Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Το φως που καίει...



Κάτι καινούργιο κι ωραίο γεννήθηκε στην πόλη μας. Στην παλιά Νομαρχία, νέοι άνθρωποι συμμετέχουν για πρώτη φορά σε συλλογικές δράσεις, ξεπερνώντας ατομικιστικές συμπεριφορές και στάση ζωής. Νέοι που δεν τους μαντρώνουν ούτε οι παιδονόμοι που το κράτος διόρισε σαν διευθυντές σχολείων, ούτε οι τραμπούκοι που το παρακράτος θέσπισε σαν θεματοφύλακες της σχολικής πειθαρχίας. Νέοι, που μέχρι χθες η συλλογική τους έκφραση, έπαιρνε σάρκα και οστά στα γήπεδα. Παιδιά λαϊκών οικογενειών, που μέχρι χθες χτυπούσαν ο ένας τον άλλο, υποστηρίζοντας τα σώβρακα, τις φανέλες και τα συμφέροντα του κάθε μεγαλομέτοχου. Σήμερα οι ίδιοι αυτοί νέοι, που τα αδιέξοδα τους τα διοχέτευαν στον οπαδισμό, έρχονται μαζικά στην κατάληψη. Ψάχνοντας τις πραγματικές αιτίες για τα αδιέξοδα τους. Στο λαιμό τους έχουν ακόμα κρεμασμένα τα οπαδικά κασκώλ, αλλά ξενυχτούν μαζί στην περιφρούρηση της κατάληψης, παίρνουν το λόγο στις διαδικασίες συνέλευσης και συμφωνούν να παλέψουν όλοι μαζί τον κοινό εχθρό. Να παλέψουν τον ραγιαδισμό και τη μοιρολατρία.

Εργαζόμενοι από δεκάδες φορείς συμμετέχουν και μαζικοποιούν τις διαδικασίες της κατάληψης. Βάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα ξενοδοχεία, στα σουπερ-μάρκετ, στην οικοδομή, σε όλους τους χώρους δουλειάς. Θυμώνουν με την κατάργηση του οργανισμού εργατικής κατοικίας, που μετατρέπει το όνειρο για ένα δικό τους σπίτι… σε εφιάλτη. Αναζητούν κοινές δράσεις ώστε να μην μείνουν μόνοι, όπως πολύ θα ήθελαν τα αφεντικά τους. Μαζί χέρι-χέρι βαδίζουν, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι χωρίς να κοιτάνε κομπλεξικά και καχύποπτα ο ένας τον άλλο. Μαζί βάζουν τέρμα στο διαίρει και βασίλευε. Μαζί κάνουν το σύστημα εξουσίας και τους τοπάρχες του, να σιωπούν αμήχανοι μπροστά στη λαϊκή ενότητα.

Μικρομεσαίοι ανηφορίζουν διστακτικοί την ανηφόρα της Νομαρχίας για να δουν τί γίνεται. Άνθρωποι που μέχρι χθες, νοιαζόντουσαν μόνο για το μαγαζί τους, σήμερα συνειδητοποιούν ότι πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι με τους εργαζόμενους. Έχουν καταλάβει ότι η επιβίωσή τους, προϋποθέτει την αξιοπρεπή αμοιβή των εργαζομένων.

Υπάλληλοι της Νομαρχίας, οι οποίοι θα τραβήξουν μεγάλο ζόρι όταν γυρίσουν στις εργασίες τους, για να διεκπεραιωνόσουν εργασία πολλών ημερών, έβγαλαν ανακοίνωση και είναι στο πλευρό της κατάληψης. Συνεργάζονται μαζί μας άψογα και όποτε υπάρχουν επείγοντα ζητήματα εξυπηρέτησης των πολιτών, προσέρχονται για να τα φέρουν εις πέρας. Κάποιοι ήθελαν τους εργαζομένους της Νομαρχίας να τους χρησιμοποιήσουν σαν πολιορκητικό κριό εναντίον της κατάληψης. Δεν τους βγήκε. Με μια έξυπνη τακτική, η συντονιστική της κατάληψης, έχει περιοδικά επιτρέψει την λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών, του μηχανολογικού για θέματα επαγγελματιών αυτοκινητιστών, της επιτρόπου για υπογραφή ενταλμάτων κ.λ.π. Έπονται οι υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Όλα αυτά για κάποιες ώρες και για ζητήματα που δεν χωράνε αναβολή. Αυτή η τακτική λειτούργησε σα βαλβίδα αποσυμπίεσης κι έτσι οι περισσότεροι συμπολίτες μας, που στην αρχή είχαν αντιδράσει, σήμερα βρίσκονται στο πλευρό μας. Γιατί καταλαβαίνουν ότι ο αγώνας είναι κοινός. Γιατί μπορούν να ξεχωρίζουν το μικρό διακύβευμα μίας προσωρινής δυσλειτουργίας στην εξυπηρέτηση τους, με το μεγάλο διακύβευμα, που είναι η αντίσταση στην εφαρμογή μίας πολιτικής που δένει χειροπόδαρα το λαό και τον τόπο μας. Καταλαβαίνουν ότι όταν ο γείτονας σου σπάσει την πόρτα για να σβήσει τη φωτιά που καίει το σπίτι του, δεν έχεις το ηθικό δικαίωμα να του ζητήσεις αποζημίωση για τη σπασμένη πόρτα...

Και μιας και μιλώ για σπασμένη πόρτα, θέλω να διαβεβαιώσω ότι καμία ζημιά, κανένα βανδαλισμό δεν επιτρέπει η Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης. Σε αντίθεση, υπάρχει ομάδα καθαριότητας που καθαρίζει τον προαύλιο χώρο και τον προθάλαμο της Νομαρχίας. Όλος ο άλλος χώρος είναι κλειστός με αλυσίδες και επιτηρείται με ομάδες περιφρούρησης. Στον προθάλαμο καταγράφεται με όνομα και ώρα εισόδου-εξόδου, ο κάθε υπάλληλος που μπαίνει στο γραφείο του καθώς και η υπηρεσία που θα διεκπεραιώσει. Ακόμα και οι αλληλέγγυοι που πάνε στην τουαλέτα καταγράφονται.

Συμπολίτες μας, φέρνουν μαζικά ξύλα για να ζεσταθούμε, κουβέρτες, τρόφιμα, σκεύη μαγειρικά, καρέκλες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ανιδιοτελώς, χωρίς να θέλουν ούτε εξυπηρέτηση αλλά ούτε και διαφήμιση. Ομάδα μαγειρείου, φτιάχνει φαΐ, όχι μόνο για τους συμμετέχοντες στην κατάληψη αλλά και για δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι στην κυριολεξία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τη σίτιση της οικογένειά τους. Αυτή, είναι και η πεμπτουσία της αλληλεγγύης. Να βοηθάς τους συνανθρώπους σου, όχι για να καλύψεις το πρόβλημα, όχι για να χρυσώσεις το χάπι, αλλά, για να δείξεις ότι οι άνθρωποι πρέπει να αγωνιστούν για να βγουν από το μίζερο μέλλον που τους επιφυλάσσουν, ώστε αύριο να μην έχουν ανάγκη για συσσίτια. Αλληλεγγύη λοιπόν όσων αγωνίζονται και όχι φιλανθρωπία των χορτάτων για να κρατούν τους πεινασμένους ζωντανούς αλλά υποταγμένους.

