Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Ελαιώνας, η διάσωση και ανάδειξή του είναι χρέος μας προς την πόλη και τις γενιές που έρχονται

Φωτο από τον Γ. Τουτουδάκη, ο οποίος βοήθησε στην οπτικοακουστική κάλυψη της βραδιάς

Το περασμένο Σάββατο, για μια ακόμη φορά, ο Ελαιώνας μετατράπηκε για λίγο σε ένα χώρο πολιτισμού, σε ένα χώρο συνεύρεσης πολιτών, σε ένα χώρο σεβασμού προς το περιβάλλον.

Η Οικολογική Κίνηση Μιραμπέλλου σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου διοργάνωσαν μια ιδιαίτερη κινηματογραφική βραδιά με… οικολογικό ενδιαφέρον για σινεφίλ και όχι μόνο.

Παρά την αισθητική υποβάθμιση του χώρου από τις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, χάριν της προσπάθειας μετατροπής του χώρου σε μια «μαύρη τρύπα» αυτοκινήτων, η έντονη παρουσία δέντρων, η προφανής διαφοροποίηση των κλιματολογικών συνθηκών, το θετικό συναίσθημα από την έντονη ύπαρξη πρασίνου μέσα στο κέντρο της πόλης, δείχνουν την μοναδική εύλογη μελλοντική χρήση του τελευταίου αστικού πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

Με την εκδήλωση αυτή θελήσαμε κατ’ αρχήν, να δείξουμε ότι ο Ελαιώνας μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένας χώρος πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης. Μπορεί και πρέπει να γίνει ένα πράσινο πάρκο αναψυχής με πολλαπλά οφέλη, για την πόλη, τους πολίτες και τους επισκέπτες της.

Ακόμα θελήσαμε να αναδείξουμε τα «ευεργετικά αποτελέσματα» της συμμετοχής, ενεργών πολιτών στην καθημερινότητα της πόλης μας, στη κατεύθυνση του οράματος για μια καλύτερη κοινωνία αλλά και της ενεργής προσπάθειας για την επίτευξη της. Θεωρούμε ότι οι προσπάθειες της Κινηματογραφικής Λέσχης και της Οικολογικής Κίνησης μπορούν να παίξουν και παίζουν ήδη πολύ θετικό ρόλο και θα πρέπει η τοπική κοινωνία να τις στηρίξει και να τις αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο.

Επί τη ευκαιρία, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε δύο γεγονότα που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στα οποία συμμετείχε και η Οικολογική Κίνηση Μιραμπέλλου. Το πρώτο ήταν το συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στις 3,4 και 5 Σεπτεμβρίου με θέμα «Οι Δημόσιοι Ελεύθεροι Χώροι ως Κοινωνικό Αγαθό και η Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική στον δομημένο χώρο». Μάλιστα, συνδιοργανωτής του συγκεκριμένου συνεδρίου ήταν η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και μεταξύ άλλων και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου. Ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο με συμμετοχή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οικολογικών οργανώσεων και επιστημόνων όπου εν συντομία το συμπέρασμα που προέκυψε συμπυκνώνεται στις εξής δύο φράσεις: «Είναι έξω από κάθε λογική, σωστής περιβαλλοντικής διαχείρισης, σύγχρονης βιοκλιματικής πολεοδόμησης και εν τέλει βελτίωσης του επιπέδου ζωής των πολιτών στις πόλεις, η μείωση του αστικού πρασίνου προς όφελος χώρων αποθήκευσης και κίνησης αυτοκινήτων» και «Δείκτης για την ποιότητα ζωής στις σύγχρονες πόλεις, είναι η ύπαρξη χώρων αστικού πρασίνου». Ελπίζουμε η συμμετοχή της ΤΕΔΚ Λασιθίου να μην έγινε μόνο για τυπικούς λόγους και οι τοπικοί άρχοντες να λάβουν υπ’ όψιν τους τα παραπάνω.

Το δεύτερο γεγονός, ήταν η εκδήλωση υποστήριξης του αγώνα της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Διάσωση του Πάρκου Γεωργιάδη» στο Ηράκλειο, όπου κι εκεί, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, η δημοτική αρχή επιδιώκει να μετατρέψει την μοναδική όαση αστικού πρασίνου στο κέντρο αυτής της τόσο άναρχα δομημένης τσιμεντούπολης σε πολυώροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Αναδεικνύεται λοιπόν, πανελλαδικά, η εντεινόμενη επίθεση των οικονομικών συμφερόντων στο περιβάλλον από την στιγμή που αυτό δεν έχει να προσφέρει χρηματικά οφέλη. Πίεση που, με βάση τις οικονομικές εξελίξεις, είναι σίγουρο ότι θα πολλαπλασιαστεί, οπότε και η αλληλεγγύη μεταξύ πολιτών που αγωνίζονται πανελλαδικά για αυτό τον κοινό σκοπό πρέπει να δυναμώσει.

Κλείνοντας, και μιας και διανύουμε προεκλογική περίοδο που, σε ένα βαθμό, θα κρίνει το μέλλον του Δήμου μας, ελπίζουμε και ευχόμαστε η νέα δημοτική αρχή να θέσει ως στόχο της την αναβάθμιση και ανάδειξη του Ελαιώνα σε πράσινο πάρκο αναψυχής κάτι που τόσο έχουν ανάγκη, η πόλη μας, οι πολίτες της, τα παιδιά μας αλλά και τα παιδιά των παιδιών μας.

Οικολογική Κίνηση Μιραμπέλλου

3 σχόλια:

 1. ne oreos o eleonas ala na min ΞEXNAME ke to dasaki ston ag xaralampo poy exi afethi sto eleos toy theoy ke kapion eponimon poy xtizoyn tis biles toys giro giro ke opoynane mesa se afto!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Παύλος Αναστούλης15 Οκτωβρίου 2010 - 1:14 μ.μ.

  Α, ρε Βασίλη έκανα σερφάρισμα και εντελώς τυχαία, από τη φωτό με την κορούλα σου σε αναγνώρισα!

  Φιλιά και χαιρετισμούς ρε μπίλυ και να περνάς καλά, δημιουργικά και πάντα αγωνιστικά κει κατω!

  Παύλος Αναστούλης από το ΤΕΙ Πάτρας και ως τώρα και εγώ ενεργός στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παύλε από σένα το περίμενα ότι η αγωνιστική στάση δεν θα ήταν μια εφήμερη επιλογή. Είσαι ένα από τα παιδιά που θα θυμάμαι με σεβασμό και εκτίμηση. Για πάντα... VENCEREMOS
  ............................................
  Αγαπητέ ανώνυμε το πολιτιστικό πρόγραμμα της Λαϊκής Συσπείρωσης κάτι αναφέρει και θα είναι πολύ πιο αναλυτικό στο κομμάτι του "Περιβάλλοντος"... stand by
  Και μην ξεχνάς. Το περιβάλλον είναι ευθύνη όλων μας. Σε μια από τις επόμενες κινήσεις θα χαρώ πολύ να σε συναντήσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή