Δεκαεπτά ολόκληρες ώρες απόλυτης φρίκης και εξευτελισμού βίωσε μία γυναίκα, μάνα ενός ανήλικου παιδιού, μέσα στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονα.
Πρωταγωνιστές μία αρμάδα αστυνομικών, οι οποίοι δεν δίστασαν να εξυβρίσουν, να εξευτελίσουν και να απειλήσουν την άτυχη γυναίκα που βρέθηκε στο διάβα τους.
Αποκορύφωμα της επαίσχυντης συμπεριφοράς τους αποτελεί το γεγονός ότι όλα όσα έγιναν, έλαβαν χώρα μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού της, το οποίο αν και πέντε ετών εξαναγκάστηκε να ζήσει τον απόλυτο εφιάλτη.
Το τμήμα της ντροπής
Οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου αστυνομικού τμήματος φέρονται να έχουν ιδιαίτερη «αδυναμία» στους αλλοδαπούς, τους οποίους δεν χάνουν ευκαιρία να εξευτελίζουν και να ταπεινώνουν.
Η εφαρμογή του νόμου κατά το δοκούν και οι «μεσαιωνικές», παράνομες και καθόλα απάνθρωπες μέθοδοι έχουν μετατρέψει το εν λόγω τμήμα σε μία επίγεια κόλαση.
Η πλειοψηφία των εν λόγω περιπτώσεων μένει στο σκοτάδι των κρατητηρίων και των διαδρόμων του Α.Τ. καθώς οι τρομοκρατημένοι αλλοδαποί δεν τολμούν να κοινοποιήσουν τον εφιάλτη που έζησαν, φοβούμενοι τα αντίποινα μιας αστυνομίας που συχνά υιοθετεί πρακτικές που θυμίζουν παλαιότερες εποχές.
Για κακή τύχη των συγκεκριμένων αστυνομικών όμως, κάποιοι βρίσκουν τη δύναμη και το κουράγιο να μιλήσουν. Να υποστούν την τρομοκρατία της ιδέας ενδεχόμενων αντίποινων προκειμένου η δική τους ιστορία να αποτελέσει ένα… ακρογωνιαίο λιθαράκι στην προσπάθεια της πάταξης του ρατσισμού και της αυθαιρεσίας στους αστυνομικούς κόλπους.
Το χρονικό της «ομηρίας» ενός πεντάχρονου
Μία τέτοια περίπτωση είναι η 31χρονη Ρουμάνα Α.Σ. που ζει στην Ελλάδα από το 2002, η οποία προσήχθη στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα λόγω αντιδικίας με τους ιδιοκτήτες της οικίας και του καταστήματος που νοικιάζει, στις 23 Ιουλίου και ώρα 14:15, μαζί με το 5χρονο αγοράκι της, το οποίο έχει αποκτήσει με τον 33χρονο ημεδαπό Α.Τ.
Ως εδώ τίποτα το μεμπτό. Ο εφιάλτης της κοπέλας όμως ξεκίνησε με την άφιξή της στο τμήμα, όπου όπως καταγγέλλει, όταν διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί εις βάρος της μια υπόθεση (δεν είχε βιβλιάριο υγείας όταν δούλευε σε καφετέρια το 2005), κρατήθηκε όλη νύχτα μαζί με το 5χρονο παιδί της, το οποίο αναγκάστηκε να παρακολουθήσει βωμολοχίες αλλά και βιαιοπραγίες κατά τις μητέρας του -από τις οποίες της προκλήθηκε αιμάτωμα στο στήθος από όπου προσφάτως της είχε αφαιρεθεί όγκος- καθώς και βασανιστήρια αλλοδαπών με κάθε λογής μέσο: προσβολές θρησκευτικού περιεχομένου, χτυπήματα, τεχνητοί πνιγμοί με σακούλες εναντίον εκείνων που στον τρομοκρατημένο 5χρονο οι αστυνομικοί σύστησαν ως «μαύρες μαϊμούδες».
Μάταια εκλιπαρούσε η κοπέλα να της επιτρέψουν να πάει κάποιος να πάρει το παιδί της από το τμήμα, με την απάντηση του Αξιωματικού Υπηρεσίας να είναι κάθε φορά η ίδια: «Να πεις στον άνδρα σου να έρθει να το πάρει αυτός…». Ο κ. Γ**** είχε σχέδιο: για τον πατέρα του παιδιού εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για ποινικές υποθέσεις, οπότε θα εκβίαζε την κοπέλα να αναγκάσει τον 33χρονο να εμφανιστεί στο τμήμα, όπου κρατούταν ως «ενέχυρο» το 5χρονο αγοράκι του, στο οποίο ο αστυνομικός έλεγε: «Αν δε σ’ αρέσει εδώ, να πεις στη μάνα σου να σε πάει στη Ρουμανία και να σε κάνει Ρουμάνο».
Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια… Όταν τόλμησε να ζητήσει να μηνύσει τον συγκεκριμένο αστυνομικό, η απάντηση που πήρε ήταν «δε μπορείς να μηνύσεις αστυνομικό». Κάποιοι προφανώς έχουν το… ακαταλόγιστο.
Ως υπεύθυνο και «πρωτοπαλίκαρο» των συγκεκριμένων πρακτικών η Α.Σ. καταδεικνύει τον Αξιωματικό Υπηρεσίας της 23ης Ιουλίου, Α.Γ. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός υπέβαλε την γυναίκα και το παιδί της στα προαναφερθέντα μαρτύρια από τις 14:45 ως τις 19:00, οπότε και παρενέβη ο Διοικητής, ο οποίος κάλεσε την 31χρονη και το παιδί της στο γραφείο του όπου έμελλε να περάσουν τη νύχτα, και πρόσφερε στο παιδί φαγητό, χυμό και έναν υπολογιστή στον οποίο του έβαλε να δει κινούμενα σχέδια προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αντιλαμβανόμενος προφανώς το έγκλημα του αξιωματικού του.
Τότε το τροπάριο άλλαξε με τον Διοικητή να τονίζει στην Α.Σ. ότι δεν θέλει τον πατέρα του παιδιού στο τμήμα και να την καλεί να ξεχάσει όσα της είπε ο αξιωματικός του. Το μαρτύριο του μικρού τελείωσε στις 7:00 το πρωί της επομένης (24ης Ιουλίου), όταν το παρέλαβε από το τμήμα η γιαγιά του, από την πλευρά του πατέρα του.
Για την 31χρονη όμως συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, καθώς το σπίτι της έχει κλειδωθεί και της απαγορεύεται να εισέλθει προκειμένου να πάρει τα προσωπικά της είδη, καθώς και αυτά του 5χρονου. Τι και αν έχει προσκομίσει στην αστυνομία εισαγγελική απόφαση που υποδεικνύει να συνοδέψουν την κοπέλα στο σπίτι της, προκειμένου να πάρει τα πράγματα που της ανήκουν; Η απάντηση συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι η ίδια: «Να φέρεις τον άντρα σου να τακτοποιήσει τις υποθέσεις σου».
Η Α.Σ. συνεχίζει να μην έχει πρόσβαση στο σπίτι της μέχρι και σήμερα. Όντας μάλιστα σε απόγνωση με την αυθαιρεσία των αστυνομικών αρχών, απευθύνθηκε στην πρεσβεία της Ρουμανίας η οποία και κατέγραψε αναλυτικά το περιστατικό και της όρισε δικηγόρο. Επίσης επισκέφθηκε ιατροδικαστή, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί με το 5χρονο παιδί της και παιδοψυχολόγο.
Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…
Πηγη:www.zougla.gr