Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΟΤΕ, ΔΕΗ και το Νερό…νεράκι.

Παίδες, συνελήφθη ο Αντώνης ο ‘Σαντουιτσάκιας’ να έχει πλήρη άγνοια περί τις θέσεις του ΚΚΕ για την κρίση. Και δεν είναι μόνο αυτός. Κι ο άλλος ο κολλητός μου ο μουστάκιας δήλωσε έκπληκτος, όταν του ανέλυα τον ορυκτό πλούτο που διαθέτει η Πατρίδα μας. Και βεβαίως δεν τους αδικώ, από πού να το μάθουν; Από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης που παρακολουθούν; Τι να σου πρωτοκάνω κι εγώ; Καφέ να πιω πρωινιάτικα ν’ ανοίξουν τα μάτια; Τσιγάρο ν’ ανάψω να συνοδεύσω τη γεύση του καφέ; Άσε που πρέπει να ηρεμήσω από το μπούρου-μπούρου, της μαντάμ.
-Και τι κάνει, ρε δάσκαλε, το ΚΚΕ, μ’ όλα αυτά που μας φορτώνουν κάθε μέρα;
-Καλά είναι το ΚΚΕ, Αντώνη. Περιμένει πότε θα ξεστραβωθείς , να φύγεις από το μαντρί και να ψηφίσεις κατά το συμφέρον σου, όχι κατά πως συμφέρει το Κεφάλαιο.
-Πάλι το ποίημα με το Κεφάλαιο άρχισες, δάσκαλε;
-Και τι θες να σου απαγγείλω Αντώνη; Λουί Αραγκόν;
-Προτιμώ ν’ ακούσω το :’Ψεύτικος είναι ο ντουνιάς και ψεύτικη η ζωή μας, αφού στη μαύρη γη θα μπει μια μέρα το κορμί μας’.
-Τον φοβάσαι το θάνατο εσύ , ρε Αντώνη. Γι αυτό κάθε Κυριακή ανάβεις το κεράκι σου. Λες : Κι αν υπάρχει;’ Γι αυτό ο δάσκαλος μιλάει για την αντίθεση που πρέπει να έχεις με το Κεφάλαιο. Αλλά τον Μάρκο θα σου τον τραγουδήσω, άμα κεράσεις ένα τσιγάρο, γιατί με τα μπατιρήματα που έχω, με βλέπουν οι περιπτεράδες και τους λούζει κρύος ιδρώτας. ‘Ωχ, πάλι βερεσέ τσιγάρα θα ζητήσει ο δάσκαλος. Θα ζει άραγε, όταν του έρθει η σύνταξη;’
-Θέλω να μας πεις το άλλο που έλεγες με τους Οτετζήδες, τους Δεητζήδες και τον Παναγόπουλο. .
-Άρα για το Κεφάλαιο θέλεις ν’ ακούσεις Αντώνη, πρωί-πρωί. Τα πράγματα ξεπουπουλιασμένοι αητοί μου έχουν ούτω, πως και τοιουτοτρόπως. Μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα σημειώθηκε ένας πρωτόγνωρος οικοδομικός οργασμός. Και μη νομίζεις, ότι την κακιά συνήθεια να θέλουμε ηλεκτρικό και τηλέφωνο στο σπίτι την είχαν μόνο οι γονείς μας. Την είχαν όλοι, γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στο καλύτερο. Ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, κουτορνίθια μου, αποτέλεσαν την ατμομηχανή της μεταπολεμικής ανάπτυξης. Έβαλε και το κράτος κάτι ψιλά, αλλά κυρίως τα χρήματα τα έβαλε ο λαός, με το πάγιο. Άσε που πολλές φορές πληρώσαμε και τους στύλους. Μέχρις εδώ, Αντώνη, έχεις καμιά απορία;
-Συνέχισε, να δω που το πας.
-Στο Κεφάλαιο το πάω, Αντώνη. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί το Κεφάλαιο δεν έχει Πατρίδα;
-Γιατί σήμερα είναι εδώ, αύριο μπορεί να είναι κάπου αλλού. Σωστά;
