Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΛΥΣΣΑΞΑΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΝΤΗΛΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΑ ΜΜΕ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟ

Με μια εμετική προπαγάνδα, ενιαία επεξεργασμένη και βρώμικα διοχετευμένη, ξέχειλη από ταξικό μίσος για τους εργαζόμενους, τους αγώνες και τα δικαιώματά τους, η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου και τα παπαγαλάκια τους λύσσαξαν για τη 48ωρη απεργία που κήρυξαν οι δυνάμεις του ταξικού κινήματος σε στεριά και θάλασσα, επιβεβαιώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τη δυναμική που δημιούργησε και την επιτυχία της.

Δίπλα στο ΛΑ.Ο.Σ. και τη ΝΔ, υποστηρικτικά στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, που προσπάθησαν να επιβάλουν δικαστικά την απαγόρευση της απεργίας των ναυτεργατών, αλλά προπάντων υπηρετώντας ταξικά το συμφέρον των εφοπλιστών, συνολικά της αστικής τάξης, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και το συγκρότημα του εφοπλιστή Αλαφούζου αναδείχτηκαν σε πρώτο βιολί της ενορχηστρωμένης επίθεσης ενάντια στους απεργούς.

Οι δημοσιογραφικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων του σταθμού, σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, μετατράπηκαν σε αναμεταδότη ψευδών και συκοφαντικών ειδήσεων, αισχρής προπαγάνδας, αντιδραστικών εκκλήσεων στο κράτος να επιβάλει κατασταλτικά το «νόμο και την τάξη» και - αναπόφευκτα - ασύστολου αντικομμουνισμού. Στο επίκεντρο αυτής της άθλιας επίθεσης βρέθηκε η παλικαρίσια μάχη των ναυτεργατών, που αψήφησαν τα δικαστικά φιρμάνια και έδεσαν τα καράβια για 48 ώρες, προκαλώντας ανατριχίλα στο εφοπλιστικό σινάφι.

Καθόλου τυχαία, τα «επιχειρήματα» που αναμασά τα τελευταία 24ωρα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός, από τον «δημοσιογράφο» Κώνστα του «Αλτερ», μέχρι τις λεζάντες στις φωτογραφίες της «Καθημερινής», είναι ίδια στον πυρήνα τους.

Φανερώνουν και μ' αυτόν τον τρόπο ότι ενισχύεται η ενιαία προσπάθεια της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας να χτυπήσουν τους εργατικούς αγώνες και να επιβάλουν σιωπητήριο στην εργατική τάξη και στο κίνημά της. Από αυτή τη σκοπιά, δυναμώνει η ανάγκη να αυξήσουν οι εργαζόμενοι την επαγρύπνησή τους, να κλιμακώσουν την πάλη τους, τραβώντας νέες δυνάμεις στον αναγκαίο αγώνα.

Ο ένας έδινε το σκονάκι στον άλλο

Από το πρωί της Τετάρτης, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας, οι Λυριτζής - Οικονόμου στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έριξαν τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές για την άθλια προπαγάνδα σε βάρος των ναυτεργατών. «Γιατί οι ναυτεργάτες δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και συνεχίζουν την απεργία, τη στιγμή που κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική;», αναρωτιόνταν, καλώντας την κυβέρνηση να επέμβει και να μην επιτρέψει σε «οικτρές μειοψηφίες να εμποδίζουν τους πελάτες των ξενοδοχείων να μπουν σε αυτά, να ταλαιπωρούν τους εκδρομείς και να τους εμποδίζουν να μπουν στα πλοία».

Τη σκυτάλη πήραν χτες το πρωί ο Α. Πορτοσάλτε και ο Μπ. Παπαδημητρίου. Το «ρεπορτάζ» που αναπαρήγαγαν έβλεπε ταξιδιώτες να διαμαρτύρονται και να διαπληκτίζονται με τους απεργούς, όταν στο λιμάνι δεν υπήρχε ψυχή να ταξιδέψει. Ακόμα και εκείνοι που δεν είχαν ενημερωθεί για την απεργία, με ευθύνη των ναυτιλιακών εταιρειών, κάθε άλλο παρά την εναντίωσή τους έδειξαν στην απεργία.

Με την ίδια «αντικειμενικότητα», οι «δημοσιογράφοι» του ΣΚΑΪ έβλεπαν «1.500 μαθητές που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν για τις σχολικές εκδρομές τους», όταν το διήμερο της απεργίας από τις πύλες του λιμανιού δεν πέρασε ούτε ένα πούλμαν με μαθητές! Ο λόγος ήταν ότι τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία είχαν έγκαιρα ενημερώσει για την απεργία τους το αρμόδιο υπουργείο και απαίτησαν να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι μαθητές.

