Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

15% από το εισόδημά τους θα χάσουν την επόμενη τριετία, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα..


ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

Εργαζόμενες-Εργαζόμενοι
Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) πιστή στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό υπέγραψε την Πέμπτη 15/3/2010 μαζί με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (Σ.Ε.Β) την κατάπτυστη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) .
Με την υπογραφή της συμφωνίας οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεργοδότες εξασφάλισαν:
-Το 2010 πάγωμα των μεροκάματων και των μισθών για ολόκληρο το έτος.
-Το 2011 πάγωμα για το 1ο εξάμηνο του έτους και αύξηση στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού μόνο για το 2ο εξάμηνο.
-Το 2012 πάγωμα για το 1ο εξάμηνο του έτους και αύξηση στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού μόνο για το 2ο εξάμηνο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γιούροστατ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης το 2010 θα ανέλθει στο 1,5% και το 2011 στο 1,7% δηλαδή ο μέσος όρος αύξησης των μεροκάματων και των μισθών όλη τη χρονιά του 2011 θα είναι 0,75% και όλη τη χρονιά του 2012 θα είναι 0,85%. Αν υπολογίσουμε ότι ο επίσημος πληθωρισμός στην Ελλάδα ξεπέρασε το 5,2% τον Ιούνιο του 2010 (στην πραγματικότητα στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης είναι πολλαπλάσιος και τον Ιούλιο θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο λόγο της αύξησης του ΦΠΑ κατά 2 ακόμα μονάδες και θα ξεπεράσει το 6%) όχι μόνο δε θα αυξηθούν οι μισθοί και τα μεροκάματα αλλά θα έχουμε μείωση του πραγματικού εισοδήματος την επόμενη τριετία κατά 15% περίπου. Ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς το ίδιο διάστημα θα χάσουν πάνω από 6 δισ. ευρώ.
Ο Σ.Ε.Β έχει κάθε λόγο να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, όχι μόνο γιατί η πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε ξεπουλώντας τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης συμφώνησε να μειωθεί το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων αλλά διότι αυτό το χαμένο εισόδημα θα προστεθεί στα προκλητικά κέρδη των δισεκατομμυρίων που είχαν το 2009 τα μέλη του. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα το 2009, 936 από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις συγκέντρωσαν κέρδη 3,4 δισ. ευρώ διπλασιάζοντας τα κέρδη του προηγούμενου χρόνου που ήταν 1,68 δισ. ευρώ.
Εργαζόμενες- Εργαζόμενοι
Η ηγεσία της Γ.Σ.Ε.Ε για μια ακόμα φορά με τη στάση της και με τις πράξεις της δείχνει ότι αποτελεί γερό στήριγμα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αποδέχεται τη λογική ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται οι μεγάλοι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως λένε η κυβέρνηση, η τρόικα και ο Σ.Ε.Β και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών γι΄ αυτό και συμφωνεί μαζί τους στη μείωση των μισθών. Με την συμφωνία αυτή διευκολύνει την κυβέρνηση και τους εργοδότες, να κάνουν όσο γίνεται πιο φτηνή την εργατική δύναμη φορτώνοντας την κρίση και τις συνέπειές της όχι στους καπιταλιστές που ευθύνονται για αυτή, αλλά στους εργαζόμενους .
Ούτε βήμα πίσω από την απαίτησή μας την κρίση να πλήρωση η πλουτοκρατία που τη δημιούργησε. Η εργατική οικογένεια οδηγείται σε μεγάλες στερήσεις και φτώχεια για να βγει η καπιταλιστική εργοδοσία αλώβητη από την κρίση, για να συνεχίσει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερα κέρδη.
Ούτε βήμα πίσω από τη δράση για την απόσπαση ουσιαστικών αυξήσεων στους κλάδους παρά την υπονόμευση από την πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε. Καλούμε τα συνδικάτα να καταγγείλουν αυτή την αισχρή συμφωνία και να παλέψουν για ουσιαστικές αυξήσεις.
Ούτε βήμα πίσω από την πάλη για την ικανοποίηση των σημερινών σύγχρονων αναγκών μας.
Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να διαχωρίσει τη θέση της από την πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε. Να παλέψει για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος.
Εργαζόμενες –Εργαζόμενοι
Ο πόλεμος των εργοδοτών, της κυβέρνησης και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ε.Ε –Δ.Ν.Τ κ.λ.π ) με τη στήριξη των φιλοκαπιταλιστικών ηγεσιών στη Γ.Σ.Ε.Ε και την ΑΔΕΔΥ σε βάρος των δικαιωμάτων μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ακόμα πιο αιματηρός και αδυσώπητος. Ετοιμάζουν και άλλα μέτρα πιο σκληρά σε βάρος των εργαζομένων.
Για αυτό οργανωθείτε σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γιαπί και υπηρεσία με επιτροπές αγώνα, με σωματειακές επιτροπές, στα ταξικά συνδικάτα. Αναδείξτε τους δικούς σας εκπροσώπους.


ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΟ Π.Α.ΜΕ.
Γραμματεία ΠΑΜΕ Ν. Λασιθίου

.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Καταγγελία της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ένα απίστευτο σκάνδαλο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, με θύματα τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους, ανακαλύψαμε χθες μετά από καταγγελία συμπολίτισσάς μας.

Στην αρχή δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα αυτιά μας. Αλλά όσα μας καταγγέλθηκαν από την εν λόγω κυρία τα διαπιστώσαμε με τα ίδια μας τα μάτια, όταν επισκεφθήκαμε σαν αντιπροσωπία, το λεγόμενο «ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ». Διαπιστώσαμε λοιπόν ψάχνοντας το θέμα τα εξής:

1)Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγίου Νικολάου (Κ.Ψ.Υ.Α.Ν), υφίσταται μόνο στα χαρτιά. Δεν έχει λειτουργήσει ποτέ από το 2007 οπότε έγιναν οι πρώτες προσλήψεις. Έτσι δεκάδες συνάνθρωποί μας με προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να βρουν εκεί καμιά βοήθεια.

2)Το κτίριο που στεγάζεται αυτό το Κ.Ψ.Υ.Α.Ν. όμως υπάρχει… Ενοικιάζεται με 6800ε το μήνα και βρίσκεται στη παραλία του Ποσειδώνα (Άμμου). Για τις κτιριακές λοιπόν εγκαταστάσεις αυτού του ανύπαρκτου Κέντρου, έχουν δαπανηθεί τα τελευταία 3 χρόνια 250.000ε, σε ένα κτίριο παντελώς ακατάλληλο, αφού α) είναι πολυώροφο και με ψηλά μπαλκόνια (πλήρης αντένδειξη για κτίριο που θα φιλοξενούσε ψυχικά πάσχοντες), β) είναι σε χώρο με δύσκολη πρόσβαση ασθενοφόρου (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τα τραπεζάκια των καφε-εστιατορίων και τα διπλοπαρκαρίσματα που κάνουν τη πρόσβαση πιο προβληματική)

3) Ενώ το πρόγραμμα έχει επιχορηγηθεί με 800.000ε (για τα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας από την Ε.Ε) και από τότε πληρώνει όλα τα έξοδα λειτουργίας του το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, το Κέντρο δεν λειτούργησε ούτε στιγμή, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες γιατροί να τρίβουν τα χέρια τους.

4)Το Κ.Ψ.Υ.Α.Ν έχει και προσωπικό 30 ατόμων, που όμως απορροφήθηκαν από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει από την κρατική υποχρηματοδότηση. Κάποια παιδιά μάθαμε ότι παραιτήθηκαν αρνούμενοι να υπηρετήσουν σε άσχετες θέσεις από αυτές που είχαν προσληφθεί, ενώ άλλοι εξυπηρετούν ανάγκες νοσηλευτικού προσωπικού σε διάφορες κλινικές.

5) Το Κ.Ψ.Υ.Α.Ν δεν έχει ούτε μια θέση ψυχιάτρου ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τρεις. Αντίθετα βρέθηκαν μάγειροι για ένα κτίριο που δεν λειτουργεί κουζίνα. Και βέβαια δουλεύουν στο Νοσοκομείο… Πάλι καλά. Στο κτίριο βρήκαμε μόνο μια λογοθεραπεύτρια να εκτελεί χρέη φύλακα και η οποία διορίστηκε εκεί προκειμένου να δημιουργηθεί μια ιατρο-παιδαγωγική υπηρεσία. Μια υπηρεσία που ποτέ δεν λειτούργησε, ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετήσει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία ή αυτισμό. Τώρα οι γονείς των παιδιών αυτών πρέπει να μεταβούν στο Ηράκλειο για να βρουν δωρεάν υποστήριξη.

