Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

ΠΕΡΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ...


Του Ν. Μπογιόπουλου -"Ριζοσπάστης"

Παλιά, η τάξη τους διοργάνωνε φιλανθρωπικούς χορούς όπου οι κυρίες επί των τιμών στροβιλίζονταν για να μαζέψουν μερικές δεκάρες για τους φτωχούς.
«Τι άγιες ψυχές!», αναφωνούσε ο Λαφάργκ.
Σήμερα, οι προικισμένοι με αισθήματα κεφαλαιοκράτες διοργανώνουν ημερίδες που θέτουν στο κέντρο της προσοχής τους την καταπολέμηση του «στρες».
Αλλά το στρες ποιων νομίζετε;
Μα των ίδιων των κεφαλαιοκρατών και των στελεχών των επιχειρήσεών τους, στα οποία οι κεφαλαιοκράτες αναθέτουν την αποστολή να ανακοινώνουν στους εργάτες την απόλυσή τους!
Μια τέτοια ημερίδα οργανώνεται στις 12 του Ιούλη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» από την «Attibute - εταιρεία συμβούλων και εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων» σε συνεργασία με το περιοδικό «HR Professional».
Τίτλος της ημερίδας: «Η ψυχολογία της απόλυσης».
Ιδού πώς την διαφημίζουν οι διοργανωτές της:
«Μία ξεχωριστή ημερίδα που επιθυμεί να αναλύσει σε βάθος τα συναισθήματα, τους φόβους, τις ανησυχίες των στελεχών που έρχονται αντιμέτωποι με μία τέτοια εταιρική απόφαση ή εκείνων που βιώνουν την πιθανότητά της.
Μία ημερίδα που επιδιώκει να φωτίσει ακόμη, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και το άγχος των στελεχών που είναι αναγκασμένοι να την ανακοινώσουν (...)
Μία συνάντηση όπου η ψυχολογία, το συναίσθημα και ο τρόπος χειρισμού του έχουν τον πρώτο ρόλο!».
Αν είστε, λοιπόν, στέλεχος επιχείρησης ή επιχειρηματίας ο ίδιος, μπορείτε να προσέλθετε στην ημερίδα και πληρώνοντας το (ευτελές σε σχέση με τη χρησιμότητα των πληροφοριών που θα αποκομίσετε) ποσό των 90 - 120 ευρώ, θα μπορέσετε να «μάθετε»:
α) «Πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά ένα τέτοιο μήνυμα».
Πώς, δηλαδή, να γίνεστε παχύδερμο όταν, ενεργώντας ως μπιστικός του αφεντικού, θα ανακοινώνετε στον εργάτη ότι απολύεται...
β) «Πώς να χειρίζεστε τα συναισθήματα των στελεχών σας».
Πώς, δηλαδή, εφόσον είστε εργοδότης, θα χειρίζεστε τους υποτακτικούς σας, πριν τους στείλετε να ανακοινώσουν τις απολύσεις των εργατών...
γ) «Πώς να χειρίζεστε τα δικά σας συναισθήματα κάνοντας μία τέτοια ανακοίνωση».
Πώς, δηλαδή, θα ενεργείτε ως παχύδερμο στο τετράγωνο, εφόσον εσείς πια, αν και εργοδότης, θα βρεθείτε στην «ανάγκη» να ανακοινώσετε ο ίδιος τις απολύσεις...
Μάλιστα, στην ημερίδα μπορείτε να μάθετε από τους κατ' εξοχήν ειδικούς
- σ.σ.: τον γενικό διευθυντή του ΣΕΛΠΕ (Πολυκαταστήματα), την διευθύντρια «ανθρώπινου δυναμικού» της «Coca-Cola», την διευθύντρια της «ΑΤΕ Bank» αλλά και από καθηγητές και κοινωνιολόγους -πώς να κάνετε «αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης που μία τέτοια ανακοίνωση μπορεί να επιφέρει», δηλαδή πώς να κάμψετε το φρόνημα των απολυμένων εργατών, αλλά και να ακούσετε και να συζητήσετε «με τους ειδικούς της αγοράς, τους τρόπους και τις μεθόδους αντιμετώπισης μιας τέτοιας απόφασης», δηλαδή να αντλήσετε εμπειρία από παχύδερμα που έχουν συμπεριφερθεί ως παχύδερμα, πριν από εσάς...
Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα της καπιταλιστικής διαστροφής, του Παπανδρέου και του ΔΝΤ, της μονοπωλιακής σαπίλας, του Λοβέρδου και της ΕΕ.
Στην Ελλάδα του Παπακωνσταντίνου, της ΕΚΤ και της αναγωγής της ανηθικότητας σε «κοινωνικό» καθήκον - το μοναδικό είδος «καθήκοντος» που αναγνωρίζει το κεφάλαιο όταν νιώθει... στρες -
ιδού η πολυδιαφημισμένη «εταιρική ευθύνη» των πολυεθνικών και των πλουτοκρατών:
Οι κεφαλαιοκράτες διοργανώνουν σεμινάρια (επιδοτούμενα, μήπως;...) για να πάρουν συμβουλές από «ειδικούς» και να ανταλλάξουν εμπειρίες πώς θα βγαίνουν από το ψυχολογικό μαρτύριο όταν... απολύουν εργάτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου