Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Να κάνουμε το αναγκαίο...εφικτό.



Η ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΤΗΣ «ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ»
Oι Δήμοι όλης της χώρας βρίσκονται με μικρές διαβαθμίσεις στο ίδιο κρίσιμο σημείο: Συσσώρευση αρμοδιοτήτων, ελλιπείς πόροι, αύξηση της επικράτειάς τους και μείωση της αυτοτέλειάς τους. Πραγματικά εκρηκτικό μείγμα. Έτσι η τοπική αυτοδιοίκηση ευνουχίζεται και η εκλογή των δημοτικών συμβουλίων αποτελεί φύλλο συκής για την υποχρεωτική εφαρμογή μιας αντιδραστικής πολιτικής.
Της πολιτικής της «επιτήρησης»

Στον Άγιο Νικόλαο για άλλη μια τετραετία, κύκλοι τοπικών συμφερόντων, ίντριγκες κομματικών γραφειοκρατών και φιλοδοξίες προσώπων, δημιούργησαν δύο δήθεν ανεξάρτητες παρατάξεις, οι οποίες στην πολιτική τους δεν διαφέρουν πουθενά.
Οι δύο αυτοί συνδυασμοί όχι μόνο αποσιωπούν τη τραγική κατάσταση που υπάρχει, αλλά στηρίζουν τον «Καλλικράτη», και αδιαφορούν για τις κοινωνικές επιπτώσεις της «επιτήρησης». Έτσι αν αναλάβουν τα ηνία, θα καταντήσουν τους δήμους παράρτημα του κρατικού μηχανισμού.
Οι άρχοντές μας, νομίζουν ότι οι επισκέψεις στα γραφεία των πολιτευτών, βουλευτών και υπουργών θα φέρουν τη λύση. Όμως όλοι οι Δήμαρχοι μοιράζονται τις ίδιες ελλειμματικές πιστώσεις, τις ίδιες απατηλές υποσχέσεις.
Το χειρότερο είναι ότι δεν βγάζουν πολιτικά συμπεράσματα από τις αδιέξοδες πρακτικές τους, αλλά συνεχίζουν στην ίδια γραμμή πλεύσης.

ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
• Είμαστε εργαζόμενοι, επιστήμονες, αγρότες, μικρομεσαίοι και ανεξάρτητα που ανήκουμε ή τι ψηφίζουμε θα αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική η οποία μετατρέπει τους δήμους σε επιχειρήσεις, τους δημάρχους σε φοροεισπράκτορες και τους συμβούλους των κοινοτήτων άφωνους και άβουλους παρατηρητές της ερήμωσης της υπαίθρου.
• Στα δικά μας ψηφοδέλτια δε θα βρείτε ανθρώπους της γραβάτας και των διασυνδέσεων. Δέσμευση όλων μας είναι να μην εξυπηρετήσουμε ιδιοτελή συμφέροντα αλλά στη σύγκρουση μαζί τους να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας να φτιάξουμε κοινωνίες αλληλεγγύης, σε ανθρώπινα οικιστικά συγκροτήματα.
• Δεν ισχυριζόμαστε πως έχουμε μια λύση για κάθε πρόβλημα, αλλά υποσχόμαστε ότι θα παλέψουμε μαζί σας για κάθε αίτημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας και όχι των λίγων και εκλεκτών.
• Οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας που θα εκλεγούν στο δήμο, θα σε ενημερώνουν για ότι σχεδιάζει πίσω από την πλάτη σου, το κράτος με τους γραφειοκράτες της αυτοδιοίκησης.
• Επειδή διεκδικούμε τον τίτλο των απλών ανθρώπων και όχι των τεχνοκρατών, θα σας ρωτάμε για όσες αποφάσεις σας αφορούν μέσα από γενικές συνελεύσεις σε γειτονιές, χωριά και τόπους δουλειάς. Θέλουμε μια κοινωνία σε κίνηση, μια κοινωνία ενήμερη και μάχιμη.
• Θα κοντράρουμε όποια απόφαση δημοτικού συμβουλίου προωθεί την πρόσθετη φορολογία και θα διεκδικήσουμε από την κεντρική Διοίκηση το ποσό που αντιστοιχεί στις ανάγκες της περιοχή μας.
• Αρνούμαστε την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου γιατί το κέρδος του ιδιώτη θα επιβαρύνει είτε την τσέπη των δημοτών είτε την ποιότητα των υπηρεσιών.
• Δίπλα με όλο τον ελληνικό λαό αγωνιζόμαστε για δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία και παιδεία.
• Οι δήμοι δεν έχουν ούτε τα κονδύλια ούτε τη δυνατότητα κεντρικού σχεδιασμού με αποτέλεσμα προγράμματα όπως το «βοήθεια στο σπίτι» να υπολειτουργούν, οι εργαζόμενοι σε αυτά να παραμένουν απλήρωτοι, και οι ιδιώτες να εποφθαλμιούν για την εκμετάλλευσή τους. Τι γίνονται όμως τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, φροντίζουν ηλικιωμένους με συντάξεις πείνας, άρρωστους που το σύστημα υγείας δεν είναι σε θέση να τους παράσχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες κοντά στον τόπο διαμονής τους; Μέχρι το κράτος να πιεστεί από τους λαϊκούς αγώνες και να καλύψει αυτές τις ανάγκες δεσμευόμαστε να εκμαιεύσουμε και το τελευταίο σεντς από ευρωπαϊκά προγράμματα που ο ελληνικός λαός έχει «προπληρώσει» με πολλούς και διάφορους τρόπους.
• Οι υποψήφιοί μας θα δίνουν συνεπή μάχη για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, των παραλιών και των χώρων πρασίνου, ενάντια σε όσους επιβουλεύονται την...«αξιοποίηση – εκμετάλλευσή» τους.
• Θα παλέψουμε ώστε οι εργαζόμενοι στο Δήμο να έχουνε σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν τους θέλουμε άβουλους υφιστάμενους και διεκπεραιωτές αλλά συνεργάτες και πρωτοστάτες ενός Δήμου από τους Δημότες για τους Δημότες.
• Θεωρούμε απαραίτητο να σταματήσει η κατασπατάληση τεράστιων ποσών με την ανάθεση μελετών σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία. Όλες οι μελέτες πρέπει να παρέχονται από μια σύγχρονα εξοπλισμένη και επαρκώς στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Επίσης η εκτέλεση των έργων πρέπει να γίνεται κατά προτεραιότητα με αυτεπιστασία των τεχνικών υπηρεσιών και όχι με ιδιώτες εργολάβους.
• Θα συνεχίσουμε και θα βαθύνουμε τις σχέσεις μας με τις κοινότητες των αλλοδαπών εργαζομένων που θα βρίσκουν πλάι μας συμπαραστάτες για τα δικαιώματά τους και βοηθούς ενάντια στις γραφειοκρατικές συμπληγάδες. Αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα η στελέχωση με παραπάνω προσωπικό των υπηρεσιών εξυπηρέτησής τους που θα παρέχουν και υπηρεσίες νομικής ενημέρωσης, ώστε να αρθεί το μειονέκτημα τους από την έλλειψη γνώσης των νόμων και της γλώσσας.
• Αγωνιζόμαστε για ένα Δήμο συμπαραστάτη στο κίνημα της ειρήνης. Βρισκόμαστε αλληλέγγυοι σε λαούς που υποφέρουν από στρατιωτικές επεμβάσεις και ιδιαίτερα στο Παλαιστινιακό λαό που ζει φυλακισμένος στον ίδιο του το τόπο.
• Δεσμευόμαστε για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και την μετακίνηση των υπαλλήλων της σε άλλες θέσεις. Το έργο της, αφορά την τροχαία. Η δημοτική αστυνομία, στην ουσία είναι άλλη μια υπηρεσία είσπραξης εσόδων από του δημότες. Άλλωστε σε κάθε περίπτωση προτιμούμε την συνεννόηση από την αστυνόμευση.
• Θέλουμε ένα δήμο αρωγό σε κάθε προσπάθεια ερασιτεχνικής δημιουργίας, και δεσμευόμαστε στην επιχορήγηση όσων αθλητικών συλλόγων προάγουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού ή πολιτιστικών σωματείων που θα οργανώνουν θεματικά σεμινάρια για τέχνες και πολιτισμό.
• Θα παλέψουμε για την ανάδειξη του φυσικού κάλλους των χωριών μας, την εξασφάλιση της επισκεψιμότητας και φροντίδας στους αρχαιολογικούς χώρους και της παραπέρα στήριξης της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας.
• Για όλα αυτά θεωρούμε απαραίτητη τη συνεργασία με όλους τους Ο.Τ.Α του Νομού και όχι την αντιπαλότητα μαζί τους.


ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ …ΔΥΝΑΜΗ.
ΛΑΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Για τις ρατσιστικές επιθέσεις στις πλατείες της Αθήνας


Οκτωβρίου 21, 2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη, 21/10/2010, ΧΑΝΙΑ


Με αφορμή τα πρόσφατα άθλια γεγονότα στην πλ. Αττικής και δεδομένου ότι τα φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, έχουν ξεφύγει από κάθε όριο, το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης καταγγέλει την πλήρη ανικανότητα της πολιτείας να κάνει το καθήκον της, μέσα στα όρια του Συντάγματος, προστατεύοντας τη σωματική ακεραιότητα κάθε ανθρώπου και τα δικαιώματά του.

Θα ήταν αστείος ο ισχυρισμός ότι τα θεσμικά όργανα μιας συντεταγμένης πολιτείας αδυνατούν να καταστείλουν πράξεις βίας, αν δεν υπήρχαν τα τραγικά δεδομένα : άνθρωποι που χτυπιούνται και ενίοτε δολοφονούνται από ένοπλους «υπερασπιστές της πατρίδας»… Φαίνεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αυτής της χώρας δύνανται να ψεκάζουν υπερήλικες, να χτυπάνε εργάτες και νεολαίους που διαμαρτύρονται, να καταστέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις, να εκφοβίζουν όσους αρθρώνουν ένα λόγο διαφορετικό, αλλά δε μπορούν να πιάσουν τους ψευτο-νταήδες που στρέφονται εναντίον ενός από τα πιο αδύναμα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας : τους μετανάστες.

Γνωρίζουμε, όμως, όλοι ότι δεν είναι θέμα ανικανότητας, αλλά πολιτικής γραμμής, να αφήνονται ανέγγιχτες υποθέσεις όπως εκείνη της Μανωλάδας, της πλ. Αγ.Παντελεήμονα, της πλ. Αττικής- όπου όλα δείχνουν ότι πρόκειται για οργανωμένο πογκρόμ κατά όσων διαφωνούν με τις πρακτικές των εκκαθαρίσεων και της μισαλλοδοξίας-, ή όπως εκείνη των λιμενικών στην Πάτρα, οι οποίοι λήστευαν αλλοδαπούς. Το κράτος και η αστυνομία πρέπει επιτέλους, εδώ και τώρα, να δώσουν τέλος στις αθλιότητες που εκτυλίσσονται στις πλατείες και τις γειτονιές της Ελλάδας. Να υπερασπίσουν τη χώρα και την κοινωνία μας από όλους αυτούς που προκλητικά αυτο-χρίζονται «προστάτες» μας, να δημιουργήσουν όρους και προϋποθέσεις αρμονικής συνύπαρξης, να κάνουν το συνταγματικό τους χρέος να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και να σταματήσουν την έξαρση της ρατσιστικής βίας. Έπρεπε να το είχαν κάνει χθες.

Όπως «χθες» θα έπρεπε να είχαν κινητοποιηθεί και όλα τα υγιή στρώματα της κοινωνίας. Κάθε πράξη διαμαρτυρίας και αντίστασης είναι και θεμιτή και απολύτως αναγκαία, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα, όπως αυτό του ρατσισμού. Κυρίως όταν η πολιτεία «δε θέλει», εμείς οφείλουμε να εντείνουμε τους αγώνες και να διεκδικούμε με περισσότερη επίταση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε μισαλλόδοξους, εθνικιστικά φανατισμένους πολίτες, αδιάφορους για κάθε άλλη αξία εκτός από αυτήν του χρήματος και της «ιερότητας του ατόμου». Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να χτυπιούνται, δολοφονούνται, καταπιέζονται, εκδιώκονται άνθρωποι, από όποια φυλή και αν κατάγονται.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ


Οι θέσεις του ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΥ για το θέμα έχουν αναρτηθεί εδώ: http://visinokipos.blogspot.com/2010/05/1945-2010-55.html

