Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Η βαρβαρότητα των μνημονο-φρουρών



Σε κρίσιμη κατάσταση με επισκληρίδιο αιμάτωμα στο κρανίο, μεταφέρθηκε άνδρας ηλικίας περίπου 30 ετών ο οποίος τραυματίστηκε κατά την πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με γιατρό του Γενικού Κρατικού Νίκαιας που μίλησε στο Newsit, ο άνδρας υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο αφού κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. ‘Οπως εξήγησε το χτύπημα είναι τέτοιο που απειλούνται ζωτικές λειτουργίες του εγκεφάλου.
Το χειρουργείο λίγο πριν τις 19:00 τελείωσε και σύμφωνα με τον γιατρό σταμάτησε η αιμορραγία και μεταφέρθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου βρίσκεται διασωληνωμένος. Προς το παρόν το ευχάριστο είναι ότι σταμάτησε η αιμορραγία αλλά τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα και οι γιατροί είναι επιφυλαχτικοί στις δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν των γιατρών Παπανικολάου Παναγιώτη και Πίνη Σταμάτιου, εάν ο νεαρός άνδρας ερχόταν λίγο αργότερα στο νοσοκομείο ή δεν ήταν αστραπιαίες οι κινήσεις των γιατρών, τώρα ο νεαρός θα ήταν νεκρός ή εγκεφαλικά νεκρός.
Όπως δήλωσαν, ο 31χρονος Ι.Κ. έφθασε στο νοσοκομείο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση με σοβαρά τραύματα από ξυλοδαρμό όπως είπαν οι γιατροί και είχε εξωτερικά δύο τραύματα σίγουρα και εσωτερικό αιμάτωμα, το οποίο προκλήθηκε από αμβλύ όργανο. Μάλιστα, δηλώνουν πως εάν δεν ήταν αστραπιαίες οι ενέργειες των γιατρών ο 31χρονος θα ήταν νεκρός ή εγκεφαλικά νεκρός.
Πάντως, όπως τόνισαν η κατάσταση της υγείας του παραμένει κρίσιμη και βρίσκεται σε φαρμακευτική καταστολή και σε μηχανικό αερισμό.
Ο 31χρονος άνδρας βρισκόταν στη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια εκείνος χτυπήθηκε και όπως καταγγέλλουν διαδηλωτές υπήρξε από την πλευρά της αστυνομίας άγριο ξύλο.
Όπως δήλωσε στο Newsit o φοιτητής της ιατρικής Θανάσης Σαράντης που είδε τα επεισόδια “σήμερα χωρίς πραγματικά καμία αιτία υπήρξε επίθεση των ΜΑΤ στο Σύνταγμα σε μπλοκ φοιτητών και εργαζομένων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μέσα από τη ρίψη χημικών και την άσκηση φυσικής βίας από την πλευρά των ΜΑΤ να δημιουργηθεί πολύ μεγάλη σύγχυση και να σπάσει η πορεία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό διαδηλωτή ο οποίος αυτή τη στιγμή χειρουργείται, είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και είναι 30 χρονών. Αυτό έγινε προς το τέλος της πορείας, εγώ βρισκόμουν ενδιάμεσα στα φοιτητικά μπλοκ και η επίθεση έγινε στο τελευταίο μπλοκ. Εγώ είδα ωμή βία, διαδηλωτές στο δρόμο να χτυπιούνται από τα ΜΑΤ και πολλά δακρυγόνα. Προφανώς με κάτι το χτύπησαν το συγκεκριμένο παλληκάρι, τόσο σοβαρό χτύπημα δεν προκαλείται από πτώση. Τέτοιου τύπου κακώσεις γίνονται με ενεργητικό τρόπο’.

Ποιά είναι η αντίδραση της αστυνομίας

Αμέσως μετά την ενημέρωση για τη διακομιδή σοβαρά τραυματισμένου ιδιώτη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, διατάχθηκε η διενέργεια έρευνας σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης Αστυνομικών.
Η έρευνα διεξάγεται υπό την εποπτεία αρμοδίου Εισαγγελικού Λειτουργού.
Στο Νοσοκομείο μετέβησαν ανώτατοι Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής συνοδευόμενοι από Εισαγγελέα. Στην έρευνα συμμετέχει και Ιατροδικαστής της αντίστοιχης Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αντίστοιχες έρευνες, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, ενεργούνται και σε όσα Νοσοκομεία αναφέρθηκαν τραυματισμοί ιδιωτών.
Σύμφωνα με το Γενικο Κρατικό της Νίκαιας επίσημα έχουν μεταφερθεί 11 άτομα στο νοσοκομείο. ‘Ομως όπως μας εξήγησαν πηγές του νοσοκομείου υπάρχουν κι άλλοι που έχουν πάει από μόνοι τους εκεί γιατί ένιωσαν δυσφορία από τα δακρυγόνα και γενικότερα τα χημικά. Ωστόσο, όπως προέκυψε από το ανακοινωθέν των ιατρών υπάρχει άλλο ένα άτομο το οποίο έχει μικρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο αλλά το θεωρούν εν δυνάμει σοβαρό περιστατικό.

Πηγή: Newsit.gr

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Για τον Μάνο Λουκάκη



Το δικό μου αντίο στο Μάνο

Με το Μάνο Λουκάκη γνωριστήκαμε στην αμέσως μετά την πτώση της Χούντας εποχή, τότε που ήταν ανεμαζωξάρης στην Αθήνα. Ποιος θα μου τόλεγε τότε ότι θα γινόμουν κι εγώ ξενομπάτης στη γειτονιά του. Θυμάμαι σαν νάναι χθεσινό το κείμενο για το μεγάλο μας ποιητή Κώστα Βάρναλη, που του είχα πάει στα γραφεία της Πανσπουδαστικής , στην οδό Ιπποκράτους. Αυτός ήταν κι όλας υπεύθυνος της πολιτιστικής σελίδας της κι η αφεντιά μου ένας φέρελπις οινόφλυξ. Μάνος Λουκάκης, Διονύσης Μελίδης και Διονύσης Τσακνής ήταν από τότε κι όλας φανερό ότι έχουν μπροστά τους λαμπρό το μέλλον. Ο Διονύσης Μελίδης όμως βιάστηκε να φύγει πρώτος…
Με το Μάνο δώσαμε τις μάχες μας, τις κοινωνικές και τις προσωπικές και βγήκαμε νικητές σ’ όλα τα μέτωπα. Κι οι δυο μας είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας και τα παιδιά μας, ελπίζω για μας. Δεν κηλιδώσαμε τ’ όνομά μας. Αυτός έφτασε μέχρι την κορυφή της ποίησης, ενώ εγώ δεν τόλμησα να μπω στα μονοπάτια της. Ο Γιάννης Παραουλάκης είχε την τύχη στα νιάτα του να μελοποιήσει ένα γίγαντα της ποίησης και την ατυχία, ως μεσήλιξ, να ενθαρρύνει ένα σάτιρο ( το τι με γιώτα ) στα πρώτα του βήματα.
Το χαμογελαστό παιδί, ο σεμνός κι αθόρυβος ποιητής, ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του. Πόση παράταση να δώσει ο Χάροντας σ’ έναν παράωρο σαν ελόγου μου; Ο κλοιός στενεύσει γύρω μου, η κρίση έχει αρχίσει κι αντρειεύει. Εγώ άρχισα κιόλας να σκάβω τον τάφο μου, κάτω από τη μεγάλη χαρουπιά, στο χωράφι της γυναίκας μου. Το κεφάλι μου θα θωρεί τη μεγάλη μου αγάπη, τη θάλασσα. Δε θέλω άλλες κοινωνικές τραβάγιες στο νεκροταφείο. Όσους γνώρισα, γνώρισα. Μόνος.
Μέχρι ν’ αρχίσω το δικό μου ταξίδι, να σμίξω με τους γονέους μου, να ψάξω να βρω το Μάνο και να συζητήσουμε, όσα δεν προλάβαμε, τότε που ζούσαμε.
Καλό σου ταξίδι, Μάνο της ποίησης. Καλή μας αντάμωση.