Σωστά, αλλά πάντα θα σκέφτεσαι το γιατί. Γιατί, ας πούμε, ένας αμερικάνος μαφιόζος πού έχει πέντε μεξικανούλες και τις ωθεί στην πορνεία, τα κονομάει χοντρά και αποφασίζει κάποια στιγμή ν’ αλλάξει ρότα κι έρχεται στην Ελλάδα κι ανοίγει βιομηχανία κουμπιών, φεύγει μετά και μεταφέρει το εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη; Δεν του αρέσει ο ήλιος της Ελλάδας ή δεν φτιάχνουμε το μουσακά κατά τα γούστα του;
-Γιατί στην Ταϊλάνδη τα μεροκάματα είναι πολύ πιο φτηνά.
-Γειασάν του μάγκα του Αντώνη, του καραμπουζουκλή. Το κέρδος, το περισσότερο κέρδος είναι το κίνητρό του. Το Κεφάλαιο δεν έχει Πατρίδα, δεν έχει Ηθική, αλλά δεν έχει ούτε πρόσωπο. Δεν βγαίνει φόρα παρτίδα να φτιάξει Κόμμα Κεφαλαιοκρατών. Πληρώνει ακριβά έμπειρα πολιτικά στελέχη, τα οποία κάνουν κόμματα αντ΄ αυτού, κόμματα με τίτλους βαρύγδουπους, δημοκρατικούς, σοσιαλιστικούς κι εργατικούς. Σκοπός τους είναι να παγιδεύσει τους εργαζόμενους. Τα κόμματα αυτά ψηφίζουν νόμους κομμένους και ραμμένους στον αστερισμό των συμφερόντων τους. Πληρώνει τίποτα άλλο, Αντώνη;
-Που θες να ξέρω εγώ, ρε δάσκαλε, δεν έχω κάνει κεφαλαιοκράτης για να ξέρω;
-Πληρώνει, Αντώνη, ειδικούς επιστήμονες, κοινωνιολόγους, επικοινωνιολόγους, ειδικούς αναλυτές των μαζών. Αυτοί αναλύουν τις καταναλωτικές συνήθειες τμημάτων του πληθυσμού, τις προκαταλήψεις και τις φοβίες κάθε λαού, το βαθμό θρησκευτικής συνείδησης, μελετούν τις αναλύσεις αυτές, κάνουν τις εισηγήσεις τους στους αόρατους καπιταλιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους υποχρεώνουν το πολιτικό τους προσωπικό να εφαρμόσουν τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων.
Ξέρεις τώρα τι λέει ο Λαός για τους νεόπλουτους: ‘Μόλις ο μπατίρης ντύσει τον κώλο του με βρακί, καβάλησε το καλάμι’. Έτσι κι ο νεοέλληνας. Με το που λίγδωσε το αντεράκι του, βάλθηκε να γίνει χρηματιστής. Μόλις πέταξε το δόλωμα η αόρατος τάξις των κεφαλαιοκρατών, έβαλε σε εφαρμογή την Συνθήκη του Μάαστριχτ. Φουλ ιδιωτικοποιήσεις. Μετοχοποιεί τον ΟΤΕ και για να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων τους δίνει και μετοχές. Η φάκα μόλις είχε ανοίξει, το τυράκι ακόμα μοσχοβολούσε υποσχέσεις για χοντρά κέρδη, το πλήθος συνέρεε. Κι ο ΟΤΕ, όπως αργότερα η ΔΕΗ, από Λαϊκή Περιουσία, έγινε έρμαιο στις διαθέσεις των τυχοδιωκτών της Διεθνούς των Χρηματιστών. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων φρόντισαν την προσωπική τους μαντζαδούρα, δεν καλοκατάλαβαν την επερχόμενη αλλαγή ιδιοκτησίας. Ήρθαν έτσι σε αντίθεση με τα συμφέροντα της μεγάλης μάζας των άλλων εργαζομένων, μιας και είχαν πετύχει μια σειρά ειδικών αμοιβών που τους εξασφάλιζε μια μισθολογική υπεροχή έναντι των υπόλοιπων εργαζομένων. Αποτέλεσαν, μαζί με τους Δεητζήδες και τους τραπεζικούς υπαλλήλους , την αριστοκρατία της εργατικής τάξης, πράγμα που είχε επίδραση και στην εκπροσώπηση στο συνδικαλιστικό κίνημα, η σύνθεση του οποίου, από άποψη αγωνιστικής διάθεσης, αλλοιώθηκε. Ο χορτάτος δεν φρόντισε, Αντώνη μου, για τον πεινασμένο. Οι μηχανισμοί αλλοτρίωσης των αγωνιστικών διαθέσεων των μαζών, εξασφάλισαν βουλευτικές και υπουργικές καρέκλες στους συνεργάτες τους, εις ανταπόδοσιν, ευτελίζοντας με τον τρόπο αυτό την αναγκαιότητα του συνδικαλίζεσθαι, μιας και οι πρώην συνδικαλιστές και νυν υπουργοβολευτάδες, ψηφίζουν υπέρ της πλουτοκρατίας κι όχι υπέρ των πρώην συναδέλφων τους. Τα βλέπει αυτά ο μερικώς ή ολίγον μορφωμένος, μέχρι Τρίτη Λυκείου να πούμε, σου λέει :’Οι πούστηδες, για την κονόμα τους πήγαν εκεί’. Μερικοί μπαίνουν στο κόλπο του συστήματος, ψώνια υπάρχουν, φράγκα για διαφθορά συνειδήσεων να φαν κι οι κότες, άλλοι απογοητεύονται και αράζουν στον καναπέ τους με τη συμβία τους και σκέφτονται με ποιο τρόπο θα ρίξουν τη γυναίκα του γείτονα, γιατί η δικιά τους βγάζει μια ξινίλα, μα μια ξινίλα, που σούρχεται να βαρέσεις καμιά ένεση.
Όσο μπάζο και να είσαι, ρε Αντώνη, βλέπεις τους Παναγοπουλαίους και τους Παπασπυροπουλαίους στο γυαλί κι αγανακτείς. Κι αντί να κάνεις το σωστό, να πας δηλαδή στο Σωματείο σου και να ρωτήσεις: ‘Με ποια παράταξη βγήκε, ρε σεις ο Πρόεδρος που πάει στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ ή της ΑΔΕΔΥ και χαίρεται γιατί έδωσαν μισό ευρώ αύξηση στο μισθό να του μαυρίσω την καρδιά με την ψήφο μου και ν’ απαιτήσω να κηρύξει απεργία ουσιαστική, όχι για τα μάτια, πας πλατεία και μουντζώνεις το κοινοβούλιο, ενώ πρέπει να μουντζώσεις τα μούτρα σου…
-Γιατί σε παρακαλώ τα μούτρα μου;
-Γιατί εσύ τους ψήφισες και στρογγυλοκάτσανε στα έδρανα της Βουλής κι έχουνε πετάξει κάτι κοιλάρες και κάτι προγούλια, που δεν τους γνωρίζει ούτε η μάνα τους.. Κορόιδα είναι να φύγουν; Γι αυτό σου λέω, ‘αγόρασε καμιά φορά το Ριζοσπάστη’ Αντωνάκη, μπας και ξεστραβωθείς. Τι διάολο, πιες ένα καφέ λιγότερο. Μ’ ενάμιση ευρώ αρχίζει το μυαλό και δουλεύει, αρχίζεις μετά από μια βδομάδα και κρίνεις. Βγαίνεις πλατεία, αλλά σε καμιά απεργιακή κινητοποίηση δεν σε έχω δει. Τσάμπα μάγκας είσαι, Αντώνη, τσάμπα μάγκας. Το πρωί στη δουλειά είσαι κότα, γιατί δεν τολμάς να μιλήσεις στ’ αφεντικό και υπογράφεις σε λευκά χαρτιά και το βράδυ αγανακτείς. Αύριο θα σου βάλω ένα τεστ να δούμε πόσα κατάλαβες απ’ αυτά που σου είπα. Να μην ξεχνάμε, το παλιό μας επάγγελμα. Έτσι;




Με το κείμενο του Ρωμύλου, δείτε κι αυτό το βιντεάκι.


Γουστάρω Κοντογιάννη, γουστάρω σήμα 902, γουστάρω μουσικοί, γουστάρω στίχοι.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΜΟΝΙΜΑ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.







Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου απέστειλε προς την ΥΠΕ Κρήτης και τους κοινωνικούς φορείς του νομού την παρακάτω επιστολή για το αδιέξοδο που έχει υπάρξει λόγω της ανεπάρκειας του νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Προς : ΥΠΕ Κρήτης
Bουλευτές Ν. Λασιθίου
Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου
Εργατικό Κέντρο Λασιθίου
Επιμελητήριο Λασιθίου

Άγιος Νικόλαος 23/6/11

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ως σύλλογος εργαζομένων ότι η ρύθμιση του μνημονίου για επέκταση του μέτρου της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις και στο χώρο της δημόσιας υγείας έχει οδηγήσει σε πλήρη ανεπάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας ήταν ήδη ανεπαρκές (κάλυψη 48 % επί των θέσεων του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας). Όμως από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και έχει οδηγήσει τη νοσηλευτική υπηρεσία και το νοσηλευτικό προσωπικό σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν να καλυφθούν οι στοιχειώδεις βάρδιες των τμημάτων, ώστε να υπάρχει ασφαλής για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς λειτουργία του Νοσοκομείου.

Μέσα στο 2011 για διάφορους λόγους έχουν υπάρξει αρκετές απομακρύνσεις – αποχωρήσεις νοσηλευτικού προσωπικού (παραιτήσεις, μετατάξεις σε άλλα νοσοκομεία, άδειες κύησης κλπ), αναμένεται και υπάρχει φόβος και για άλλες αποχωρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει καθόλου νέοι νοσηλευτές -τριες ούτε βεβαίως προβλέπεται στο άμεσο χρονικό διάστημα να υπάρξει κάποια νέα πρόσληψη, αφού όπως έχει γίνει γνωστό οι προσλήψεις για το 2011 θα ξεκινήσουν μετά τον Οκτώβριο και θα είναι ελάχιστες σε αριθμό σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι το 2010 ήρθαν στο Νοσοκομείο 30 νοσηλευτές-τριες και αποχώρησαν 35!

Σύμφωνα με εκτίμηση της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα τμήματα του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου (με προσωπικό ασφαλείας στις περισσότερες βάρδιες) είναι αναγκαία η αύξηση του αριθμού του σημερινού προσωπικού κατά 25 νοσηλευτές-τριες και 5 νοσοκόμους, κάτι που βεβαίως δεν είναι ορατό στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αδυναμία στα περισσότερα νοσηλευτικά τμήματα του Νοσοκομείου να βγει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα υπηρεσίας με πρόβλεψη για χορήγηση έστω μίας άδειας σε κάθε τμήμα. Αυτό οδηγεί σε εξάντληση του υπηρετούντος προσωπικού και σε συνεπακόλουθη έκθεση των ασθενών σε κινδύνους για την ασφαλή νοσηλεία τους.

Με την παρούσα επιστολή απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους φορείς να κάνουν ενέργειες στην κατεύθυνση να βρεθεί τρόπος να γίνουν άμεσα προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο μας, ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί η στοιχειώδης και ασφαλής λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων.

Θα συζητήσουμε το θέμα και στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας την προσεχή Δευτέρα και σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι δεν γίνει κάτι άμεσα εκφράζουμε φόβους και ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και επιφυλασόμαστε των περεταίρω ενεργειών μας.



Για το ΔΣ του συλλόγου

ο πρόεδρος ο Γ.Γραμματέας

Γ. Μανουσάκης Δ. Χαλκιαδάκης

Όταν πέφτουν οι μάσκες


Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με πρόθεση συμμετοχής Ελλήνων πολιτών σε στολίσκο που θα επιχειρήσει να διασπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2011

