Απολογισμός μέτρων και δεσμεύσεις για νέες ανατροπές από τον Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ
Για νέες γενναίες επιδοτήσεις, ακόμα φτηνότερους εργαζομένους, εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για «επενδύσεις» και ένταξη των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων σε καθεστώς «φαστ - τρακ», δεσμεύτηκε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Με ακροατήριο τους μεγαλοξενοδόχους και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, ανήγαγε τον «τουρισμό σε πρωταθλητή της ανάπτυξης» και τους κεφαλαιοκράτες του χώρου σε πρότυπο «υγιούς επιχειρηματικότητας», μοιράζοντας απλόχερα νέα προνόμια.
Ο Γ. Παπανδρέου, δείχνοντας το ταξικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την αποφασιστικότητά της να προωθήσει τις «αναγκαίες μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Θα συνεχίσουμε, τόνισε ο ίδιος, «με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με σχέδιο και πυγμή» απέναντι στις «ολιγαρχίες με τα φέουδα, τα προνόμια, το βόλεμά τους», δηλαδή τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους προς όφελος της πλουτοκρατίας.
Σ' αυτή την κατεύθυνση και στο όνομα της «τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού» και της δημιουργίας ενός «νέου φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα», ο πρωθυπουργός, προσφέροντας νέα προνόμια στο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, εξήγγειλε:
1)«Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών» για «να πληρώνουν λιγότερο οι επιχειρήσεις»,σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων.
2) Την επέκταση του προγράμματος της «επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που απασχολούνται στον τουρισμό».Δηλαδή, την παροχή ακόμα φτηνότερης εργατικής δύναμης.
3) Την ίδρυση ειδικής υπηρεσίας, ώστε μια σειρά από επενδύσεις να ενταχθούν στο «φαστ τρακ». Μάλιστα, εντός της υπηρεσίας θα «λειτουργεί και πολεοδομικό γραφείο» που θα εκδίδει οικοδομικές άδειες. Ουσιαστικά, μέσω της ένταξης στο «φαστ τρακ», ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, νέες επιδοτήσεις, αλλά και «απαλλαγή» των τουριστικών μονάδων από «πολεοδομικούς περιορισμούς».
4)«Αξιοποίηση των τουριστικών κατοικιών που είναι ενταγμένη σε ξενοδοχειακές μονάδες με έμφαση στη δημόσια περιουσία».Δηλαδή την εκχώρηση δημόσιων εκτάσεων για τη δημιουργία ξενοδοχειακών οικισμών που θα εκμεταλλεύονται με μακροχρόνιες συμβάσεις οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στο ίδιο πλαίσιο ο Γ. Παπανδρέου ενέταξε και «εγκαταλελειμμένους οικισμούς» σε όλη τη χώρα.
5)«Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με την κατάργηση αναχρονιστικών κρατήσεων».Η κυβέρνηση προστατεύει τα κέρδη των εφοπλιστών, κόβοντας από τα Ταμεία και κυρίως το ΝΑΤ πολύτιμους πόρους που προέρχονταν από τις «κρατήσεις υπέρ τρίτων» στα εισιτήρια.
Στην ίδια ομιλία, ο Γ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι «μειώσαμε το ΦΠΑ στο 6,5% (από το 11%) για τα ξενοδοχεία», όταν ο λαός στενάζει από τις συνεχόμενες αυξήσεις του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Ακόμη, είπε ότι «προχωρήσαμε στην άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα», προκειμένου να ανατραπεί το εργασιακό καθεστώς των ναυτεργατών προς όφελος των εφοπλιστών και «επιδοτήσαμε θέσεις εργασίας στον τουρισμό», με πάνω από 113 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας τζάμπα εργατική δύναμη στους επιχειρηματίες.
Υ.Γ. Οι Ξενοδόχοι ευχαρίστησαν την κοινωνία, με ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, με μειώσεις μισθών, με απειλές, κατάργηση υπερωριών-υπερεργασίας, ελαστικό ωράριο, ένσημα (στην καλύτερη) τα απαραίτητα για επίδομα ανεργίας, πρόσληψη αλλοδαπών "πρακτικάριων" με μισθούς Λετονίας..., εντατικοποίηση της εργασίας, υπογραφή συμβάσεων τετράωρης απασχόλησης και 8ωρο στην πράξη, ίδρυση εργοδοτικών-επιχειρησιακών σωματίων, κλείσιμο των παραλιών στους κοινούς θνητούς, εκμετάλλευση του αιγειαλού, αλλοίωση του φυσικού τοπίου, καταστροφή του περιβάλλοντος, καταπατήσεις, ύψωση τειχών για τον "εχθρό λαό" και λοιπές πολεοδομικές παραβάσεις.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΣΟΜΕΘΑ