Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα...



Αναρτήθηκε από τον/την compassocap στο Δεκεμβρίου 16, 2011
Στη Φλωρεντία, τη Τετάρτη ένα περιφερειακό μέλος της οργάνωσης casa pound, εμφανίστηκε στη duomo με ένα περίστροφο Μάγκνουμ, και αφού πυροβόλησε και σκότωσε ένα Σενεγαλέζο, τραυμάτισε άλλους τρεις εξαφανίστηκε. Η μανία του προφανώς δεν είχε κοπάσει και μετά από δύο ώρες εμφανίστκε ξανά στο mercato centrale όπου δολοφόνησε ακόμα έναν Σενεγαλέζο και αυτοκτόνησε (απ’ότι λένε οι αρχές). Το “περιστατικό” έγινε την ίδια μέρα που στο Βέλγιο κάποιος ψυχοπαθής πέταξε μία χειροβομβίδα σε μια στάση λεωφορείου με αποτέλεσμα να έχουμε 4 νεκρούς.
Tα συμβάντα του Βελγίου πήραν αρκετά μεγάλη έκταση στα ελληνικά μέσα (τουλάχιστον τα ιντερνετικά που διαβάζω). Αντίθετα για τα γεγονότα της Φλωρεντίας, δε θα βρεις ούτε μισή αράδα γραμμένη στα ελληνικά. Κάποια τυπικά άρθρα δημοσιεύτηκαν στα sites και μπήκαν όσο πιο κάτω μπορούσαν να μπουν. Αλήθεια οι 4 νεκροί του Βελγίου αξιολογούνται τόσο διαφορετικά από τους 2 στην Ιταλία; Μήπως αξίζουν λιγότερο επειδή δεν ήταν παιδιά; Μήπως επειδή ήταν μετανάστες;
Η αλήθεια είναι πως στο πως αξιολογείται μια είδηση και το πως επιδρά στο κοινό, φυσικά και αυτοί οι παράγοντες παίζουν ρόλο. Όμως είναι μόνο αυτό; Πρόσφατα στη Γερμανία εξαρθρώθηκε νεοναζίστική οργάνωση που μετράει (εξ όσων γνωρίζουμε φυσικά) 9 δολοφονίες μεταναστών. Αυτή καθ’αυτή η είδηση πέρασε και πάλι από τα ψιλά γράμματα των μέσων ενημερωση και των εφημερίδων. Παρά το γεγονός ότι ένας εκ των θυμάτων ήταν Έλληνάς. Τα εθνικά αντανακλαστικά μας δε λειτούργησαν και η συζήτηση έμεινε εκεί. Όμως οι απορίες δε τελειώνουν εκεί. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό δημιουργείται από το γεγονός ότι μια νεοναζιστική οργάνωση δρούσε επί χρόνια, δολοφωνόντας, ξυλοκοπώντας, τραμπουκίζοντας χωρίς (;) τα ΜΜΕ να έχουν ιδέα. Σίγουρα χωρίς να αναφέρουν λέξη. Στην Αγγλία αντίστοιχα, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες πιο ήπιων αλλά εξίσου σοβαρών ρατσιστικών επιθέσεων (από τα γήπεδα μέχρι τα λεωφορεία) μιας και στη γηραιά αλβιόνα δεν υπάρχουν τόσο δυνατές οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών. Φυσικά και εκεί τα μέσα παίζουν τον ίδιο ρόλο, εξαιρωντας όμως τον καθωσπρεπισμό του αποστειρωμένου αγγλικού ποδοσφαίρου.
H Ευρώπη βιώνει από το 2008 μια κρίση διαρκώς εντεινόμενη. Μια κρίση που το κεφάλαιο προσπαθει να επιλύσει με διαρκή μείωση του μεριδίου της εργασίας με συνέπεια το όλο και μειούμενο βιοτικό επίπεδο και σε μερικές χώρες όπως η Ελλάδα, ακόμα και την εξαθλίωση της εργατικής τάξης. Η ιστορία έχει δείξει πως όταν το κεφάλαιο δε μπορει να επιλύσει τα προβλήματα και να επιβάλλει την πολιτική του κυριαρχία με κάποιο άλλο τρόπο χρησιμοποιεί το μακρύ του χέρι, την ακροδεξιά και το φασισμό. Και δυστυχώς όπως έχει πει κάποιος, η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.
Με την διάλυση του Ευρώ να είναι προ των πυλών η στροφή των αστών σε μια λύση εθνικών κράτων ίσως καταστεί αναπόφεκτη όπως και οι συνέπειες αυτής. Ο el presidente (όπως τραγουδάνε και οι modena) ζήτησε την άρση της συνθήκης Σένγκεν. Φυσικά όχι γιατί ανησυχεί για το φακέλωμα. Το ρεύμα των ευρωσκεπτικιστών στο αγγλικό κογκρέσο εμφανίζεται όλο και πιο δυνατό (εκφράζοντας φυσικά τα συμφέροντα μιας μερίδας της αστικής τάξης της Βρεταννίας). Πρόσφατα σε πρόταση εξόδου από το την ΕΕ κατάφεραν να μαζέψουν περί τους 80 ψήφους στην αγγλική βουλή των λόρδων. Και αυτό πριν τη σύνοδο όπου ο Κάμερον εξόργισε όλη την λοιπή Ευρώπη κάνοντας την να ξεκινάει καμπάνια ενάντια στη “διαβολική” Αγγλία. Στην Φλωρεντία, τριγυρνώντας στους δρόμους, πέφτεις πάνω σε παντοπωλεία που σε καλούν να μπουκοτάρεις τα βρεταννικά προιόντα ενώ όλες οι εφημερίδες καταριούνται τους Άγγλους ως λαό. Κάπως δηλαδή σαν το μπουκοτάζ που καλεί ο Γλέζος στα Γερμανικά προιόντα.
Οι ταξικοί αγώνες το επόμενο διάστημα θα ενταθούν. Είναι αδιαμφισμήτητο. Έστω και άν έχουν μόνο οικονομικίστικα αιτήματα και ενοχλούν ελάχιστα. Το ξέρουμε εμείς, το ξέρει και η εξουσία. Και παίρνει τα μέτρα της. Η ακροδεξία στην Ευρώπη ήταν πάντα η χρυσή εφεδρεία του συστήματος. Από την εποχή που οι μελανοχίτωνες του Μουσουλίνι έσπαγαν απεργίες στη βιομηχανική βορεια Ιταλία, κερδίζοντας τη συμπάθεια των αστών και ύστερα και την εξουσία, έως τη σημερινή Ιταλία, όπου η Casa Pound χρησιμοποιείται για να χτυπάει φοιτητικές διαδηλώσεις της αριστεράς, την Ελλάδα όπου η Χρυσή Αυγή και οι συμπαθούντες της που καταλαμβάνουν υπουργικούς θώκους είναι σε προφανή και αγαστή συνεργασία με την αστυνομία, την Αγγλία όπου ο φασιμός παίρνει τη μορφή πολιτική πρότασης όπως η απειλή Κάμερον για μπλοκάρισμα του twitter και του facebook κατά τη διάρκεια κοινωνικών ταραχών.
Η ακροδεξία που θα βρούμε μπροστά μας πιθανόν να μεταλλαχτεί από την ακροδεξιά που ξέραμε ως τώρα. Η “αριστερή” φρασεολογία και ο λαικισμός του φασισμού είναι η τελευταία ελπίδα του συστήματος για ενσωμάτωση της εργατικής τάξης. Όπως ακριβώς με το ρεύμα του εθνικοσοσιαλισμού.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
ΥΓ: εδώ μπορείτε να βρείτε το μικρό αφιερωματάκι του Εξάντα στην Casa Pound.
ΥΓ2: η διάλυση της ΕΕ είναι κάτι το οποίο επιθυμώ προσωπικά. Είναι τελείως διαφορετικό όμως να διαλυθεί μετά από ταξικούς αγώνες και από επιλογή των λαών της Ευρώπης, από το να διαλυθεί από τα αδιέξοδα του παντοδύναμου ακόμα κεφαλαίου.


