Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Ανοιχτή επιστολή...


Ανοιχτή επιστολή του Βασίλη Χατζηδάκη

Φίλες και φίλοι,
·        Στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές δώσαμε ένα δύσκολο πολιτικό αγώνα με υποψήφιους νέους εργαζόμενους, χωρίς φεϊγ βολάν αυτοπροβολής, χωρίς σταυροθηρία, χωρίς χορηγούς. Δώσαμε ένα δύσκολο πολιτικό αγώνα, κόντρα στους εργοδοτικούς εκβιασμούς, κόντρα στους μηχανισμούς των βουλευτών και των λοιπών θεσμικών παραγόντων της περιοχής. Δώσαμε τον αγώνα με πείσμα κι επιμονή, για να καταδείξουμε τη πολιτική φύση των προβλημάτων τοπικής εμβέλειας, που είναι αποτέλεσμα της γενικότερης καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα και το κόσμο.
·        Μαζί με τους συναγωνιστές και συντρόφους μου, αλλά κυρίως με τη δική σας συνδρομή, έγινε κατορθωτό να εκλεγεί αντιπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης και σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο επικεφαλής μας ο Γιώργος Πάγκαλος, θα δίνει τις απαραίτητες μάχες εντός των τειχών και θα προειδοποιεί έγκαιρα τους δημότες για τα όσα αντιλαϊκά μέτρα αποδέχονται ή επεξεργάζονται μέσα στο κονκλάβιο. Έτσι οι νέοι που δεν συμβιβάζονται με την αδικία, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, οι μικροί επαγγελματίες που δεν επιδιώκουν τη διαπλοκή αλλά την ίση μεταχείριση, οι μη προνομιούχοι και τα θύματα της οικονομικής κρίσης στο Δήμο μας, θα μπορούν να βρουν στήριγμα για να οργανώσουν την αντίστασή τους.
·        Οι ευρωεκλογές θα είναι η μάνα των (ιδεολογικών) μαχών. Θα κριθούν πολλά. Αφενός η συναίνεση με την κυβερνητική πολιτική ή η αποδοκιμασία της. Αφετέρου το αν ο λαός θα αρκεστεί ζητώντας μια κυβερνητική αλλαγή ή αν θα αμφισβητήσει το ίδιο το σύστημα που αναπαράγει τη κρίση. Τέλος θα ξεκαθαριστεί αν η δυσαρέσκεια στην Eυρωένωση θα πάρει εθνικιστικό, μισαλλόδοξο πρόσημο ή πρόσημο αντιμονοπωλιακό που θα καταδικάζει την ιμπεριαλιστική φύση της Ε.Ε. και τις αντιλαϊκές πολιτικές που επιφυλάσσει για όλους τους λαούς.
·        Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με το μισό εκατομμύριο ψήφων που πήρε στις περιφερειακές εκλογές (8,9%), απέδειξε ότι μπορεί να αναδειχτεί τρίτο κόμμα και να κερδίσει μια παραπάνω έδρα, αφήνοντας πίσω τους νεοναζί και δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα στους αντιφασίστες όλου του κόσμου. Η Χ. Α. νομίζει ότι οι εκλογές αυτές είναι η ευκαιρία της, για να ξεπλύνει με τη λαϊκή ψήφο την εγκληματική δράση της. Αφού η αστική νομιμότητα δεν μπορεί και δεν θέλει να πάρει την ευθύνη, ας τους σπρώξει στο περιθώριο ο ίδιος ο λαός.

Σας καλώ να δώσουμε με σταθερό και σίγουρο χέρι, δύναμη στη δύναμή μας. Το ΚΚΕ. Η επόμενη μέρα πρέπει να προβληματίσει τους εχθρούς του λαού δηλαδή τους ντόπιους και ξένους αφεντάδες. Ας μην τους επιτρέψουμε να χαρούν πίνοντας στην υγειά των κορόιδων.

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Πρώτα συμπεράσματα αλλά και σκέψεις μπροστά στη νέα εκλογική μάχη...

 
Πολλές φορές η άνοδος ή η κάθοδος είναι θέμα οπτικής... Μια ενδιαφέρουσα εκτίμηση για τον Α΄ γύρο των εκλογών που δεν παρασύρεται από υπερβολικές δόσεις αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας... αλίευσα στο διαδίκτυο.

Το ακόλουθο κείμενο δημοσιεύτηκε στο μπλογκ του Γιώργου Σαρρή (http://giorgossarris.blogspot.gr/) και προσυπογράφω τη κάθε του λέξη.

Πολλά τα χαμόγελα μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών.
Είναι αλήθεια ότι κοιτάζουμε μπροστά με μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά την πρώτη Κυριακή όπου το ΚΚΕ σχεδόν διπλασιάζει δυνάμεις σε σχέση με το κακό αποτέλεσμα  του Ιουνίου του 2012.
Μένει η επόμενη Κυριακή, με τις Ευρωβουλευτικές εκλογές, όπου θα δούμε πιο καθαρά ποια είναι η στάση που θα κρατήσει ο λαός και προς το ΚΚΕ και προς τα κόμματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δέχονται και στηρίζουν την ΕΕ, δηλαδή τον κύριο υπαίτιο από όπου εκπορεύονται οι πολιτικές λεηλασίας της ζωής μας.

