Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών


O κύβος ερρίφθη. Με τη βούλα του ΟΗΕ και με την έμμεση στήριξη ή ανοχή της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας αμέσως μετά την εισβολή στο Μπαχρέιν για να σώσουν τους χαλίφηδες του μαύρου χρυσού αποφασίστηκε η πολεμική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης "με όλα τα μέσα" εκτός από στρατιωτική εισβολή χερσαίων δυνάμεων την ίδια στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί έχουν ουσιαστικά ηττηθεί στρατιωτικά. Μέσα στις επόμενες μέρες (ή ώρες;) οι γαλλικές και βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις αναμένεται να ξεκινήσουν βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του λιβυακού στρατού από αεροπορία και ναυτικό (πως θα επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης;) Το πιο σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη πολεμική επιχείρηση αποτελεί μέρος του σχεδιασμού μιας νέας εποχής πολεμικών εισβολών, με τις αιμοσταγείς δυνάμεις του ΝΑΤΟ να παίζουν το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα για την επιβολή της τάξης όποτε γουστάρουν. Το ότι το καθεστώς Καντάφι ήταν η μόνη αραβική κυβέρνηση που υποστήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ και επιδίωκε ένα ρόλο σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και είναι ένας διεφθαρμένος και μισητός δικτάτορας που δεν διστάζει να πνίξει στο αίμα το λαό του για να παραμείνει στην εξουσία δεν κάνει στο ελάχιστο αυτή την επίθεση ούτε νόμιμη, ούτε σε καμία περίπτωση ηθική. Η επίθεση όχι μόνο δεν αποδυναμώνει την υποστήριξη στον Καντάφι αλλά την ενισχύει. Και τα περί "χειρουργικών" βομβαρδισμών για την προστασία του άμαχου πληθυσμού τα έχουμε ακούσει πολλές φορές και ποτέ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το σενάριο παρέλασης του στρατού της αντιπολίτευσης -που θα εξοπλιστεί στρατιωτικά από τους ιμπεριαλιστές- με ταυτόχρονη αεροπορική κάλυψη από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις απειλεί να πνίξει τη χώρα και την περιοχή στο αίμα, ειδικά αν η εξέγερση χάσει τη λαϊκή υποστήριξη που της έχει απομείνει.

Το ότι οι διεθνείς δυνάμεις παριστάνουν ότι βρίσκονται στο πλευρό των εξεγερθέντων ή για να είμαστε ακριβείς στο πλευρό όχι όλων των εξεγερθέντων αλλά της πτέρυγας της εξέγερσης που μέχρι πριν από ένα μήνα ήταν στη μισητή κυβέρνηση του Καντάφι και σχεδίαζε την ανατροπή της σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ή άλλων δυνάμεων και για την υποστήριξη ντόπιων και ξένων συμφερόντων δεν σημαίνει ότι σε μια μελλοντική εξέγερση ή επανάσταση οι ιμπεριαλιστές δεν θα ταχθούν με το μέρος του καθεστώτος. Σε ένα αυριανό πιθανό σενάριο που γίνει εξέγερση στην Ελλάδα και ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους και η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης ο ΟΗΕ ή ο Ευρωστρατός μπορεί να αποφασίσει τη δράση ώστε να "προστατεύσει τις επενδύσεις τους" στη χώρα. Ντροπή στον Παπανδρέου και στην κυβέρνηση του που συμμετέχει στην ιμπεριαλιστική αυτή εκστρατεία και με τη Σούδα να αποτελεί το αβύθιστο αεροπλανοφορο του ΝΑΤΟ στη μεσόγειο και την κύρια βάση των αεροπορικών και ναυτικών βομβαρδισμών.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξεσηκωθεί εναντίον όλων αυτών που σκορπίζουν το θάνατο και να καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη. Να κλείσει αμέσως η Σούδα. Αλληλεγγύη στο λαό της Λιβύης. Κάτω η κυβέρνηση Παπανδρέου, έξω όλες οι βάσεις του θανάτου από την Ελλάδα, κανένας έλληνας στρατιώτης εκτός συνόρων, έξω οι πολεμικές δολοφονικές μηχανές του ΝΑΤΟ από τα αεροδρόμια και τις θάλασσες της Ελλάδας, έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε . Νίκη στον εξεγερμένο λαό της Λιβύης και όχι στα φερέφωνα των ιμπεριαλιστών.

Η ανάρτηση είναι η τελευταία του μπλόγκ evriteros.blogspot.com
Θα μας λείψει η ποιότητα των σχολείων σας καθώς και η κριτική συμβολή σας στην ενότητα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ 2000 ΣΧΟΛΕΙΑ!



Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση 1933 σχολείων και τη συνένωσή τους σε 877.
Πρόκειται για αντιδραστική, αντιπαιδαγωγική εξέλιξη, που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη μόρφωση των παιδιών του λαού μας. Θα τσακίσει και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών!
Συγχωνεύουν τα σχολεία, τα θέλουν «πολυδύναμα και εύρωστα», με μεγάλο αριθμό μαθητών, για να:
 Ετοιμάσουν το έδαφος για τη λειτουργία του «νέου σχολείου», την εφαρμογή του Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος, των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και τις «καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας» (βλ δελτίο τύπου υπουργείου Παιδείας 13/3/2011). Έτσι, για παράδειγμα, τους βολεύει καλύτερα να λειτουργήσουν τα πολλά μαθήματα επιλογής σε λύκειο με 400 μαθητές, απ’ ότι σε λύκειο με 150 μαθητές. Τους βολεύει καλύτερα να μπουν Πληροφορική και Αγγλικά στην Α’ Δημοτικού σε 12/θεσια δημοτικά και όχι σε ολιγοθέσια.
 Προσελκύουν πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά χορηγούς-επενδυτές! Να δουλεύουν σαν εταιρείες. Γι’ αυτό μιλάνε για «αυτόνομη σχολική μονάδα», που πρέπει να βρίσκει πόρους, να ιδιοσυντηρείται και από αυτή την άποψη να έχουν διευθυντή-μάνατζερ (βλέπε ν. 3848/2010). Με αυτό τον τρόπο, απαλλάσσεται το κράτος από την ευθύνη που έχει για τη λειτουργία των σχολείων. Η μόρφωση, όπως και η υγεία, γίνονται ατομική υπόθεση.
 Για να παραδώσουν πλευρές της λειτουργίας των σχολείων σε ιδιώτες, όπως έγινε στα νοσοκομεία, που συγχωνεύτηκαν (καθαριότητα, φύλαξη, κυλικεία).
Φτιάχνουν λοιπόν σχολεία αφημένα στο έλεος της αγοράς, σχολεία πολλών ταχυτήτων, σαν τα ξενοδοχεία (από εδώ τα καλά, από ‘κει τα σχολεία των φτωχών). Θα αξιολογείται το σχολείο και ο εκπαιδευτικός κατά πόσο ευθυγραμμίζονται με τα κελεύσματα της αγοράς (βλέπε ν. 3848/2010)! Επιπλέον, με το νέο μισθολόγιο και την αξιολόγηση ο μισθός του εκπαιδευτικού θα συνδέεται με την αποδοτικότητα (;;!!), με την ικανότητά του να λειτουργεί το σχολείο με επιχειρηματικά κριτήρια, με την ικανότητά του να καλλιεργεί στα παιδιά «ευρωπαϊκή συνείδηση» (βλέπε δηλώσεις Άννας Διαμαντοπούλου, όταν ήταν ευρωπαϊκή επίτροπος).
Είναι φανερό ότι θα χτυπήσουν αλύπητα τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (μονιμότητα, οργανικότητα, μεταθέσεις, αποσπάσεις). Το σχολείο, που δουλεύει με επιχειρηματικά κριτήρια δεν λογαριάζει εργασιακά δικαιώματα. Θέλει εκπαιδευτικούς με σκυμμένο κεφάλι.