Με προκλητικότητα ωρύονταν για «τους κατοίκους των νησιών που δεν μπορούν να μετακινηθούν», οι ίδιοι που δεν έχουν πει λέξη για τους εφοπλιστές που ελέω απελευθέρωσης έχουν αφήσει όλο το χρόνο τα νησιά ακάλυπτα, επειδή δε βγάζουν το προσδοκώμενο κέρδος και ζητούν αυξημένες επιδοτήσεις για τα σαπάκια τους.

Και ενώ τα παπαγαλάκια του ΣΚΑΪ έβλεπαν παντού «αγανακτισμένους ταξιδιώτες» (!), έλεγαν και ξανάλεγαν ότι στο λιμάνι δεν υπάρχουν απεργοί ναυτεργάτες, αλλά «νεολαίοι του ΚΚΕ», αφού «κανείς από τα πληρώματα δεν απεργεί και είναι όλοι έτοιμοι, μόλις απελευθερωθούν οι καταπέλτες, να βάλουν το πλοίο σε λειτουργία και να αποπλεύσουν». Γι' αυτή τους την «πληροφορία», χρησιμοποιούσαν σαν πηγή έναν εκπρόσωπο ναυτιλιακής εταιρείας, δηλαδή έναν εκπρόσωπο των εφοπλιστών!

Το μεσημέρι, τη βρώμικη δουλειά ανέλαβε η Κ. Ακριβοπούλου, η οποία είπε ανάμεσα σε άλλα για τους απεργούς: «Δεν έχουν συνδικαλιστική συνείδηση. Εχουν τη συνείδηση υπολοχαγού του κομματικού στρατού (...) Δεν εκφράζουν την κοινωνία, ούτε τα αιτήματά της, γι' αυτό και δεν έχουν ακροατήριο (...) Σπουδαία αλληλεγγύη, να εμποδίζεις παιδιά να πάνε στην εκδρομή τους (...) Συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι μέρος ενός συστήματος που βουλιάζει και απειλεί να μας πνίξει όλους μαζί του».

Χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη

Στο ίδιο πνεύμα, η «Καθημερινή» (εφημερίδα του συγκροτήματος Αλαφούζου) κυκλοφόρησε χτες με πρωτοσέλιδη φωτογραφία από την περιφρούρηση των ταξικών δυνάμεων έξω από το ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία» και την εξής εμετική λεζάντα: «Πρόκειται για φωτογραφία που μάλλον θα περάσει στην Ιστορία. Το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία" δεν είχε κλείσει ούτε το 1944. Χθες συνέβη και αυτό (...) Οι ολιγάριθμοι απεργοί κατάφεραν να αποκλείσουν και το λιμάνι του Πειραιά, από όπου δεν εκτελέστηκε κανένα δρομολόγιο πλοίου, και εκατοντάδες μαθητές έχασαν την εκδρομή τους».

Καθόλου τυχαία, την αθλιότητα για το «Μ. Βρετανία» επανέλαβε ο ΛΑ.Ο.Σ. σε δήλωσή του την ίδια μέρα. Ο πρόεδρός του, μάλιστα, Γ. Καρατζαφέρης, έκανε επαινετική αναφορά στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής», όπου υπήρχε και κύριο άρθρο, με τον τίτλο «Αυτοκαταστροφή» και το εξής περιεχόμενο:

«Κανείς σε αυτήν τη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να στερεί μεροκάματα από απλούς εργαζόμενους σε ώρες κρίσης, να δυσφημεί τη χώρα στους ξένους επισκέπτες της και να κάνει ό,τι μπορεί για να την οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή. Και όμως αυτό έκαναν χθες λιγοστά μέλη κάποιων οργανώσεων που αποφάσισαν να κλείσουν κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας και ορισμένα μεγάλα μαγαζιά. Τι θέλουν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι; Να σπρώξουν την Ελλάδα στον γκρεμό και τη μιζέρια ετών; Να βεβαιωθούν ότι η χώρα θα περάσει ακόμη μεγαλύτερη κρίση διασφαλίζοντας πως οι ξένοι που θέλουν να έλθουν εδώ θα αλλάξουν σχέδια; Εν πάση περιπτώσει, καιρός είναι η ελληνική κοινωνία και το κράτος να απαντήσουν σε αυτά τα άρρωστα και ακραία φαινόμενα, τα οποία δεν συνιστούν θεμιτό τρόπο διαμαρτυρίας. Δεν πάει άλλο!».

