Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην "ΑΝΑΤΟΛΗ"


Συνέντευξη του υποψήφιου της Λαϊκής Συσπείρωσης στο νέο Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης.
(Δήμος Αγίου Νικολάου+Δήμος Νεάπολης+Κοινότητα Βραχασίου)

Κε Χατζηδάκη, με ποιο σκοπό κατεβαίνετε σε αυτές τις εκλογές;
Ο Διονύσης Τσακνής σε μια πρόσφατη συνέντευξή του είπε “Όταν έχεις ένα Μνημόνιο πάνω από το κεφάλι σου δεν μπορείς να κατέβεις σφυρίζοντας αδιάφορα και λέγοντας πάμε να φτιάξουμε πάρκα και πλατείες. Όταν έχεις αυτήν τη βαρβαρότητα πάνω από το κεφάλι σου δεν μπορεί να λες ότι το μόνο που μ’ ενδιαφέρει είναι η υποψηφιότητα ενός ανθρώπου με αυστηρά αυτοδιοικητικά κριτήρια.”
Με τα λόγια του θα συμφωνούσε πολύς κόσμος, όμως εμείς έχουμε καθήκον να εξηγήσουμε, πως η αυξημένη βαρβαρότητα στη καθημερινότητά του Δημότη, έχει να κάνει με τη φύση του ίδιου του συστήματος, με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τρόικας και των κυβερνήσεων. Δεν είναι εύκολο να συνδέεις το μικρό με το μεγάλο στη πολιτική. Αν δεν τα καταφέρεις όμως, οι Δημότες δεν θα κατανοήσουν την βαθύτερη αιτία των προβλημάτων και δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Ένα παράδειγμα για να καταλαβαινόμαστε…
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης μας. Αν υπήρχε πραγματική ΑΥΤΟδιοίκηση , με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια (όπως το Σύνταγμα επιβάλει), θα έπρεπε ο Δήμος μας να προσλάβει άμεσα προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες των 80 οικογενειών εργαζομένων που μέσα στην οικονομική ανέχεια, αδυνατούν να πληρώσουν μπέιμπι σίττερ ή ιδιωτικό σταθμό. Έλα μου όμως που ο Δήμος δεν μπορεί να αποφασίσει για κάτι τέτοιο. Άρα για ποια αυτό-διοίκηση μιλάμε;
Είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από την κεντρική διοίκηση. Το ότι έχουν παγώσει οι προσλήψεις, όμως έχει να κάνει και με τις περικοπές κοινωνικών δαπανών που επιβάλει η Τρόικα και με την πολιτική περί ανάμιξης των ιδιωτών στο κομμάτι της πρόνοιας όπως προβλέπεται από τη συνθήκη της Λισαβόνας.

Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, ο Δήμος που δεν έχει μάθει να διεκδικεί, πρέπει να γλείψει την εκάστοτε εξουσία και τον τοπικό βουλευτή ώστε να… βολέψει το δικό του πρόβλημα. Και αυτό δημιουργεί ακόμα βαθύτερες σχέσεις εξάρτησης των Δημοτικών αρχών με το κράτος. Να πως συνδέεται η έλλειψη βρεφονηπιακών, με την έλλειψη αυτοδιοίκησης, με την πολιτική του Μνημονίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να πως συνδέεται το μικρό με το μεγάλο.

