Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

1945-2010 ...55 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη



Περισσότερα για το ιστορικό της αντιφασιστικής νίκης μπορείτε να δείτε εδώ: http://ropewalker.pblogs.gr/apo-to-stalingkrant-sth-megalh-antifasistikh-nikh-oi-imperialist.html
από το ίδιο μπλογκ άντλησα κι αυτή την ιστορική αφίσα

Εγώ μόνο να υπογραμμίσω ότι με το φασισμό δεν τελειώσαμε ακόμα.
Όσο υπάρχει καπιταλισμός θα γεννιούνται τέτοιας υφής ιδεολογήματα (φασισμός, ναζισμός, σωβινισμός, εθνικισμός) γιατί...
  • γιατί "προσφέρουν" αντίπαλο δέος προς την επαναστατική προοπτική του κόσμου της δουλειάς (πχ "αν εκτραπεί η νομιμότης θα έρθουν τα τανκς"),
  • γιατί στρατολογούν νέους ανθρώπους χωρίς βαθύτερη πολιτική συνείδηση, στρέφοντάς τους εναντίον εργαζομένων που λόγω καταγωγής, θρησκείας ή χρώματος είναι εκ προοιμίου "εχθροί", διασπώντας έτσι την εργατική τάξη και αποκρύπτοντας τις πραγματικές αιτίες της φτώχειας και της ανεργίας (πχ. οι Αλβανοί μας παίρνουν τις δουλειές)
  • γιατί κάτω από στρατιωτικού τύπου οργανώσεις και αγελέες συμπεριφορές καλύπτονται ψυχοπαθολογίες που γεννά το σύστημα στους ανθρώπους (πχ. ένστικτο θανάτου και αυτοκαταστροφής πιο δυνατό από το ένστικτο της ζωής)
  • γιατί η φασιστικές οργανώσεις προμηθεύουν το σύστημα με μικρούς ή μεγαλύτερους στρατούς που θα χτυπήσουν το κίνημα, θα το προβοκάρουν ή θα το τρομοκρατήσουν όταν φουντώνει (πχ. όσα έγιναν έξω από την Ελληνική βουλή στις 5 Μάη ή στο Ράιχσταγκ το 1933)
Τους στίχους του Φώντα Λάδη, που μελοποίησε το 1978 ο Θάνος Μικρούτσικος και τους τραγούδησε μοναδικά η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη, θα ήθελα να σας θυμίσω.

Ο Φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον, καινούργιο κάτι τάχα να μας φέρει
τί κρύβει μες στα δόντια του το ξέρω καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι
Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν και χάνονται βαθιά στα περασμένα
οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν, μα όχι και το μίσος του για σένα

Ο Φασισμός δεν έρχεται από μέρος που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι
το κουρασμένο βήμα του το ξέρω και την περίσσια νιότη μας την ξέρει.
Μα πάλι θε’ ν’ απλώσει σαν χολέρα, πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου
και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα, αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου

Τον Φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον! Δεν θα πεθάνει μόνος· τσάκισέ τον!

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

150.000 εργαζόμενοι έκαναν το πρώτο βήμα προς την κοινωνική τους απελευθέρωση.


150.000 άνθρωποι βάδισαν τα πρώτα βήματα προς τη δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου, που μπορεί να οδηγήσει στη λαϊκή εξουσία...στην πλατιά δημοκρατία του λαού.
Αφηνίασαν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Στήσαν προβοκάτσιες έξω από τη βουλή, αναδιένειμαν ρόλους στη κεντρική πολιτική σκηνή (διαγραφή Ντόρας κ.λ.π), στήσαν κυνήγι μαγισσών, ξεσκόνισαν τα αντικομμουνιστικά εγχειρίδια, βγάλαν στο κλαρί τα δημοσιογραφικά τους παπαγαλάκια και στείλαν στους δρόμους χρυσαυγίτες φουσκωτούς.

Παρ' όλα αυτά 150.000 λαού τους δημιουργούν μια εικόνα μη αναστρέψιμη.
Οι πλουτοκράτες αρχίζουν να βλέπουν εφιάλτες.