Η άθλια προπαγάνδα συνέκλινε στο εξής «επιχείρημα», που δείχνει το μίσος τους για την εργατική τάξη και την αποστολή τους: Σε συνθήκες κρίσης, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διεκδικούν, για να μην πτωχεύσει η χώρα. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι πρέπει να σκύβουν το κεφάλι, να δεχτούν αδιαμαρτύρητα τα αντιλαϊκά μέτρα, για να αυξηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, σαν να πρόκειται τα συμφέροντα να είναι κοινά ανάμεσα στον εργαζόμενο και το κεφάλαιο.

Αυτός είναι ο καημός της τάξης που υπηρετούν. Και επειδή ακριβώς ξέρουν πως το ΠΑΜΕ δε θα επιτρέψει να γίνει πραγματικότητα ο μύχιος πόθος τους, επιτίθενται στους εργαζόμενους και στους αγώνες τους.


Υ.Γ Δυστυχώς και μερικά εναλλακτικά "ιντιμιντιακά" μέσα ενημέρωσης, διαστρέβλωναν την εικόνα και χύναν δηλητήριο για το ΠΑΜΕ, φτάνοντας στα όρια την παραπληροφόρηση. Κρίμα όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει ίχνος αλληλεγγύης προς μια ταξική αναμέτρηση την οποία δεν είχαν οργανώσει οι ίδιοι αλλά και γιατί επέδειξαν σεχταρισμό του κερατά, χειρότερο από αυτόν που κατηγορούν το ΚΚΕ.

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΝΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ...


Δεν συμφωνώ πλήρως με τα συμπεράσματα του αθρογράφου, ωστόσω έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε το δρόμο που τράβηξαν οι κοινωνίες, σε χώρες που μπήκαν κάτω από τη μπότα ΕΕ-ΔΝΤ.

Στην Ελλάδα υπάρχει ταξικό κίνημα που αναπτύσεται, υπάρχει ΚΚΕ με βαθιές ρίζες στον Ελληνικό λαό και μια σύγχρονη ιστορική διαδρομή, τελείως διαφορετική από αυτή της Ουγγαρίας.

Για αυτό ούτε φαντάσματα πρέπει να βλέπουμε, αλλά ούτε και επανάπαυση συνιστάται.

Συντριβή σοσιαλιστών στην Ουγγαρία λόγω ΔΝΤ
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουγγαρία έχει πολλά να διδάξει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ακολουθώντας η σοσιαλιστική κυβέρνηση τις οδηγίες του ΔΝΤ οδήγησε στα όρια της εξαθλίωσης τεράστιο τμήμα του λαού, με αποτέλεσμα την εκλογική της συντριβή. Ταυτόχρονα, η πολιτική του ΔΝΤ προκάλεσε πρωτοφανή διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, στρέφοντας μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις.

Κύματα πανικού προς τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης που σκοπεύουν να ακολουθήσουν τις αντιλαϊκές εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ εξακολουθεί να στέλνει το εκλογικό αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στην Ουγγαρία. Η τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς και η πολιτική εξαφάνιση των σοσιαλιστών ανάγκασε αρκετούς ηγέτες της κεντροαριστεράς να ξανασκεφτούν το μέλλον τους. Το κύμα φάνηκε να φτάνει μέχρι και τις ακτές της Μεγάλης Βρετανίας, τη στιγμή μάλιστα που ο Γκόρντον Μπράουν ετοιμαζόταν να ανακοινώσει ένα νέο γύρο φορολογικών μέτρων. Κρύος ιδρώτας όμως έλουσε και τους σοσιαλιστές της Ισπανίας οι οποίοι (σε αντίθεση προφανώς με άλλες μεσογειακές χώρες) κατανοούν ότι παίζουν το μέλλον του κόμματός τους για τις επόμενες δεκαετίες. Με ανησυχία παρακολουθούν την άνοδο του δεξιού εθνικισμού στην Ουγγαρία και γειτονικές χώρες όπως η Σλοβακία και η Ρουμανία, οι οποίες διατηρούν σημαντικές ουγγρικές μειονότητες στα εδάφη τους.

Έχοντας ακολουθήσει πιστά τις διαταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το σοσιαλιστικό κόμμα της Ουγγαρίας γνώρισε μια από τις πλέον ταπεινωτικές ήττες που έχει υποστεί κυβερνών κόμμα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Σε κατάσταση σοκ, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Ατίλα Μεστερχάζι, στάθηκε μπροστά στις κάμερες για να ανακοινώσει ότι το κόμμα του καταβαραθρώθηκε στο 19,3% από το 44% που απολάμβανε στις προηγούμενες εκλογές.

Σε απόσταση αναπνοής πίσω από τους σοσιαλιστές, με διαφορά μόλις τριών ποσοστιαίων μονάδων, φιγουράριζε το νεοφασιστικό κόμμα Γίομπικ, το οποίο συνεργάζεται με την οργάνωση Ουγγρική Φρουρά – μια ομάδα ενόπλων πραιτοριανών που παρελαύνουν συχνά στο κέντρο της Βουδαπέστης με ναζιστική περιβολή. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Γιόμπικ μάλιστα είχε το θράσος να δηλώσει, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις εκλογές, ότι το κόμμα του ετοιμάζεται «να βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των σοσιαλιστών» και ύστερα «να τους θάψει με δικά του έξοδα».

Στην πρώτη θέση, και με αγεφύρωτη διαφορά από τους αντιπάλους του, βρέθηκε το επίσης εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Φίντεσζ, που συγκέντρωσε σχεδόν 53% των ψήφων και βάσει του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος καταλαμβάνει το 80% των εδρών του πρώτου γύρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έστω και με μια μέτρια απόδοση στο δεύτερο γύρο, θα έχει εξασφαλισμένη, άνετη πλειοψηφία. Θεωρείται μάλιστα πολύ πιθανό ότι θα ξεπεράσει τα δυο τρίτα των εδρών, γεγονός που θα τους επιτρέψει να προχωρήσει σε ριζικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Ούγγροι αλλά κυρίως ξένοι αναλυτές δεν έκρυβαν το φόβο τους για τη δημιουργία ενός απολυταρχικού κράτους στο εσωτερικό της ΕΕ που, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, θα κάνει την κυβέρνηση του ακροδεξιού Γεργκ Χάιντερ στην Αυστρία να θυμίζει παιδική χαρά.

Τηρουμένων των ιδεολογικών αναλογιών θα ήταν σαν να πάρει στις ελληνικές εκλογές 53% το ΛΑΟΣ, 19% το ΠΑΣΟΚ και 16% η Χρυσή Αυγή. Βεβαίως, η ουγγρική ακροδεξιά δεν στήριξε με τόσο πάθος την ακραία αντιλαϊκή οικονομική πολιτική του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος. Αντιθέτως, τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υποσχόταν στους διεθνείς οργανισμούς μείωση του δημόσιου ελλείμματος, τα κόμματα της Δεξιάς υπόσχονταν να το αυξήσουν με στόχο να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Είναι προφανές ότι οι σοσιαλιστές, που τώρα κινδυνεύουν με ουσιαστική εξαφάνιση από το πολιτικό σκηνικό, πλήρωσαν την απόλυτη «επιτυχία» του προγράμματος που επέβαλε στη χώρα το ΔΝΤ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια η Ουγγαρία κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 9,3% του ΑΕΠ σε μόλις 3,9% – ουσιαστικά δηλαδή ακολούθησε μια συνταγή οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής αυτοκτονίας σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ανάλογης με αυτή που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Κόβοντας τον αντίστοιχο 13 μισθό, αυξάνοντας το ΦΠΑ κατά 5% και παράλληλα το όριο συνταξιοδότησης κατά τρία χρόνια, το ΔΝΤ οδήγησε στα όρια της εξαθλίωσης ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όμως και από την αναγκαστική επιστροφή πολωνών μεταναστών που τα τελευταία χρόνια είχαν βρει εργασία στη Δυτική Ευρώπη και τώρα επιστρέφουν στην πατρίδα τους ως απολυμένοι.

Η πολιτική του ΔΝΤ προκάλεσε πρωτοφανή, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, διάρρηξη του κοινωνικού ιστού στρέφοντας μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις. Δεκάδες ήταν τα περιστατικά νεαρών που εξέφραζαν την οργή τους, καίγοντας καταυλισμούς τσιγγάνων Ρομά (όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα με τα σπίτια μεταναστών). Μόλις πριν από μερικούς μήνες η Ουγγαρία πάγωσε όταν νεοναζιστές έβαλαν φωτιά σε σπίτι τσιγγάνων, ενώ μέσα βρισκόταν ακόμη ένας πατέρας με το μόλις πέντε ετών γιό του. Μόλις οι δυο τους εγκατέλειψαν πανικόβλητοι το σπίτι, οι συγκεντρωμένοι τους εκτέλεσαν πυροβολώντας τους σχεδόν εξ επαφής!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία, πριν οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση, είχε φτάσει γονυπετής στα σκαλιά των Βρυξελλών και της γερμανικής καγκελαρίας, ζητώντας οικονομική βοήθεια. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση όμως βλέποντας την αρνητική στάση του Βερολίνου κατέληξε στη χειρότερη δυνατή επιλογή του ΔΝΤ, υπογράφοντας την πολιτική της καταδίκη για αρκετά χρόνια – αν όχι δεκαετίες.