Συγχωνεύουν σχολεία, γιατί θέλουν τα παιδιά μας να διδάσκονται εφήμερες δεξιότητες, που ζητάει η αγορά και όχι ολόπλευρη γνώση, βασική, γενική εκπαίδευση. Γι’ αυτό επιθυμούν να αλλάξουν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης για μια ακόμα φορά, γι’ αυτό εισάγουν πληροφορική και αγγλικά από την Α’ Δημοτικού , γι’ αυτό μιλάνε για ένα λύκειο με 3 βασικά μαθήματα και όλα τα άλλα επιλογές και δεξιότητες! Μια σούπα αποσπασματικών γνώσεων, ατομική υπόθεση του κάθε παιδιού, δηλαδή ανάλογα με την τσέπη του! Η Ε.Ε., η κυβέρνηση, το κεφάλαιο απαιτούν εργαζόμενους χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θα δουλεύουν ήλιο με ήλιο, που θα μάθουν να αλλάζουν 6-7 δουλειές στη ζωή τους. Αυτόν τον εργαζόμενο θέλουν να ετοιμάσουν από το «νέο σχολείο» που φτιάχνουν.
Σκόπιμα, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΟΛΜΕ-ΔΟΕ αποκρύπτουν την πραγματική ουσία των καταργήσεων και στέκονται αποκλειστικά στην οικονομική πλευρά του ζητήματος, που ασφαλώς υπάρχει. Δίνουν, έτσι συγχωροχάρτι, με άλλα λόγια στήριξη, στην στρατηγική του κεφαλαίου και στην κυβέρνηση, γιατί ακριβώς συμφωνούν με το σχολείο της αγοράς και από αυτή την άποψη είναι συμβιβασμένες, συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αναπαράγουν τα ιδεολογήματα «περί κατοχής από την Τρόικα που ζητάει περικοπές» και κατά συνέπεια το κλείσιμο των σχολείων, αθωώνοντας έτσι την κυβέρνηση και συσκοτίζοντας τον ταξικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης. Σε τοπικό επίπεδο η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου εκπ/κών ΠΕ Μεραμβέλλου-Οροπεδίου ότι οι μεταβολές που έγιναν στο Ν. Λασιθίου δε δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου (7 μέλη της ΠΑΣΚΕ) βάζει άλλη μια φορά πλάτες για να περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Άραγε ήξεραν και συναίνεσαν για τον υποβιβασμό του 6/θ Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου σε 3/θ;
Στο νομό Λασιθίου υποβιβάζουν τα Δημοτικά Σχολεία: Καβουσίου σε 1/θ, Κάτω Χωριού σε 2/θ, Ζήρου σε 1/θ και το Ειδικό Σχολείο Αγίου Νικολάου από 6/θ σε 3/θ. Επίσης καταργούν τα Δημοτικά Σχολεία Λιμνών και Τρουλωτής και το Νηπιαγωγείο Καβουσίου.
-Να μην κλείσει κανένα σχολείο!
-Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
-Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλα τα παιδί με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση. Απαιτείται άλλος δρόμος ανάπτυξης με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Απαιτείται λαϊκή εξουσία ως προϋπόθεση για τη Λαϊκή παιδεία.
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! ΓΟΝΕΙΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ. ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ.
Όλοι να συμμετέχουμε την Παρασκευή 18 / 3 / 2011 στη στάση εργασίας στις 12.00΄ το μεσημέρι
.
ΠΑΜΕ ΕΚΠ/ΚΩΝ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΝΑ ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ: ΝΕΑ ΔΕΙΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ




Το «Σύμφωνο για το Ευρώ»
Το «Σύμφωνο για το Ευρώ», στο οποίο συμφώνησαν οι «17» της Ευρωζώνης, προβλέπει ότι «κάθε χρόνο, τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα συμφωνούν, σε ανώτατο επίπεδο, σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιτευχθούν σε διάστημα 12 μηνών». Ανάμεσα στα μέτρα που θα προωθούνται στοχευμένα και μετρήσιμα είναι τα παρακάτω:


1. Μειώσεις μισθών:
• «Το κόστος εργασίας θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και θα συγκρίνεται με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης και των κύριων εμπορικών εταίρων της ΕΕ. Οι μισθοί θα πρέπει να βρίσκονται σε συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα». Επί της ουσίας, προωθείται η αντιστοίχηση των μισθών με αυτούς που ισχύουν σε ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως είναι η Κίνα.
• «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση της αποκέντρωσης των μισθολογικών διαπραγματεύσεων και τη "βελτίωση" των μηχανισμών τιμαριθμικής προσαρμογής». Πρόκειται για τροχιοδεικτική βολή σε ότι αφορά στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, στη γενίκευση των ατομικών και στην οριστική κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, όπου αυτή συνεχίζει να υπάρχει.
• Οι κυβερνήσεις της ΕΕ «δεσμεύονται να συγκρατήσουν τους μισθούς στο δημόσιο τομέα», ώστε να «μην επηρεάζουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα». Δεσμεύτηκαν ουσιαστικά για νέο πάγωμα και μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα.


2. Νέες ανατροπές σε Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια.
• «Η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή και στενή παρακολούθηση. Είναι απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί η ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, να μειωθούν τα συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης και να αξιοποιηθούν στοχευμένα κίνητρα για την παραμονή στην εργασία των μεγαλύτερων εργαζομένων». Όπως και στην πρώτη έκδοση του Συμφώνου, τα όρια ηλικίας συνδέονται με το στατιστικό προσδόκιμο ζωής, οδηγώντας αυτόματα σε διαρκή παράταση του εργάσιμου βίου. Ανάλογες αναφορές γίνονται και στην ανάγκη του κεφαλαίου να μειωθεί η κρατική συμμετοχή στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.

3. Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.
• «Τα κράτη - μέλη οφείλουν να προβλέψουν μηχανισμό που θα βάζει "φρένο" στην αύξηση χρέους». Ο μηχανισμός θα έχει «επαρκώς δεσμευτικό χαρακτήρα» και θα λειτουργεί αυτόματα κάθε φορά που το έλλειμμα θα ξεπερνάει ένα προκαθορισμένο όριο. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με «νομικές δεσμεύσεις» (είτε συνταγματική ρύθμιση είτε νόμος - πλαίσιο) με την τελική επιλογή να την έχουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Επί της ουσίας θεσμοθετείται η μόνιμη λιτότητα για τους λαούς, ώστε ο κρατικός κορβανάς να τροφοδοτεί πιο αποτελεσματικά το κεφάλαιο.

4. Νέες ανατροπές στην αγορά εργασίας.
• «Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα προωθούν την ευελιξία με ασφάλεια. Η αγορά εργασίας πρέπει να γίνει πιο ελκυστική και να προσαρμοστεί στη ζήτηση». Προωθείται η αντιδραστική «ευελφάλεια» και ταυτόχρονα προτείνεται η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Προβλέπεται μάλιστα οι «απώλειες» που θα υπάρξουν στα δημόσια έσοδα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών να μετακυλίονται στο λαό, μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων.



5. Νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.
• Στο Σύμφωνο προβλέπεται η «ανάπτυξη μιας κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας των επιχειρήσεων», η οποία εντάσσεται στη λογική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, που θα σημάνει νέες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών.
Μηχανισμός ελεγχόμενης χρεοκοπίας
Με δοσμένα τα παραπάνω μέτρα, που θα κατακρημνίσουν τα επόμενα χρόνια την τιμή της εργατικής δύναμης, οι «17» συζήτησαν για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, κύρια σε ότι αφορά στις υπερχρεωμένες και υπερδανεισμένες χώρες της Ευρωζώνης, από τη σκοπιά της αναγκαίας καταστροφής κεφαλαίου.
Σε ότι αφορά στη λειτουργία του υπάρχοντος μηχανισμού δανειοδότησης, όσο και του «μηχανισμού στήριξης της ΕΕ», ο οποίος από το 2013 θα αναλάβει να οδηγήσει τις υπερχρεωμένες χώρες σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Η δυνατότητα να αγοράζουν ομόλογα στην πρωτογενή αγορά. Δηλαδή, ομόλογα που εκδίδουν τα κράτη - μέλη και δεν απορροφούνται από τις αγορές.
2. Να αυξηθούν σε 440 δισ. ευρώ από 250 δισ. τα πραγματικά κεφάλαια του σημερινού «μηχανισμού στήριξης» και σε 500 δισ. ευρώ του μόνιμου μηχανισμού που θα υπάρξει από το 2013.
Επίσης, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τη βάρβαρη επίθεση στους εργαζόμενους, οι «17» συμφώνησαν να εξετάσουν τη θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο οποίος επίσης θα φορτωθεί στις πλάτες των Ευρωπαίων, αφού οι τράπεζες θα τον μετακυλήσουν στις συναλλαγές τους με τους εργαζόμενους.
.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Το Π.Α.ΜΕ. για την αύξηση των δημοτικών τελών

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ !

Δεν έχουν περάσει ούτε 3 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο η προεκλογική εκτίμηση του ΠΑΜΕ ότι ο όρος αυτοδιοίκηση πρέπει να εκλείψει και να μιλάμε για κρατική τοπική διοίκηση.
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου και οι αποφάσεις που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο με την ψήφιση της αύξησης στα δημοτικά τέλη δείχνει ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζοντας με συνέπεια την πολιτική των κομμάτων από τα οποία προέρχονται, δεν επέδειξαν την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη και δε νοιάστηκαν καθόλου για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, που δύσκολα τα βγάζουν πέρα μετά την επίθεση στα λαϊκά τους δικαιώματα από την κυβέρνηση και τους συμμάχους της την ΕΕ, την ντόπια αστική τάξη και τα μονοπώλια. Φυσικά και δε μας έκανε εντύπωση η στάση που κράτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που δεν έφεραν καμιά αντίρρηση στις αυξήσεις. Ακόμα η στάση που κράτησε ο Δήμαρχος που έκανε την εισήγηση και οι δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από το Συνασπισμό, που υπερψήφισαν την αύξηση των δημοτικών τελών, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι στα λόγια ο Συνασπισμός είναι ενάντια στο μνημόνιο αλλά στην πράξη βάζει πλάτη για να περνάνε τα αντιλαϊκά μέτρα ακόμα και στην τοπική διοίκηση.
Η αναφορά του Δημάρχου ότι τα δημοτικά τέλη σε μια κατοικία μιας μέσης οικογένειας αντιστοιχούν με 2 εξόδους σε μια ταβέρνα, δείχνει ότι ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του τρικομματικού Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχουν καμιά επαφή με την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν οι άνεργοι, οι μισθωτοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που όχι μόνο σε ταβέρνα δεν μπορούν να πάνε αλλά ούτε σε καφενείο δε μπορούν να πλησιάσουν για να πιουν ένα καφέ. Υπάρχουν πολλές λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, την ύδρευση, το τηλέφωνο και το νοίκι του σπιτιού τους όσοι δεν έχουν δικό τους σπίτι. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια του παππού και της γιαγιάς ή και να δανειστούν για να καλύψουν τα έξοδα της πενταήμερης εκδρομής των παιδιών τους που είναι στη Γ΄ Λυκείου.
Υπάρχουν πολλές οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου που έχουν πάρει από τις τράπεζες και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Ακόμα στο ρητορικό ερώτημα του Δημάρχου «Από πού να πάρουμε, ποιον να αδικήσουμε» για να γίνει ισομερής και δίκαια κατανομή στα δημοτικά τέλη, διαμορφώνοντας μια ενιαία τιμολογιακή πολιτική στο νέο Καλλικρατικό Δήμο, θα μπορούσε να του απαντήσει κάποιος εργαζόμενος ή άνεργος ότι δε χρειαζόταν να αδικήσει κανένα. Θα αρκούσε να διορθώσει εν μέρη της κατάφορες αδικίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της προηγούμενης της ΝΔ που λεηλάτησαν τα λαϊκά δικαιώματα και ευνόησαν το μεγάλο κεφάλαιο. Μόνο από τη μείωση των τελών παρεπιδημούντων κατά 75% ο Δήμος Αγίου Νικολάου χάνει κάθε χρόνο πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού το καρπώνονται οι μεγαλοξενοδόχοι. Ας φρόντιζε να έβαζε σ΄ αυτούς την ανάλογη αύξηση για να πάρει ένα μέρος μόνο από αυτό το ποσό.
Τέλος θα μπορούσε να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και την απόδοση των αυθαίρετα παρακρατούμενων φόρων που με ευθύνη και της τρικομματικής ΚΕΔΚΕ δεν αποδόθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να διεκδικήσει αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ. Α.Π.) μιας και με τον Καλλικράτη μεταβίβασε πλήθος νέες αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να υπάρχει και η ανάλογη χρηματοδότηση. Σ΄ αυτή του την προσπάθεια θα είχε στο πλευρό του όχι μόνο εμάς αλλά και το σύνολο των εργαζομένων του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν οι μόνες στην κατεύθυνση της ανακούφισης σ΄ ένα βαθμό των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των απλήρωτων εργαζόμενων, των ΑΜΕΑ και κάθε οικογένειας των λαϊκών στρωμάτων. Η αποδοχή ενός μικρού μόνο μέρους από αυτές ( μειώσεις 30% στα τέλη για τους μακροχρόνια ανέργους και τις μονογονεϊκές οικογένειες και 50% για τους πολύτεκνους) δείχνει ότι τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους εκπροσώπους των κομμάτων του ευρωμονόδρομου όχι μόνο στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο αλλά και στην τοπική διοίκηση.
Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι ο δρόμος του αγώνα μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με το ΠΑΜΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση για να επιβάλουν και στην τοπική διοίκηση μέτρα που θα ανακουφίσουν σ΄ ένα βαθμό τη λαϊκή οικογένεια.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

"Η κραυγή του λαού"



Ταρντί - Βωτρέν - "Η κραυγή του λαού"
ιστορίες από την Παρισινή Κομμούνα

Αφιερωμένο στα 140 χρόνια από την Κομμούνα

Ένα λαϊκό εικονογραφημένο μυθιστόρημα από την Παρισινή Κομμούνα
Παρίσι, 18 Μαρτίου 1871. Στη Μητρόπολη των κοινωνικών αναταραχών ξεσπάει η πρώτη κοινωνική επανάσταση, η Κομμούνα.
Οι Κομμουνάροι με διάταγμα, θέτουν υπό τη σημαία της Κομμούνας όλους τους ξένους εθελοντές-ανάμεσά τους, Πολωνοί, Ιταλοί, Ιρλανδοί, ακόμα και Έλληνες- και τονίζουν μέσα από κείμενα και μπροσούρες ότι ο στόχος τους δεν είναι εθνικοαπελευθερωτικός, αλλά ταξικός.

Ακριβώς 140 χρόνια μετά την πρώτη άνοιξη των λαών, κυκλοφορεί το βιβλίο-αριστούργημα που "διαδραματίζεται" στα οδοφράγματα και τις πλατείες του Παρισιού της Κομμούνας.