Όσοι ανηφορίζουν στην κατάληψη τα απογεύματα στις 7 που αρχίζουν οι συνελεύσεις μας, μπορούν να πουν την άποψή τους και τις ιδέες τους. Να προτείνουν τρόπους δράσης. Σε διαδικασίες μάλιστα πολύ ανώτερες από αυτές που έχω ζήσει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα βράδια τα μετατρέπουμε σε αυτοσχέδια γλέντια, με μουσικούς του τόπου μας, που είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα. Τα μεσημέρια μπορεί να πετύχετε βιντεοπροβολές ταινιών ή ντοκιμαντέρ που μετατρέπουν την κατάληψη σε ανοιχτό σχολείο. Μπορεί για παράδειγμα να βρεθείτε σε μία ενημερωτική συζήτηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να καταλάβετε με τί διαθέσεις έρχεται η μαφία των Α.Π.Ε… Πώς, στο όνομα του κέρδους, κάποιοι σκοπεύουν να σαρώσουν τη φύση, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις δυνατότητες ανάπτυξης και την ιστορία μας, πουλώντας στη συνέχεια στους ιθαγενείς, το ρεύμα που παράγεται στο τόπο τους.

Μέσα σε όλα αυτά, στήνουμε το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο που θα λειτουργήσει την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη σε χώρο που διαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε από εθελοντές, στο παλιό εργατικό κέντρο. Ήδη έχουν μαζευτεί μεγάλες ποσότητες φαρμάκων και από προσφορές φαρμακείων αλλά κυρίως από τα φάρμακα που είχε ο καθένας στο σπίτι του.

Το κιόσκι των αλληλέγγυων πολιτών που δουλεύει στην πλατεία, βοηθάει τον κόσμο να πληρώνει μόνο το ρεύμα των λογαριασμών της ΔΕΗ, χωρίς να αναγκάζεται να πληρώνει το χαράτσι. Την ίδια στιγμή υπάρχει ομάδα 90 αποφασισμένων “μουτζαχεντίν” που δεν θα επιτρέψει σε κανένα συνεργείο να κόψει ρεύμα από σπίτια και μαγαζιά της πόλης και των χωριών μας. Υπάρχει ακόμα η συνεργασία με το σωματείο των ηλεκτρολόγων των ξενοδοχείων, ώστε να επιχειρούμε με μαζικό, κινηματικό και πανηγυρικό τρόπο την επανασύνδεση του ρεύματος.

Με λίγα λόγια στην κατάληψη της Νομαρχίας ζούμε στιγμές, που μερικά χρόνια πριν, ούτε να φανταστούμε δεν μπορούσαμε. Βέβαια καλό θα ήταν η αντίσταση αυτή να είχε αρχίσει πολύ πιο γρήγορα, ώστε να είχαμε αποφύγει την τελική επίθεση που δέχεται η κοινωνία μας από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Όμως (δυστυχώς) το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη. Γι' αυτό, έστω και αργά, έστω και τώρα, ανηφορίστε προς τη Νομαρχία. Θαρρώ πως ζούμε και στην πόλη μας την αρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου και τα ύστερα μιας παλιάς που θα συντριβεί με κρότο.

Ανταπόκριση του Βυσσινόκηπου από τη κατάληψη της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου

Η κυβέρνηση των τραπεζιτών δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο... Χτύπησαν φιλειρηνιστές διαδηλωτές με τα ΜΑΤ για να μην διαταραχτεί ΝΑΤΟική εκδήλωση.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για τη ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ και ΕΙΡΗΝΗ (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΑΝΤΙΝΑΤΟΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ προς τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα την Πέμπτη 16 Φλεβάρη για να διαμαρτυρηθούν για την άφιξη του αρχιφονιά ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, μέλη της ΕΕΔΥΕ και των Επιτροπών Ειρήνης της Αττικής, αγωνιστές της Ειρήνης, μαζί με σπουδαστές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συγκεντρώθηκαν έξω από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου ήταν προγραμματισμένη ημερίδα με διοργανωτή το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα «Ελλάδα και ΝΑΤΟ: παρόν και μέλλον» και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του ΓΓ του ΝΑΤΟ και του Υπουργού Εξωτερικών της συγκυβέρνησης Σταύρου Δήμα. Εκεί, με εντολή της κυβέρνησης και με τη σύμφωνη γνώμη και ευθύνη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, τα ΜΑΤ με χημικά, γκλομπς και χτυπήματα με τις ασπίδες τους, προσπάθησαν επανειλημμένα να απωθήσουν τους διαδηλωτές.
Ας αναρωτηθεί ο ελληνικός λαός: Αλήθεια ποιους ενοχλεί το σύνθημα που έγραφε το πανό της ΕΕΔΥΕ: «Έξω το ΝΑΤΟ. Φονιάδες των λαών»; Ποιους ενοχλεί το σύνθημα: «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί»;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Αυτοί που ενοχλούνται είναι τα μονοπώλια και τα κόμματα τους, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ και τα συμπληρώματα τους. Αυτοί που φτωχαίνουν τον ελληνικό λαό με μέτρα και μνημόνια, είναι οι ίδιοι που στέλνουν τα παιδιά του λαού, τους φαντάρους, σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και δίνουν εκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα.
Στην ημερίδα που διοργανώνουν λένε ξεκάθαρα ότι θα συζητήσουν για τις νέες προοπτικές του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μπροστά στη σύνοδο κορυφής της λυκοσυμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί το Μάη στο Σικάγο. Δεν έχει στεγνώσει ακόμη το αίμα των 60.000 σφαγιασθέντων που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και τα γεράκια του πολέμου προγραμματίζουν νέες επεμβάσεις σε Συρία και Ιράν. Όπως οι ίδιοι λένε σκοπός της επίσκεψης είναι η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ενώ θα συζητηθούν και άλλα θέματα όπως η «αντιπυραυλική ασπίδα», η «ενεργειακή ασφάλεια», τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κ.α.
Η ημερίδα που διοργάνωναν είχε όμως ακόμη ένα στόχο. Να μάθει στους νέους ανθρώπους που θα συμμετείχαν (στους οποίους μάλιστα θα δινόταν και πιστοποιητικό) για την «ένδοξη» ιστορία του ΝΑΤΟ. Αλήθεια θα πουν στους νέους για την επέμβαση στην Κορέα; Για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία; Για την εισβολή σε Ιράκ και Αφγανιστάν; Θα πουν για το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού; Για την τρομοκρατική επιχείρηση «κόκκινη προβιά» που έγινε με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο; Για τις έξυπνες πράσινες και οικολογικές βόμβες που σκότωναν νεογέννητα; Για τα Ίμια και τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο;
Όσους τόνους μελάνι και να χύσουν, ότι κερδίστηκε με αίμα, δε σβήνει με μελάνι… Ο ελληνικός λαός και η νεολαία ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει ΝΑΤΟ και ιμπεριαλισμός.
Τους το λέμε λοιπόν καθαρά για ακόμη μια φορά: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει». Το βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές που παρά την επίθεση των ΜΑΤ, παρέμειναν έξω από το χώρο που πραγματοποιούταν η ημερίδα για περισσότερες από 2 ώρες. Αύριο, μεθαύριο, στο κοντινό μέλλον θα το βροντοφωνάξουν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι. Με αποφασιστικότητα και αγώνες θα σαρώσουν το ΝΑΤΟ, τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα που τόσα χρόνια το στηρίζουν.
Λύση υπάρχει.
Βρίσκεται στον αγώνα για επιστροφή στην Ελλάδα όλων των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και στην πάλη για αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και τους οργανισμούς των ιμπεριαλιστών. Ο λαός να παλέψει τώρα για τη δική του εξουσία που είναι και η μόνη που μπορεί να δώσει τέλος στην καπιταλιστική βαρβαρότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της κρίσης, της εκμετάλλευσης, της ανεργίας και της φτώχειας.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Νέο φρούτο... σχεδιάζεται απαγόρευση διαδηλώσεων