Η ανάρτηση έγινε στο http://mygranma.wordpress.com/ και αναδημοσιεύεται στο βυσσινόκηπο γιατί έχουμε και στη περιοχή μας (Ιεράπετρα) ανάπτυξη χρυσαυγίτικης συμμορίας.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον προϋπολογισμό του Αγίου Νικολάου


  • 1) Τα έσοδα από την κεντρική κυβέρνηση για το 2012, δεν θα υπολείπονται μόνο 15% των φετινών όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο οικονομικών. Όπως αποδεικνύουμε με δημόσια καταγγελία μας τα έσοδα από τους ΚΑΠ περικόπτονται κατά 40% μεσοσταθμικά. Τα ποσά που θα εισρεύσουν τελικά στα ταμεία του Δήμου δεν θα φτάνουν ούτε για τη πληρωμή του προσωπικού και των ασφαλιστικών τους ταμείων.
  • 2) Φόροι που εισπράττονται από το κράτος δεν κατανέμονται στους Δήμους (πχ φόρος Ζύθου, Τ.Α.Π κλπ) τα οποία όμως προϋπολογίζονται κανονικά σαν έσοδα στη νέα χρονιά. Όπως φαίνεται κι από σχετική εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας υπάρχει μείωση της χρηματοδότησης ύψους 800.000 ευρώ.
  • 3) Υπήρξε εγκύκλιος από τη κυβέρνηση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των Δήμων. Έτσι λοιπόν στον κωδ. 12 φαίνεται ότι με έκτακτες επιχορηγήσεις θα καλυφθεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων της πολεοδομίας, της πρόνοιας, της ΤΥΔΚ των καθαριστριών κλπ Θα πληρωθούν δηλαδή από τους Κ.Α.Π. Εμείς προειδοποιούμε ότι οι προϋπολογισμοί σας θα τιναχθούν στον αέρα, αφού σας αναφέραμε ήδη ότι φέτος θα δούμε μειώσεις εισποών κι όχι αυξήσεις από τους Κ.Α.Π.
  • 4) Για τον ίδιο λόγο φοβόμαστε ότι δεν εξασφαλίζεται η μεταφορά των μαθητών αφού ο κωδικός 61903 που προϋπολογίζει 665.843 ευρώ προκύπτει από τους κουτσουρεμένους ΚΑΠ. Εδώ πρέπει να κάνουμε και την παρατήρηση ότι θα έπρεπε να καταγραφεί μόνο το ποσοστό του 40% των 665.000 ήτοι 280.000, αφού το υπόλοιπο 60% θα το κάλυπτε η περιφέρεια σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο.
  • 5) Μέσα στη τεράστια κρίση που όλοι βιώνουμε, βλέπουμε αυξημένο το ποσό που θα εισπράξει ο Δήμος από πρόστιμα, παράβολα και κυρίως προσαυξήσεις. Για μας πρέπει να καταργηθεί κάθε επιβαλλόμενη προσαύξηση σε ανεξόφλητες υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων, εκτός των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων 4 και 5 αστέρων. Επίσης πρέπει να υπάρξουν μειώσεις στα τέλη και απαλλαγές για τις ευαίσθητες πληθυσμιακά ομάδες.
  • 6) Είναι φανερό πως διευρύνεται για μια ακόμη χρονιά η αρνητική σχέση μεταξύ των εσόδων από το κράτος και των εσόδων από ιδίους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι για να λειτουργήσει ο Δήμος θα αναγκαστεί να μαζέψει ακόμα περισσότερα λεφτά από τους πολίτες με τέλη, τροφεία, εισιτήρια εκδηλώσεων, συμμετοχές σε σχολικά-προνοιακά-αθλητικά-πολιτιστικά δρώμενα κλπ Επίσης θα τρέχει όλο και συχνότερα σε χορηγούς για να συνδράμει στην διαφήμιση των «κοινωνικά ευαίσθητων» εταιρειών.
  • 7) Τα έξοδα για μελέτες εκτινάσσονται το 2012 σε 1.850.000 από 85.000 ευρώ. Το γεγονός δείχνει την μεγάλη χρηματική διαρροή που έχουμε σε μελέτες από ιδιώτες, ενώ θα μπορούσαμε με πρόσληψη νέων επιστημόνων που θα στελεχώσουν την ήδη εξαιρετική τεχνική υπηρεσία να παράγουμε έργο πολλαπλάσιας αξίας από το μισθολογικό κόστος και να εξοικονομήσουμε χρηματικούς πόρους σε όφελος του Δήμου.
  • 8) Τα όσα προαναφέραμε θα έχουν σαν συνέπεια ο Δήμος να κινείται με βάση την ανταποδοτικότητα, δηλ με μια αρχή οικονομικής λειτουργίας που ταιριάζει σε επιχειρήσεις. Ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες, εκτάσεις και εκμεταλλεύσεις θα περνάν δια μέσω των δήμων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Βλέπε πλαζ ΕΟΤ, δημοτικά σφαγεία, πρόγραμμα Helios κλπ. Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι καταργείται για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις η υποχρέωσή για εισφορά γης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που πραγματικά μέσα στη κρίση ζητάει θυσίες από τους πολλούς για να τα χαρίσει στους λίγους πλουτοκράτες.
  • 9) Πολύς λόγος γίνεται για τα 16 εκ ευρώ που θα πάρουμε από το ΕΣΠΑ. Το 2013 σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις (181 έργα προτεραιότητας από ΕΣΠΑ) το μοναδικό ποσό που θα έρθει για το νομό Λασιθίου είναι τα 2.5 εκ για το αποχετευτικό Πλάκας Ελούντας.
  • 10) Με την εργασιακή εφεδρεία, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, τις συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις. Ο κανόνας 10 αποχωρήσεις προς 1 πρόσληψη και η μείωση προσωπικού με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων απεικονίζουν την εντατικοποίηση της εργασίας των ήδη λίγων υπαλλήλων σε πολύ κρίσιμους τομείς όπως αυτούς της πρόνοιας και της καθαριότητας. Τέλος σε συνεργασία με τις ΜΚΟ (για την Κρήτη η «αλληλεγγύη»), προωθούνται προγράμματα εργασιακής ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, με 5μηνες συμβάσεις των 625ε για να προσφέρουν «κοινωφελή εργασία»…
  • 11) Για να δούμε πόσο αξιόπιστοι είναι πολιτικά οι προϋπολογισμοί που κατατίθενται σας θυμίζουμε ότι στην αρχή του έτους οι τοπικές κοινότητες σας έδωσαν κάποιες προτεραιότητες για έργα που θα έπρεπε να υλοποιηθούν στο 2011. Εμείς σήμερα ρωτάμε: Τι από όλα αυτά χρηματοδοτήθηκε; Τι θα χρηματοδοτηθεί το 2012; Είχαμε προειδοποιήσει για την κουτσουρεμένη ΣΑΤΑ και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Σας ζητάμε ΣΑΤΑ παρελθόντων ετών, η οποία είχε παρακρατηθεί για υλοποίηση κάποιων έργων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, να αποδεσμευτεί άμεσα και να δοθεί αποκλειστικά στις τοπικές κοινότητες, με προτεραιότητα την περιοχή Βραχασίου στην οποία και εκτελέστηκαν αναλογικά ελάχιστα έργα.
  • 12) Στο προϋπολογισμό εξακολουθείτε να βάζετε κάποια έργα του προγράμματος Θησέας που είχαν εγκριθεί πριν τον Ιούνιο του 2010. Εάν έχετε σκοπό να υλοποιήσετε πραγματικά αυτά τα έργα, ας τα απεντάξετε από εκεί γιατί ο «Θησέας» απεβίωσε.
  • 13) Την ώρα που οι συνεταιρισμοί χρεοκοπούν και κλείνουν, την ώρα που οι παραγωγοί δεν μαζεύουν ούτε τις ελιές, την ώρα που ούτε ένα σωστό πρόγραμμα δακοκτονίας δεν εφαρμόζεται σας ρωτάμε. Πόσα λεφτά δόθηκαν για την αγροτική ανάπτυξη και πόσα θα δοθούν στο 2012.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Πωλ Ελυάρ... ο μεγάλος σουρεαλιστής και φιλέλληνας ποιητής