Δυστυχώς κάποιοι "τύποι" μόλυναν τη πρώτη μαζική απάντηση του λαού μας. Μέσα στο ντελίριο τους, αδυνατούν όχι μόνο να σκεφτούν πολιτικώς ορθά, αλλά και ακροθιγώς ανθρώπινα. Τερατογεννέσεις οι ίδιοι, αυτού του βίαιου και άθλιου συστήματος, θέλουν να ξεσπάσουν πάνω σε κάθε τι... Ακόμα και στην ανθρώπινη ζωή. Το ότι πρόσφεραν τις καλύτερες υπηρεσίες στην αντίδραση είναι αδιαμφισβήτητο. Όπως αδιαμφισβήτητη πρέπει να είναι και η καταδίκη μας. Πιστεύω ότι οι "μπαχαλάκηδες" μετά από αυτό, θα κάνουν καιρό να ορθοποδήσουν και πώς νέοι άνθρωποι που συναισθηματικά τους ακολουθούσαν, θα πάψουν να έχουν αυταπάτες για τον ακούσιο ή εκούσιο ρόλο τους.

Παράλληλα, για αυτήν την ανθρώπινη τραγωδία, ξετυλιγόταν σαν κουβάρι κι ένα άλλο πολιτικό-οικονομικό έγκλημα που στην ούγια του είχε, φαρδιά πλατιά, την σφραγίδα ενός νεογιάπη πλουτοκράτη, που πολλοί κύκλοι του κεφαλαίου έβλεπαν σε αυτόν, ένα πιθανό Μπερλουσκόνι α-λα Ελληνικά.
Έκοβαν και έραβαν λοιπόν μια μάσκα ενός "σύγχρονου" και προικισμένου επιχειρηματία, που ο πολιτικός του λόγος θα μπορούσε να επηρεάσει τους πιο αφελείς κι αυτούς που αντανακλαστικά έλκονται από την γκλαμουριά και τον πλούτο.
Όμως ο "πύργος" που φτιάχνανε κατέρρευσε μέσα σε ένα απόγευμα. Γιατί οι ζωές που μερικοί κανίβαλοι στέρησαν, θα μπορούσαν να σωθούν αν ένας άλλος κανίβαλος του κέρδους, ο κύριος Βγενόπουλος, είχε δείξει λίγο ανθρωπιά. Αν δηλαδή συναινούσε στις απελπισμένες εκκλήσεις του προσωπικού του για να κλείσει έγκαιρα το κατάστημα, ή αν είχε αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο κατάστημα της Μαρφίν μπανκ, σαν ένα χώρο που δουλεύουν άνθρωποι κι όχι σαν ένα κάτεργο που του παράγει κέρδη.

Για του λόγου το αληθές δημοσιεύω την παρακάτω επιστολή:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΗ MARFIN BANK

"Νιώθω υποχρέωση απέναντι στους αδικοχαμένους συναδέλφους μου να πω αυτές τις αντικειμενικές αλήθειες. Στέλνω αυτό το μήνυμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλα τα ενημερωτικά sites. Όποιος έχει ακόμα συνείδηση, ας το δημοσιεύσει. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.


● Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο, η συμφωνία ήταν κάτω από το τραπέζι, όπως άλλωστε γίνεται πρακτικά με όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες στην Ελλάδα.

● Το συγκεκριμένο κτίριο δε ...
διαθέτει πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη ούτε εγκατάσταση, δηλαδή ψεκαστήρες οροφής, εξόδους διαφυγής, πυροσβεστικές φωλιές. Μόνο φορητούς πυροσβεστήρες, οι οποίοι φυσικά δε μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη πυρκαγιά σε ένα κτίριο φτιαγμένο με προ πολλού ξεπερασμένες προδιαγραφές ασφαλείας.


● Κανένα κατάστημα της τράπεζας δε διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ούτε καν στη χρήση των λιγοστών πυροσβεστήρων. Η διοίκηση προφασίζεται πάντα το κόστος και δεν κάνει ούτε στοιχειώδεις κινήσεις για να προφυλάξει το προσωπικό.


● Ποτέ δεν έχει γίνει άσκηση εκκένωσης οποιουδήποτε κτιρίου από τους εργαζόμενους της τράπεζας ούτε έχει γίνει σεμινάριο από πυροσβέστες, ώστε να δοθούν οδηγίες για τέτοιες καταστάσεις. Οι μόνες ασκήσεις που έχουν γίνει στη Mafrin Bank είναι για σενάρια τρομοκρατικών ενεργειών και διαφυγή των μεγάλων κεφαλιών της τράπεζας από τα γραφεία τους.


● Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε ειδική πρόβλεψη για φωτιά, παρόλο που λόγω η κατασκευή του είναι πολύ ευαίσθητη κάτω από τέτοιες συνθήκες και παρόλο που ήταν γεμάτο με υλικά από πάνω μέχρι κάτω. Υλικά που παίρνουν φωτιά πολύ εύκολα, όπως χαρτί, πλαστικά, καλώδια, έπιπλα. Το κτίριο αυτό αντικειμενικά είναι ακατάλληλο για χρήση σαν τράπεζα λόγω της κατασκευής του.


● Καμία ομάδα προσωπικού ασφαλείας δεν έχει γνώση πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης, παρόλο που πρακτικά του ανατίθεται με προφορική εντολή κάθε φορά να προστατέψει το κατάστημα. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι καλούνται να γίνουν πυροσβέστες και σεκιούριτι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε κ.Βγενόπουλου.


● Τα στελέχη της τράπεζας απαγόρεψαν κάθετα και κατηγορηματικά στους εργαζόμενους να φύγουν, παρόλο που οι ίδιοι το ζητούσαν επίμονα από νωρίς το πρωί, ενώ επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κλειδώσουν τις πόρτες και επιβεβαίωναν συνέχεια τηλεφωνικά το κλείδωμα του κτιρίου. Όποιος φύγει να μην έρθει αύριο για δουλειά, ήταν η μόνιμη απειλή. Τους έκλεισαν ακόμα και την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.


● Εδώ και μέρες επικρατεί πλήρης τρομοκρατία στην τράπεζα σχετικά με τις κινητοποιήσεις, με την προφορική προσφορά "ή δουλεύεις ή απολύεσαι".


● Οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κατάστημα για τις ληστείες δεν εμφανίστηκαν σήμερα, παρόλο που τα στελέχη είχαν υποσχεθεί προφορικά ότι θα τους φέρουν εκεί.

Επιτέλους κύριοι, κάντε την αυτοκριτική σας και σταματήστε να περιφέρεστε παριστάνοντας τους σοκαρισμένους. Είστε οι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σήμερα και σε κάποιο ευνομούμενο κράτος (σαν κι αυτά που κατά καιρούς χρησιμοποιείτε σαν παράδειγμα από τηλεοράσεως) θα ήσασταν ήδη κρατούμενοι για τις παραπάνω πράξεις. Με δόλο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδερφοί μου σήμερα. Δόλο της τράπεζας και του κ.Βγενόπουλου προσωπικά, που έδωσε εντολή, όποιος δε δουλέψει να μην έρθει αύριο στο γραφείο."

[συμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι στη Marfin του συγκεκριμενου καταστήματος παρακαλούσαν απο τις 12 να φύγουν φοβουμενοι ενδεχόμενα επεισόδια. Διευθυντικό στέλεχος που βρισκόταν σε άλλο κατάστημα τους το απαγόρευσε. Οταν επεσαν οι μολότοφ οι υπάλληλοι άρχισαν να...
ανεβαίνουν προς τα πάνω. Υπήρχε μια σιδεριά και ήταν κλειδωμένα και δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου. Οι υπάλληλοι ένας ένας πηδούσαν απο τον φωταγωγό σε διπλανά κτήρια, στην Costa Boda και στο Βασιλόπουλο για να σωθούν αλλά οι 3 δεν πρόλαβαν, πέθαναν απο τις αναθυμιάσεις."]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ[απο τα ΝΕΑ]

......«Οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Οι ηθικοί αυτουργοί, όμως, πρέπει να αναζητηθούν στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας αλλά και στις διοικήσεις των Τραπεζών που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων και των πολιτών στα τραπεζικά καταστήματα, που αποτελούν γνώριμους και διαχρονικούς στόχους σε όλη την διαδρομή που ακολουθούν κάθε φορά οι εργατικές πορείες και οι διαδηλώσεις.»

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ: ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ




Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για νέα αιματηρά μέτρα σε βάρος της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, επιβάλλει να πυροδοτηθούν αγώνες που θα τραντάξουν συθέμελα τους πυλώνες της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Ο εργαζόμενος λαός, πρέπει να πετάξει στα σκουπίδια όλα τα ψέματα της κυβέρνησης περί πατριωτισμού και εθνικού συμφέροντος. Πίσω από αυτές τις υποκριτικές φλυαρίες κρύβεται η επιδίωξη της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της εκφραστών να ρουφήξουν και το μεδούλι της εργατικής τάξης, χωρίς να υπάρξουν λαϊκές αντιδράσεις.

Το ψευδοδίλλημα της κυβέρνησης κατάρρευση ή σωτηρία ένα συμπέρασμα βγάζει. Ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων και όσων θα ακολουθήσουν, θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την λαϊκή εργατική οικογένεια, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους.

Αντίθετα η κυβέρνηση προς το μεγάλο κεφάλαιο τα έδωσε όλα.

Ληστεία 13ου και 14ου μισθού από 50 έως 80% στο Δημόσιο.
Μείωση επιδομάτων από 3 έως 8%.
Για την 13η και 14η σύνταξη η κλοπή ανέρχεται από 50% και πάνω.
Μείωση των συντάξεων μέσω Λάφκα.
Σταματάει η 2η δόση του επιδόματος πείνας (Αλληλεγγύης).
Στο γύψο οι αυξήσεις .
Απολύσεις με τον «Καλλικράτη».
Δραματική μείωση συντάξεων μέσω του υπολογισμού τους σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο. Οι συντάξεις θα καταντήσουν επιδόματα πείνας.
Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Πετσόκομμα των ΒΑΕ και των αναπηρικών συντάξεων .
Κατάργηση της 37ετίας.
Απελευθέρωση των απολύσεων.
Κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, του κατώτερου μισθού.
Αύξηση των εργαζομένων με μερική απασχόληση και ωρομίσθιο.
Πλήρης παράδοση της ενέργειας, του ΟΣΕ και άλλων τομέων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Αύξηση του ΦΠΑ από 21 σε 23% και από 10 σε 11% και νέους φόρους σε ποτά, καύσιμα και τσιγάρα.



Οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες καταληστεύουν το λαϊκό εισόδημα, επιφέρουν ένα συντριπτικό κάταγμα στο σώμα της εργατικής τάξης. Προσφέρουν έτσι πολλαπλάσια φθηνότερη εργατική δύναμη στους κεφαλαιοκράτες. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τα μέτρα θίγουν μόνο τους δημόσιους υπάλληλους είναι ένα πελώριο ψέμα, μια ολοφάνερη πολιτική αγυρτεία. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα στην κυριολεξία ισοπεδώνονται. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις επεκτείνονται με ακόμα χειρότερους όρους από αυτούς που προέβλεπε το πρόσφατο νομοσχέδιο. Οι απολύσεις θα φτάσουν σε εκατοντάδες, χιλιάδες και η ανεργία θα αυξηθεί ραγδαία. Οι νέοι φόροι ληστεύουν το μόχθο του συνόλου της εργατικής τάξης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου δεν δέχτηκε την παραμικρή πίεση από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να λάβει τα μέτρα που ανακοίνωσε. Τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα. Κυβέρνηση ΕΕ και ΔΝΤ βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Υπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Τα μέτρα δεν θα είναι μόνιμα γιατί θα έρθουν σε λίγους μήνες ακόμα πιο σκληρά και περισσότερα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία στις 4 και 5 του Μάη. Καλεί ακόμα την εργατική τάξη της χώρας μας να απαλλαχτεί από κάθε ίχνος αυταπάτης. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δουλεύουν για να υποδουλώσουν την εργατική τάξη στο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι να απορρίψουν τα μέτρα της κυβέρνησης τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία περί πτώχευσης.

Όλοι στην πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 5 του Μάη.

Όλοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Ιεράπετρα 10:30 π.μ. Πλατεία Δημαρχείου.


Γραμματεία ΠΑΜΕ ν. Λασιθίου

Ένα μεγάλο μπράβο στην εφημερίδα "ΠΡΙΝ"


Ζώντας την περιπέτεια της Μαρξιστικής αριστεράς στην Ελλάδα, γνώρισα τις βαθιές πληγές που άνοιξε το πείραμα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στο κόσμο του ΚΚΕ, στις κομματικές αλλά κύρια στις κνίτικες οργανώσεις του. Ένα βαθύ ψυχολογικό χάσμα ανοίχτηκε ανάμεσα στις δυνάμεις που παρέμειναν με το ΚΚΕ και όσους συντρόφους αποχώρησαν φτιάχνοντας το Νέο Αριστερό Ρεύμα (Ν.Α.Ρ.)
Χάσμα που δεν στηριζόταν μόνο σε ιδεολογικές διαφορές. Το ΝΑΡ για να επιβιώσει έπρεπε να στέκεται υπερβολικά αυστηρά απέναντι στο ΚΚΕ, κρατώντας σημαία επαναστατικής γραμμής (ακόμα κι όταν δεν την είχε) και να προωθεί τις νεολαιίστικες δυνάμεις του, σε δράσεις ακτιβίστικες που απέπνεαν "αριστερό οπορτουνισμό". Από την άλλη ενώ το ΚΚΕ ήξερε ότι υπήρχαν σωστά σημεία στη κριτική του ΝΑΡ για τις σοσιαλιστικές χώρες, επέλεξε να περιφρουρήσει (με μεγάλο κόστος) τα τιμαλφή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, και να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στο ΝΑΡ.
Πάντα θεωρούσα όταν ήμουν στο κόμμα και συζητούσαμε για πολιτικές συνεργασίες, ότι ο κοντινότερος χώρος ιδεολογικά, ήταν αυτός του ΝΑΡ. Όμως φυσιογνωμικά (τρόπος δράσης, διαπαιδαγώγηση μελών, στάση απέναντι στα κινήματα) η διαφορά μεγάλωνε με αποκορύφωμα το ΔΕΚΕΜΒΡΗ. Είμαι σίγουρος πως εκείνη την εποχή οι ΝΑΡίτες αισθανόταν να έχουν περισσότερα κοινά με τον αντιεξουσιαστικό χώρο παρά με το ΚΚΕ.

Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο πραγματικά ξαφνιάστηκα. Πρόκειται για ένα άρθρο στην εφημερίδα ΠΡΙΝ (επιρροής ΝΑΡ), όπου ο συγγραφέας του, υπερασπίζεται το ΚΚΕ απέναντι στη πολυεπίπεδη επίθεση που δέχτηκε από την "συνεργασία των προθύμων" κονδυλοφόρων. Κονδυλοφόροι που έριχναν λάσπη παρέα με ακροδεξιά καθάρματα, εκπροσώπους του κεφαλαίου και φυσικά τον Μητσοτάκη. Ήταν σίγουρα μια μεγάλη προβοκάτσια εναντίον του ΚΚΕ. Γιατί μεγάλη είναι και η ζημιά που τους προκαλεί το ΚΚΕ με την αταλάντευτη ταξική του στάση.
Θεωρώ αυτό το άρθρο ότι έχει ιστορική σημασία και ανοίγει προοπτικές που μέχρι τώρα παρέμεναν ερμητικά κλειστές.

Του Κώστα Μάρκου - "Πριν"

Στα όρια της... εθνικής προδοσίας χαρακτηρίζουν ορισμένες πρόσφατες κινητοποιήσεις του ΚΚΕ τα φερέφωνα του συστήματος. Οι πολιτικοί υποστηρικτές της «τρόικας» της Νέας Τάξης και η βασική μερίδα των ΜΜΕ επιχειρούν να μας γυρίσουν στην εποχή που οι συνεργάτες κατοχικών και δικτατορικών κυβερνήσεων χρησιμοποιούσαν συνθήματα όπως «αλήτες, προδότες, κομουνιστές» για κάθε μαχητική δράση του μαζικού κινήματος.
Το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων έχει πραγματοποιήσει μια σειρά πετυχημένες συμβολικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, όπως πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.
Τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «τρομοκρατικές ενέργειες» κατά των τουριστών! Η συνδικαλιστική αυτή πρακτική καταδικάστηκε από την κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία, το ΛΑΟΣ κ.λπ.
Ακόμα και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε με απαράδεκτο τρόπο ως εξαλλοσύνη, την απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών, λες και εχθρός είναι
το ΚΚΕ, σε μια εποχή που απαιτείται η πιο πλατιά αγωνιστική ενότητα της Αριστεράς μέσα στο μαζικό κίνημα, συμψηφίζοντας άστοχα και ετεροχρονισμένα το περίφημο «χαΐδεμα
των αυτιών των κουκουλοφόρων» που είχε ατυχέστατα χρησιμοποιήσει η Α. Παπαρήγα τον
προπερασμένο Δεκέμβρη.
Φυσικά επιστρατεύτηκε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα «έκανε έκκληση στην Αριστερά να σεβαστεί την δημοκρατική νομιμότητα», καθώς «ανυπακοή σημαίνει πόλεμο».
Απέναντι στη δικαιολογημένη αντίδραση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκη Μαϊλη, ο Κ. Μητσοτάκης λίγο - πολύ απαίτησε δήλωση νομιμοφροσύνης «εκτός αν θέλετε να βρεθείτε πάλι σε αντίθεση με τον έννομο τάξη», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, μια έμμεση αναφορά στην προδικτατορική και χουντική περίοδο.
Ο Μ. Μαϊλης έκανε λόγο για δικτατορία του κεφαλαίου συμπληρώνοντας ότι «είμαστε αντίθετοι με το Σύνταγμα που το έχουμε καταψηφίσει».
Στη συνέχεια όλος ο μηχανισμός των ΜΜΕ, από τα αντιδραστικά μπλογκς μέχρι το τελευταίο ραδιόφωνο, αρπάζονται από την περί Συντάγματος αναφορά του Μ. Μαϊλη προκειμένου να την ερμηνεύουν ποικιλοτρόπως σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα.
Γνωστός πολιτικός συντάκτης μεγάλης δεξιάς εφημερίδας σε προσωπικό άρθρο του στην ιστοσελίδα των «Πρωταγωνιστών» έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ πρέπει «να κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου».
Αποκορύφωμα, αλλά και συνισταμένη των αντιδραστικών παρεμβάσεων είναι η απαίτηση να κηρυχτεί εκτός νόμου το πολιτικό μαζικό λαϊκό κίνημα, που το αναγνωρίζει τυπικά ακόμα και το αστικό σύνταγμα.
Η «αντιδημοκρατική εκτροπή» αποτελεί τον πυρήνα της αντιδραστικής μετάλλαξης όλου του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος.
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν έχει θέση κανένας ενδοαριστερός εμφύλιος, είναι προφανώς χρεοκοπημένη και ανεπαρκής κάθε λογική κομματικής ιδιοκτησίας του μαχητικού πνεύματος των εργαζομένων.
Απαιτείται η κοινή δράση της Αριστεράς και των ευρύτερων αγωνιστικών δυνάμεων για την ανασυγκρότηση του μαζικού κινήματος και την ανατροπή της επίθεσης.