Από Ριζοσπάστη

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

«Τα σχέδια της απαγόρευσης των εργατικών λαϊκών κινητοποιήσεων θα σπάσουν επάνω στον κυματοθραύστη του λαϊκού κινήματος», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της.
Αναλυτικά, σημειώνει:
«"Ακρα του τάφου σιωπή" επιδιώκει να επιβάλει στην εργατική τάξη και τον λαό το μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης, τρόικας, κεφαλαίου, προκειμένου να περάσουν τις πιο άγριες αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές που σαρώνουν όλα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.
Το σχέδιό τους είναι η απαγόρευση των διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων, των λαϊκών κινητοποιήσεων. Πρόσχημα και βούτυρο στο ψωμί τους οι προβοκάτσιες των στημένων μηχανισμών του κράτους και του παρακράτους που θαυμάσια τους υπηρετεί.
Σε ρόλο λαγού, των πιο αντιδραστικών μεθοδεύσεων, η πλειοψηφία του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας, αλλά και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης ο οποίος ανοιχτά υποστηρίζει το σχέδιο που από καιρό ζητούν να εφαρμοσθεί οι καπιταλιστές, ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και οι μεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας.
Πρόκειται για τα μαύρα κοράκια της ολιγαρχίας του πλούτου που έχουν πέσει πάνω στην εργατική τάξη, εξαπολύοντας έναν χυδαίο πόλεμο και ωμές λυσσαλέες επιθέσεις, ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις με ψεύτικα και χυδαία επιχειρήματα.
Στόχος τους είναι να σκύψει με κάθε τρόπο η εργατική τάξη και ο λαός το κεφάλι και να αποδεχθούν τα πιο βάναυσα αντεργατικά μέτρα, τον εργασιακό μεσαίωνα, προκειμένου να υπηρετηθούν τα κέρδη μιας χούφτας πλουτοκρατών.
Να είναι όμως σίγουροι ότι τα σχέδιά τους θα τσακιστούν σε αυτό που προσπαθούν πάση θυσία να εμποδίσουν, στον κυματοθραύστη του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Στο κίνημα που αποτελεί την μαμή της ιστορίας και της κοινωνικής εξέλιξης, που όσα εμπόδια και αν μπήκαν στην μακρόχρονη πορεία του κανένας δε μπόρεσε να το σταματήσει και δεν θα το σταματήσει.
Οσοι στηρίζουν ένα σύστημα άδικο, εκμεταλλευτικό που γίνεται εμπόδιο στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και στέλνει την εργατική τάξη στην ανεργία, στην φτώχεια, στην εξαθλίωση, θα γκρεμισθούν και η εργατική τάξη και ο λαός θα πάρουν στα δικά τους χέρια τα παραγωγικά μέσα και τον πλούτο που παράγουν και τους ανήκει».

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Γιούπιιι.!!! Βρέθηκαν τα 300 εκ που μας λείπανε για ξεπληρώσουμε τους τοκογλύφους

ΠΛΗΘΟΣ

ΠΑΘΟΣ

ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Στον Άγιο Νικόλαο είμαστε περήφανοι που την επόμενη μέρα της υπερψήφισης του μνημονίου, όχι μόνο δε σκύψαμε το κεφάλι αλλά αντίθετα διαλέξαμε να κλιμακώσαμε τον αγώνα μας με κατάληψη της Περιφερειακής Διοίκησης.
Η απόφαση πάρθηκε σε μια μεγάλη παλλαϊκή συνέλευση υπό καταρακτώδη βροχή.
Έτσι κρατήσαμε ανοιχτό ένα μετερίζι αγώνα στο οποίο προσχωρούνε όλο και περισσότεροι αγωνιστές και νεολαία. Η κατάληψη ανεβάζει εντυπωσιακά τη μαζικότητά της κάθε μέρα και νύχτα που περνά, κάνοντας και τους πιο δύσπιστους να ανηφορίζουν προς το Διοικητήριο.
Επίσης μπαίνουμε μπροστά και ζητάμε κι άλλες περιοχές να προχωρήσουν σε ένα κίνημα καταλήψεων δημοσίων κτηρίων, για να σαμποτάρουμε τη λειτουργία του αντιλαϊκού κράτους. Επισημαίνουμε ότι όσο ο λαός μας δεν βγαίνει με πείσμα, αποφασιστικότητα και διάρκεια στο δρόμο, τόσο η κυβέρνηση του κεφαλαίου θα συνεχίζει το θεάρεστο έργο της.

Για παράδειγμα, μόλις χθες, στο υπουργικό συμβούλιο αφού συσκέφτηκαν και σκέφτηκαν πως θα βρούνε άλλα 300 εκ. για να ανακουφίσουν τους καημένους τους δανειστές μας, ακολούθησαν την πεπατημένη...
Διαβάστε λοιπόν ποιες λύσεις βρήκανε οι μεγάλοι μας οικονομολόγοι, αυτοί οι λαμπροί επιστήμονες... για την αποπληρωμή των αφεντικών τους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:

Μείωση 7% στις συντάξεις των ναυτικών (ΝΑΤ) μετά τη μείωση κατά 6% που επιβλήθηκε το 2011.
Μείωση 20% των κύριων συντάξεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ και Τράπεζες για συντάξεις από 1.300 ευρώ και πάνω.
Μείωση 15% των επικουρικών συντάξεων από 200 έως 300 ευρώ.
Μείωση 20% των επικουρικών συντάξεων από 300 ευρώ και πάνω.
Καθιέρωση ατομικών λογαριασμών, με καθορισμένες εισφορές από τους ασφαλισμένους, χωρίς εγγύηση για το ύψος της επικουρικής σύνταξης.
Νέες περικοπές στις φαρμακευτικές και νοσηλευτικές δαπάνες.
Μειώσεις μισθών για τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (γιατροί, δικαστικοί, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ, ένστολοι κ.ά.) κατά 10% έως 12%.
Νέες μειώσεις των μισθών των εργαζομένων των πρώην ΔΕΚΟ.
Νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης.

ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ.
ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΤΣΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Από τη Βενεζουέλα με αγάπη


Μήνυμα από την Γενική Σοσιαλιστική Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Βενεζουέλας :

Αδελφέ Ελληνικέ Λαέ

Συνάδελφοι, Σύντροφοι, companeros

Από το Καράκας της Βενεζουέλας σας απευθύνουμε θερμό συντροφικό και επαναστατικό χαιρετισμό. Τούτες τις ώρες ο Βολιβαριανός λαός της Βενεζουέλας είναι μαζί σας!