Η υπάρχουσα δημοτική αρχή δίνει έμφαση στην εντιμότητα της διοίκησης. Εσείς τι λέτε για αυτό;
Κάποιοι το προαπαιτούμενο το έχουν μετατρέψει σε μοναδικό αιτούμενο. Όμως εμείς που τα βλέπουμε όλα μέσα από ένα πολιτικό φίλτρο, δίνουμε στην εντιμότητα άλλη σημασία. Παραδείγματα: Αν κάποιος εργοδότης άφηνε απλήρωτο το προσωπικό του έντεκα μήνες (όπως συμβαίνει στο Δήμο μας)… θα τον χαρακτηρίζατε έντιμο; Πόσο έντιμο είναι να είσαι μέλος ενός κόμματος (ΣΥΝ) και να ζητάς υποστήριξη από το κόμμα που μας έσπρωξε στην επιτήρηση και που υποτίθεται ότι το κόμμα σου αντιπολιτεύεται. Πόσο τίμιο είναι να αποκρύπτεις την αντιλαϊκή ουσία του Καλλικράτη, και να σε πιάνει πρεμούρα μόνο για το όνομα του Δήμου σου. Πόσο έντιμο είναι να έχεις συναινέσει με τους ξενοδόχους για κλειστές παραλίες; Πόσο έντιμο είναι να παίρνεις απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στην ιδιωτική πολεοδόμηση στα “Πλευρά” ως πολύ επιβαρυντική για το τοπίο και δύο εβδομάδες μετά να αλλάζεις την απόφασή σου μόλις οι Ρώσοι επενδυτές σου εκθέτουν τα… «επιχειρήματά» τους; Πόσο έντιμο είναι να ξεριζώσεις έναν Ελαιώνα που αγοράστηκε με λεφτά των Δημοτών, για να κάνεις ιδιωτικό υπόγειο πάρκινγκ; (Ευτυχώς αυτό το αποφύγαμε μέσω της λαϊκής κινητοποίησης). Πόσο έντιμο είναι να χρεώνεις τη λαϊκή οικογένεια με 7ε για ένα μπάνιο στη παραλία; Πόσο έντιμο είναι να μην διεκδικείς πόρους από τη κεντρική εξουσία, αλλά να χαρατσώνεις τον κόσμο ή να δανείζεσαι με σκοπό να μεταθέσεις τη πτώχευση στους επόμενους.
Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι για εμάς, όσο «καλά παιδιά» κι αν είναι κάποιοι, όσο «καθαρά χέρια» κι αν έχουν, εφόσον δεν αποκαλύπτουν και δεν εναντιώνονται στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά αντίθετα την εφαρμόζουν πρόθυμα… δεν είναι έντιμοι.

