Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ



Παραίτηση των Δημοτικών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Κύριε Δήμαρχε,
Θεωρούμε ότι με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, διαλύονται και τα τελευταία ψήγματα του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κι ανοίγει ο δρόμος για την εκπαίδευση λίγων κι εκλεκτών. Δεν εξυπηρετείται κανένας εξορθολογισμός, ούτε στα προγράμματα σπουδών ούτε στις γνωστικές προτεραιότητες με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και του τόπου.
Όπως ο Καλλικράτης μετέτρεψε την τοπική αυτοδιοίκηση, σε τοπική διοίκηση, και την έστρεψε να λειτουργεί σαν επιχείρηση ή προς όφελος επιχειρήσεων, έτσι και το ΑΘΗΝΑ μετατρέπει την επιστημονική εκπαίδευση, σε κατάρτιση που θα εξυπηρετεί και θα χρηματοδοτείται από ιδιώτες. Ο Ελληνικός λαός πληρώνει ολοένα περισσότερα για να  του παρέχονται ολοένα και λιγότερα, σε υποδομές, υπηρεσίες υγείας, παιδείας και πρόνοιας. Οι δημοτικές αρχές δεν θα πρέπει να γίνουν συνένοχες σε αυτό το παιχνίδι.
Είναι ευκαιρία σήμερα να αποδείξετε ότι ο Δήμος, τα εκλεγμένα τοπικά συμβούλιά του λαού, δεν μπορούν να μετατρέπονται σε άβουλα γρανάζια εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Με αφορμή το ΑΘΗΝΑ μπορούμε να τους δημιουργήσουμε πολιτικό πρόβλημα, όπως είχαμε υποσχεθεί στις πλατείες, στις καταλήψεις και στο Σεληνάρι.
Κύριε Δήμαρχε,
Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την δημιουργία Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στο Λασίθι, όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος μας. Το τμήμα που δόθηκε «αντιπαροχή», ο λόγος που δόθηκε, καθώς κι ο τρόπος που δόθηκε, δεν μαρτυρά την ύπαρξη κανενός χωροταξικού ή ακαδημαϊκού σχεδίου. Αντίθετα καθρεφτίζει μια νοσηρή πρακτική μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, ώστε να βολευτούν και οι τοπικοί κολαούζοι της εξουσίας και να διαφημίσουν αυτή τη μεθόδευση… ως «επιτυχία».
Ο Δήμος όμως πρέπει να βγει στο κόσμο και να πει την αλήθεια. Αλλιώς είναι συνένοχος της κοροϊδίας. Και η αλήθεια που γνωρίζουν όλοι στη διοίκηση του ΤΕΙ, είναι ότι το νέο τμήμα λόγο της υποχρηματοδότησης, δεν είναι βιώσιμο, είναι εύκολα απορροφήσιμο και είναι εξαιρετικό ευάλωτο σε μέτρα όπως «η βάση του 10», ή η δραματική μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού κλπ. Ο κόσμος επίσης δεν γνωρίζει ότι από τους συνολικά 600 φοιτητές που παρακολουθούν σήμερα στα 2 τμήματα του Αγίου Νικολάου, αποχωρούν οριστικά οι 500 σπουδαστές του τμήματος χρηματοοικονομικής, μετά την εξεταστική τους.
Όμως το ζήτημα του ΤΕΙ δεν είναι το μόνο. Η απαλλοτρίωση της Δημοτικής και Δημόσιας περιουσίας στον Άγιο Νικόλαο παίρνει διαστάσεις. Η ιδιωτικοποίηση της μαρίνας προχωρεί. Η έλλειψη κονδυλίων για σχολειά και βρεφονηπιακούς είναι πασιφανής. Η αποψίλωση των υπηρεσιών έχει αρχίσει και θα ενταθεί. Το Νοσοκομείο μας ασφυκτιά, αφού λόγο έλλειψης προσωπικού και οικονομικών πόρων, δυσχεραίνεται τη λειτουργία του. Το προσωπικό σε κρίσιμους τομείς όπως η καθαριότητα είναι ελάχιστο αφού μας απαγορεύουν προσλήψεις για την κάλυψη ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών του διευρυμένου Δήμου. Οι παραλίες περνάν σε χέρια ιδιωτών. Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων εξαντλείται και μετατρέπεται σε οικολογική βόμβα, ενώ την ίδια στιγμή μας επιβάλλουν την αποκλειστική συγκομιδή των σκουπιδιών της Ιεράπετρας.
Κύριε Δήμαρχε,
στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσατε την εφαρμογή του μνημονίου στο Δήμο μέσω του Ο.Π.Δ (Ολοκληρωμένου πλαισίου Δράσης). Σαν αποτέλεσμα, θα μπούμε αργά ή γρήγορα στον μηχανισμό επιτήρησης. Συναινέσατε δηλαδή, στο να χάσουμε κάθε δυνατότητα προγραμματισμού και εκτέλεσης έργων αφού θα μας δίνονται κονδύλια μόνο για τα λειτουργικά έξοδα, θα μας επιβάλλονται απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, φορολόγηση των δημοτών, περικοπή κοινωνικών δαπανών κλπ. Με λίγα λόγια, αυτό που ζούμε είναι το τέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι εκλεγμένοι μετατρέπονται, σε διεκπεραιωτές μιας πολιτικής που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των δημοτών αλλά τις απαιτήσεις μιας παντοδύναμης ολιγαρχίας. Είναι το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» μόνο που δεν το λένε πια οι στρατιωτικοί αλλά οι πολιτικοί υπηρέτες της πλουτοκρατίας.
Ο Δημότης του Αγίου Νικολάου επειδή παλεύει με την ανεργία, με τα χαμηλά μεροκάματα, με τα χρέη του μαγαζιού του, δεν έχει το χρόνο και πιθανά τη διάθεση να ενημερώνεται έγκαιρα και αναλυτικά για τις εξελίξεις σε παιδεία, υγεία, αυτοδιοίκηση κλπ. Έτσι συνήθως πρώτα υφίσταται τις συνέπειες των αντιλαϊκών μέτρων και μετά αντιδρά ατομικά και σπασμωδικά, όταν είναι πλέον πολύ αργά. Οι Δημοτικές αρχές δεν πρέπει να ωραιοποιούν τις καταστάσεις, αλλά έγκαιρα πρέπει να ενημερώνουν το λαό και να οργανώνουν από κοινού την αντίστασή του.
Με αυτό το σκεπτικό σας παραδίδουμε εκ νέου τις παραιτήσεις μας, τηρώντας όσα υποσχεθήκαμε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και μέσα  από τις επιτροπές αγώνα. Στόχος μας, να σημάνουμε ένα γενικό συναγερμό για τις δυσκολίες που δεν θα σταματάν να έρχονται, όσο ο λαός δεν γίνεται ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.
Βασίλης Χατζηδάκης    Δατσέρης Ιωάννης    Πιταροκοίλης Κώστας
.