Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΝΕΙ «ΑΓΩΝΑ» ή αλλιώς ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ;


Πολλές φορές στην πολιτική, στη ζωή κάποιες κινήσεις μοιάζουν τυχαίες αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου για το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση, τους μηχανισμούς του, τους εκπροσώπους του στην τοπική κοινωνία (εκλεγμένους και μη). Για το νοσοκομείο της Σητείας, για την υγεία του Λαού της περιοχής αυτό αποδεικνύεται την εβδομάδα που πέρασε μέσα από δύο δημοτικά συμβούλια, μία συγκέντρωση που επί της ουσίας την κάλεσε η δημοτική αρχή, από μία επιτροπή που συστήθηκε για να παρέμβει για το ζήτημα. Όλες οι κινήσεις έμοιαζαν τυχαίες, αποσπασματικές και ότι αντιστοιχούν με την επικαιρότητα αλλά πόσο αλήθεια είναι τελικά αυτό;

Ας το πάρουμε από την αρχή για να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι και να βγάλουμε και κάποια συμπεράσματα. Δημοτική αρχή και μείζονα αντιπολίτευση διεκδικούσαν την διοίκηση του Δήμου σε μία περίοδο όπου η καπιταλιστική κρίση οξυνόταν, νέα βάρη μεταφέρονταν στις πλάτες του Λαού για να πληρώσει το μάρμαρο για μία κρίση που δεν έχει ευθύνη. Με τον «καλλικράτη» η διαδικασία ξεζουμίσματος του Λαού περνούσε σε άλλο επίπεδο, αφού πλέον η τοπική διοίκηση αναλάμβανε να υλοποιεί κεντρικές πολιτικές στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει τοπικούς φόρους, θα διαχειρίζεται πλέον τους κρίσιμους τομείς της υγείας, της πρόνοιας και της παιδείας, συνολικά περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς καμία –βέβαια- υποχρέωση και ευθύνη από το κράτος να χρηματοδοτήσει, να υλοποιήσει κτλ. Πατέρακης και Κουρουπάκης (δυνάμεις που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ) το θεωρούσαν μία «ευκαιρία», μία «λύση για την «αυτοδιοίκηση», «επενδυτικό εργαλείο», «προϋπόθεση για ανάπτυξη» και άλλα «ξύλινα» που βεβαίως τα προπαγάνδιζε το ΠΑΣΟΚ σε όλη την χώρα. Στον αντίποδα η «Λαϊκή Συσπείρωση» προσπάθησε να αποκαλύψει στον Λαό όλη την αλήθεια, ότι ο νόμος αυτός θα είναι εφιάλτης για την λαϊκή-εργατική οικογένεια, ότι μέσω αυτού του νόμου νέα βάρη θα προστεθούν στις πλάτες του Λαού, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας θα γίνουν ένα ακριβοπληρωμένο δυσπρόσιτο εμπόρευμα, η τοπική διοίκηση παρόλο του ότι θα «εξουσιάζεται» από αιρετούς θα γίνει ο αναβαθμισμένος μοχλός του κράτους στο να υλοποιείται η κεντρική αντιλαϊκή πολιτική.

Η ιστορία διδάσκει. Ισχύει;

Στις 7-2-11 στην ενημέρωση των πολιτών τι μας είπε ο κ. Δήμαρχος; στη συνάντηση στον πολύκεντρο έλεγε ή όχι ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται αγώνας γιατί τα έχουμε συννενοημένα και ότι αν χρειαστεί θα μας πει; Ακόμα και στην επιτροπή διαβούλευσης έβαλε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ διότι τελικά το αυτοδιοίκητο δεν έρχεται σε ρήξη με κανέναν. Δεν είναι δα και κανά αίτημα που καταστρέφει την κυρίαρχη πολιτική που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση της υγείας. Είτε με ενιαία διοίκηση, είτε με αυτοδιοίκηση το νοσοκομείο θα υποβαθμιστεί (είτε ονομάζεται νοσοκομείο είτε όχι), το χέρι στην τσέπη θα το βάλουν βαθειά στην τσέπη οι κάτοικοι της περιοχής είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Όταν συνολικά η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στέλνει στα τάρταρα το Λαό είναι δυνατόν να συζητάμε για την Υγεία; Συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ, της ΕΕ, του ΔΝΤ στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ και της φτωχής αγροτιάς – αυτή η πολιτική είναι όρος για να συνεχίζει να πλουτίζει το κεφάλαιο, να συγκεντρωθεί ακόμη περισσότερος πλούτος στα χέρια των μονοπωλίων. Στα ζητήματα της Υγείας θα κάνουν εξαίρεση; Όταν εξαιρούν 1000 φάρμακα από την λίστα φαρμάκων και τα συγκεκριμένα φάρμακα την επομένη παίρνουν άυξηση, όταν οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΔ καλούνται να πληρώσουν άυξηση συμμετοχής στον κλάδο υγείας, όταν καταργούνται 3000 κρεβάτια και 330 κλινικές σε όλη την Ελλάδα, όταν μειώνουν την χρηματοδότηση κατά 1,3 δις για το 2011 και 350 εκ για κάθε έτος μέχρι το 2015, όταν μπαίνουν εμπόδια στην περίθαλψη ανασφάλιστων (άρα ανέργων, απολυμένων, μεταναστών), όταν την περίοδο 1998-2008 η λεγόμενη αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας παρουσίασε συνολικά, μέση ετήσια αύξηση 13,2%, όταν η χώρα μας στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας (πάνω από 40%) είναι στην 1η δεκάδα παγκοσμίως εδώ και 10 χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Στις συζητήσεις παρεμβάσεις της προηγούμενης εβδομάδας αναδεικνυόταν από τον Δήμαρχο τα θετικά βήματα, αφού ο Αρναουτάκης είναι μαζί μας, ο Πολύζος αναγνωρίζει το πρόβλημα και θα το επανεξετάσει, ο Καρχιμάκης (ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ) στηρίζει και προσπαθεί, ο Πλακιωτάκης το ίδιο, η Μελίνα, ο Νεκτάριος, η Πελαγία (οι τρεις περιφερειακοι συμβουλοι του ΠΑΣΟΚ δηλαδη) στηρίζουν και βοηθούν, υπάρχουν ραντεβού με Καστανίδη. Δηλαδή «οργασμός αγώνα» και αναβρασμού. Σε αυτά τα πλαίσιο συστήθηκε επιτροπή «αγώνα» με τους Πατεράκη, Κουρουπάκη, Σολιδάκη, Πετράκη Πελαγία, Ζαγκώτη, Καλαφάτη και Κατσαράκη ώστε να καθορίσουν τον «αγωνιστικό βηματισμό». Βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις το παν είναι να μην υπάρξει ενιαία διοίκηση για το νοσοκομείο της Σητείας, γιατί έτσι θα αλλάξει και ο εσωτερικός του οργανισμός και θα υποβαθμιστεί ενώ αν είναι αυτοδιοίκητο θα είναι πολύ καλύτερα, ο βασικότερος των βασικότερων στόχων θα έχει επιτευχθεί. Τα ίδια λέει και ο κ.Κουρουπάκης και μάλιστα διεκδικεί το αυτοδιοίκητο περισσότερο από τους υπόλοιπους. Αφού λοιπόν το αυτοδιοίκητο πλασάρεται ως το πιο βασικό εδώ και 9 μήνες, το διεκδικούσαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι αγανακτισμένοι, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ έκαναν προπαγάνδα στον Σητειακό Λαό ότι αυτό είναι το παν τώρα και ο Λαός έχει πέσει στην παγίδα και είναι δύσκολο να βγει, ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΓΕΙ…