Στις 31 Μαΐου 2010 ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία
στολίσκου ο οποίος προσπάθησε να διασπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, με τα
γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Εν όψει της νέας προσπάθειας για διάσπαση του
ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων
Εθνών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα θα
πρέπει να διοχετεύεται μέσω των επίσημων διαύλων και ζήτησε από τα κράτη-μέλη
του Οργανισμού και ιδίως αυτών που έχουν πρόσβαση στη Μεσόγειο να αποθαρρύνουν
τη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων, που ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας.
Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη
βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές. Εξίσου γνωστή
είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και
την αποφυγή χρήσης βίας. Τις θέσεις αυτές τις έχουμε καταστήσει σαφείς σε όλες
τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του
ΟΗΕ, τη δεδηλωμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την
προσέγγιση πλωτών μέσων στις ακτές της Γάζας, τους άμεσους κινδύνους για την
ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα,
ιδίως υπό το φως των περυσινών γεγονότων, προτρέπει τους έλληνες πολίτες καθώς
και τα πλοία και τα πλωτά μέσα ελληνικού νηολογίου να μη συμμετάσχουν στο νέο
στολίσκο με προορισμό το λιμένα της Γάζας.
Η χάραξη και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι ευθύνη της
Κυβέρνησης, με γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας. Σε αυτή την
κρίσιμη συγκυρία, οφείλουν όλοι να επιδεικνύουν αντίστοιχη υπευθυνότητα ή να
αναλάβουν πλήρως την ευθύνη των πράξεών τους.
Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει την ουσία του ανθρωπιστικού
προβλήματος στη Γάζα. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάνει στο παρελθόν συγκεκριμένες
προτάσεις προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών των
κατοίκων της Γάζας. Οι δυνατότητες υλοποίησης των προτάσεων αυτών συζητήθηκαν
και στην πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χώρων στη Λευκωσία.
Τελικός σκοπός παραμένει η πλήρης άρση του αποκλεισμού της Γάζας.
Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που αποτελεί
τη μόνη οδό για συνολική και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ
.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση



Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ KKE
διοργανώνει ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα:

«Αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων στην Κρήτη
με άξονα τις λαϊκές ανάγκες. Η πρόταση του Κ.Κ.Ε.»


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011, ώρα 7 μ.μ.
Αίθουσα:
Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,
Πλ. Κουντουργιώτη (Λιμάνι).


Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

(19.00΄-19.40΄)
«Η πρόταση του ΚΚΕ για την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων».
Σάββας Βασιλειάδης – Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

(19.40΄- 20.10΄)
«Προβλήματα – προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη».
Αλέξανδρος Οικονομόπουλος - Καθηγητής Τμ. Μηχανολόγων Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης.

(20.10΄- 20.25΄)
«Σχεδιασμοί στην Κρήτη, ο ρόλος της Περιφερειακής Διοίκησης και η θέση του ΚΚΕ».
Στέλιος Ορφανός - μέλος ΝΕ Ηρακλείου ΚΚΕ, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης.

(20.25΄- 20.40΄)
«Εργασιακές σχέσεις – συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων».
Μανώλης Νταγκουνάκης – Στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ,
Δημοτικός Σύμβουλος Πλατανιά, Γραμματέας σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ Χανίων,
Αντιπρόεδρος Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Χανίων.

(20.40΄- 21.40΄)
Σύντομες παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων.

Κλείσιμο Εργασιών.


Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του KKE

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΙΙ"



