣ", με θέμα "Μετανάστευση και Οικονομική κρίση", από τις 470.000 των μη νομίμων οι 280.000 είναι Αλβανοί και άλλοι Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από την Ασία και την Αφρική.
Παρουσιάζοντας στοιχεία από την έρευνα, που έχουν κάνει μαζί με την ερευνήτρια Α' του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγήτρια κ. Αννα Τριανταφυλλίδου, για την παράνομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων από την Ασία και την Αφρική προς και από την Ελλάδα (με μερική χρηματοδότηση από το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα), ο κ. Μαρούκης σημείωσε ότι οι ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν, όσο η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν την πολιτική τους απέναντι σ' αυτές τις χώρες.
Στην πολιτική αστάθεια και τις μεγάλες ανισότητες αυτών των χωρών βρίσκει εύφορο έδαφος η διακίνηση ανθρώπων. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι οι διαδρομές, που ήδη επεκτείνονται με γοργούς ρυθμούς κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της ΕΕ. Οι αλλαγές των διαδρομών θα επιφέρουν και μετατόπιση της χρηματοδότησης, από την Ελλάδα, σε κράτη που βρίσκονται βορειότερα στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, ανέφερε.
"Η κίνηση στα νησιά δεν μειώθηκε λόγω FRONTEX" σημείωσε ο κ. Μαρούκης "αλλά λόγω αποναρκοθέτησης του Εβρου και φθηνότερων τιμών για διέλευση από εκεί.(σ.σ. 3000 ευρώ η διαδρομή μέσω Αιγαίου, 300 ευρώ από Εβρο). Όποιος αποφασίζει να περάσει, θα περάσει, εκτός κι αν πεθάνει στο δρόμο".
Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο φράχτη των 12,5 χλμ.: "Τι διαφορά θα σημάνει γι΄αυτούς ένα τείχος, όταν εδώ και 10 χρονια στα σύνορα Τουρκίας και Ιράν οι αρχές πυροβολούν στα τυφλά όταν αντιλαμβάνονται παρουσία μη νομίμων μεταναστών; Ποια η διαφορά για ανθρώπους που δεν πιστεύουν τους ίδιους τους συγγενείς τους, όταν τους μιλούν για την "κόλαση της Δύσης";"
Μελετώντας την κατάσταση των μη νομίμων μεταναστών στη χώρα, ο κ. Μαρούκης τους έχει διαχωρίσει μεταξύ όσων οι κοινότητες διαβιούν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και αυτών που δημιούργησαν "νεοσυσταθείσες" κοινότητες.
Στην πρώτη ομάδα ανήκουν Αλβανοί, Πακιστανοί, Γεωργιανοί και Μπαγκλαντεσιανοί. Οι μη νόμιμοι Αλβανοί απασχολούνται στους ίδιους τομείς με τους νόμιμους ομοεθνείς τους και αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Μεταξύ των νόμιμων μεταναστών, μεγάλος αριθμός έχει απωλέσει τη νομιμότητα, εξαιτίας της ανεργίας και έχει εξαναγκασθεί να επιστρέψει. Αντίστοιχος μεγάλος αριθμός μη νομίμων, επιστρέφει στην Αλβανία και εισέρχεται παράνομα στην Ελλάδα, μόνο για βραχύχρονη, εποχιακή εργασία.
Καθώς η οικοδομή έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, οι Αλβανοί αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τις κατασκευές,"παραδοσιακό" τομέα ενασχόλησής τους στην Ελλάδα, και κύριος τομέας απασχόλησης γίνεται, πλέον, για πολλούς ο αγροτικός τομέας.
Οι μη νόμιμοι Πακιστανοί απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, "παραδοσιακό" τομέα ενασχόλησης των ομοεθνών τους. Τα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσής τους, έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεροκάματο των μη νομίμων Πακιστανών, από 25-30 ευρώ πέρσι, στον αγροτικό τομέα, έχει πέσει στα 6-15 ευρώ.
Οι Μπαγκλαντεσιανοί επιβιώνουν μεταξύ αγρών, πώλησης μικρο-αντικειμένων στο δρόμο και επαιτείας στα φανάρια. Ο κ. Μαρούκης δεν εντόπισε φαινόμενα εκμετάλλευσής τους από κυκλώματα.