Ο Πωλ Ελυάρ (το πραγματικό του όνομα ήταν Eugène Émile Paul Grindel), ο μεγάλος γάλλος επαναστάτης κομμουνιστής ποιητής του 20ου αιώνα, γεννήθηκε το 1895 (14 Δεκέμβρη) στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου πήρε ενεργό μέρος στην γαλλική Αντίσταση, ως μέλος του κομμουνιστικού κόμματος.
Μετά την ήττα του ναζισμού δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα ειρήνης.

Υπήρξε από εκείνους τους διανοούμενους που συμπαραστάθηκε δραστήρια και μαχητικά στους αγώνες του λαούς μας κατά των αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών και των ντόπιων μοναρχοφασιστών. Επισκέφτηκε πολλές φορές τη χώρα μας και τελευταία τον Ιούνη του 1949 στο Γράμμο για συμπαράσταση-αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ.
Πέθανε στις 18 Νοεμβρίου του 1952 από καρδιακή προσβολή.

(.).(.).(.).(.).(.).(.).(.).(.).(.)

Ποίημα του Πωλ Ελυάρ εμπνευσμένο από τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στους Άγγλους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους υποτακτικούς τους:

ΑΘΗΝΑ

Έλληνα λαέ βασιλιά απελπισμένεΝα χάσεις άλλο πια δεν έχεις πάρεξ τη λευτεριά Τον έρωτα σου για τη λευτεριά και για τη δικαιοσύνηΚαι τον άπειρο σεβασμό του ίδιου του εαυτού σου

Βασιλιά λαέ δε σ' απειλεί ο θάνατοςΣτον έρωτά σου είσ' όμοιος είσαι αγαθόςΚαι το κορμί σου κι η καρδιά πεινούν για αιωνιότηταΒασιλιά λαέ που πίστεψες πως σου χρωστούν το ψωμί

Και πως σου δίναν τίμια τ' άρματα να σηκώσειςΤίμια δικιά σου σώζοντας βάζοντας το δικό σου νόμοΛαέ απελπισμένε στα δικά σου μόνο τ' άρματα εμπιστέψουΕλεημοσύνη σαν τα δώσανε κάνε τα εσύ ελπίδα

Και τη ελπίδα τούτη όρθωσε στο μαύρο φως αντίκρυΣτον ανελέητο Χάροντα που δίπλα σου δεν βολεύετειαΛαέ απελπισμένε ήρωα λαέΛαέ πεινασμένων λαίμαργων της πατρίδας