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Την Τρίτη 19/10/2010 πραγματοποιήθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεραμβέλλου Οροπεδίου. Στη συνέλευση υπήρξε έντονος προβληματισμός από τους δασκάλους για το πλαίσιο των αιτημάτων και τους στόχους πάλης του Συλλόγου, καθώς και για τις μορφές πάλης που θα υιοθετήσουν οι εκπαιδευτικοί το επόμενο διάστημα.
Έγινε έντονη κριτική στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τα κύρια σημεία της οποίας αφορούσαν:
-Στα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν οι εκπαιδευτικοί σ΄ ένα χρόνο πάνω από τρεις μισθούς.
-Στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης που αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στα 65 χρόνια. Το μέτρο θίγει ιδιαίτερα της γυναίκες, που θα βγουν στην σύνταξη από 5 έως 15 χρόνια αργότερα.
-Στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στην παιδεία την προηγούμενη χρονιά και σαρώνουν κάθε εργασιακό και μορφωτικό δικαίωμα. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς είχαμε σ΄ όλη την Ελλάδα εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων. Έτσι δημιουργήθηκαν τμήματα με 26,27,28 ακόμα και 30 παιδιά ανά τμήμα και στην Α/θμια και στη Β/θμια εκπαίδευση.
-Στη μείωση των μόνιμων διορισμών κατά 50% όταν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ήταν περίπου 12.000 και την υιοθέτηση ελαστικών μορφών εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι εγκρίθηκαν γι΄ αυτή τη χρονιά 10.000 πιστώσεις για ωρομίσθιους και 15.000 για αναπληρωτές. Φέτος καθιέρωσαν και τον αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου από 5 έως 15 ώρες την εβδομάδα. Οι ωρομίσθιοι και οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου θα αμείβονται από 200 έως 600 ευρώ το μήνα.
-Στη λειτουργία των 800 Ολοήμερων Σχολείων που με αντιπαιδαγωγικό τρόπο καθιέρωσε η κυβέρνηση.
-Στη μειωμένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
-Στην πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει αρμοδιότητες της εκπαίδευσης στις περιφέρειες και τους δήμους μέσω του «Καλλικράτη», που θα έχει σαν συνέπεια την ταξική διαφοροποίηση στα σχολεία και την οικονομική επιβάρυνση των γονιών, που θα κλιθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
Παράλληλα έγινε έντονη κριτική για τη στάση της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ αλλά και για τη στάση της ΠΑΣΚ στο Σύλλογό μας (αυτή τη στιγμή έχουν 7 μέλη στο εφταμελές Δ.Σ. του Συλλόγου) που όλη την προηγούμενη χρονιά το Δ. Σ. του Συλλόγου δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να ενημερώσει τους συναδέλφους και να οργανώσει τον αγώνα μας ενάντια στα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά η ΠΑΣΚ τοπικά αλλά και πανελλαδικά έβαλε πλάτη για να περάσουν όλα αυτά τα επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε απορρίφθηκε το πλαίσιο αιτημάτων της ΔΟΕ που πρότεινε η ΠΑΣΚ και ψηφίστηκε ένα αγωνιστικό πλαίσιο δράσης συνολικής ρήξης με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ένα πλαίσιο που υπερασπίζεται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ένα πλαίσιο που υπερασπίζεται το εισόδημα των εκπαιδευτικών, ένα πλαίσιο που υπερασπίζεται την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, ένα πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για την παιδεία.
Παράλληλα η Γενική Συνέλευση αποφάσισε στις 3 του Νοέμβρη, ημέρα εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, να είναι και ημέρα αγώνα των εκπαιδευτικών για την υλοποίηση των στόχων του αγωνιστικού πλαισίου των αιτημάτων μας. Έτσι αποφάσισε στις 3 του Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι να γίνει συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Νικολάου καλώντας σε συμπαράσταση όλους τους εργαζόμενους της περιοχής αλλά και τους γονείς των μαθητών μας.
Τέλος θέλουμε να αναφερθούμε σαν ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στη πολύ θετική παρουσία του υποψήφιου δημάρχου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χατζηδάκη Βασίλη στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου όπου έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο Βασίλης Χατζηδάκης τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι δίπλα στους αγώνες των εκπαιδευτικών αλλά και των γονιών για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, που θα κινδυνεύσει ο χαρακτήρας του εάν γίνει πραγματικότητα η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσουν τα σχολεία στην αρμοδιότητα των δήμων.
Για το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
Σαραντόπουλος Κώστας