Γνωρίζουμε ότι οι αγώνες σας είναι δύσκολοι και άνισοι, αλλά ξέρουμε ότι οι λαοί πάντα έχουν την ακατανίκητη δύναμη να νικούν στις πιο αντίξοες συνθήκες. Ο δικός σας λαός έχει γράψει ιστορία. Θα γράψει και τώρα. Έχουμε καταφέρει μέσα από συνεχείς αγώνες να στείλουμε το νεοφιλελεύθερο εργαστήριο και την κρεατομηχανή που καταστρέφει τις κοινωνίες και τις παραδίδει στους τοκογλύφους, στους τραπεζίτες και στον ιμπεριαλισμό, στο αποχωρητήριο της ιστορίας!

Εμείς στην χώρα μας και στη Λατινική Αμερική ανοίγουμε νέους δρόμους που βασίζονται στην αλληλεγγύη, στη αλληλοκατανόηση των λαών μας, στην ανάγκη, η παιδεία, η υγεία, η δημοκρατία να μην εμπόρευμα αλλά κοινωνικά αγαθά για το λαό, ώστε να έχουν πραγματικό περιεχόμενο, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας άστεγος, ούτε ένας άνεργος, ούτε ένα παιδι που να διψά για να κατακτήσει τη γνώση, τη τέχνη τον αθλητισμό και την ανθρωπιά και να μπορεί να το κάνει. Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε αλλά μέχρι τέλους θα αγωνιζόμαστε για αυτά τα πανανθρώπινα ιδανικά!

Χαιρετίζουμε τον ηρωικό αγώνα σας, την νικηφόρα σας ορμή!, το απαράμιλλο θάρρος σας!

Ζήτησε όποτε το κρίνετε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε και θα το κάνουμε!

Το έχετε ξανακάνει, δώστε στους λαούς του κόσμου την ελπίδα του αγώνα ξανά!

Ταράξτε τα λιμνάζοντα νερά της Ευρωπης του άγριου καπιταλισμού και τη βαρβαρότητας ώστε να ξαναβρεί τη ψυχή της και τα όνειρα της!

Δίωξτε αυτούς που σας θέλουν προσκυνημένους!

Mπορείτε!

Ηasta la Victoria siempre!

“Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης τα επεισόδια”


Σε 196 μαγαζιά έχει γίνει πλιάτσικο και σε 25 από αυτά στην συνέχεια είχαμε εμπρησμό...
Τώρα αν αυτά δεν ήταν οργανωμένα τι να πω.

«Τώρα η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού», είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της στην συζήτηση για την νέα δανειακή σύμβαση προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα έρχονται και καλώντας τον λαό να ξεκινήσει τώρα αγώνες ώστε να τα αποτρέψει.
«Ο βρεγμένος δεν πρέπει να φοβάται τη βροχή» ανέφερε η κα Παπαρήγα και τόνισε ότι ο λαός δεν πρόκειται να γλυτώσει την χρεοκοπία ότι κι αν κάνει. «Και τους μισθούς τους όλους να σας δώσει και δουλεύει χωρίς αμοιβή για τρία χρόνια δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ούτε την ανισομετρία , ούτε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας ούτε τίποτα» πρόσθεσε απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα.


Όπως ανέφερε, από τα πράγματα φαίνεται ότι τώρα η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού και τόνισε πως αν μπορεί να ματαιώσει το χειρότερο το ΚΚΕ το οποίο υποστηρίζει τους αγώνες του, δεν θα είχε καμία αντίρρηση. Αλλά - όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κα Παπαρήγα - για να γίνει αυτό πρέπει στην προμετωπίδα και στην κατεύθυνση του λαϊκού κινήματος να είναι η διαδοχή αυτού του πολιτικού συστήματος με το πολιτικό σύστημα της εργατικής λαϊκής εξουσίας.

«Αποδέσμευση και μονομερής διαγραφή του χρέους. Δεν υπάρχει άλλη λύση για το λαό» είπε με κατηγορηματικότητα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επισημαίνοντας πως βεβαίως δεν μπορεί να το επιβάλλει ή να πείσει το λαό, αλλά εκτίμησε ότι αργά ή γρήγορα ο λαός θα πεισθεί. Προέτρεψε όμως «να μην χαθεί άλλος χρόνος» αιτιολογώντας «Διότι και η πολιτική αστάθεια θα έρθει και η χρεοκοπία και ο πόλεμος θα έρθει».

Αναφέρομενη εξάλλου στα σημερινά γεγονότα στο Σύνταγμα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, είπε πως εκτίμησε ότι μέσα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως επιχειρείται πλέον το Σύνταγμα να γίνει υγειονομική ζώνη για να παύσουν οι διαδηλώσεις του κόσμου.

«Ηταν δικοί σας μηχανισμοί αυτοί» είπε προσθέτοντας πως ήταν τόσος πολύς ο κόσμος ώστε δεν χρειαζόταν περιφρούρηση γιατί δήθεν ήταν 50 κουκουλοφόροι «μόνο όταν υπάρχουν ΜΑΤ» γίνονται αυτά.

«Φοβάστε το κίνημα κι όχι οποιοδήποτε κίνημα, αλλά το ταξικό κίνημα» είπε η κα Παπαρήγα η οποία καταλήγοντας τόνισε πως το ΚΚΕ δεν περιμένει από το Σύνταγμα γιατί το κίνημα βρίσκεται στα εργοστάσια, στις γειτονιές στα χωριά και δεν θα σταματήσει.

Πως ο Μαυρίκος έστειλε ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ το μνημόνιο στον Βενιζέλο

Αναδημοσίευση από αναρτήσεις του redflyplanet

Υ.Γ. Βυσσινόκηπου: Κατά τη χθεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση του λαού στον Άγιο Νικόλαο στην οποία συμμετείχε μεγάλο μπλοκ δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αποφασίστηκε κάτω από καταρακτώδη βροχή η συνέχιση του αγώνα με κατάληψη στην αντιπεριφέρεια (πρώην Νομαρχιακό μέγαρο).
Από τις 7.30 πρωί θα βρισκόμαστε εκεί. Καλώ τους συντρόφους , συναγωνιστές και φίλους από τη Λαϊκή Συσπείρωση να βρεθούμε εκεί. Να κινητοποιήσουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται για να υλοποιήσουμε και να περιφρουρήσουμε, μια γνήσια λαϊκή απόφαση που πάρθηκε από την παλλαϊκή συνέλευση.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις.



Να γίνει όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία!

Η ομιλία που έκανε ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε την Παρασκευή στην Ομόνοια


Η ομιλία έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες

Εκ μέρους των απεργών χαλυβουργών, σας απευθύνουμε αγωνιστικό ταξικό χαιρετισμό. Σήμερα κλείνουμε 103 μέρες απεργία και θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Τώρα συνεχίζουμε πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, γιατί τώρα υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις, για να μετατραπούν και άλλα εργοστάσια και επιχειρήσεις σε άπαρτα κάστρα του αγώνα, σε Χαλυβουργίες.

Οσοι μέχρι τώρα νόμιζαν ότι το κάλεσμά μας, "να γίνει όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία" ήταν υπερβολικό, τυχοδιωκτικό, πρέπει να το ξανασκεφτούνε. Τώρα μπορούν να καταλάβουν ότι αυτό αποτελεί τη μόνη σωστή επιλογή, ρεαλιστική διέξοδο. Είναι μονόδρομος για όλους τους εργάτες.

Η άλλη επιλογή είναι το γονάτισμα, η προδοσία της ζωής και του μέλλοντος των παιδιών μας. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην κόλαση. Δεν έχει και τόση σημασία αν θα πας γρήγορα ή αργά. Πολλές φορές ο αργός θάνατος είναι πιο οδυνηρός.

Συνάδελφοι,

Σήμερα γίνεται πιο φανερό αυτό που λέγαμε τόσο καιρό, ότι ο αγώνας των χαλυβουργών είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Τώρα όλοι μαζί, εργοδοσία, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., ΕΕ, τρόικα, σαρώνουν τα πάντα. Προωθούν παντού πολύ χειρότερα μέτρα από αυτά που προσπάθησε να επιβάλλει ο Μάνεσης».

Ο ταξικός πόλεμος γίνεται πιο σκληρός

...«Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο Μάνεσης δούλευε για λογαριασμό όλων των εργοδοτών, ότι ήταν ο "λαγός" τους. Σήμερα, 103 μέρες μετά την έναρξη του απεργιακού μας αγώνα, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, με τις πλάτες της ΓΣΕΕ και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού γενικότερα, προωθούν σε όλους τους χώρους αυτά που πρότεινε ο Μάνεσης σε εμάς. Προωθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, στους μισθούς, στις συντάξεις, στα εργασιακά, στα φορολογικά, στην Υγεία, στην Παιδεία, παντού. Αφαιρούν τα πάντα και επιτρέπουν τα ναρκωτικά. Τώρα ο ταξικός πόλεμος γίνεται πιο σκληρός, γενικεύεται. Οι αυταπάτες τελείωσαν. Τώρα πρέπει όλη η Ελλάδα να γίνει μια Χαλυβουργία!

Από τις ίδιες τις εξελίξεις η έκβαση του αγώνα των χαλυβουργών αποκτά τώρα ιδιαίτερη σημασία για όλη την εργατική τάξη. Γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η οργάνωση μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, η κλιμάκωση και με άλλες πανεργατικές απεργίες, η παραπέρα πολιτικοποίηση του αγώνα. Να πέσει τώρα η κυβέρνηση, να αποτρέψουμε τα μέτρα, να τους ανατρέψουμε, να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά το ΠΑΜΕ για τη στήριξη του αγώνα μας. Χωρίς αυτή δε θα φτάναμε εδώ που έχουμε φτάσει. Η πρωτοβουλία του να διοργανώσει τώρα οικονομική εξόρμηση για την ενίσχυση των απεργών χαλυβουργών θα βοηθήσει καθοριστικά την έκβαση του αγώνα μας, στη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πράξουν το καθήκον τους. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας. Να στηρίξουν τους απεργούς και τις οικογένειές τους, γιατί η έκβαση του αγώνα μας, αφορά όλη την εργατιά. Αν χάσουμε εμείς θα χάσουμε όλοι μας. Αν κερδίσουμε εμείς θα κερδίσουμε όλοι μας».

Ο αγώνας των χαλυβουργών είναι ήδη νίκη όλων των εργατών

«Συνάδελφοι,

Η ιστορία το έφερε οι χαλυβουργοί να βρεθούν στην εμπροσθοφυλακή αυτού του αγώνα. Ο αγώνας μας αποτελεί ήδη μια μεγάλη νίκη των απεργών χαλυβουργών και όλης της εργατικής τάξης. Αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα. Αποτελεί άλλη μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας μας.

Αποτελεί μεγάλη νίκη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, στη μοιρολατρία, στην ταξική ειρήνη, στη λογική του μικρότερου κακού. Αποτέλεσε σοβαρή νίκη στο λεγόμενο ρεαλισμό, στη συμβιβαστική λογική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Κράτησε τη σπίθα αναμμένη. Αντεξε στις πολύμορφες πιέσεις να μας διασπάσουν, να μας αποπροσανατολίσουν, να χτυπήσουν το ταξικό οργανωμένο κίνημα.

Ανέδειξε την τεράστια δύναμη των εργατών. Απέδειξε ότι χωρίς εμάς δεν κινείται τίποτα, ότι μόνο εμείς παράγουμε τον πλούτο και τον καρπώνονται τα παράσιτα οι εργοδότες.

Συνάδελφοι,

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας με μεγαλύτερη πίστη και αυτοπεποίθηση για το δίκιο μας, με την πεποίθηση ότι μπορούμε να νικήσουμε. Εχουμε δικαιωθεί για την επιλογή μας, για τα συνθήματά μας, για όσα λέγαμε μέχρι τώρα.

Λέγαμε ότι ο Μάνεσης μας κορόιδευε όταν μας έλεγε ότι "τα μέτρα που πρότεινε θα είναι προσωρινά για 3 μήνες" και δικαιωθήκαμε. Τώρα αποφασίζουν τα ίδια και χειρότερα μέτρα σε μόνιμη βάση για όλους τους εργαζόμενους.

Λέγαμε ότι ο Μάνεσης μας καλεί "να δουλέψουμε με 500 ευρώ στο χαλυβουργείο" και μας έλεγαν ότι λέμε ψέματα. Τώρα η κυβέρνηση του Μάνεση και της τάξης του αποφασίζουν να δουλέψουν χιλιάδες εργαζόμενοι με 400 ευρώ και σε μόνιμη βάση.

Λέγαμε ότι "αν όλοι οι χώροι δεν γίνουν Χαλυβουργία θα έρθει και η σειρά τους" και τώρα αυτό γίνεται. Αυτά που τώρα προωθούν είναι πολύ χειρότερα από αυτά που μας ζήταγε ο Μάνεσης»...

Δε βγαίνει τίποτα με την ατομική προσπάθεια

«Συνάδελφοι,

Εμείς θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε το καθήκον μας, να ανταποκριθούμε στην ευθύνη που μας αναλογεί. Θα κρατήσουμε τη σπίθα του αγώνα αναμμένη, ιδιαίτερα τώρα που ωριμάζει η κατάσταση, να ανάψουν παντού φωτιές. Εχουμε υποχρέωση γι' αυτό απέναντι στον εαυτό μας, στην τάξη μας και στην αλληλεγγύη που δεχτήκαμε και δεχόμαστε απ' όλη την εργατική τάξη.

Θέλουμε όμως να πούμε το εξής: Εμείς οι εργάτες πρέπει να λέμε καθαρές κουβέντες, να μη φοβόμαστε την αλήθεια. Δεν χρειάζεται κανένας να κολακεύει τον άλλο. Θα ήταν αλλιώς σήμερα τα πράγματα για όλους μας, αν αυτό το διάστημα είχαν γίνει και αλλού Χαλυβουργίες. Αν οι εργάτες είχαν διώξει από το σβέρκο τους τους προδότες, τους συμβιβασμένους και ξεπουλημένους. Αν είχε προχωρήσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, αν οι εργάτες είχαν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους και πάλευαν μαζί με το ΠΑΜΕ.

Ποτέ όμως δεν είναι αργά, ούτε τώρα είναι αργά για να γίνει αυτό. Απευθύνουμε ξανά κάλεσμα σε κάθε εργάτη και του λέμε:

Δεν βγαίνει τίποτα με την ατομική προσπάθεια, με το σιχτίρισμα και την κλάψα, με το να περιμένεις να σου βγάλει άλλος "το φίδι από την τρύπα". Δεν βγαίνει τίποτα με το περίμενε, με τον φόβο. Εξάλλου τώρα δεν σου αφήσανε τίποτα για να φοβάσαι μην το χάσεις παρά μόνο τις αλυσίδες σου.