Μικρέ και μεγάλε στα μέτρα του καιρού σουΈλληνα λαέ αφέντη παντοτινέ των πόθων σουΣυνταιριασμένα το ιδανικό της σάρκας κι η σάρκα η ίδιαΗ φυσική λαχτάρα το ψωμί κι η λευτεριά

Η λευτεριά όμοια με τη λιόλουστη θάλασσαΤο ψωμί όμοιο με τους θεούς το ψωμί που σμίγει τους ανθρώπουςΤο αληθινό ολόφωτο αγαθό πιο δυνατό απ' όλαΠιο δυνατό απ' τον πόνο και τους εχθρούς μας όλους

9 Δεκέμβρη 1944


Απόσπασμα από http://metwpoistorias.blogspot.com/

.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Σε συνέχεια του κειμένου για το προδοτικό ρόλο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Προς: E.E. ΠΟΕΔΗΝ
Αρ. Πρωτ: 266/ 13-12-11
Συνάδελφοι,
Το ΔΣ του Συλλόγου μας συνεδρίασε το Σάββατο 10/12/2011 και για το θέμα της στάσης εργασίας της Πέμπτης 15/12/11 αποφασίσαμε να σας αποστείλουμε επιστολή σχετικά με τα παρακάτω:
Παρακολουθούμε ότι τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και η ΑΔΕΔΥ συνεχίζουν μια πρακτική μεμονωμένων και αποσπασματικών κινητοποιήσεων που απέχουν κατά πολύ από τη δυναμική ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής του μνημονίου και της κυβέρνησης η οποία την εφαρμόζει. Ουσιαστικά πρόκειται για κινητοποιήσεις που γίνονται για να γίνονται και γι΄ αυτό η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων δεν συμμετέχει σε αυτές.
Μάλιστα στην αφίσα και την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για τη στάση εργασίας της Πέμπτης απουσιάζει πλήρως το αίτημα για ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου, και επικεντρώνεται σε επιμέρους αιτήματα, τη στιγμή που η κυβέρνηση Παπαδήμου ετοιμάζει νέο κύμα μέτρων και περικοπών.
Θεωρούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων θα πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία συντονισμού όλων των σωματείων και των εργασιακών οργανώσεων, ώστε να προκύψει ένα μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων, καταλήψεων που θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη γενική απεργία διαρκείας – παράλυση του κράτους με στόχο να ανατραπεί η πολιτική του μνημονίου ή οι κυβερνήσεις που την εφαρμόζουν. Μια τέτοια νίκη θα αποτελέσει φόβητρο στα μάτια των επίδοξων μελλοντικών «τροϊκανών».
Σας προτείνουμε λοιπόν να αφήσετε την τακτική των αποσπασματικών κινητοποιήσεων και απεργιών και να κινηθείτε στη λογική της κατά μέτωπο σύγκρουσης με την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική του μνημονίου με συντονισμό σωματείων και ομοσπονδιών.
Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος ο Γραμματέας
Γ. Μανουσάκης Δ. Χαλκιαδάκης


Υ.Γ. Καλό κείμενο, αλλά αυτό το τελευταίο με τη "νεοφιλελεύθερη πολιτική του μνημονίου" που είναι copy paste η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ... τι το θέλατε. Δεν υπάρχει διαφορά στο αν η ταξική επίθεση του κεφαλαίου έχει "νεοφιλελεύθερο" ή "σοσιαλδημοκρατικό" πρόσημο. Η εργατική τάξη δεν θέλει ένα δικαιότερο μνημόνιο ή μια καλύτερη κυβέρνηση. Η εργατική τάξη πρέπει να ανατρέψει το σύστημα που επιτρέπει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να γίνει απελευθερωτής του εαυτού της κι όλης της ανθρωπότητας.
Από το σωματείο σας εγώ περιμένω πάντα περισσότερα.
Με το συμπάθιο και την συμπάθεια...

Ο εντιμότατος κύριος πρόεδρος της ΓΣΕΕ



Οι δυνάμεις της ταξικής ειρήνης είναι εχθρός της εργατικής τάξης.

Σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο κ. Παναγόπουλος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ανάμεσα σε άλλα, έκανε την εξής δήλωση:

"..Όταν υπέγραψα για λογαριασμό της ΓΣΕΕ την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που είχε αυξήσεις για τριετία, το μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμό κατηγορήθηκα. Αρχές του 2010 δήλωσα ότι θα υπέγραφα και μηδενικές αυξήσεις αρκεί να μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας."