Την ίδια ώρα ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους οι αρθρογράφοι του Τέταρτου Ράιχ, σε γερμανικές εφημερίδες όπως οι γερμανικοί Φαινάνσιαλ Τάιμς, σημείωναν ότι «αυτά συμβαίνουν εάν οι κυβερνήσεις καθυστερούν στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις». Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο η Ταγκεσπίγκελ σημείωνε ότι «η Ουγγαρία θέτει σε δοκιμασία τις αρχές της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης». Εννοεί άραγε ο γερμανός αρθρογράφος ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη να απελευθερωθεί από την επιρροή της Μόσχας ή ότι θα πρέπει να ετοιμάζεται να καταληφθεί και πάλι από τη Γερμανία – για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν αιώνα;
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΠΡΙΝ 18/4/2010

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Απάντηση της Ομοσονδίας Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή τη συμφωνία γυναικείων οργανώσεων με την κατάργηση της 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση:
Αίτηση συνυπογράφουν διάφορες γυναικείες οργανώσεις «για μέτρα ουσιαστικής ισότητας των φύλων ταυτόχρονα με τη ρύθμιση της συνταξιοδότησης» που στάλθηκε στους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης. Στο κείμενό τους οι οργανώσεις που την υπογράφουν, μεταξύ των οποίων το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και η Ενωση Γυναικών Ελλάδας, υποστηρίζουν τα ακόλουθα:

Είναι βέβαιο, ότι η ισχύουσα συνταξιοδοτική ανισότητα, με την πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών, δεν ελαφρύνει τα βάρη τους κατά την απασχόλησή τους και δεν προωθεί τη σταδιοδρομία τους. Δεν αποτελεί δηλαδή θετικό μέτρο για ουσιαστικοποίηση της ισότητας. Απλώς τερματίζει τη σταδιοδρομία τους νωρίτερα από των ανδρών και κατά κανόνα ματαιώνει την πρόσβασή τους σε υψηλότερες βαθμίδες, προς όφελος των ανδρών συναδέλφων τους. Σαφώς, δηλαδή, δεν καλύπτεται η ρύθμιση αυτή από το άρ. 116 παρ. 2 του Συντάγματος. Η πρόσφατη Απόφαση του ΔΕΚ της 26/3/2009, που καταδικάζει και πάλι την Ελλάδα γι' αυτό το θέμα, επιβεβαιώνει την παραπάνω θέση. Εμείς, αντίθετα, προτείνουμε μέτρα που πρέπει ν' αποτελέσουν πακέτο με τη νέα ρύθμιση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών - το οποίο μπορεί να ταυτιστεί με των ανδρών - αλλά που πράγματι τείνουν στην ελάφρυνση των αυξημένων βαρών που αυτές σηκώνουν και στην ενίσχυση της οικογένειας». (Οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Τα μέτρα, τα οποία προτείνουν, κινούνται στη λογική του συνδυασμού της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, στις κατευθύνσεις δηλαδή που έχει χαράξει και προωθεί η ΕΕ. Προβάλλουν, για παράδειγμα, ως ζητούμενο την παροχή γονικής άδειας εξίσου στον πατέρα, όσο και στη μητέρα, και μάλιστα με αμοιβή από τον ΟΑΕΔ και όχι από τον εργοδότη. Υποστηρίζουν πως η μητρότητα μπορεί να προστατευθεί από τους μηχανισμούς ελέγχου, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει πως είναι αδύνατο να προστατευθούν και η μητρότητα και τα κέρδη. Απαριθμούν, επίσης, μια σειρά από νομικές αναπροσαρμογές, όπως τη διατήρηση του επωνύμου των γυναικών, οι οποίες, ακόμα και αν είναι σωστές, δεν αλλάζουν την ανισότιμη θέση της γυναίκας στην καπιταλιστική κοινωνία.
Το κυριότερο όμως είναι ότι συμφωνούν με την εξίσωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών, συντασσόμενες με την πλουτοκρατία, την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, την ΕΕ, την οποία και επικαλούνται, ενώ αντίστοιχα το 2001 και το 2002 είχαν συνυπογράψει (και η ΟΓΕ), κείμενο ενάντια στην εξίσωση.