Πέρασε ήδη ένας χρόνος από τα χαράματα της 31ης Μάη του 2010, όταν με μια δολοφονική καταδρομική επιχείρηση ενάντια στο «Στόλο της Ελευθερίας», ο σιωνιστικός στρατός διέπραξε ένα ακόμη έγκλημα. Δολοφόνησε 9 Τούρκους αγωνιστές πάνω στο Mavi Marmara, τραυμάτισε πολύ περισσότερους και συνέλαβε –μετά από χτυπήματα με ειδικά όπλα ηλεκτροσόκ και άλλα κατασταλτικά όπλα– όλους τους υπόλοιπους επιβάτες στα πλοία του στολίσκου, οδηγώντας τους στις ισραηλινές φυλακές και τα πλοία σε ισραηλινές ναυτικές βάσεις.
Το αίμα των δολοφονημένων του «Mavi Marmara» ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή. Ηταν αυτή που επέβαλε την απέλαση όλων των ομήρων, με συνοπτικές διαδικασίες. Ηταν αυτή που οδήγησε σε –υποκριτικές, όπως από την αρχή σημειώσαμε και όπως τελικά αποδείχτηκε– δηλώσεις καταδίκης από δυτικές κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ. Ομως, ακόμα και τις πρώτες μέρες, όταν ήταν νωπό το αίμα των νεκρών και των τραυματιών, σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε «υιοθέτηση» του Στόλου της Ελευθερίας ή διακήρυξη πως ο καθένας έχει δικαίωμα να ταξιδέψει προς τη Γάζα. Αντίθετα, υπενθυμιζόταν συνεχώς το «δικαίωμα του Ισραήλ στην Ασφάλεια».
Ενα χρόνο από τότε και όλα δείχνουν σαν να μην άλλαξε τίποτε. Το σιωνιστικό κράτος, πιστός σύμμαχος και χρήσιμο εργαλείο της ιμπεριαλιστικής Δύσης στη Μέση Ανατολή, έχει ανακτήσει όλο το έδαφος που για λίγο καιρό φαινόταν ότι έχει χάσει. Δεν υπέστη καμιά κύρωση, παρά τις υποκριτικές δηλώσεις καταδίκης και παρά το καταδικαστικό πόρισμα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Αντίθετα, συνέχισε ανενόχλητο να ασκεί καθήκοντα τοποτηρητή και χωροφύλακα, ενισχύοντας τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Οσα πλοία διεθνών αποστολών κατευθύνθηκαν προς τη Γάζα, οδηγήθηκαν με απειλή βίας στα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα και ξεφόρτωσαν την ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν στο λιμάνι του Αλ-Αρίς, απ’ όπου αυτή διοχετεύτηκε, διά ξηράς, στη Γάζα.
Διαμορφώθηκε έτσι μια κατάσταση, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αστυνομεύει τη θαλάσσια περιοχή και να κρατά αποκλεισμένη από θαλάσσης τη Γάζα, ενώ όποιος δηλώνει ότι μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια έχει τη διέξοδο να τη μεταφέρει μέσω Αιγύπτου. Ετσι, ο πολιτικός στόχος της άρσης ενός εγκληματικού και παράνομου από κάθε άποψη αποκλεισμού συντρίφτηκε ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες της σιωνιστικής επιθετικότητας, από τη μια, και της ανθρωπιστικής αυταπάτης, από την άλλη. Μεγάλο μέρος εκείνων που δηλώνουν αλληλέγγυοι στον Παλαιστινιακό λαό έχουν νομιμοποιήσει στην πράξη, ανεξάρτητα από διακηρύξεις και καλές προθέσεις, το ρόλο χωροφύλακα που επέλεξε για τον εαυτό του το Ισραήλ.
Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν πόσο κοντόφθαλμες και αλαζονικές ήταν οι απόψεις που εκφράστηκαν εκείνη την περίοδο, περί «μεγάλης ήττας και διεθνούς απομόνωσης του Ισραήλ», «αλλαγή των διεθνών συσχετισμών» κ.λπ. Κάποιοι θέλησαν «να ευλογήσουν τα γένια τους», όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Αποδείχτηκε, επίσης, ότι η αλληλεγγύη που προσλαμβάνει αποκλειστικά ή κυρίως ανθρωπιστική διάσταση δεν οδηγεί ούτε κατ’ ελάχιστο στην άρση του αποκλεισμού της Γάζας ή στο αδυνάτισμα των σιωνιστικών θέσεων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, «ξεχνώντας» το περσινό έγκλημα, «συστήνει» στους διοργανωτές του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ», που ετοιμάζεται να αποπλεύσει με προορισμό τη Γάζα, να μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Ισραήλ ή μέσω Αιγύπτου, συστήνοντας παράλληλα στις κυβερνήσεις να εμποδίσουν τη νηοπομπή να κατευθυνθεί στη Γάζα.