Τη δεύτερη ομάδα αλλοδαπών αποτελούν οι "νεοσυσταθείσες" κοινότητες Αφγανών, Σομαλών, Αλγερινών, Μαροκινών και προερχομένων από κράτη της δυτικής και υποσαχάριας Αφρικής. Προσδοκία τους είναι να φύγουν προς άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Εργάζονται περιστασιακά, είτε στην επαρχία βγάζοντας ελάχιστα χρήματα είτε στην Αθήνα, πηγαίνοντας στις πιάτσες όπου προσφέρουν χειρονακτική εργασία σε τιμή ευκαιρίας. Ζουν με δανεικά από φίλους, με πίστωση από μικρομάγαζα άλλων αλλοδαπών ή από συγγενείς που στέλνουν χρήματα από το εξωτερικό. Κάποιοι ασχολούνται με το υπαίθριο μικρο-εμπόριο, με βασική πελατεία άλλους μετανάστες.
Οι άνθρωποι αυτοί στοιβάζονται ( 2-3 οικογένειες) σε μικρά δωματιάκια το χειμώνα και μένουν έξω το καλοκαίρι. Τρέφονται, όταν προλαβαίνουν, μια φορά την ημέρα από τα συσσίτια της Εκκλησίας και ΜΚΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σομαλή μητέρα με δυο παιδιά, δυόμισι και ενός έτους, που επί 2,5 χρόνια τρέφονται με ένα πιάτο σκέτο ρύζι ή φασόλια. Οταν υπάρχει, δίνει το βράδι ένα μπουκάλι γάλα σκόνη. Στην Πάτρα, όπου, κατά κύριο λόγο, συγκεντρώνονται ενήλικες, τρέφονται από τα σκουπίδια και υπάρχει μικρή βοήθεια από σχολείο εκμάθησης γλώσσας για ενηλίκους.
Είναι θύματα εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, συστηματικής βίας και εκκαθαρίσεων από ακροδεξιές ομάδες. Ένας μικρός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων και νέων έχει εμπλακεί στο εμπόριο ναρκωτικών και στην μικρο-εγκληματικότητα, όπου τα ποσοστά της εμπλοκής τους αυξάνονται όσο περνά ο καιρός.
"Το Ισλάμ, προς το παρόν, προφυλάσσει από τη γενικευμένη εγκληματικότητα' σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαρούκης. Όταν ο άλλος πεινά, όταν δεν έχει άλλη λύση, το βήμα προς την μικροεγκληματικότητα είναι μικρό. Το έντονο και αυστηρό θρησκευτικό πλαίσιο, ιδιαίτερα θρησκευόμενων ανθρώπων, λειτουργεί μέχρι σήμερα ευτυχώς σαν πόλος κοινωνικής συνοχής και διατήρησης της αξιοπρέπειας στο περιθώριο, σαν πλαίσιο ανατροπής της ροπής προς την εγκληματικότητα. Η ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης αυτών των ανθρώπων δεν πρέπει να διώκεται και να περιθωριοποιείται. Το αντίθετο, πρέπει να διευκολύνεται".
Οπως σημείωσαν οι κ. Μαρούκης και Τριανταφυλλίδου, είναι αδήριτη ανάγκη να εφαρμοσθεί το γρηγορότερο δυνατόν το σύστημα ασύλου, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Μαρία Δεληθανάση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ



Εργαζόμενοι, εργαζόμενες.
Η αντιλαϊκή επίθεση, όπως έγκαιρα έχουμε προειδοποιήσει, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η υγεία είναι βασικό δικαίωμα για όλο το λαό. Μαζί με την ανεργία, τη φτώχεια την ακρίβεια, το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων, η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο, που φέρνει, δίνει τελειωτικό κτύπημα σε ότι έχει απομείνει από την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μεγαλώνουν οι ταξικές ανισότητες στην υγεία. Για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για την εργατική – λαϊκή οικογένεια η κατάσταση θα είναι δραματική.
Η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥ) είναι το εργαλείο για την εξίσωση των ήδη υποβαθμισμένων παροχών υγείας προς τα κάτω. Τα ταμεία που οι κλάδοι υγείας μαζί με τις υπηρεσίες τους εντάσσονται στο ΕΟΠΥ είναι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, ο ΟΠΑΔ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα εξασφαλίζεται ένα «βασικό πακέτο» παροχών, το οποίο θα περιορίζεται στις απολύτως απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και όλα τα υπόλοιπα θα πληρώνονται από τους ασφαλισμένους πλήρως με δυσβάσταχτο κόστος για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
Τα δικαιώματα των γιατρών και των υγειονομικών του ΙΚΑ συρρικνώνονται. Αυξάνονται οι εισφορές στον κλάδο υγείας σε πολλές κατηγορίες συνταξιούχων.
Με κάθε τρόπο ενισχύεται και διευκολύνεται το κεφάλαιο: Διείσδυση των τραπεζών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας καθώς θα επιβάλλεται στα δημόσια νοσοκομεία να δανείζονται για να πληρώνουν τους προμηθευτές. Εκχωρείται το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων στους εργολάβους. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εκμεταλλευόμενες δημόσιες υποδομές θα εμπορεύονται παροχές Υγείας αφαιμάζοντας το λαό. Οι προμήθειες των νοσοκομείων ανατίθενται σε εταιρείες. Αυτό σημαίνει, ότι θα γίνονται με γνώμονα τα κέρδη τους και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Γίνεται υποχρεωτική η συνταγογράφηση αντιγράφων φαρμάκων σε ποσοστό 50% στα νοσοκομεία. Με οικονομικά κριτήρια και όχι επιστημονικά.
Οι επιπτώσεις θα είναι εγκληματικές, αφού πλήθος ασθενών δε θα καλύπτονται. Μεγαλώνουν οι ήδη τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικά υλικά.
Με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011 η μείωση των δαπανών για την υγεία ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει νοσοκομεία, να συγχωνεύσει και να καταργήσει κλινικές. Στις 31/3/2011 ξεκινά ο προσχηματικός διάλογος προκειμένου να ανακοινώσουν τις προαποφασισμένες καταργήσεις των νοσοκομείων.
Ο σχεδιασμός για το νομό Λασιθίου είναι να συγχωνευτούν τα 4 νοσοκομεία του νομού σε 2 και τα άλλα 2 να λειτουργούν σαν κέντρα υγείας. Ήδη ο προϋπολογισμός για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας το 2011 είναι απαγορευτικός για τη λειτουργία του Νοσοκομείου μέχρι το τέλος του έτους. Τα χρήματα φτάνουν για να λειτουργήσει το νοσοκομείο για λίγους μήνες μόνο. Στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί νοσηλευτές-νοσηλεύτριες να μην έχουν πάρει ακόμα ούτε μια μέρα από την κανονική άδεια του 2010. Πολλές κλινικές δεν εφημερεύουν όλο το μήνα λόγω έλλειψης γιατρών και μη πληρωμής των αναγκαίων εφημεριών στους γιατρούς. Συγκεκριμένα το μήνα Γενάρη η καρδιολογική κλινική θα μείνει 8 μέρες ακάλυπτη, η μονάδα εντατικής 3 μέρες ακάλυπτη, οι αναισθησιολόγοι και οι χειρούργοι καλύπτουν όλο το μήνα αλλά με ετοιμότητες, η Ουρολογική, και η Ω.Ρ.Λ. καλύπτουν μόνο 15 μέρες του μήνα. Η Πνευμονολογική μόνο 11 μέρες. Παράλληλα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την προμήθεια νοσηλευτικού και φαρμακευτικού υλικού λόγω έλλειψης χρημάτων.
Το ΠΑΜΕ Λασιθίου συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων της Ιεράπετρας και όλων των εργαζομένων του νομού για:
• Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν, ενιαίο και καθολικό Σύστημα υγείας και πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.
. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.
• Να προσληφθεί μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία.
. Να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή (π.χ. 5 ευρώ) των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όλου του νομού να συμμετέχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 27/1/2011 στις 5:00μ.μ. έξω από το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου να διατρανώσουμε τη θέλησή μας να υπερασπίσουμε το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας του νομού μας από την επίθεση της κυβέρνησης. Να απαιτήσουμε να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που μετατρέπει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε προνόμιο για λίγους και πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλίων.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

.