Η απάντηση της ΟΓΕ
Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας απάντησε στη συγκεκριμένη αίτηση με ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει:
«Η 5ετής διαφορά στην ηλικία συνταξιοδότησης είναι κατάκτηση του γυναικείου και του εργατικού κινήματος, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς της γυναίκας λόγω της μητρότητας και της ανισότιμης θέσης της στην κοινωνία και όχι διάκριση λόγω φύλου.
Στις εκμεταλλευτικές κοινωνίες, η ανισοτιμία και η διπλή καταπίεση των γυναικών είναι αδιαμφισβήτητη, πόσο μάλλον που τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, βιώνουν την αυξανόμενη ανεργία, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Η δε μητρότητα παραμένει στην ατομική ευθύνη του νέου ζευγαριού και κυρίως της γυναίκας, απαλλάσσοντας το κράτος από την υποχρέωσή του για τη στήριξη και προστασία της.
Παράλληλα, οι γυναίκες βομβαρδίζονται από αποπροσανατολιστικές ευρωενωσιακές θεωρίες των ίσων ευκαιριών και του συγκερασμού των εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων, που ανοίγουν το δρόμο σε όλα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα».

Η ΟΓΕ στην ίδια ανακοίνωση απαντά και στις οργανώσεις που συνυπογράφουν το κείμενο της αίτησης:
«Είναι απορίας άξιον πώς οργανώσεις που ενώ τον Ιούνιο του 2001 και τον Απρίλιο του 2002 συνυπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας και καταγγελίας όταν είχε τεθεί η κατάργηση της 5ετούς διαφοράς των γυναικών στα όρια συνταξιοδότησης, σήμερα να συνυπογράφουν κείμενο με το οποίο ζητούν την κατάργησή της.
Σήμερα που στο όνομα της οικονομικής κρίσης σαρώνονται κατακτήσεις και δικαιώματα όλων των εργαζομένων, τέτοιες κινήσεις υπονομεύουν τα συμφέροντα της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα των γυναικών, ενώ αντίθετα στηρίζουν την οικονομική ολιγαρχία να αυξάνει τα κέρδη της.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι όσες οργανώσεις συνυπέγραψαν τη συγκεκριμένη αίτηση έχουν σοβαρή ευθύνη για την κατάργηση αυτής της σημαντικής κατάκτησης».

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΔΝΤ:

Αφού κυρίες μου βλέπετε την εξίσωση των ορίων ηλικίας με θετική ματιά....τότε γιατί δεν απαιτήσατε να εξομοιωθούν τα όρια των ανδρών με αυτά των γυναικών;;

Δηλαδή γιατί δεν ζητήσατε να δουλεύουν οι άντρες πέντε χρόνια λιγότερα, παρά να δουλεύετε εσείς 5 χρόνια περισσότερα;;;


ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

............... Πολύ σημαντική εξέλιξη ................ Φτιάχνουν νομοσχέδιο που καταργεί στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.


Προσοχή η είδηση δεν είναι διασταυρωμένη αλλά προέρχεται από αξιόπιστη πηγή.