Τώρα δεν μπορείς να λες "εγώ κοιτάζω τη δουλειά μου", γιατί τέτοια δεν έχεις, και όταν την έχεις είναι προσωρινή. Τώρα δεν μπορείς να λες "ενδιαφέρομαι για τα παιδιά μου", γιατί τώρα αποφάσισαν να τα κάνουν σκλάβους στους βιομήχανους, στους επιχειρηματίες. Τώρα δεν μπορείς να λες "δεν απεργώ για να μη με απολύσουν", γιατί σε απολύουν και χωρίς να απεργήσεις, χωρίς καν να έχεις περάσει έξω από την πόρτα του σωματείου σου.

Τώρα δεν έχεις καμία δικαιολογία, ότι δεν ήξερες, ότι κάτι περίμενες, ότι δεν είχες καταλάβει. Τώρα τα πράγματα είναι πιο απλά. 'Η στέκεσαι όρθιος, ξεσηκώνεσαι παντού ή σκύβεις και περπατάς γονατιστός προς την καπιταλιστική κόλαση. Μέση λύση δεν υπάρχει».

Ηρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε

«Συνάδελφοι,

Ηρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε, το οφείλουμε σε αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, στους νεκρούς του αγώνα. Το οφείλουμε στα παιδιά μας για να μπορούμε να τα κοιτάμε με περηφάνια στα μάτια, λέγοντας τους ότι δεν γονατίσαμε, δεν τα προδώσαμε.

Δεν φτάνει να ξεσηκωθούμε. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μεγάλους, σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες. Δεν αρκούν οι αγώνες που ξέραμε μέχρι τώρα. Ο αντίπαλος είναι καλά οργανωμένος και διαθέτει πολλά μέσα. Απαιτεί να οργανωθούμε σε όλους τους χώρους δουλειάς, να συγκροτήσουμε γερά κλαδικά συνδικάτα, με στηρίγματα σε όλους τους χώρους δουλειάς, εργοστασιακά σωματεία, σωματειακές επιτροπές.

Χρειάζεται όλοι οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, παίρνοντας υπόψη την πείρα από το δικό μας αγώνα, να οργανώσουμε αγώνες ενάντια σε ΕΕ, εργοδοσία, στις δυνάμεις που τους στηρίζουν, για να πάρουμε στα χέρια μας αυτά που μας ανήκουν, δηλαδή όλα.

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, αντοχή, πειθαρχία. Χρειάζεται να διώξουμε από το σβέρκο μας, σε όλους τους χώρους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι μεγάλη αυταπάτη να περιμένει κανείς ότι μπορεί να αλλάξουν. Αυτοί εδώ και χρόνια έχουν αλλάξει στρατόπεδο, πληρώνονται από αυτό, δένονται με χίλια νήματα με την αστική τάξη και το κράτος της».

Ο αγώνας μας έχει γίνει φόβος των εργοδοτών

«Συνάδελφοι,

Εμείς ως χαλυβουργοί αποκτήσαμε μεγαλύτερη πείρα από τις 103 μέρες απεργία. Είμαστε πιο έμπειροι και δυνατοί για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τη φλόγα του αγώνα, το μήνυμα και σε άλλα εργοστάσια και επιχειρήσεις στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Θα οργανώσουμε και θα περιφρουρήσουμε καλύτερα τον αγώνα μας. Ξέρουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες, ότι θα δεχτούμε πολλά χτυπήματα από εχθρούς και "φίλους".

Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας έχει γίνει ο φόβος των εργοδοτών, ο εφιάλτης των εργοδοτικών και ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Λυσσάξανε για να μας πείσουν να σταματήσουμε τον αγώνα μας. Χρησιμοποιήσανε γι' αυτό όλα τα μέσα - απειλές, εκβιασμούς, συμβουλές, φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, προσπάθειες να μας στρέψουν ενάντια στο βασικό υποστηριχτή του αγώνα μας, το ΠΑΜΕ. Σε όλους αυτούς δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι ματαιοπονούν, θα σπάσουν τα μούτρα τους, οι χαλυβουργοί είναι σκληρά καρύδια για τα δόντια τους.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, για το χαλυβουργό δεν έχει γυρισμό.

ΖΗΤΩ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!».

ΙΔΟΥ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ (2) ΕΦΤΑΣΕ ΕΝ ΤΩ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ



Από τη σελ.3
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ
Εκτέλεση του Προϋπολογισμού
Για το 2012, το ετήσιο πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να υπερβεί τα[2.063] εκατομμύρια Ευρώ ενώ για τα έτη 2013 και 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον της τάξεως των [3.600] εκατομμυρίων Ευρώ και [9.500] εκατομμυρίων Ευρώ αντιστοίχως.
Τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των χρηματοοικονομικών και μή χρηματοοικονομικών
περιουσιακών στοιχείων δεν υποκαθιστούν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν θα ληφθούν υπ'όψιν κατά την εκτίμηση του βαθμού συμμόρφωσης προς τα ετήσια ανώτατα όρια του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης όπως αυτά ορίζονται στο παρόν μνημόνιο και στην Απόφαση του Συμβουλίου. Οι ροές οι οποίες σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα ληφθούν υπόψιν κατά τον έλεγχο των ετησίων ανωτάτων ορίων ελλείμματος γενικής κυβέρνησης ανεξάρτητα από την καταγραφή τους στους λογαριασμούς του ΕΣΛ (Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών) εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής) και της Εurostat (Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Πρίν την πρώτη εκταμίευση του νέου προγράμματος, η Κυβέρνηση υιοθετεί τα ακόλουθα
μέτρα, μέσω ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού και άλλων νομικών πράξεων:
• Μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη κατά τουλάχιστον 1076 εκατομμύρια Ευρώ το 2012
μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων (γενόσημα και επώνυμα φάρμακα), αυξάνοντας τις
συμμετοχές, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών και των
χονδρεμπόρων, εφαρμογή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με βάση τη
δραστική ουσία και τα πρωτόκολλα, επικαιροποίηση της θετικής λίστας φαρμάκων,
εφαρμογή μηχανισμού τριμηνιαίων επιστροφών (αυτόματη επανείσπραξη) που θα
καταβάλεται από τον φαρμακευτικό κλάδο. (Δείτε κατωτέρω ενότητα 2.8).
• Μείωση της υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 50
εκατομμύρια Ευρώ.
• Μείωση των προμηθειών στρατιωτικού υλικού κατά 300 εκατομμύρια Ευρώ (ταμειακά
και παραδόσεις).
• Ελάττωση του αριθμού των αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού με σκοπό την
εξοικονόμηση ποσού τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων Ευρώ.
• Μείωση της λειτουργικής δαπάνης της κεντρικής κυβέρνησης, και της δαπάνης που
σχετίζεται με την διεξαγωγή εκλογών κατά τουλάχιστον 270 εκατομμύρια Ευρώ σε
σύγκριση με τον προϋπολογισμό.
• Εμπροσθοβαρές σχέδιο περικοπών στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομεμακρυσμένων
περιοχών και περικοπές στις επιχορηγήσεις σε διάφορους φορείς εποπτευομένους από
διάφορα Υπουργεία, με σκοπό τη μείωση της δαπάνης μέσα στο 2012 κατά τουλάχιστον
190 εκατομμύρια Ευρώ.
• Μείωση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400 εκατομμυρίων
Ευρώ: αυτή η περικοπή θα εφαρμοσθεί μέσω περικοπών στις επιδοτήσεις σε ιδιωτικές
επενδύσεις και εθνικώς χρηματοδοτούμενα επενδυτικά έργα. Η μείωση του
προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων ουδεμία επίπτωση θα έχει επί έργων τα οποία
συγχρηματοδοτούνται από διαρθρωτικά ταμεία (μη ολοκληρωθέν έργο το οποίο
χρηματοδοτείται από επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2000-2006, έργα του
ταμείου συνοχής (2000-06), επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013 και μη
επιλέξιμες δαπάνες που σχετίζονται με τα ανωτέρω έργα.
• Αλλαγές σε συνταξιοδοτικά ταμεία με κατά μέσο όρο υψηλές συντάξεις ή που
λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, με σκοπό την εξοικονόμηση
τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων Ευρώ (καθαρό ποσόν αφού λάβουμε υπόψιν την
επίπτωση επί των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης).
Πριν από την εκταμίευση, πρόσθετες περικοπές διαρθρωτικών δαπανών ύψους 325
εκατομμυρίων Ευρώ θα πρέπει να προσδιορίστούν (σε συνεννόηση με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το προσωπικό του ΔΝΤ) και να εφαρμοστούν.