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν θα υπέγραφε μηδενικές αυξήσεις ή αλλαγή σύμβασης προς το χειρότερο, δήλωσε:

"Και μείωση θα υπέγραφα μέσα από συντεταγμένη διαδικασία, δηλαδή όχι να αμφισβητηθεί η σύμβαση. Μέσα από τη σύμβαση να καθορίσουμε ότι θα προστατευτούν οι θέσεις εργασίας έναντι μιας παραχώρησης που θα έκαναν οι εργαζόμενοι. Αυτά εγώ τα θεωρώ θεμιτά μέσα στην κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί.."

Οι παραπάνω δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές του δηλητηρίου της ηττοπάθειας, της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού, που περνά ο κυβερνητικός και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στις γραμμές της εργατικής τάξης. Αναπαράγουν με άλλη γλώσσα τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία των βιομηχάνων προς τους εργάτες. Ή δέχεστε μειώσεις μισθών και δουλειά 5ωρη, δύο με τρεις μέρες τη βδομάδα ή απολύεστε. Με βάση αυτές τις δηλώσεις είναι καθαρός ο λόγος που δυσκολεύονται να αρθρώσουν λέξεις για τη μεγάλη απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία, που οι εργάτες εκέι ξεπέρασαν αυτούς τους εκβιασμούς και διάλεξαν το δρόμο της αξιοπρέπειας και του αγώνα.

Την ίδια στιγμή δίνουν χώρο στην εργοδοσία να χτυπήσει τις συλλογικές συμβάσεις, να δημιουργεί Ενώσεις Προσώπων ώστε να χτυπήσουν από άλλη μεριά μεροκάματα και εργασιακές σχέσεις.

Κάθε εργάτης να βγάλει συμπεράσματα. Οι δυνάμεις της ταξικής ειρήνης είναι εχθρός της εργατικής τάξης. Υπερασπίζονται με ζήλο τη γραμμής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που μας θέλει φτηνούς, ευέλικτους και είλωτες. Απομονώστε τους.

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ

.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Έρευνες για θανατηφόρες μεταλλάξεις ιών. Από ποιους γίνονται και γιατί;


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.
Επιλογές που ενέχουν θανάσιμο κίνδυνο μυστικά από τους λαούς.

Ερευνητής στην Ολλανδία τροποποίησε επικίνδυνο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, έτσι ώστε να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Εκτιμήσεις ειδικών μιλούν για εξάλειψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Γης, σε περίπτωση που ο ιός βγει από το εργαστήριο και προκαλέσει πανδημία