Ρωμύλος Αυδής

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ.


ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011





11 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Εργαζόμενη, εργαζόμενε, γυναίκα, νέα και νέε, άνεργε, συνταξιούχε, οικονομικέ μετανάστη,
Η κρισιμότητα της απεργίας στις 11 του Μάη είναι πολύ μεγάλη. Δεν είναι μια ακόμη απεργία. Να κάνουμε αυτή την απεργία αρχή νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Πρέπει να πλημμυρίσουν τώρα οι δρόμοι με ανθρώπους του μόχθου, να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς, να βουίξουν οι γειτονιές. Να μην επικαλούνται η τρόικα και η κυβέρνηση τη συναίνεση των εργαζομένων.
Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, με δυνάμωμα της οργάνωσης και σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω. Όλοι και όλες με ένα σύνθημα:
Αρνούμαστε να κάνουμε άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία. Απαιτούμε τώρα μέτρα προστασίας για τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Το ΠΑΜΕ σε καλεί η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας να γίνει δική σου υπόθεση. Δεν είναι εύκολο. Έχεις απέναντί σου την εργοδοτική τρομοκρατία, το μέτωπο εργοδοσίας, κυβέρνησης, ΝΔ, αλλά και των δυνάμεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, την ψευτιά και την παραπληροφόρηση.
Κάθε στασιμότητα και κάθε βήμα πίσω από τη γραμμή της ταξικής αναμέτρησης δίνει στην κυβέρνηση και στην πλουτοκρατία τη δυνατότητα να το παρουσιάσουν σα συναίνεση και αποδοχή της αντιλαϊκής επιδρομής και δίνει αέρα στα πανιά της αντιλαϊκής τους ρότας. Αν τώρα η απάντηση της εργατικής τάξης δεν είναι μαζική και δυναμική, οι επόμενες μάχες που θα κληθούμε να δώσουμε θα έχουν μεγαλύτερη δυσκολία.
Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με καλύτερη οργάνωση και απόφαση, να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο.
Αυτοί δεν αλλάζουν. Να αλλάξουμε εμείς θέση και στάση στο κίνημα. Οι ανάγκες μας, οι ανάγκες των οικογενειών μας πάνω απ’ όλα και όχι τα συμφέροντα και τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
Η κυβέρνηση κλιμακώνει τον πόλεμο εναντίον των κατακτήσεων του λαού με νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων: μείωση μισθών και συντάξεων, τσεκούρωμα επιδομάτων, κατάργηση ωραρίων, Συλλογικών Συμβάσεων, νέα φορολογικά βάρη, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Ετοιμάζεται νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό με την κατάργηση των Βαρέων κι Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), την απαλλαγή της εργοδοσίας από ασφαλιστικές εισφορές, πετσοκόβονται οι επικουρικές συντάξεις. Όλα είναι μέτρα που ενισχύουν το κεφάλαιο και την κερδοφορία του.
Εργαζόμενε, εργαζόμενη,
Η οργάνωσή μας, η πάλη μας, η ταξική συνειδητοποίηση σήμερα είναι κατώτερη των απαιτήσεων, κατώτερη της επίθεσης που δεχόμαστε.
Για αυτό επιβάλλεται να δυναμώσει η ταξική ενότητα και συσπείρωση. Μόνο έτσι μπορούμε να γίνουμε ισχυροί και να αντεπιτεθούμε. Αδύναμοι είμαστε, όταν ο καθένας είναι μόνος του.
Καμία εμπιστοσύνη σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ!
Οι θέσεις τους και το πλαίσιο δράσης που προτείνουν είναι άσφαιρα πυρά. Είναι ευθυγραμμισμένα με την κεντρική πολιτική γραμμή του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, αφού προβάλλουν ως διέξοδο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που είναι η γενεσιουργός αιτία της οικονομικής κρίσης.
Προσπαθούν να αφοπλίσουν την αγανάκτηση του λαού, αφού παρουσιάζουν τα ελλείμματα, το μνημόνιο και την τρόικα ως υπαιτίους για τη δεινή κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αθωώνοντας έτσι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που δήθεν αναγκάζεται να πάρει σκληρά μέτρα.
Κρύβουν την αλήθεια, ότι όλα τα μέτρα που παίρνονται ήταν στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί αυτό απαιτούσε το συμφέρον των μονοπωλίων.
Εργαζόμενε, εργαζόμενη,
Υπάρχει πλούσια πείρα. Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν βαρύ τίμημα για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν είχαν γίνει και αυτοί οι αγώνες που έγιναν. Όμως αν η αντίσταση της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα ήταν πιο ισχυρή, πιο δυνατή σήμερα θα είχαμε σώσει περισσότερες κατακτήσεις.
Έχουμε την ευκαιρία μπροστά στα χειρότερα που έρχονται να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Τα 75 δις που θέλει να μαζέψει η κυβέρνηση για το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να τα αντλήσει από το εργατικό – λαϊκό εισόδημα προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Όλα τα άλλα περί προστασίας αδυνάτων, πάταξης της φοροδιαφυγής και άλλα συναφή είναι εξολοκλήρου παραπλανητικά και ψευδή.