Από τη Σελ.9
Αποδοχές στον δημόσιο τομέα και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων
Η Κυβέρνηση δημοσιεύει και επικαιροποιεί σε τριμηνιαία βάση τα μεσοπρόθεσμα σχέδιά της για στελέχωση ανά τμήμα για την περίοδο μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον κανόνα "μία πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις από την υπηρεσία". Ο κανόνας προσλήψεων/αποχωρήσεων από την υπηρεσία ισχύει ως προς την γενική κυβέρνηση ως σύνολο. Τα σχέδια στελέχωσης θα πρέπει να συμβαδίζουν με τον στόχο της μείωσης των θέσεων στο δημόσιο κατά 150 χιλιάδες ανάμεσα στο τέλος του 2010 και το τέλος του 2015. Εάν παραστεί ανάγκη η Κυβέρνηση θα θεσπίσει προσωρινό πάγωμα των προσλήψεων.
Το προσωπικό το οποίο μετατίθεται στην Κυβέρνηση είτε από κρατικές επιχειρήσεις είτε από άλλους φορείς υπό αναδιάρθρωση θα θεωρείται ως νέα πρόσληψη. Το ίδιο ισχύει για το προσωπικό το οποίο έχει τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία και το οποίο μετατίθεται σε άλλους κυβερνητικούς φορείς μετά από λεπτομερή εξέταση των επαγγελματικών τους προσόντων από τον ΑΣΕΠ βάσει των δικών του τακτικών κριτηρίων αξιολόγησης. Η συνολική είσοδος στις επαγγελματικές σχολές (π.χ, στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες) ελαττώνεται σε επίπεδο που να συνάδει προς τα πλάνα προσλήψεων.
Τα προγράμματα στελέχωσης ανά Υπουργείο και ανά κάθε ομάδα δημοσίων φορέων θα
περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για το προσωρινό προσωπικό, την ακύρωση κενών
θέσεων εργασίας και την ανακατανομή του προσωπικού με προσόντα σε χώρους προτεραιότητας και λαμβάνουν υπόψιν τους την παράταση των ωρών εργασίας στον δημόσιο τομέα. Τα πλάνα στελέχωσης και τα μηνιαία δεδομένα περί των μετακινήσεων του προσωπικού (προσλήψεις, αποχωρήσεις, μεταθέσεις μεταξύ φορέων) των διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο [μηνιαία έναρξη τον Μάρτιο του 2012].
15.000 χιλιάδες άτομα πλεονάζοντος προσωπικού μετατίθενται σε καθεστώς εργασιακής
εφεδρείας εντός του 2012 σε σχέση με τον προσδιορισμό φορέων ή μονάδων που κλείνουν ή
ελαττώνονται σε μέγεθος. Στο προσωπικό που βρίσκεται σε εργασιακή εφεδρεία καταβάλλεται
___________________________
σελ.10
ποσοστό 60% των βασικών τους αποδοχών (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπλέον αποδοχών) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνονται.
Αυτή η χρονική περίοδος των 12 μηνών μπορεί να παραταθεί μέχρι τους 24 μήνες για το
προσωπικό το οποίο είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι πληρωμές στο προσωπικό καθ'όν χρόνον ευρίσκεται υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θεωρούνται τμήμα των πληρωμών της αποζημιώσεώς τους.
Η Κυβέρνηση αναθέτει μία εξειδικευμένη εκτίμηση του νέου μισθολογίου [Πρώτο τρίμηνο του 2012]. Αυτή η εκτίμηση επικεντρώνεται στις μισθολογικές ωριμάνσεις οι οποίες ενσωματώνονται στο νέο μηχανισμό προαγωγών. Εάν η εκτίμηση αποκαλύπτει οποιαδήποτε υπερβολική μισθολογική ωρίμανση στις αποδοχές, οι κανόνες προαγωγής αναπροσαρμόζονται προ του τέλους του 2012. Ουδεμία προαγωγή λαμβάνει χώρα προ της εκτιμήσεως και της αναπροσαρμογής των κανόνων προαγωγής.
Η Κυβέρνηση εγκαθιδρύει ηλεκτρονικό αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο συνδέει την βάση δεδομένων απογραφής με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) η οποία θα δώσει την δυνατότητα σε μία περισσότερο αποτελεσματική κάλυψη, αξιολόγηση και πληρωμή των υπαλλήλων. Αυτό το σύστημα θα συντονίζεται με τα άλλα Υπουργεία.