Μέσα σε κάποιο εργαστήριο στην Ολλανδία, υπάρχει ένας ιός που μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ο ιός αυτός δε συναντάται στη φύση, αλλά κατασκευάστηκε με σκόπιμη τροποποίηση του γενετικού κώδικα του ιού της γρίπης των πτηνών (H5N1). Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για την προστασία από τον τεχνητό ιό, που η ύπαρξή του ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, σε επιστημονικό συνέδριο για τη γρίπη, από τον Ρον Φουτσιέ, καθηγητή ιολογίας στο ιατρικό κέντρο «Ερασμος» του Ρότερνταμ.
Οπως αποκαλύφθηκε, την παραγγελία για τον ιό έκανε η κρατική αμερικανική ερευνητική υπηρεσία NIH (National Institutes of Health), με την οποία ο επικεφαλής της ομάδας των Ολλανδών ερευνητών, Ρ. Φουτσιέ, συνεργάζεται συχνά τα τελευταία χρόνια - κρίνοντας από τον αριθμό των εργασιών του (για τη γρίπη) που συναντώνται σε ιστοτόπους της υπηρεσίας. Σκοπός της έρευνας φέρεται να ήταν η εξέταση της πιθανότητας να μεταφερθεί στον άνθρωπο ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών, προκαλώντας πανδημία.
Κατά τ' άλλα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν ...βαθιά ανησυχία για τη δημιουργία του νέου ιού και καθυστέρησαν τη δημοσίευση της σχετικής μελέτης στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Science», όταν το τελευταίο απευθύνθηκε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Βιοασφάλεια (NSABB) των ΗΠΑ, ζητώντας έγκριση, επειδή ο τροποποιημένος ιός θα έχει παγκόσμιας κλίμακας συνέπειες σε περίπτωση που απελευθερωθεί.
Πιο επικίνδυνος από τον άνθρακα
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη μυστικότητα και απέδειξε ότι ένας μικρός αριθμός τροποποιήσεων στο DNA του ιού H5N1 είναι αρκετός για να τον μετατρέψει σε εξαιρετικά μολυσματικό ιό για το ανθρώπινο είδος. Η γρίπη των πτηνών, όπως συναντάται στη φύση, δύσκολα μεταφέρεται από το ζώο στον άνθρωπο, αλλά όταν αυτό συμβεί το αποτέλεσμα είναι συνήθως θανατηφόρο (ποσοστό θανάτων πάνω από 50%). Ο Φουτσιέ, τροποποιώντας το DNA του H5N1, κατάφερε να τον κάνει εξαιρετικά μεταδόσιμο μεταξύ κουναβιών, είδους που χρησιμοποιείται για τη μελέτη της μετάδοσης της γρίπης μεταξύ ανθρώπων, επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα μοιάζει πολύ με του ανθρώπου, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της γρίπης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση που ιός να είναι μεταδόσιμος μεταξύ κουναβιών και να μην είναι μεταξύ ανθρώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φουτσιέ και η ομάδα του μόλυναν επί τούτου τα πειραματόζωα με τον H5N1, έτσι ώστε ο ιός να προσαρμόζεται κάθε φορά στο νέο ξενιστή. Μετά από 10 γενιές κουναβιών, τα ζώα μολύνονταν πια μόνο με το που βρίσκονταν κοντά στα κλουβιά άρρωστων κουναβιών (μέσω του αέρα). Οπως διαπιστώθηκε, ο ιός είχε πάθει πέντε μεταλλάξεις, που συναντώνται μεμονωμένες στη φύση, αλλά ποτέ μαζί. Ο νέος ιός είναι το ίδιο μολυσματικός όπως της εποχιακής γρίπης, που σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, με τη διαφορά ότι είναι πολύ πιο θανατηφόρος. «Δεν μπορώ να σκεφτώ παθογόνο οργανισμό πιο επικίνδυνο απ' αυτόν. Νομίζω ότι ο άνθρακας δεν προκαλεί καθόλου φόβο, συγκρινόμενος με αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολ Κέιμ, συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής για θέματα βιοασφάλειας των ΗΠΑ.
Υπό εξέταση είναι και τα ευρήματα ξεχωριστής μελέτης για τον H5N1, υπό τον Γιοσιχίρο Καβαόκα του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν και του Πανεπιστημίου του Τόκιο, που καταλήγουν σε ανάλογα συμπεράσματα. Ο Ρ. Φουτσιέ έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν κοινές μελέτες με τον Καβαόκα.
Δημοσίευση ή μη δημοσίευση;
Για να επιβεβαιωθεί μια έρευνα πρέπει να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειές της, ώστε να μπορέσει να αναπαραχθεί από διαφορετική ερευνητική ομάδα, σε διαφορετικό εργαστήριο. Η ανάγκη επιβεβαίωσης - αν η έρευνα αυτή αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλη - πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο, αφού όλα τα χαρακτηριστικά και οι μέθοδοι γενετικής τροποποίησης του H5N1 θα γίνουν γνωστές σε παγκόσμια κλίμακα, δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα για εφαρμογή τους και σε άλλους ιούς. Ακόμα κι αν δε γίνει δημοσίευση ή αφαιρεθούν κρίσιμες λεπτομέρειες, που θα αποτελούσαν οδηγίες για την κατασκευή βιολογικών όπλων, η ίδια η ύπαρξη της μελέτης και η κυκλοφορία της ανά τον κόσμο σε επιστημονικά περιοδικά, επιτροπές και ιδρύματα, κάνουν εντελώς απίθανο να μην έχει γίνει ήδη στόχος - μέσω υποκλοπής - και άλλων κρατών, πέρα από το κράτος που την παράγγειλε και το κράτος στο οποίο πραγματοποιήθηκε.
Οπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», οι κατασκευαστές του ιού υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους υπόσχεται μεγάλα οφέλη για τη δημόσια υγεία. Γνωρίζοντας επακριβώς τι μπορεί να προκαλέσει μια πανδημία του H5N1, οι επιστήμονες μπορούν να έχουν το νου τους για τις σχετικές μεταλλάξεις στη φύση και να προετοιμάσουν αντίμετρα. Αντίθετα, ο θανάσιμος κίνδυνος από τον τεχνητό ιό κάνει πολλούς επιστήμονες να θεωρούν ότι η σχετική έρευνα δεν έπρεπε να είχε γίνει ποτέ. Από το 1997 που εμφανίστηκε έξαρση γρίπης των πτηνών στην Ασία, έχουν υπάρξει μόνο 600 περιστατικά μόλυνσης ανθρώπων.
«Επιστημονική ελευθερία»
Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant», ο Φουτσιέ δεν είναι πρόθυμος να σχολιάσει το όλο ζήτημα μέχρι να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης στις ΗΠΑ. Σε δημοσίευμα του «ScienceInsider» στο διαδίκτυο φέρεται να παραδέχεται ότι «είναι πιθανόν ένας από τους πιο επικίνδυνους ιούς που μπορείς να κατασκευάσεις». Η απόφαση για αναβολή και ενδεχομένως απαγόρευση δημοσίευσης της μελέτης πυροδότησε μια συζήτηση περί «επιστημονικής ελευθερίας» μεταξύ των επιστημόνων.
Ορισμένοι θεωρούν ότι έρευνες που μπορεί να έχουν και καταστροφική αξιοποίηση πρέπει να είναι αντικείμενο διεθνούς ελέγχου πριν πραγματοποιηθούν. Ακόμα και αν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη συμφωνήσουν σε τέτοιο έλεγχο της επιστημονικής έρευνας, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί ουσιαστικά, ακριβώς λόγω των αντιθέσεων και των διαφορών μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατασκευή ενός πανδημικού ιού ήταν ακριβώς το παράδειγμα που χρησιμοποιούνταν για να υποστηριχτεί η άποψη περί ελέγχου της έρευνας πριν πραγματοποιηθεί.
Κι αν μερικοί φοβούνται την τρομοκρατική χρήση του νέου ιού και της σχετικής γνώσης, η απληστία που γεννούν οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη. Αφού η πανδημία της γρίπης H1N1, προ διετίας, «φουσκώθηκε» υπέρ το δέον για να πουληθούν σκευάσματα και εμβόλια, τι θα εμποδίσει το επιχειρηματικό πνεύμα από το να κατασκευάσει ένα εμβόλιο που θα πουλήσει για χρυσάφι όταν ...τυχαία αρχίσει να διαδίδεται ένας ιός σαν του Φουτσιέ. Το ενδεχόμενο να μεταλλαχτεί ο εξαιρετικά θανατηφόρος και μεταδοτικός ιός και σύντομα να μην αντιμετωπίζεται από το έτοιμο εμβόλιο δεν είναι κάτι που θα σταματήσει τον αποφασισμένο επιχειρηματία, που ξέρει ...τι κάνει τον κόσμο να γυρίζει.
Μόνο η εξάλειψη των εκμεταλλευτικών σχέσεων και των αντιθέσεων που δημιουργούν μπορεί να εξασφαλίσει ότι η επιστήμη θα χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου και όχι ως όπλο θανάτου και καταδυνάστευσης. Τότε η επιστημονική έρευνα θα εντάσσεται στον κεντρικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του κοινωνικού πλούτου και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και οι όποιες αμφιβολίες σχετικά με την αναγκαιότητα ή σκοπιμότητα μιας έρευνας θα λύνονται χωρίς ατομιστικές σκοπιμότητες, στη βάση της κοινωνικής αναγκαιότητας. Το «τότε» δεν είναι κάπου στο μακρινό μέλλον. Είναι σήμερα, όπως αποδεικνύει η εδώ και μήνες ύπαρξη του μεταδοτικού θανατηφόρου ιού, σε εργαστήριο του Ρότερνταμ.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: www.nih.gov, www.sciencemag.org, www.doctortipster.com, www.rnw.nl, www.dutchdailynews.com