Το κράτος μέσα στη πρεμούρα του να ενισχύσει τα υπερκέρδη των παρόχων ιντερνετ, καταργεί με συνοπτικές διαδικασίες στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Κι όλα αυτά υπό τον μανδύα του εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού του νομικού πλαίσιου ενάντια στη "πειρατία" πνευματικής ιδιοκτησίας .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ
Που πήγε το Bluewhite-gt ? Που πήγε το gamato.info? Που πήγαν πολλοι ελληνικοί torrent trackers ? Χάθηκαν;Τους έκλεισαν; Σίγουρα αυτό είναι αλήθεια αλλά είναι μόνο η μισή αλήθεια.
Η πλήρης αλήθεια είναι ικανή να δημιουργήσει πανικό και δεν ανακοινώνεται για να μας πιάσουν στον ύπνο.Ευτυχώς τα νέα διέρευσαν γρήγορα. Εδώ και τρία χρόνια η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος συνεργαζόταν με την δίωξη οικονομικού εγκλήματος ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για ένα οργανωμένο και θανάσιμο χτύπημα στην "πειρατεία" μέσω διαδικτύου.
Χάκερ της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος μάζευαν επιμελώς στοιχεία από όποιον γνωστό και άγνωστο Ελληνικό torrent site ή warez site έβρισκαν.Χρησιμοποιώντας εξιδεικευμένες τεχνικές δρούσαν απαρατήρητοι συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία για κάθε πειρατικό site και για κάθε χρήστη του.
Η τεχνολογία των torrents είναι διάτρητη κάθε χρήστης συνδέεται με χιλιάδες άλλους χρήστες εν άγνοια του όπως και ο torrent tracker.Έτσι οι ηλεκτρονικοί κομμάντος παριστάνοντας τους χρήστες και χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία μάζεψαν Terabytes στοιχείων ενάντια ενός τεράστιου αριθμού Ελλήνων χρηστών και Ελληνικών site.
Έχοντας αυτά τα στοιχεία στην διάθεση τους οι αρχές το μόνο που ζητούσαν για να απαγγείλουν κατηγορίες σε όλους αυτούς τους χρήστες είναι η ταυτότητα τους!Η ταυτότητα αυτή δεν είναι άγνωστη,απλά δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα για νομικούς λόγους.Η ταυτότητα του κάθε χρήστη προκύπτει άμεσα από την ήδη καταγεγραμένη IP διεύθυνσή τους.Κάθε υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος στο ίντερνετ έχει μια μοναδική τέτοια διευθυνση και κάθε πάροχος ίντερνετ είναι υποχρεωμένος να κρατάει ένα ειδικό αρχείο για 20 χρόνια.Σε αυτό το αρχείο καταγράφεται η IP που είχε ο κάθε χρήστης κάθε χρονική στιγμή καθώς και όλες οι IP με τις οποίες συνδέθηκε,δηλαδή τα site που επισκεύτηκε ή οι άλλοι χρήστες με τους οποίους επικοινώνησε.
Οι αρχές ανανέωναν καθημερινά την λίστα με τις ΙP των χρηστών.
Το μόνο που εμπόδιζε το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος απο το να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή την λίστα ήταν η Ελληνική νομοθεσία που προστατεύει το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.Όμως με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του ,ο νόμος έγινε πιο χαλαρός ώστε να μπορεί δήθεν να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία αποτελεσματικότερα.
Το πραγματικό αποτέλεσμα αυτής της νομικής χαλάρωσης είναι πως όλα τα αρχεία όλων των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου πέρασαν στις αρχές ακριβώς αυτή την εβδομάδα.
Παράλληλα δημιούργηθηκε ειδικό αρχείο με τα δεδομένα που αποθήκευε κάθε torrent tracker για τους χρήστες του.Όλοι οι χρήστες των ιδιωτικών tracker άθελα τους αποθήκευαν ενοχοποιητικά στοιχεία στους trackers.Πόσα και ποιά αρχεία έχουν κατεβάσει ή ανεβάσει και πότε.Τα τελευταία δεδομένα ήταν αυτής της εβδομάδας όταν οι διωκτικές άρχές κατέσχεσαν το περιεχόμενο όλων των Ελληνικών torrent trackers!Παράλληλα δόθηκε ειδικό ένταλμα μη-κοινοποίησης σε όλους τους εμπλεκομένους administrators,αν κάποιος απο αυτούς αποδεδειγμένα αποκάλυπτε το γεγονός αυτό θα επιβάρυνε σημαντικά την θέση του.
Το γεγονός είναι ότι ήδη απο χτές το βράδυ οι αρχές έχουν στα χέρια τους 100GB δεδομένων που αναφέρουν αναλυτικά ποια αρχεία ανέβασε και κατέβασε ο κάθε χρήστης,πότε και σε ποιούς τα έδωσε,ποιό ηταν το περιεχόμενο τους καθώς και άλλα στοιχεία που δεν έχουν γίνει γνωστά.
Και οι δίκες έχουν ήδη αρχίσει...Ήδη οι administrators του gamato.info οδηγούνται στα δικαστήρια...Αλλά αυτό είναι μόνο οι αρχή!Η δίωξη οικονομικού εγκλήματος σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών θα περάσουν σχέδιο νόμου ώστε να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο σε κάθε έναν απο αυτούς τους ανθρώπους μέσω των πάροχων υπηρεσιών διαδικτύου.Τα πρόστιμα που συζητιούνται είναι πραγματικά ΑΒΑΣΤΑΚΤΑ!
Ο λόγος που δημιουργείται ειδικό νομικό πλαίσιο για να επιβληθει το πρόστιμο μέσω των πάροχων υπηρεσιών διαδικτύου είναι πως η συνολική διάρκεια όλων των δικών αναμένεται να ξεπερνά τα 20 χρόνιαΑν δικάζόντουσαν οι χρήστες μέρα νύχτα ο τελευταίος χρήστης θα καταδικαζόταν σε 20 χρόνια!Αυτό θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στα δικαστήρια που κυριολεκτικά θα δέχονταν καθημερινά ορδές απο "πειρατές"...
Στο δικαστήριο θα οδηγηθούν μόνο ορισμένοι πολλοί μεγάλοι "seeders" και οι administrators των site καθώς και όσοι χρήστες των Ελληνικών torrent trackers έκαναν χρήση απο το εξωτερικό.Οι τελευταίοι θα αντιμετωπίσουν βαρύτατες κατηγορίες με βάση όχι μόνο την Ελληνική αλλά και την διεθνή νομοθεσία.
Όσον αφορά την τιμή του προστίμου έχει ως εξής:
Για κάθε 1GB download παράνομα κατεβασμένου περιεχομένου το οποίο είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα νόμιμα κατά την ημερομήνια έναρξης του download θα χρεώνονται απο 1.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τις αξιώσεις του νόμιμου κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Για κάθε 1GB download παράνομα κατεβασμένου περιεχομένου το οποίο δεν είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα νόμιμα κατά την ημερομήνια έναρξης του download θα χρεώνονται απο 10.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τις αξιώσεις του νόμιμου κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων στο εξωτερικό.
Οι τιμές είναι πιο τσουχτερές για το UPLOAD μιας και νομικά θεωρείται ότι αυτός που "μοίραζε" τα αρχεία είχε κέρδος απο αυτό.Οπότε τα ποσά είναι περίπου τα 10 πλάσια!!!
Για κάθε 1GB upload παράνομου περιεχομένου το οποίο είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα νόμιμα κατά την ημερομήνια έναρξης του upload θα χρεώνονται απο 10.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τις αξιώσεις του νόμιμου κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Για κάθε 1GB upload παράνομα περιεχομένου το οποίο δεν είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα νόμιμα κατά την ημερομήνια έναρξης του upload θα χρεώνονται απο 100.000 έως 500.000 ευρώ ανάλογα με τις αξιώσεις του νόμιμου κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων στο εξωτερικό.
Το ευτύχημα είναι πως οι Ελληνικοί δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί ,συμπεριλαμβανομένων των κρατικών καναλιών αναμένεται να ανακοινώσουν ότι δεν έχουν αξιώσεις απο οποιαδήποτε διακίνηση υλικού δικιάς τους τηλεοπτικής παραγωγής αρκεί να έχει προβληθεί πριν τις 10/03/2010 .Για κάθε τηλεοπτική εκπομπή που διακινείται παράνομα μέσω διαδικτύου η οποία έχει προβληθεί αργότερα απο τις 10/03/2010 το πρόστιμο θα επιβάλεται κανονικά.
Το πιο απελπιστικό στην όλη κατάσταση είναι πως σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο όποιος καταφύγει στο δικαστήριο αμφισβητώντας την απόφαση θα κλειθεί να προκαταβάλει το πρόστιμο με την ελπίδα πως αν δικαιωθεί θα του επιστραφεί το ποσό άτοκα και με τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει σκληρότερες ποινές αν τελικά καταδικαστεί.
Το προβλεπόμενο ποσό σε περίπτωση καταδίκης είναι το 3 πλάσιο αυτού που έχει επιβληθεί.Σε κάθε περίπτωση είτε ο κατηγορούμενος κινηθεί δικαστικά είτε όχι το πρόστιμο θα πρέπει να καταβάλεται εντός εξαμήνου και σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής θα επιχειρείται η είσπραξή του μέσω κατασχέσεων!
Τα πιο εξοργιστικά σημεία του νομοσχεδίου είναι πως:
Τα πρόστιμα θα επιβληθούν χωρίς δίκη.
Τα ποσά είναι πραγματικά εξωφρενικά και αβάστακτα και δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.
Το απόρητο των τηλεπικοινωνιών καταστρατηγήθηκε χωρίς κανένας να αντιδράσει.Αλήθεια τι έχει να πει η δήθεν Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ο Συνήγορος του Πολίτη για αυτό;
Θα πραγματοποιηθούν κατασχέσεις απο ιδιωτικούς οργανισμούς καθώς δεν υπάρχει κρατικός πάροχος διαδικτύου.
Ιδιωτικοί οργανισμοί αποκτούν δικαιοδοσία να επιβάλουν πρόστιμα.
Ενημέρωστε άμμεσα όλους τους γνωστούς σας.Το θέμα πρέπει να πάρει διαστάσεις .Διαδώστε το