Ποιες θα είναι κατά τη γνώμη σας οι αρνητικές συνέπειες του Καλλικράτη και με ποια όπλα θα τις αντιπαλέψετε;
O «Καλλικράτης» δεν είναι ένα νομοσχέδιο με κάποιες θετικές και κάποιες αρνητικές συνέπειες. Είναι ένα εργαλείο στα χέρια της άρχουσας τάξης, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της. Είναι ένα εργαλείο στα χέρια του κράτους για να μειώσει τα έξοδά του (φανταστείτε ότι εντάχθηκε και ψηφίστηκε στο «Ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης» που μείωνε τις δαπάνες προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες δανεισμού της χώρας). Τέλος είναι ένα εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να προωθεί τη πολιτική της άμεσα στις περιφέρειες και στους Δήμους, υπερπηδώντας οποιεσδήποτε αντίθετες κρατικές πολιτικές η συνταγματικά κωλύματα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, για τη δημιουργία ανταγωνιστικών δομών - επιχειρήσεων της Τοπικής Διοίκησης, προβλέπονται από τον «Καλλικράτη» οι συνενώσεις των δήμων και περιφερειών σε μεγαλύτερες μονάδες, η μεταφορά σε αυτές σημαντικών αρμοδιοτήτων σε πολλούς στρατηγικούς τομείς (νερό, ενέργεια, περιβάλλον, παιδεία, μεταφορές), η ενίσχυση του μάνατζμεντ. Έγινε φανερό ότι ο κατακερματισμός τους (μικρές αγορές, έλλειψη οργάνωσης, τεχνοκρατικών στελεχών και θεσμικής εξουσίας) δεν επέτρεπε να προχωράνε γρήγορα τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων, η πολιτική της ΕΕ. Με φορέα αυτές τις νέες αναβαθμισμένες δομές προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» και η διασύνδεσή τους με ευρωπαϊκούς φορείς και όργανα, όπως και η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών. Σε αυτή τη κατεύθυνση προβλέπονται τα δίκτυα αδελφοποιήσεων, η διευρυμένη δυνατότητα αξιοποίησης διαφόρων κοινοτικών προγραμμάτων, του ΕΣΠΑ, η σύμπραξή τους στα πλαίσια εδαφικών συνεργασιών, συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς ομίλους εδαφικής συνεργασίας, οι διαδημοτικές και διαβαθμιδικές συνεργασίες, η συμμετοχή αιρετών στην Επιτροπή Περιφερειών.
Επιπλέον με τις συνενώσεις προπαγανδίζουν ότι εξοικονομούν χρήματα (οικονομίες κλίμακας) των φορολογημένων και του κράτους για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, των ελλειμμάτων και των χρεών. Στην ουσία αφορά μετακύλιση οικονομικών βαρών στα λαϊκά στρώματα για διάφορες υπηρεσίες, απολύσεις εργαζομένων και μείωση δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση που βοηθά στην εξασφάλιση κρατικού χρήματος και φθηνών εργαζομένων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Μας ρωτάτε με ποια όπλα θα αντιπαλέψουμε την εφαρμογή του Καλλικράτη. Τρία είναι τα όπλα μας:
Πρώτα η αλήθεια. Θα πούμε στο κόσμο την αλήθεια για το ποιος κρύβεται πίσω από την επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου. Ποιους πρέπει να πολεμήσουμε. Το πως θα τους πολεμάμε κάθε φορά, θα το βρίσκουμε όλοι μαζί σε ανοικτές λαϊκές διαδικασίες. Οι άλλοι συνδυασμοί ζητούν απλά να τους εμπιστευτείτε για να …πολεμήσουν αυτοί για τα συμφέροντά σας.
Δεύτερο η αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη του κόσμου της δουλειάς και της δημιουργίας ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, σε ποιο θεό πιστεύουν, ή τι χρώμα έχει το δέρμα τους.
Τρίτο όπλο η ανυπακοή στις αντιλαϊκές αποφάσεις, η άρνηση εκτέλεσης άνωθεν εντολών που χτυπούν εργασιακά δικαιώματα, η αγωνιστική διεκδίκηση κονδυλίων, η φροντίδα με πείσμα και μαχητικότητα του περιβάλλοντος, το οποίο και αποτελεί για εμάς μοχλό ανάπτυξης της περιοχής και όχι εμπόδιο όπως οι επιχειρηματικοί κύκλοι πιστεύουν.

Με ποιους θα συνεργαστείτε στη μάχη των Δημοτικών εκλογών;
Με ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη, στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων, ανεξάρτητα τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Πριν τέσσερα χρόνια με την Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), κάναμε κάποιες προβλέψεις για τον αντιλαϊκό και αντι-κοινοτικό χαραχτήρα του Καποδίστρια. Προβλέψαμε επίσης ότι η ηγεσία Κουνενάκη θα ήταν δέσμια οικονομικών συμφερόντων και μικροκομματικών αντιθέσεων. Και στις δύο προβλέψεις μας επαληθευτήκαμε πλήρως. Όχι επειδή είχαμε κάποιο μαντικό χάρισμα, αλλά γιατί διαβάσαμε ταξικά τις πολιτικές εξελίξεις. Με τον κόσμο αυτόν της ΔΑΣ θα συναντηθούμε και σε αυτήν τη μάχη.
Παράλληλα θα επιδιώξουμε και συνεργασία με ανθρώπους που τα τέσσερα τελευταία χρόνια συναντηθήκαμε στα κινήματα πόλης, στα μέτωπα ενάντια στα “σύμφωνα σταθερότητας”, στα “μνημόνια” και στον ιμπεριαλισμό. Δεν θέλουμε την υποστήριξη, όσων απέδειξαν ότι βάζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας, τους ρατσιστές και τους ξενόφοβους και όσους υπάκουα προσκυνούν τις επιλογές της κάθε εξουσίας.