Από τη σελ 12
2.7 Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος

Πριν την εκταμίευση, η Κυβέρνηση προχωρά, μέσω ενός νόμου-πλαισίου, σε μια εις βάθος
αναθεώρηση της λειτουργίας των δευτεροβάθμιων / επικουρικών δημόσιων συνταξιοδοτικών
ταμείων.
Σκοπός της αναθεώρησης είναι η σταθεροποίηση των δαπανών για συντάξεις, η εγγύηση της
προϋπολογιστικής ουδετερότητας των εν λόγω ταμείων και η διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης και
μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος. Η αναθεώρηση επιτυγχάνει:
• την εξάλειψη των ανισορροπιών στα ταμεία με ελλείμματα,
• την ενοποίηση όλων των υφιστάμενων ταμείων,
• τη μείωση του συνολικού λειτουργικού και μισθολογικού κόστους,
συμπεριλαμβανόμενης και της επαρκούς μείωσης των απασχολούμενων ατόμων
(τουλάχιστον κατά 30 τοις εκατό) στο νέο ενιαίο ταμείο,
• τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δευτεροβάθμιων συστημάτων, μέσα από μια
αυστηρή διασύνδεση εισφορών και παροχών.
Η μεταρρύθμιση των δευτεροβάθμιων / επικουρικών ταμείων έχει σχεδιαστεί μετά από
διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και οι αναμενόμενες επιπτώσεις της στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα έχουν επικυρωθεί από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παράμετροι του νέου δευτεροβάθμιου θεωρητικού συστήματος καθορισμένων εισφορών διασφαλίζουν μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία, όπως αυτό εκτιμήθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. [1ο τρίμηνο του 2012]
Η ατομική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση (i) ένα θεωρητικό ποσοστό απόδοσης, το οποίο σχετίζεται με το ρυθμό αύξησης του μισθολογικού κόστους των ασφαλισμένων, (ii) ένα παράγοντα αειφορίας, ο οποίος αναπροσαρμόζει τις παροχές, ώστε να εξαλείφει αμέσως τυχόν μελλοντικές ανισορροπίες, αν αυτές προκύψουν. [1ο τρίμηνο του 2012]
Η Κυβέρνηση θα μειώσει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2012, με σκοπό την εξάλειψη των ελλειμμάτων. Το νέο ενιαίο ταμείο εγκαθιστά, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, ένα μηχανογραφικό σύστημα ατομικών λογαριασμών συνταξιοδότησης. [1ο τρίμηνο του 2012]
Η Κυβέρνηση εντοπίζει τα ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ ποσά που καταβλήθηκαν κατά τη
συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν, και
αναπροσαρμόζει τις πληρωμές. [1ο τρίμηνο του 2012]
Η επιτροπή Υγείας η οποία συστάθηκε με το νόμο 3863/2010 θα εκπονήσει μια πρώτη τριμηνιαία έκθεση των δραστηριοτήτων της, με στόχο την αναθεώρηση των καθεστώτων αναπηρίας και τη μείωση των συντάξεων αναπηρίας σε όχι περισσότερο από το 10 τοις εκατό του συνολικού αριθμού των συντάξεων. [1ο τρίμηνο του 2012]
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να μην χορηγήσει συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού ταμείου της, έτσι ώστε αυτές να παραμείνουν εναρμονισμένες με αυτές του ΙΚΑ.
Η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της κοινωνικής ασφάλισης,
___________________________
σελ.13
συμπεριλαμβανόμενης και της ρευστότητας που προκύπτει από τη συνεχιζόμενη ανταλλαγή
χρέους, θα επενδύονται σε έντοκα γραμμάτια του -ημοσίου, καταθέσεις στο Υπουργείο
Οικονομικών, ή οποιοδήποτε άλλο μέσο περιορίζει το δημόσιο χρέος.

Από τη σελ.24
4.1 Δ ιασφάλιση της ταχείας προσαρμογής της αγοράς εργασίας και ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας
Δεδομένου ότι η έκβαση του κοινωνικού διαλόγου για την προώθηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, η Κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την ενθάρρυνση της ταχείας προσαρμογής του κόστους εργασίας ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα με βάση το κόστος, για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, για την ευθυγράμμιση των συνθηκών της εργασίας στις πρώην κρατικές επιχειρήσεις με αυτές του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα και για την ευελιξία των συμφωνιών για τις ώρες εργασίας. Η στρατηγική αυτή πρέπει να στοχεύει στη μείωση του ονομαστικού μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% στο διάστημα 2012-14. Συγχρόνως, η Κυβέρνηση θα προωθήσει την ομαλή διαπραγμάτευση των μισθών στα διάφορα επίπεδα και θα καταπολεμήσει την αδήλωτη εργασία.
Εξαιρετικά νομοθετικά μέτρα για το καθορισμό των μισθών
Πριν την εκταμίευση, υιοθετούνται τα παρακάτω μέτρα:
• Οι ελάχιστοι μισθοί που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας
(ΕΓΣΣΕ) θα μειωθούν κατά 22% σε σύγκριση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η
Ιανουαρίου 2012. Για τους νέους (ηλικίας κάτω των 25), οι μισθοί που ορίζονται από
την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα μειωθούν κατά 32% χωρίς
περιοριστικούς όρους.
• Αναστέλλονται οι διατάξεις του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν
αυτόματες αυξήσεις μισθών, περιλαμβανομένων εκείνων περί ωριμάνσεων.
Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα καθορισμού των μισθών
Η Κυβέρνηση θα εργασθεί μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του
συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Έως το τέλος Ιούλιου 2012 θα
καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους
κοινωνικούς εταίρους.
Μέτρα για την ενθάρρυνση της επαναδιαπραγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων
Πριν την εκταμίευση, τροποποιείται η νομοθεσία περί συλλογικών συμβάσεων με σκοπό τη
προώθηση της προσαρμογής του συλλογικά διαπραγματευόμενου μισθού και των μη
μισθολογικών όρων στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες, σε τακτική και συχνή βάση. Ο Νόμος 1876/1990 θα τροποποιηθεί ως εξής:
• Συλλογικές συμβάσεις που αφορούν μισθολογικούς και μη μισθολογικούς όρους
μπορούν να συναφθούν για μέγιστη διάρκεια 3 ετών. Συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί
για 24 μήνες ή περισσότερο, θα έχουν υπολειπόμενη διάρκεια 1 έτους.
• Συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει θα παραμείνουν σε ισχύ για μέγιστο χρονικό
διάστημα 3 μηνών. Εάν δεν συναφθεί νέα συμφωνία, μετά το διάστημα αυτό, η αμοιβή
θα επανέλθει στο βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και
βαρέων επαγγελμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν, έως ότου αντικατασταθούν από εκείνα
της νέας συλλογικής σύμβασης ή των νέων ή τροποποιημένων ατομικών συμβάσεων.
Αυξάνοντας τη δυναμική των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας
• Πριν την εκταμίευση, αναθεωρείται η νομοθεσία ώστε να λαμβάνει χώρα διαιτησία
όταν αυτό συμφωνηθεί από εργαζομένους και εργοδότες. Η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει
ότι η διαιτησία ισχύει μόνο για το βασικό μισθό και όχι για άλλες αμοιβές, και ότι
λαμβάνονται υπόψη μαζί με τις νομικές διαστάσεις, οι οικονομικές και οι
χρηματοπιστωτικές.
___________________________
25
• Επίσης, έως τον Οκτώβριο του 2012, θα καταρτιστεί μία ανεξάρτητη αξιολόγηση της
λειτουργίας της διαιτησίας και της μεσολάβησης, προκειμένου να βελτιωθούν οι
υπηρεσίες διαιτησίας και μεσολάβησης ώστε να διασφαλιστεί πως οι αποφάσεις της
διαιτησίας αντανακλούν επαρκώς τις ανάγκες της μισθολογικής προσαρμογής.
εσμεύσεις από το παρελθόν και ειδικοί εργασιακοί όροι
• Πριν την εκταμίευση, καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας (συμβάσεις ορισμένου
χρόνου που ορίζεται ότι λήγουν σε κάποιο όριο ηλικίας ή στη συνταξιοδότηση) που
περιλαμβάνονται σε νόμο ή σε συμβάσεις εργασίας.
• Η κυβέρνηση διεξάγει μία αναλογιστική μελέτη των πρώτου πυλώνα συνταξιοδοτικών
ταμείων σε εταιρείες όπου οι εισφορές για τα ταμεία αυτά υπερβαίνουν τις εισφορές
κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε συγκρίσιμες
επιχειρήσεις / βιομηχανίες που καλύπτονται από το ΙΚΑ. Με βάση τη μελέτη αυτή, η
Κυβέρνηση μειώνει τις κοινωνικές εισφορές για τις εταιρείες αυτές κατά δημοσιονομικά
ουδέτερο τρόπο. [ΤΡΙΜ. 3-2012]

Αποσπάσματα από το επίσημα μεταφρασμένο κείμενο, που ξεδιάλεξα ανάμεσα σε δεκάδες άλλα. Πάω τώρα να πλύνω τα χέρια μου.
.