Με αυτό το άρθρο βάζουμε έναν προβληματισμό: έστω ότι παραμένει αυτοδιοίκητο με τον όρο ότι: «βρείτε εσείς τα χρήματα», δηλαδή το 5ευρω θα γίνει 10ευρω, 20ευρω κοκ, μία, δύο – όσες χρειαστεί- κλινικές θα δωθούν σε ιδιώτες όποιες και όποτε κριθεί απαραίτητο, τα νοσήλια θα αυξηθούν, οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, του προσωπικού συνολικά θα γίνουν πιο ελαστικές, η εκμετάλλευση θα οξυνθεί αφού πλέον το νοσοκομείο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με σκοπό το κέρδος, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας θα είναι κατώτερες και επικίνδυνες. Όχι ότι με την ενιαία διοίκηση δεν θα γίνουν τα ίδια αλλά η εμπειρία του τελευταίου 9μήνου δείχνει πόσο καλά επεξεργασμένη είναι η στρατηγική τους. Θέλουν να υλοποιήσουν μια πολιτική, η τοπική διοίκηση καθησυχάζει, παράλληλα «δουλεύεται» έντεχνα το αίτημα του αυτοδιοίκητου, δεν θίγεται καθόλου η κεντρική αντιλαϊκή πολιτική αντίθετα εξωραϊζεται αφού αφ’ενός αποκρύπτεται και αφ’ετέρου εκτονώνεται σε ανούσια αποπροσανατολιστικά αιτήματα και σε τοπικές αντιπαραθέσεις (Σητεία, Ιεράπετρα, Αγ.Νικόλαος). Τελικά λοιπόν και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα υλοποιηθεί και αλώβητοι θα βγουν οι υπεύθυνοι ή μήπως ήρθε η ώρα να χαλάσουμε τα σχέδια τους, να καταστρέψουμε την στρατηγίκη και την τακτική τους;

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση αυτό που αναδεικνύεται από όλα τα παραπάνω είναι ότι ο Λαός δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη σε δ’αύτους, να λένε αυτοί κάτι και αμέσως να καταλαβαίνουμε το αντίθετο. Η οργάνωση του Λαού, του αγώνα του, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει από τον θύτη, τον υπεύθυνο αλλά πρέπει να τον βάζει απέναντι του, εκεί που του αξίζει. Τώρα είναι που χρειάζεται όσο ποτέ συνδικάτα, σύλλογοι, μαζικοί φορείς να εναντιωθούν συνολικά σε αυτή την πολιτική και συγκεκριμένα στα ζητήματα της υγείας να βάλουν αιτήματα που τους δυσκολεύουν, μόνο όταν αμφισβητείς την κυριαρχία τους, την πολιτίκη τους μπορείς να έχεις αποτέλεσματα. Τα αιτήματα μας να είναι:

-Καμία κατάργηση, συρρίκνωση, συγχώνευση νοσοκομείου και συνολικά των δομών της υγείας.

-Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς προϋπόθεσεις με αποκλειστική χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους μεγαλοεργοδότες.

-Καμία επιχειρηματική δράση στην υγεία.

Αιτήματα όπου μπορούν να συσπειρώσουν όλο το Λαό στο νομό, στο νησί σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή αιτήματα όπου και τις σύγχρονες ανάγκες εκφράζουν αλλά και ενώνουν κάτι που μόνο όφελος είναι για εμάς και εφιάλτης για την κυβέρνηση και τους ομοϊδέατες της.

Καλούμε το Λαό να βγάλει τα συμπεράσμα του, να εμπιστευτεί τους κομμουνιστές ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας. Η επίθεση είναι ενιαία και κλιμακούμενη, ανάλογη πρέπει να είναι και η αντεπίθεση των εργαζομένων, του Λαού γενικότερα. Με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ να ανοίξει ο δρόμος για μία άλλη εξουσία όπου κριτήριο ανάπτυξης θα είναι η κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, οι παραγωγοί του πλούτου (δηλαδή ο Λαός) θα απολαμβάνουν όλο το μόχθο τους χωρίς να τους τον κλέβουν τα μεγαλοαφεντικά και οι τράπεζες. Αυτός ο δρόμος και αναγκαίος είναι και υλοποιήσιμος αρκεί ο λαός να εμπιστευτεί τη δύναμη του.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ, ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

18/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου