Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ελάτε να μας επεν-γδύσετε

Είστε σίγουροι ότι τα κουνούπια είναι τα μόνα που σας πίνουν το αίμα;




Απολογισμός μέτρων και δεσμεύσεις για νέες ανατροπές από τον Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ



Για νέες γενναίες επιδοτήσεις, ακόμα φτηνότερους εργαζομένους, εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για «επενδύσεις» και ένταξη των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων σε καθεστώς «φαστ - τρακ», δεσμεύτηκε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).


Με ακροατήριο τους μεγαλοξενοδόχους και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, ανήγαγε τον «τουρισμό σε πρωταθλητή της ανάπτυξης» και τους κεφαλαιοκράτες του χώρου σε πρότυπο «υγιούς επιχειρηματικότητας», μοιράζοντας απλόχερα νέα προνόμια.


Ο Γ. Παπανδρέου, δείχνοντας το ταξικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την αποφασιστικότητά της να προωθήσει τις «αναγκαίες μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Θα συνεχίσουμε, τόνισε ο ίδιος, «με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με σχέδιο και πυγμή» απέναντι στις «ολιγαρχίες με τα φέουδα, τα προνόμια, το βόλεμά τους», δηλαδή τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους προς όφελος της πλουτοκρατίας.


Σ' αυτή την κατεύθυνση και στο όνομα της «τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού» και της δημιουργίας ενός «νέου φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα», ο πρωθυπουργός, προσφέροντας νέα προνόμια στο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, εξήγγειλε:


1)«Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών» για «να πληρώνουν λιγότερο οι επιχειρήσεις»,σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων.


2) Την επέκταση του προγράμματος της «επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που απασχολούνται στον τουρισμό».Δηλαδή, την παροχή ακόμα φτηνότερης εργατικής δύναμης.


3) Την ίδρυση ειδικής υπηρεσίας, ώστε μια σειρά από επενδύσεις να ενταχθούν στο «φαστ τρακ». Μάλιστα, εντός της υπηρεσίας θα «λειτουργεί και πολεοδομικό γραφείο» που θα εκδίδει οικοδομικές άδειες. Ουσιαστικά, μέσω της ένταξης στο «φαστ τρακ», ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, νέες επιδοτήσεις, αλλά και «απαλλαγή» των τουριστικών μονάδων από «πολεοδομικούς περιορισμούς».


4)«Αξιοποίηση των τουριστικών κατοικιών που είναι ενταγμένη σε ξενοδοχειακές μονάδες με έμφαση στη δημόσια περιουσία».Δηλαδή την εκχώρηση δημόσιων εκτάσεων για τη δημιουργία ξενοδοχειακών οικισμών που θα εκμεταλλεύονται με μακροχρόνιες συμβάσεις οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στο ίδιο πλαίσιο ο Γ. Παπανδρέου ενέταξε και «εγκαταλελειμμένους οικισμούς» σε όλη τη χώρα.


5)«Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με την κατάργηση αναχρονιστικών κρατήσεων».Η κυβέρνηση προστατεύει τα κέρδη των εφοπλιστών, κόβοντας από τα Ταμεία και κυρίως το ΝΑΤ πολύτιμους πόρους που προέρχονταν από τις «κρατήσεις υπέρ τρίτων» στα εισιτήρια.


Στην ίδια ομιλία, ο Γ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι «μειώσαμε το ΦΠΑ στο 6,5% (από το 11%) για τα ξενοδοχεία», όταν ο λαός στενάζει από τις συνεχόμενες αυξήσεις του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Ακόμη, είπε ότι «προχωρήσαμε στην άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα», προκειμένου να ανατραπεί το εργασιακό καθεστώς των ναυτεργατών προς όφελος των εφοπλιστών και «επιδοτήσαμε θέσεις εργασίας στον τουρισμό», με πάνω από 113 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας τζάμπα εργατική δύναμη στους επιχειρηματίες.


Υ.Γ. Οι Ξενοδόχοι ευχαρίστησαν την κοινωνία, με ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, με μειώσεις μισθών, με απειλές, κατάργηση υπερωριών-υπερεργασίας, ελαστικό ωράριο, ένσημα (στην καλύτερη) τα απαραίτητα για επίδομα ανεργίας, πρόσληψη αλλοδαπών "πρακτικάριων" με μισθούς Λετονίας..., εντατικοποίηση της εργασίας, υπογραφή συμβάσεων τετράωρης απασχόλησης και 8ωρο στην πράξη, ίδρυση εργοδοτικών-επιχειρησιακών σωματίων, κλείσιμο των παραλιών στους κοινούς θνητούς, εκμετάλλευση του αιγειαλού, αλλοίωση του φυσικού τοπίου, καταστροφή του περιβάλλοντος, καταπατήσεις, ύψωση τειχών για τον "εχθρό λαό" και λοιπές πολεοδομικές παραβάσεις.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΣΟΜΕΘΑ

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Μοναδικός χαμένος αγώνας... ο αγώνας που δεν έγινε ποτέ

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΑΣ



Τα ΜΜΕ ήταν εκεί... η επιτροπή αγώνα δούλεψε έξυπνα



Θεατρικό δρώμενο από τη μαθητική κοινότητα



Καλλιτεχνική διαμαρτυρία με ...αποτύπωμα


ΦΩΤΟ: Θ.ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, ένα ζήτημα που αφορά την υγεία εκατοντάδων μαθητών του πάνω Μεραμπέλλου, φαίνεται ότι μπαίνει σε δρομολόγηση οριστικής λύσης. Οι μαθητές ήταν οι πρώτοι που άρχισαν να ψυλλιάζονται, ότι με τα έγγραφα δεν γίνεται τίποτα και πρόσθεσαν στα αιτήματα της περσινής τους κατάληψης, την απομάκρυνση των αμιαντοκατασκευών από το Γυμνάσιο-Λύκειο Νεάπολης.
Ο αμίαντος είναι ένα υλικό που προκαλεί καρκίνο και άλλες σοβαρές πνευμονοπάθειες . Ζώνει πραγματικά όλο το κτήριο του σχολικού συγκροτήματος. Στα δάπεδα, στις ψευδοροφές, στα σκέπαστρα, στα λεβητοστάσια, στα γραφεία των καθηγητών, στο γυμναστήριο. Ο αμίαντος είναι υλικό απαγορευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ως γνωστόν οι απαγορεύσεις ισχύουν μόνο όταν συμφέρει τον κυβερνητικό σχεδιασμό (βλέπε περιφερειακό σχεδιασμό απορριμμάτων) και δεν ισχύει όταν μια κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει περικοπή εκπαιδευτικών δαπανών.
Στη Νεάπολη λοιπόν υπάρχει ένα σχολικό συγκρότημα με προφανή εικόνα εγκατάλειψης. Τα καλώδια ηλεκτροφωτισμού κρέμονται από τις ταράτσες. Οι λαμαρίνες και οι σχάρες που σκεπάζουν την αποχέτευση oμβρίων, αλλού είναι σελωμένες και αλλού απουσιάζουν παντελώς, αποτελώντας παγίδες στο προαύλιο των παιδιών. Οι αρματωσιές του κτιρίου οξειδώνονται αφού έχουν απογυμνωθεί από τους πεσμένους σοβάδες. Οι ίδιες οι κολώνες και ο οπλισμός τους, καταμαρτυρούν το πρόχειρο της κατασκευής και προβληματίζουν για τη στατική επάρκεια του κτιρίου. Στο χώρο του σχολείου τον περιτριγυρισμένο από σκουριασμένα και επικίνδυνα συρματοπλέγματα στρατοπέδου, επικρέμονται δέντρα θεόρατα που απειλούν τη ζωή των ανθρώπων της σχολικής κοινότητας. Υπάρχουν ακόμα επίφοβα για κατάρρευση πρανή, ενώ ο τεράστιος χώρος του προαυλίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για αθλοπαιδιές, είναι γεμάτος από ψηλό χορτάρι .
Πρέπει να πούμε ότι παρόλη την εικόνα εγκατάλειψης, τα παιδιά του σχολείου έχουν παραδοσιακά υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε άσχημες συνθήκες, εκπαιδευτικοί και παιδιά δίνουν τον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης.
Είναι ευτύχημα που μετά από καιρό, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου, άκουσαν τις αγωνίες των παιδιών και αποφάσισαν να δράσουν. Για τα παιδιά τους και τα παιδιά των μελλοντικών γενιών. Μεγάλη συνδρομή στη προσπάθεια αυτή βρήκαν από την Ένωση γονέων και κηδεμόνων του νέου Δήμου Αγίου Νικολάου.
Η Ένωση, ήταν αυτή που: 1)γνωστοποίησε το πρόβλημα στις Δημοτικές αρχές, 2)επισκέφτηκε το Γυμνάσιο-Λύκειο και μίλησε με διδάσκοντες και γονείς, 3)διερεύνησε όλη την αλληλογραφία για να εντοπίσει που έχει κολλήσει μια παλιότερη ανεπαρκής χρηματοδότηση για την αντικατάσταση του αμιάντου, 4) πρότεινε αυτή τη κινητοποίηση.
Οι άνθρωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις στην οργάνωση της κινητοποίησης, καθώς και στην διαφαινόμενη θετική εξέλιξη, για άμεση χρηματοδότηση της απομάκρυνσης των αμιάντων που βάλτωνε τόσα χρόνια. Η συνεισφορά μας έγινε σημαντική γιατί μετά από παρέμβασή μας προς τον Αντιπεριφερειάρχη πήραμε δημόσια δέσμευση ότι στο επόμενο Περιφερειακό συμβούλιο θα εισηγηθεί θετικά ώστε η περιφέρεια να αναλάβει την καταβολή συμπληρωματικού ποσού και να πάμε άμεσα για δημοπράτηση. Ο Αντιπεριφερειάρχης είχε εισηγηθεί αρχικά ο Δήμος (ή Δήμος και περιφέρεια από κοινού) να καταβάλλει το ποσό. Εμείς πιστοί στη θέση μας ότι δεν πρέπει να πετάνε το μπαλάκι για τις σχολικές δαπάνες στους υποχρηματοδοτούμενους Δήμους, του αντιπροτείναμε να αναλάβει η Περιφέρεια το κόστος. Επίσης, μια ακόμα θετική συμβολή μας, ήταν να επισημάνουμε μια αλήθεια που οι άλλοι επιμελώς απέκρυβαν. Ότι δηλαδή αν δεν προλάβουμε φέτος την χρηματοδότηση του έργου, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να χαθούν τα λεφτά του ΟΣΚ (200.000ε), μια που ο ΟΣΚ πηγαίνει προς διάλυση και μια που όσα δεσμευμένα κονδύλια της γενικής κυβέρνησης δεν αξιοποιηθούν άμεσα, θα πέσουν στο βωμό της μείωσης των ελλειμμάτων.
Όμως εδώ πρέπει να πούμε ότι καμιά δημοτική παράταξη, δεν μπορεί να υπερκεράσει τη δυναμική που έχει η λαϊκή συμμετοχή στη λύση των προβλημάτων. Άλλωστε αυτό που είχαμε πει και προεκλογικά ήταν ότι όσες θέσεις και να εξασφαλίζαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν την πολιτική πίεση που δημιουργεί η λαϊκή κινητοποίηση.
Νομίζουμε ότι και τα παιδιά που συμμετείχαν σήμερα, πήραν ένα χρήσιμο μάθημα. Μια κοινωνία μπορεί να νικήσει αν διεκδικήσει. Κοινωνίες που είναι δεκτικές στην υποσχεσιολογία και αναζητούν προνομιακές σχέσεις με την εξουσία για να λύσουν το πρόβλημά τους, απλά χάνουν το χρόνο και την αξιοπρέπειά τους.
Την λύση δεν την φέρνουν οι διάδρομοι των βουλευτικών γραφείων, αλλά ο κοινωνικός αγώνας που γίνεται στους δρόμους.




.

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Να ποιά είναι τα αφεντικά της πληροφορίας στη πατρίδα μας.







Ο λαός μας πρέπει να τους πάρει γρήγορα χαμπάρι και να μην πιστεύει ότι οι διαπλεκόμενοι μεγαλοκαπιταλιστές, θα μπορούσαν να αφήσουν ακόμα και την παραμικρή είδηση, αφιλτράριστη από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.





Και η στρατιά των "προθύμων" δημοσιογράφων δυστυχώς μεγάλη. Λίγοι έχουν την αξιοπρέπεια να υπερασπίζονται την αλήθεια και η ανταμοιβή τους είναι να εξαφανίζονται από την έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία.





Όσες φωνές μένουν αλώβητες, αποτελούν το φύλλο συκής των μεγαλοκαρχαριών. Ίσως για αυτό θα πρεπε να αναθεωρήσουν τη συμμετοχή τους στο σιχαμερό σύστημα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.





Βέβαια κι η κρατική τηλεόραση εκπέμπει στα ίδια "μήκη κύματος", με μια σοβαροφάνοια που δυστυχώς κάνει μερικούς να ξεχνάνε, ότι στη χώρα μας από την εποχή της ίδρυσης της ΥΕΝΕΔ, της τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων, σκοπός της ήταν να προπαγανδίζει τις κρατικές πολιτικές εξυπηρέτησης των πλουτοκρατών πατρώνων του χουντοβασιλικού κατεστημένου.





Τους ίδιους πάτρωνες εξυπηρετεί κι η σημερινή "δημοκρατική" δημόσια τηλεόραση.
Και μια που μιλάμε για βασιλιάδες και δημοκράτες: Βίντεο αναφοράς... το νέο παραλήρημα του Άρη Πορτοσάλτε (ΣΚΑΪ), ο οποίος απαντά στην παρακάτω ανακοίνωση του ΚΚΕ !!!









Υ.Γ. Το υλικό και τις ιδέες για τη δημοσίευση, πήρα από την εκτόξευση κόκκινης προπαγάνδας που εξετελέσθει από τον πολύ κοντινό μας, redflyplanet.

http://redflyplanet.blogspot.com/



.