.

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Από το Ριζοσπάστη....χωρίς σχόλια



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης με βάση την «επικαιροποίηση» του μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ

Ο λαός ενωμένος πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Να πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία
Σε Ανακοίνωση για την κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης με βάση την «επικαιροποίηση» του μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το "επικαιροποιημένο" μνημόνιο σηματοδοτεί κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Εξειδικεύει και προσθέτει νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο γνωστό μνημόνιο, που αποτελεί συγκεκριμενοποίηση και υλοποίηση μέτρων που εδώ και δεκαετίες επεδίωκε η πλουτοκρατία, προγραμμάτιζε η ΕΕ και τα είχαν στα προγράμματά τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Αποδεικνύει ότι η επιχείρηση εξολόθρευσης των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων που έχουν εξαπολύσει κεφάλαιο - κυβέρνηση - ΕΕ αποτελεί μονόδρομο για αυτούς, για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την επιτάχυνση συγκέντρωσης του κεφαλαίου, δηλαδή την ενίσχυση παντού των επιχειρηματικών ομίλων, της κυριαρχίας και της κερδοφορίας τους.

Με το "επικαιροποιημένο" μνημόνιο γίνεται ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα ώστε να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη.

Καταφέρουν ένα ακόμα πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις.

* Με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
* Αποδεσμεύει τις επιχειρήσεις, που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν τη ΣΣΕ, από το να την εφαρμόζουν. Εως τώρα υποχρεώνονταν όταν αυτή κυρωνόταν από το υπουργείο Εργασίας.
* Προσαρμόζει πλήρως τη Διαιτησία για τις Συλλογικές Συμβάσεις στις απαιτήσεις των μεγαλοκαπιταλιστών, εφόσον προσδιορίζει ότι η λειτουργία της πρέπει "να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα, με βάση το κόστος εργασίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας".

Δίνει ώθηση στην επέκταση της μερικής εργασίας.

* Καταργεί ακόμα και τους περιορισμούς για το χρόνο μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έθετε ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση μόλις το Μάη (ν.3846/2010).
* Επεκτείνει τη λεγόμενη δοκιμαστική περίοδο των νεοπροσληφθέντων από δύο μήνες σε ένα χρόνο. Κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης μπορεί να απολύει χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση.

Ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της συνθήκης Μπολκενστάιν, καθώς προβλέπει "άρση των περιορισμών των κατώτερων και ανώτερων αμοιβών για επενδύσεις που γίνονται στη χώρα".

Περιορίζει ακόμα και το επίδομα ανεργίας

προβλέποντας την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, με οδηγό για τον προσδιορισμό του ύψους του την ανατριχιαστική διατύπωση "τα ελάχιστα μέσα διαβίωσης", τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει και στο όνομα της αντιμετώπισής της χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας.

Δίνει συνέχεια στη δραστική μείωση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.

Βάζει ακόμα και εισιτήριο για τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Δίνει συνέχεια στο αντιασφαλιστικό έγκλημα.

* Με το τέχνασμα των προβλέψεων από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2010, επιδιώκουν να περιορίσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη - κύριας και επικουρικής ασφάλισης - στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Η πορεία υλοποίησης αυτού του στόχου θα δημιουργήσει μια εφιαλτική κατάσταση για τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι προφανές ότι οι μελέτες τους είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους, ώστε να παίρνουν συνεχώς χειρότερα αντιασφαλιστικά μέτρα.
* Το κράτος δεν θα παρέχει καμιά εγγύηση για τις επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι τα επικουρικά ταμεία που, με την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, είναι έτσι ή αλλιώς ελλειμματικά, δεν θα μπορούν να δίνουν συντάξεις ή αυτές θα είναι εξαιρετικά συρρικνωμένες. Ορίζει επίσης ότι ακόμα και αν αυξηθούν οι δικαιούχοι, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα παραμείνει σταθερή, συνεπώς προβλέπεται γενικευμένη δραστική μείωση των συντάξεων.
* Ολες αυτές οι σαρωτικές αλλαγές προβλέπουν ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνη του 2011.

Επιταχύνει την απελευθέρωση των τομέων στρατηγικής σημασίας, σιδηροδρομικές μεταφορές και ενέργεια.

* Η αύξηση των κομίστρων στις συγκοινωνίες και στις σιδηροδρομικές μεταφορές, η κατάργηση των λεγόμενων ζημιογόνων δρομολογίων, η συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του σιδηροδρόμου και των άλλων αστικών συγκοινωνιών, θα έχει βαριές συνέπειες στα λαϊκά στρώματα. Θα συνοδευτεί με απολύσεις εργαζομένων, μείωση μισθών, περικοπές των εργασιακών δικαιωμάτων και στους συγκεκριμένους κλάδους.
* Τα νέα βήματα "απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας", ο διαχωρισμός του συστήματος μεταφοράς και του συστήματος διανομής, η αξιοποίηση των ενεργειακών υποδομών και των ενεργειακών πηγών (λιγνιτωρυχεία, υδάτινα αποθέματα κ.ά.) προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, θα συνοδευτούν από δραστικές αυξήσεις στα τιμολόγια οικιακής και αγροτικής χρήσης και νέες μεγαλύτερες βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον.

Η "επικαιροποίηση" του μνημονίου συνεχίζει και κλιμακώνει την επιχείρηση αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.

* Με τη νέα σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ σε σημαντικό ποσοστό αγαθών και υπηρεσιών.
* Με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης της ακίνητης περιουσίας, αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες.
* Με την εισαγωγή "πράσινου φόρου" στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
* Με το ειδικό τέλος για τους λεγόμενους ημιυπαίθριους χώρους.
* Με τη μη χορήγηση τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων.

Ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για να διοχετεύσουν οι μεγαλοκαπιταλιστές τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους, με το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και τη διαμόρφωση του τομέα της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας.

Στον αντίποδα της αντιλαϊκής επίθεσης η κυβέρνηση και η ΕΕ συνεχίζουν να χρηματοδοτούν με πακτωλό δισ. ευρώ το κεφάλαιο. Μία μόνο κραυγαλέα απόδειξη είναι το νέο πακέτο 25 δισ. ευρώ εγγυημένων κρατικών ομολόγων προς τις τράπεζες. Ταυτόχρονα προωθούν τη διαδικασία συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι και αγρότες δεν πρέπει να τρέφουν καμία αυταπάτη. Η επίθεση κατά των δικαιωμάτων τους θα συνεχιστεί ακόμα και όταν υπάρξει ανάπτυξη, η οποία θα είναι αναιμική και προσωρινή. Τώρα πρέπει να απορρίψουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της ΕΕ. Η πολιτική τους υπηρετεί τα μονοπώλια, γι' αυτό γίνεται κάθε μέρα και πιο εχθρική για το λαό.

Τώρα χρειάζεται λαϊκή αποφασιστική οργάνωση και αντεπίθεση με ενιαίο μέτωπο που θα εκφράζεται σε κάθε κλάδο, σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά. Ο λαός ενωμένος πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Να πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία.

Τώρα πρέπει να προτάξει, μαζί με τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων του, την προστασία των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών που δοκιμάζονται. Λαϊκή συστράτευση, οργάνωση και πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για αποδέσμευση από την ΕΕ, για το μόνο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα μονοπώλια. Τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ω!!! Ειν΄ωραία στον Παράδεισο...


Υ.Γ.1 Ελπίζω η θυσία της Πρέβελης να μην πάει χαμένη αλλά να κινητοποιήσει όλους μας, για σωστή επιτήρηση και για αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας στο Βάϊ.

Υ.Γ.2 Τις τελευταίες μέρες υπήρχε έντονη φημολογία για νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, με σκοπό τη συλλογή εσόδων ...