Ο βυσσινόκηπος με κανένα τρόπο δεν θέλει να αναπαραχθούν ψυχολογίες "υστερίας" με την παρούσα ανάρτηση, την οποία αναδημοσιεύει από τον redflypanet. Μοναδική μας επιδίωξη είναι η εξαγωγή ενός ασφαλούς συμπεράσματος. Μέσα σε αυτό το απάνθρωπο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, η επιστημονική προοόδος τείνει να ενστερνιστεί την κυρίαρχη ηθική. Έτσι ότι εφεύρεση κι αν γίνει δεν παίρνει αρνητικό ή θετικό πρόσιμο από την κοινωνική της ωφέλεια, αλλά από τη δυνατότητα που δίνει στα αφεντικά αυτής της κοινωνίας να αποκομίσουν κέρδη.
.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Αν υποκύψεις μια φορά στον εκβιασμό, αργά ή γρήγορα ο εκβιαστής θα σου ξαναχτυπήσει τη πόρτα.

Τα σοφά αυτά λόγια, που επαληθεύονται άλλωστε κι από τη καθημερινότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, είχα ακούσει το Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ από την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία προειδοποιούσε ότι το γονάτισμα στις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας, της Τρόϊκας και των τοκογλύφων, δεν θα αναστείλει αλλά θα αυξήσει τις ορέξεις τους.
Σήμερα ακούγοντας τις πρωινές ειδήσεις στα κανάλια, έμαθα ότι υπάρχει νέα έκθεση 190 σελίδων από τη ΚΟΜΙΣΙΟΝ, η οποία ζητάει (ουσιαστικά προαναγγέλει), νέες θυσίες από τον Ελληνικό λαό με νέους φόρους, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, μέσα στο 2012...
Στο παρακάτω βίντεο, επαληθεύονται τα όσα αναφέρω, μαζί με άλλα σοβαρά και επίκαιρα αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας στο 37ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή.

.