Για αυτό επιβάλλεται η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ παντού. Επιβάλλεται τώρα η οργανωμένη πάλη μέσα σε όλους τους χώρους δουλειάς με καθολική συμμετοχή στην απεργία. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη μειωθεί ο μισθός εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και προωθούνται οι ατομικές, αναδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το πόσο αναγκαία είναι η οργάνωση της πάλης στους τόπους δουλειάς. Μια οργάνωση τέτοια που θα μπλοκάρει την περιστολή μισθών, θα φρενάρει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, θα πετυχαίνει ικανοποιητικές αυξήσεις στα μεροκάματα, θα διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, κλπ.
Ο κάθε κλάδος ξεχωριστά, αλλά και σε συντονισμό με άλλους, πρέπει τώρα να γυρίσει το γρανάζι που θα δώσει ώθηση στη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε, ώστε να αποκρούσουμε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να πετύχουμε την υπογραφή ικανοποιητικών αυξήσεων σε μισθούς, μεροκάματα, για αποτροπή της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και των μαζικών απολύσεων. Η μάχη αυτή πρέπει να εκφραστεί με μαχητικό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 του Μάη.
Στα πλαίσια του συντονισμού της δράσης είναι επείγουσα ανάγκη η πρόταξη και διεκδίκηση της προστασίας των ανέργων. Καμία θέση εργασίας δεν είναι διασφαλισμένη. Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι ζουν σε απελπιστική κατάσταση. Απαιτείται προστασία των οικογενειών τους που επίσης υποφέρουν. Κανένα θύμα της ανεργίας δεν πρέπει να στερηθεί τουλάχιστον τις βασικές του ανάγκες.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Να μην επιτρέψουμε παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις σε τομείς στρατηγικής σημασίας της οικονομίας. Η κυβέρνηση με τη χρόνια κατασυκοφάντηση των δημοσίων υπαλλήλων και με τη στήριξη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, στρώνει το έδαφος για να παραδώσει τα πάντα στο κεφάλαιο. Αν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια το κόστος για το λαό θα είναι δραματικό. Τα ήδη επιβαρημένα τιμολόγια θα γίνουν πιο ακριβά. Πανάκριβο ρεύμα, νερό, πανάκριβες υπηρεσίες.
Να μας βρουν ριζικά αντίθετους τα νέα μέτρα στην Υγεία. Η προώθηση της εμπορευματοποίησης, οι συγχωνεύσεις, το κλείσιμο νοσοκομείων και μονάδων του ΙΚΑ, η κατάργηση των εξετάσεων και φαρμάκων θα μας αναγκάσουν να βάλουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να μην μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας.
Διέξοδος από την κρίση για το λαό δεν υπάρχει, αν δεν πληρώσει η πλουτοκρατία. Μόνο εμείς μπορούμε να το επιβάλλουμε. Ένα δρόμο έχουμε: το δρόμο της σύγκρουσης και της ρήξης με τα μονοπώλια, την ΕΕ και τους πολιτικούς τους υπηρέτες. Έχουμε τη δύναμη, φτάνει να οργανωθούμε και να πάρουμε αποφάσεις.
Μαχητικό, βροντερό παρόν στις 11 του Μάη
Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τα νέα μέτρα.
Κάτω τα χέρια από τη ζωή των οικογενειών μας.
Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα. Θα συνεχίσουμε ως το τέλος της μάχης, για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική και την εξουσία τους.
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
- Δουλειά για όλους, μόνιμη και σταθερή.
- Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τώρα.
- Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
- Παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και ένταξη νέων επαγγελμάτων στη λίστα των ΒΑΕ.
- Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες.
- Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και του 13ου και 14ου μισθού.
- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών κι αντεργατικών νόμων, όπως 3863 και 3846.
- Καμία μείωση στις επικουρικές συντάξεις. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
- Μείωση 30% της τιμής στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ.
- Φορολογία του κεφαλαίου με 45%
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ:
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 11:00 π.μ.
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 10:30 π.μ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΗΤΕΙΑ 10:30 π.μ. ΠΛΑΤΑΝΑΡΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Διαίρει και βασίλευε






Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί του Αιγυπτιακού λαού που ξεφορτώθηκαν την αμερικανο-σιωνιστική καρικατούρα του Μουμπάρακ και τα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα άρχισαν να δρουν για να κάνουν ένα λαό να μετανιώσει για την διεκδίκηση της "ελευθερίας" του. Στην περίπτωση της Αιγύπτου δεν επέλεξαν τη στρατιωτική επέμβαση. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν και στο μέλλον για "ανθρωπιστικούς" πάντα λόγους.

Στην Αίγυπτο χρησιμοποίησαν μια άλλη παλιά συνταγή. Αυτή του διαίρει και βασίλευε. Και επειδή εκεί δεν υπάρχουν ούτε ξένοι εργάτες (πλην κάτι Ευρωπαίων υπαλλήλων πολυεθνικών), ούτε άλλες εθνοτικές μειονότητες (μια που οι Αιγύπτιοι αποτελούν ένα κράμα φυλών που όμως έχουν ομογενοποιηθεί κάτω από την αραβική εθνική ταυτότητα), οι ιμπεριαλιστές δεν πόνταραν στο ρατσισμό. Πόνταραν στην αναζωπύρωση του θρησκευτικού φουνταμενταλισμού.

Φοβάμαι ότι αν οι Αιγύπτιοι ή κάποιες έστω δυναμικές πρωτοπορίες της Αιγυπτιακής κοινωνίας δεν αντιδράσουν γρήγορα, προειδοποιώντας το λαό τους για τα τραγικά επακόλουθα, τότε η Αίγυπτος θα χαθεί μέσα στο θρησκευτικό μίσος και βία. Οι κόπτες (ορθόδοξοι χριστιανοί μονοφυσίτες) αποτελούν το 10 % του πληθυσμού με αναλογικά μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στα μεσαία και πλούσια κοινωνικά στρώματα, και την κρατική γραφειοκρατία. Έτσι συγκεντρώνουν κι ένα ταξικό μίσος από φτωχότερα στρώματα των μουσουλμάνων. Από την άλλη όμως οι κόπτες επειδή πάντα γνώριζαν ότι τις εποχές συμφιλίωσης και ενότητας, διαδέχονταν εποχές καχυποψίας και μίσους, γαλουχήθηκαν με φανατικό τρόπο στα θρησκευτικά τους πιστεύω έχοντας αναπτύξει μια πρωτοφανή ενότητα και αλληλεγγύη. Θέλω να πω ότι οι κόπτες δεν είναι μια μειονότητα ευπόρων που όταν δουν τα συμφέροντα και τις ζωές τους να κινδυνεύουν, θα μαζέψουν τα μπογαλάκια τους για να φύγουν... Οι ίδιοι αισθάνονται κληρονόμοι της Αιγυπτιακής ιστορίας αφού ο χριστιανισμός, διαδέχθηκε ομαλά την αρχαία θρησκεία και πιθανότατα θα ήταν ως τα σήμερα η κυρίαρχη θρησκεία, αν οι Βυζαντινοί δεν επέβαλλαν βαριά φορολογία στις κτήσεις τους. Βέβαια κι οι μουσουλμάνοι δεν πέρασαν από μειοψηφία αρχικά, σε ισχυρή πλειοψηφία αναίμακτα. Με ιστορίες ακραίας βίας (που κάνουν τις Ελληνο-Τουρκικές σφαγές να μοιάζουν ήπιες), έχουν γαλουχηθεί γενιές κοπτών.

Αν σήμερα λοιπόν ξαναζωντανέψει ένα μίσος που έχει ιστορικές βάσεις, έχει ταξικές αναφορές και τέλος αποπνέει ακραίο φανατισμό όπως αυτό που μόνο οι θρησκείες μπορούν να δώσουν, τότε μιλάμε για ένα κοκτέιλ εκατομμύρια φορές πιο ισχυρό, από τα κοκτέιλ μολότωφ που έπεσαν προχτές στο ναό του Αγίου Μηνά, σκοτώνοντας 9 και τραυματίζοντας εκατοντάδες... Η αφορμή γελοία όπως συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις. Μια κόπτισα λέει είχε αλλαξοπιστήσει, αλλά οι κόπτες την κρατούσαν με το ζόρι εντός του ναού. Οι μουσουλμάνοι της γειτονιάς περικύκλωσαν τον ναό. Όταν απαίτησαν να απελευθερωθεί η μετανοημένη, ακούστηκαν πυροβολισμοί από το εσωτερικό του ναού. Κι εκείνοι απάντησαν με την πυρπόληση του ναού.
Οι ιμπεριαλιστές τρίβουν τα χέρια τους γιατί αργά ή γρήγορα θα "αναγκαστούν" να επέμβουν "ανθρωπιστικά" για να ελέγξουν το επιφαινόμενο χάος. Στην καλύτερη περίπτωση θα κατεβάσουν μια δικιά τους χούντα για να ελέγξει αυτή τα πράγματα και να βάλει ξανά στο "γύψο" την Αιγυπτιακή κοινωνία.


Με λίγα λόγια το όποιο όνειρο για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία κατέκτησε τις προηγούμενες μέρες με πολύ αίμα κι αγώνα ο Αιγυπτιακός λαός, θα μετατραπεί σε εφιάλτη που δείχνει τα δόντια του από το σκοτεινότερο παρελθόν.
Ελπίζω η πρόσφατη εξέγερση, να έχει βοηθήσει τις λαϊκές δυνάμεις να κατακτήσουν μια στοιχειώδη ενότητα αλλά και μια πολιτική ωριμότητα ώστε να μπει φρένο, σε ένα ανελέητο ματοκύλισμα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι και κόπτες που συναντήθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ ίσως να είναι το μοναδικό αντίδοτο, στο ιμπεριαλιστικό δηλητήριο.
.

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

66 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

Να μοιραστούμε με τα παιδιά μας την αλήθεια.

Κόντρα σε αυτούς που θέλουν να γυρίσουν την ιστορία ανάποδα.

Κόντρα σε όσους θέλουν να εξισώσουν την προσπάθεια οικοδόμησης του κράτους των εργατών που αγωνίστηκε για την πανανθρώπινη ελευθερία, με τον φασισμό δηλαδή το πιο αντι-ανθρώπινο επίτευγμα του καπιταλισμού.