Υ.Γ.3 Το Ελληνικό, καπιταλιστικό και κομπραδόρικο μοντέλο ανάπτυξης: Εμπρησμός-καταπάτηση-"αξιοποίηση", πρέπει να τελειώσει. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν...


Τα σκουπίδια και οι λεονταρισμοί εσωτερικής κατανάλωσης

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν* η νεοσύστατη από το Δήμο επιτροπή διαχείρισης του προβλήματος της συγκέντρωσης των σκουπιδιών στον Άγιο Νικόλαο. Ο εντιμότατος Δήμαρχός μας, που ξιφουλκούσε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο εναντίον της Περιφέρειας, του Δημάρχου Ηρακλείου αλλά και της κυβέρνησης, έβαλε πολύ-πολύ νερό στο κρασί του.

Δέχτηκε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μια πρόταση (Κουράκη-Αναστασάκη-Καρούντζου) που καμία σχέση δεν είχε με την ομόφωνη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου και άρα έπρεπε να απορριφθεί ως… απαράδεκτη.

Φαίνεται ότι η Δημοτική αρχή και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση αποφάσισαν να πνίξουν το θέμα και να μεταθέσουν τη λύση του… μετά το τέλος της θητείας τους (και της θητείας του Περιφερειάρχη). Ελπίζουμε να μην είναι έτσι.

Ποια επαφή λοιπόν έκαναν με το Δήμο Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού για από κοινού αγωνιστική δράση , ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση της Περιφέρειας για χωροθέτηση κεντρικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης; Να θυμίσουμε ότι αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, ο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου μετατρέπεται σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), γεγονός που θα μείωνε το όγκο των σκουπιδιών κατά 70-80% .

Ποια εξέλιξη υπήρξε όσων αφορά συνεργασία των δύο δήμων για διαδικασίες κομποστοποίησης των οργανικών απορριμμάτων (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα) σε δημοτικό ή και οικιακό επίπεδο που θα συρρίκνωνε ακόμα παραπάνω τον όγκο των σκουπιδιών και θα ωφελούσε τις καλλιέργειες, αφού με τη διαδικασία αυτή δημιουργείται εξαιρετικό λίπασμα;

Ποια δέσμευση χρηματοδότησης νέου ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου έγινε από τον Περιφερειάρχη, μια που οι διευρυμένες ανάγκες της περιοχής επιβάλλουν άμεσα εύρεση νέου χώρου; (Αν υπάρξει συμφωνία του Δήμου μας με την Περιφέρεια… έχουμε δεν έχουμε ένα χρόνο λειτουργίας).

Ποιες θα είναι οι συνολικές επιβαρύνσεις της περιοχής όσων αφορά την επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και τι επιπτώσεις θα είχαμε μετά από μια πιθανή ανάφλεξη; Πιθανότητα που πολλαπλασιάζεται από την αλματώδη αύξηση του όγκου των απορριμμάτων.

Πόση θα είναι η οικονομική επιβάρυνση, από το επιπλέον κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου; (μεροκάματα, μηχανήματα κ.λ.π.). Ποιος θα το χρεωθεί;

Μια τελευταία ερώτηση. Ειπώθηκε στη συνάντηση ότι τα σκουπίδια της Ιεράπετρας-Μακρύ Γιαλού θα μοιραστούν στους ΧΥΤΑ του Νομού (Προφανώς εννοούν τον ΧΥΤΑ Σητείας). Είστε σίγουροι κύριοι, ότι η Σητεία θα αποδεχτεί τα σκουπίδια του Μακρύ Γιαλού; (Ειδικά μετά τη συγχώνευση του στο Δήμο Ιεράπετρας). Δόθηκε τέτοια δέσμευση κατά τη διάρκεια της συνάντησης;

Για μας, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να μην επιτρέψει την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης. Δεν θα είναι καλό για τον τόπο, για την οικολογική ισορροπία της περιοχής και θα παραπέμψει στις καλένδες τη μονάδα κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης.

*Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ένα ποντίκι

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