Όμως τα όποια θετικά μηνύματα, όπως π.χ. η πρωτιά της Λαικής Συσπείρωσης στην Πάτρα, την Ικαρία κλπ., δεν μπορούν και δεν πρέπει να κρύψουν την κακή συνολική εικόνα όπου φάνηκε ότι ο λαός παραμένει αδύναμος όσο μένει έξω από το καμίνι της μάχης για την ίδια του τη ζωή, όσο μένει ανοργάνωτος μακριά από τα σωματεία και τα άλλα κύτταρα οργάνωσης.

Αν τα δούμε λοιπόν λίγο πιο προσεκτικά φαίνονται τα παρακάτω:

1.ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΆΣΤΗΚΕ Η ΣΥΓΚΥΒΈΡΝΗΣΗ Κ Η ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΣΑΚΊΖΕΙ.
Όπως φάνηκε καθαρά ο λαός έφαγε το παραμύθι των "Ανεξάρτητων υποψηφίων" ενώ γνώριζε ότι μόνο Ανεξάρτητοι δεν ήταν. Έτσι σε Αθήνα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Κ.Μακεδονία, Πελοπόννησο και αλλού είχαμε υπερψήφιση υποψηφίων που είχαν καθαρή σχέση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ(Καμίνης, Μπουτάρης, Τζιτζικώστας, Ιωαννίδης, Πατούλης κλπ.) που είτε είχαν ψηφίσει είτε εφαρμοζαν τα μνημόνια.
2.Δεν καταδικάστηκε η ΧΑ κ ο φασισμός με τα ψηφοδέλτια των Ναζιστών να παίρνουν μεγάλα ποσοστά(πλην Πειραιά όπου πολλοι από τους εκεί φιλοναζί συντάχθηκαν με το ψηφοδέλτιο των εφοπλιστών) .
3.Οι εφοπλιστές κ οι πλούσιοι αντιμετωπίζονται θετικά!(Τα 2 λιμάνια πάνε ο Πειραιάς προς τους εφοπλιστές κ ο Βόλος προς Μπέο). Η περίπτωση του Πειραιά και του Βόλου θέλει ιδιαίτερη προσοχή κι μελέτη. Εκεί οι εφοπλιστές θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα δικό τους προπύργιο πρότυπο και να παρασύρουν μεγάλες μάζες στην πλάνη της συμπόρευσης φτωχών-πλούσιων προς ένα "κοινό καλό"! Πιθανότατα θα βρουν στήριξη από τους φασίστες.
4. Το lifestyle σκίζει(εκλογή Ψινακη)
5. Στη Χαλκιδική ο Πάχτας εξαγόρασε συνειδήσεις και παραλίγο να εκλεγεί πανηγυρικά στο Δ.Αριστοτέλη. Το ρουσφέτι ΖΕΙ κ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και εκεί  όπου νίκησε ο συνδυασμός του Γ.Μίχου που φα'ίνεται κλασσικός εκπρόσωπος των "υγιών επιχειρηματιών" που έχει δηλώσει ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ανάπτυξη, η ενίσχυση των "υγιών επιχειρήσεων κλπ. Ο Γ.Μίχος υποστηρίχτηκε από όλους εκείνους που ήταν εναντίον του μεταλλείου πλην ΚΚΕ. Μένει να δούμε κατά πόσο θα είναι εναντίον της Επένδυσης του Χρυσού και μετά τις εκλογές.
6. Το ΚΚΕ ενισχύεται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 με σημαντική πρωτιά στην Πάτρα.
7. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το ότι τελικά δεν πήρε ότι του έδιναν τα exit polls και βρέθηκε πίσω από τις επιδόσεις του Ιουνίου 2012, δείχνει να παγιώνει σε μεγάλο βαθμό   μεγάλα ποσοστά, πράγμα που θα δούμε καλύτερα ίσως την επόμενη Κυριακή. Αυτό που φάνηκε επίσης είναι το ότι στα σημεία όπου επέλεξε  γνωστούς ΠΑΣΟΚ υποψήφιους(π.χ. Βουδούρης) δεν πήγε καλά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1 Μετά τις χθεσινές εκλογές το σύστημα μάλλον τρίβει τα χέρια του. Έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι ελέγχει την κατάσταση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2: Ο λαός εξακολουθεί να είναι φοβισμένος, αμυντικός, αδύναμος και να υποχωρεί προς την υποταγή. Βέβαια ένα σημαντικό κομμάτι του από την άλλη δημιουργεί ένα μέτωπο σκληρής αντίστασης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3: Η αποδοχή των ψηφοδελτίων των εφοπλιστών στον Πειραιά και του Μπέου στο Βόλο δείχνει ότι ο λαός είναι πολύ μακριά από το να σκεφτεί ταξικά και να δει ποιος είναι ο αντίπαλός του. Δυστυχώς κανείς πλην ΚΚΕ, που κατηγορείται γι αυτό ως ξύλινο, δεν βοηθάει στο ξεκαθάρισμα της σκέψης του.
Αυτό που θέλουμε να πούμε τέλος είναι αυτό.
Χθες φάνηκαν κάποιες ακτίνες ελπίδας και αισιοδοξίας.
ΟΛΑ μπορούν να αλλάξουν αλλά μόνο όταν ο λαός οργανωθεί και νοιώσει τη δύναμή του.
ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΒΙΆΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΓΟΡΆΖΕΤΑΙ.
Η μάχη της επόμενης Κυριακής όπου πρέπει το ΚΚΕ να εμφανιστεί ακόμη πιο ισχυρό, θα μας δώσει καλύτερα συμπεράσματα.