Η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε πάντοτε ως πιστός σύμμαχος των Σιωνιστών, με τους οποίους άλλωστε εκτελούσε κοινά αεροπορικά γυμνάσια, τα οποία μετατίθονταν συνεχώς, έτσι που η έναρξή τους να συμπέσει με τον απόπλου των πλοίων του «Στόλου της Ελευθερίας» από τα ελληνικά λιμάνια. Εκτοτε, οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ αναβαθμίστηκαν σε στρατηγική συμμαχία και η ελληνική κυβέρνηση έγινε ο πιο πιστός σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή της Μεσογείου. Το ελληνικό πλοίο («Ελεύθερη Μεσόγειος») και το ελληνικής ιδιοκτησίας «Σφενδόνη» παραμένουν ακόμη στα ισραηλινά λιμάνια, όπως και τα υπόλοιπα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» (πλην των τουρκικών που παραλήφθησαν από την τουρκική κυβέρνηση).
Από το Φλεβάρη μέχρι το Μάη του 2010, στη διάρκεια της προετοιμασίας της ελληνικής συμμετοχής στο «Στόλο της Ελευθερίας», ένα πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση αναπτυσσόταν σε όλη την Ελλάδα, χάρη στην ενθουσιώδη και ακούραστη δουλειά των μελών της Πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα». Δυστυχώς, αυτή η Πρωτοβουλία και το κίνημα που δημιούργησε, δεν υπάρχουν πλέον, χάρη στις διαλυτική δράση μιας ομάδας μελών της, που θέλησαν να σφετεριστούν τη συλλογική δουλειά, παραβιάζοντας συστηματικά και τη διακήρυξη της Πρωτοβουλίας και τη δημοκρατική-κινηματική εσωτερική της λειτουργία.
Πριν ένα χρόνο, η Πρωτοβουλία «Ενα Καράβι για τη Γάζα» κατάφερνε να αγοράσει ένα πλοίο, χάρη στις εισφορές του Ελληνικού λαού, Αράβων μεταναστών και της Παλαιστινιακής κοινότητας, και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, ό,τι πιο προωθημένο υπήρχε στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης. Φέτος, εκείνο που έμεινε είναι ένα όνομα, που κάποιοι το σφετερίστηκαν, μια ομάδα που λειτουργεί σαν ΜΚΟ και μηδέν κίνημα.
Οπως είναι γνωστό, η «Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση» δημιουργήθηκε από την Πανελλαδική Γενική Συνέλευση της Πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα» και προσπάθησε, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, να συνεχίσει τον αγώνα για τη δημιουργία κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση. Η Δικτύωση επέλεξε να μη μπει σε καμιά αντιπαράθεση με τους σφετεριστές, αλλά ν’ αναπτύξει τη δική της αυτόνομη δουλειά, στηριγμένη σε δημοκρατικές-κινηματικές διαδικασίες.
Τα γεγονότα αυτού του ενός χρόνου δεν μπορούν και δεν πρόκειται να οδηγήσουν τη Δικτύωση σε ανταγωνιστική, πόσο μάλλον εχθρική, στάση έναντι του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ», μολονότι δεν έχει καμιά οργανωτική σχέση με το ελληνικό σκέλος του. Ούτε οι μεγάλες επιφυλάξεις που έχουμε για την πολιτική χρησιμότητα αυτού του εγχειρήματος, αυτή τη στιγμή, επιφυλάξεις που έχουν να κάνουν με την πρόταξη του ανθρωπιστικού έναντι του πολιτικού στόχου και με τον κίνδυνο να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος χωροφύλακα του Ισραήλ, θα μας εμποδίσουν να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, όπως την εκφράζουμε σε κάθε κίνηση αλληλεγγύης προς τον αδελφό Παλαιστινιακό λαό.
– Ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να πλεύσει προς τη Γάζα.
– Το σιωνιστικό κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμπεριφέρεται ως χωροφύλακας της Μεσογείου και να κρατά κλειστά τα θαλάσσια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.
Ευχόμαστε στο «Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ» να είναι καλοτάξιδος και να φτάσει στον προορισμό του, το λιμάνι της Γάζας.
Προειδοποιούμε την ελληνική κυβέρνηση να μη φέρει κανένα εμπόδιο στον απόπλου πλοίων του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ» από ελληνικά λιμάνια.
Απαιτούμε από τις ελληνικές λιμενικές αρχές να δώσουν στα πλοία απόπλου για Γάζα. Το λιμάνι της Γάζας είναι ένας νόμιμος προορισμός για κάθε πλεούμενο, για κάθε ταξιδιώτη.
Καλούμε τον καθένα και την καθεμιά που αισθάνεται αλληλέγγυος/η προς τον Παλαιστινιακό λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ενόψει εχθρικών ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης και ενόψει του κινδύνου μιας νέας επίθεσης των Σιωνιστών ενάντια στο «Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ».

ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Αθήνα, Ιούνης 2011

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ο ανασχηματισμός του...αυτο-α-νόητου.





ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ www.ramnousia.com/
Ζούμε την εποχή των αυτονόητων.
Των αυτονόητων και των αυτο-ανόητων.

Πρόσφατες εμπειρίες:
1) Η υποβολή παραίτησης του εν ενεργεία πρωθυπουργού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης!
Μόλις αντέδρασαν φίλοι και συγγενείς, ο μικρός πρωθυπουργός ζήτησε και πήρε πίσω το... γλειφιτζούρι του.
Εβγαλαν απ΄τα σεντούκια τις σημαίες της συναίνεσης, της πανεθνικής συστράτευσης, τις έπλυναν και τις σιδέρωσαν με τον απαράμιλλο "πατριωτισμό" τους, τις μοίρασαν δεξιά-πασοκικά και αμέσως μετά......τις ξανάχωσαν στο μπαούλο!!
Ξεχάστηκαν οι κορώνες σωτηρίας, αναδιπλώθηκαν ηρωϊκά και μετέθεσαν το εγχείρημα για κάποια άλλη στιγμή...στο μέλλον.

Πόσο εύκολα μετέτρεψαν το αυτονόητο σε αυτο-ανόητο!!

2) Η καλλιέργεια κλίματος "αποστασίας" στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.
Οι (αυτο)ανόητοι, ανιστόρητοι και αδίστακτοι προσπάθησαν να καλλιεργήσουν κλίμα εκφοβισμού στους δικούς τους βουλευτές και κατ΄επέκταση στο Λαό.
Με συνεχείς διαρροές περί "ιθύνοντος" νου, περί "κέντρου εντός ή εκτός Πασοκ" κατήγγειλαν τις παραιτήσεις δύο συντρόφων τους.
Την μοναδική, ίσως, έντιμη επιλογή που είχαν (άσχετα αν κάποιος διαφωνεί ή συμφωνεί με τις πολιτικές τους επιλογές).

3) Ο ανασχηματισμός του...Μανολιού.
Προοίμιο "συναίνεσης" ή εκλογών.
Ο dealer μοίρασε την ίδια τράπουλα με λιγώτερα...φύλλα.
Μερικές ντάμες και βαλέδες...αρχειοθετήθηκαν.
Ως ανίκανοι; Ως αποτυχημένοι(αλήθεια, πού απέτυχαν); Ως αποστάτες;
Ο προηγούμενος Μανολιός εμφανίστηκε παραμονές των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση.
Ο σημερινός, παραμονές ψήφισης του διαρκούς Μνημονίου Εξαθλίωσης και Εξάρτησης.
Ενα απαραίτητο μακιγιάζ λίγο πριν την...ταφή.

Ένα γνωστό παιχνίδι αποκατάστασης ισορροπιών.
Μία μεταπολιτευτική "σταθερά" αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης.

- Μένει να δούμε αν ο νέος προσωρινός επί των οικονομικών και παντοτινός επί του Δικαίου, τολμήσει να "ψηφίσει" το Μεσοπρόθεσμο με πλειοψηφία 180 βουλευτών, όπως υποστήριζε μέχρι σήμερα.

- Μένει να δούμε αν ο "κουρασμένος" , αλλά όχι αποτυχημένος made in USA πρώην Οικονομικών..."αντικατέστησε" την Μπιρμπίλη επειδή ήταν "φίλη" του Γιωργάκη ή επειδή αυτή κλωτσούσε για τη ΔΕΗ.

- Μένει να δούμε αν η άποψη του φίλου Πάρι (Κουκουλόπουλου, που ανέλαβε υφυπουργός), για στρατηγικό επενδυτή στη ΔΕΗ έχει σχέση με την Πολιτική ή τα δούναι-λαβείν αυτής.

- Μένει να δούμε πόσο θα μας "στοιχίσει" αυτός ο...Μανολιός.
Πόσους μισθούς,συντάξεις, κοιν.επιδόματα, δικαιώματα κλπ...θα πρέπει να "θυσιάσουμε" ακόμα για τη σωτηρία των τοκογλύφων πιστωτών μας.

Επειδή, βέβαια, γνωρίζουμε τις απαντήσεις...
Επειδή έχουμε φάει στη μάπα Μανολιούς και Μανολιούς...
Επειδή γνωρίζουμε τις επαληθευόμενες ρήσεις του Λαού μας...
"ότι φάτε, ότι πιείτε κι ότι (προλάβει) να αρπάξει ο κώλος σας"...

Επειδή τα πρόσωπα υπηρετούν Πολιτικές...


Εμείς...θάμαστε Πλατεία.

Πολιτικό κοράκι



Υποσημείωση "βυσσινόκηπου": Θα μαστε παντού



.