6) Το Κ.Ψ.Υ.Α.Ν μπορεί λειτουργικά να μην υφίσταται αλλά, υπάρχουν σύγχρονα γραφεία, άρτια εξοπλισμένα, με υπολογιστές κλπ, υπάρχουν μηχανισμοί υποβοήθησης αναπήρων που φιγουράρουν στην είσοδο του ξενοδοχείου παραμένοντας σε αχρηστία, μέχρι και πίνακες ζωγραφικής πανάκριβα αγορασμένοι.

Θεωρούμε ότι όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για το σκάνδαλο αυτό της διπλανής μας πόρτας, αφού τόσο καιρό δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι. Και θα συνέχιζε αυτή η ιστορία αν μια ενεργός πολίτης, αφού πρώτα πήγε στα κόμματα εξουσίας και απογοητεύθηκε από τη συνεχιζόμενη σιωπή τους, δεν ερχόταν και σε ανθρώπους που θέλουν να δώσουν κόντρα με τους ανθρώπους της εξουσίας και τις πρακτικές τους. Πιστεύουμε ότι ένα τόσο πολυεπίπεδο σκάνδαλο, πρέπει να προβληματίσει και να κινητοποιήσει κάθε προοδευτικό άνθρωπο του τόπου μας, ώστε να σπρώξουμε στη πραγματική λειτουργία μιας δημόσιας μονάδας ποιοτικής και δωρεάν περίθαλψης για τους ψυχικά πάσχοντες.

Βασίλης Χατζηδάκης, Γιώργος Ράδοβιτς, Μανώλης Κλώντζας από τη Γραμματεία της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΑ...και όχι μόνο


Αγαπητοί φίλοι,
η σημερινή μου επιστολή απευθύνεται σε συντοπίτες μας, που μου ζήτησαν να συμμετέχω στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές σε ένα ευρύτερο σχήμα. Σε ένα σχήμα που θα συναπαρτίζεται κυρίως από ανθρώπους που βρεθήκαμε το προηγούμενο διάστημα σε κοινούς αγώνες. Που δώσαμε μαζί τη κόντρα για την προάσπιση των παραλιών, απέναντι στη λογική της εκμετάλλευσής και μετατροπής τους σε ξενοδοχειακούς λιμένες. Στο μέτωπο του Ελαιώνα που αντανακλά την ανάγκη για ελεύθερους δημόσιους χώρους, χώρους πρασίνου και πολιτισμού κόντρα στη τσιμεντοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους. Στον αγώνα εναντίον της ιδιωτικής πολεοδόμησης στα "Πλευρά", που θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το τοπίο, όπως ακριβώς γίνεται τώρα και στη περιοχή "Τσιφλίκι". Στο μέτωπο της αλληλεγγύης των λαών. Στο εκπαιδευτικό μέτωπο κλπ
Όπως σας είπα με πλήρη ειλικρίνεια σε προηγούμενη συνάντηση, πιθανά σε αυτή την εκλογική μάχη να μην μπορέσουμε να βρεθούμε σε κοινό ψηφοδέλτιο. Το αν το ήθελα ή όχι, πιστεύω ότι το γνωρίζετε. Στην παρούσα φάση όμως οι Δημοτικές εκλογές θα είναι πιο πολιτικές από ποτέ. Και χρειάζεται ο λαός μας να πάρει μια ξεκάθαρη πολιτική θέση. Για αυτό προχωράμε στα χνάρια της ΔΑΣ, δημιουργώντας σχήμα με πανελλαδικό συντονισμό και ενιαίο όνομα. Τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.
Το κάλεσμα για τη συγκρότησή του θα γίνει την επόμενη εβδομάδα κι εκεί θα χωράνε όλοι όσοι θέλουν να στήσουν ένα τοίχος λαϊκής άμυνας και αντεπίθεσης , απέναντι στη σημερινή άγρια επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας από το κεφάλαιο. Τα μικρά και μεγάλα κινήματα πόλης στα οποία μαζί δουλέψαμε (και δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε), μας απέδειξαν ότι και στα δευτερεύοντα ακόμα προβλήματα αυτοδιοικητικής φύσης, δύο πολιτικές ερχόταν σε σύγκρουση (ενίοτε και μες τις γραμμές μας). Η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, κόντρα στο συμφέρον της πόλης και των πολιτών της. Η Δημοτική αρχή όπως είχαμε άλλωστε προβλέψει, (μαζί με τη συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση) έγειρε σαφέστατα υπέρ της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, κι έγινε ο καλύτερος μεταφορέας της αντιδραστικής πολιτικής του κράτους στα ζητήματα "Διοίκησης". Την έννοια "ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ", την είχε άλλωστε προ πολλού απεμπολήσει. Από την εποχή που προπαγάνδιζε την χρησιμότητα της μεταρρύθμισης "Καποδίστρια"
Απέναντί μας έχουμε λοιπόν ένα κολοσσιαίο αντίπαλο, που έρχεται σαν συντηρητικός χειμώνας στις ζωές μας και ο οποίος έχει 3 βασικούς πυλώνες.
1) Την πολιτική των πολυεθνικών, των τοκογλύφων, των τραπεζιτών, οι οποίοι με το "έτσι θέλω" επιβάλουν πια τις ορέξεις τους στην πατρίδα μας. Είναι η πολιτική που χαράσσεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Οι κύριοι αυτοί οργανώνουν το μεγάλο φαγοπότι εις βάρος του λαού μας.
2) Οι εθνικοί τους υπηρέτες, που αφού άνοιξαν τη πόρτα και υποκλίθηκαν στα μεγάλα αφεντικά, τώρα φτιάχνουν τις νομικές λεπτομέρειες της λεηλασίας μας, τις ψηφίζουν, και τις προπαγανδίζουν.
3) Οι τοπικοί γκαουλάϊτερς (τοποτηρητές) που εφαρμόζουν την ίδια αντιδραστική πολιτική, στο πιο άμεσα αντιληπτό επίπεδο, αυτό της τοπικής διοικήσεως
Μην σας ξεγελούν οι τσιριμόνιες που κάνουν μεταξύ τους. Δήθεν δεν συμφωνούν απολύτως με τη πολιτική του ΔΝΤ οι κυβερνητικοί, και δήθεν παλεύουν για το καλό του τόπου τους οι τοποτηρητές... Στάχτη στα μάτια μας ρίχνουν. Όλοι τους είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δώσει καμιά κόντρα προς όφελος του λαού. Άλλωστε ο ένας πυλώνας έχει ανάγκη τον άλλο. Είναι σίγουρο ότι χωρίς την οικονομική εξουσία, που επιβάλλει τους όρους της με νόμους, με εξουσιαστικούς μηχανισμούς, αλλά και με τη προπαγάνδα των ΜΜΕ... όλοι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες παράγοντες θα ήταν απλά δευτεροκλασάτοι μάνατζερ.
Δείτε τους, πως εν μέσω της τεράστιας αντιλαϊκής επίθεσης, αυτοί παρακαλάνε από τα κόμματα της εξουσίας, να τους ψαχουλέψουν για να βρουν το πιο πιστό υπηρέτη, ώστε να του δώσουν το χρίσμα.
Καμαρώστε τους.
Σήμερα αυτό που προτείνει η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι το εξής. Με αφορμή τις Δημοτικές εκλογές ο λαός πρέπει να ανασκουμπωθεί και να αντιπαλέψει οργανωμένα, έξυπνα και μαζικά και τους 3 πυλώνες της εξουσίας. Όποιος σας λέει ελάτε για να παλέψουμε για τα μικρά, καθημερινά και κοντινά μας προβλήματα που είναι πιο εύκολο να λυθούν... σας λέει ψέματα. Δεν μπορούν να υπάρξουν νησίδες παραδείσου μες την κόλαση.

Σαν κατακλείδα πιστεύω πως ο Ελληνικός λαός
ή θα συνδέσει τη πάλη του για τα μικρά προβλήματα, με τις βαθύτερες ταξικές αιτίες που τα δημιουργούν
ή θα μείνει θεατής για ακόμα τέσσερα χρόνια στο ίδιο έργο, όπου απλά θα αλλάξουν τα ονόματα των κομπάρσων.

Μετά τιμής ο πρώην επικεφαλής της
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Βασίλης Χατζηδάκης