Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η αλήθεια για τα ευρωπαϊκά προγράμματα

ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΑΝ-ΟΛΑ ΤΑ ΣΦΑΖΟΥΝ-ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΝΟΥΝ

Οι προπαγανδιστές των ευρωπρογραμμάτων και του ευρωμονονόδρομου από το νομό Λασιθίου, μαζί με ένα περίεργο τύπο με ιδεολογία ευρωλιγούρη-εθνικοτσολιά-αντικομμουνιστή, ο οποίος προσφάτως προήχθη σε υπουργό από την κυβέρνηση των τραπεζιτών.
ΦΤΟΥ ΣΑΣ να μη σας ματιάξουμε...



ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Πολλά ακούγονται για το ρόλο των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, λέγοντας μάλιστα ότι με τα χρήματα αυτά θα βγούμε από την κρίση, θα μειωθεί η ανεργία, θα συγκλίνουμε οικονομικά, θα πετύχουμε την κοινωνική συνοχή και θα μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, βουλευτές και διάφοροι άλλοι προκειμένου να δικαιολογήσουν τις περικοπές στους ΟΤΑ (ΚΑΠ, SATA, κ.λ.π.) από κυβέρνηση – ΕΕ δε διστάζουν να παραπληροφορούν ότι τα προγράμματα της ΕΕ οδηγούν στην ανάπτυξη. Είναι όμως απόλυτα βέβαιο ότι παρόμοιου είδους κονδύλια (ΜΟΠ, Κ.Π.Σ., κ.λ.π.) από το 1980 μέχρι σήμερα ποτέ δε συνέβαλαν στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, ποτέ δεν έπαιξαν κάποιο θετικό ρόλο για την πραγματική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου.
Ποια είναι η αλήθεια γι’ αυτά τα κονδύλια ;

Πρώτον: Τα κονδύλια που κατανέμονται μέσω του ΕΣΠΑ δεν είναι λεφτά που ανήκουν στην Κομισιόν και στα επιτελεία. Είναι λεφτά των λαών – δικά μας, του ελληνικού - που εισπράττει η ΕΕ από εισφορές και παρακρατήσεις και τα χρησιμοποιεί συμβάλλοντας στην ανακατανομή πόρων, υπέρ συγκεκριμένων ομάδων της οικονομικής ολιγαρχίας. Υπέρ αυτών, δηλαδή, που στο όνομα των επενδύσεων κατασπαράσσουν τα κονδύλια αυτά.

Δεύτερον: Η αρχή για τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ είναι μία και μοναδική: Στόχο έχουν να διαμορφώνουν συνθήκες, ώστε η οικονομική ολιγαρχία να εξασφαλίζει για μεγάλες χρονικές περιόδους υπερκέρδη. Οι επενδύσεις πρέπει να είναι «συμφέρουσες», «αποδοτικές», «ανταγωνιστικές» και, πάντως, κερδοφόρες, κάτι που σημαίνει ότι η επιλογή τους δε γίνεται με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αλλά με βάση τον καταμερισμό που γίνεται στα πλαίσια των ανταγωνιστικών σχέσεων, όπως διαμορφώνονται στην ΕΕ, αλλά και της ΕΕ με τις άλλες καπιταλιστικές μητροπόλεις, κ.λ.π. Για παράδειγμα, τι εξυπηρετεί το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα JESSICA που αποτελεί – όπως λένε - έναν κοινοτικό χρηματοδοτικό μηχανισμό για τη στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων αστικής ανάπτυξης. Τα 258.000.000 € που προβλέπει να δοθούν θα χρηματοδοτήσουν έργα ΣΔΙΤ, τα οποία θα αναγκαστεί να πληρώνει στη συνέχεια ο λαός και για τη χρήση. Δηλαδή, εξασφαλίζει «ζεστό» χρήμα στις επιχειρήσεις για «πράσινες» μπίζνες σε έργα αστικής ανάπτυξης (αναπλάσεων, ενέργειας, διαχείρισης αποβλήτων, έργων υδροδότησης κ.ά.). Κι όπως είχε δηλώσει η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, η αξιοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA «μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην αναγκαία συνεργασία τοπικών φορέων και ιδιωτών». Το ερώτημα που τίθεται και μάλιστα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης είναι γιατί αποκλείονται επενδύσεις που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή, θα ενισχύσουν την ορθολογική αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ή θα συμβάλουν στην ανάπτυξη κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη χώρα. Η απάντηση απλή : Διότι δεν εξασφαλίζουν κέρδη για την ολιγαρχία τέτοιες επενδύσεις.

Τρίτον: Βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι πως «...εξασφαλίζει ότι η συνδρομή από τα Ταμεία συμβαδίζει με τις κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη συνοχή και προσδιορίζει το σύνδεσμο μεταξύ των κοινοτικών προτεραιοτήτων, αφενός, και του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, αφετέρου». Άρα, βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ είναι ότι πρέπει να κινούνται μέσα στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και των Μνημονίων δηλαδή, στη λήψη μέτρων για χαμηλότερα μεροκάματα, για ακόμα πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης, για μείωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, για κατάργηση των συντάξεων, αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, κ.λπ.
Παραδίδονται ολόκληρα κομμάτια στο ιδιωτικό και τραπεζικό κεφάλαιο, μέσω της αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, που στόχο έχουν με το πρόσχημα των αναπλάσεων να κερδοσκοπήσουν πάνω σε δημόσια γη.

Η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια για το αύριο, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, άθλησης, ψυχαγωγίας, είναι αυτά που βασανίζουν τα λαϊκά στρώματα. Αλλά γι' αυτά δεν έχει να μας πουν πολλά οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι.
Σε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση του ξεπουλήματος της δημοτικής ακίνητης περιουσίας έχουν προχωρήσει κυβέρνηση και ΚΕΔΕ (πρώην ΚΕΔΚΕ). Εκπόνησε μελέτη που καταγράφει συνολικά τα ακίνητα των δήμων, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν, ανάμεσα σε άλλα, για μια σειρά από επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες. Μάλιστα, για την προσέλκυση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην υπόθεση της «αξιοποίησης» προτείνεται η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και τη σύσταση ανωνύμων εταιρειών, αλλά και η αναζήτηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έργο της καταγραφής της δημοτικής ακίνητης περιουσίας με την προγραμματική σύμβαση του υπουργείου Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), είχε προϋπολογισμό 150.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στο αντικείμενο του έργου της προγραμματικής σύμβασης περιλαμβάνονται: Μελέτη αξιοποίησης σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων και νέων κοινοτικών πρωτοβουλιών, όπως το JESSICA, το οποίο μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων χρηματοδοτεί πολεοδομικές παρεμβάσεις. Προτάσεις και καλές πρακτικές συνεργίας αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας δήμων και ΣΔΙΤ.
Σε κάθε περίπτωση, το ιδιωτικό κεφάλαιο θα μπορεί να έχει στο πιάτο όλους τους πιθανούς στόχους εκμετάλλευσης για την αύξηση της κερδοφορίας του. Η μελέτη αφορούσε τους δήμους με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους, που προφανώς διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα απόδοσης κερδών απ' ό,τι μικρότεροι δήμοι και κοινότητες.
Η εν λόγω μελέτη «έρχεται» να προστεθεί στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας και συμφωνούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ηγεσίας της ΚΕΔΕ. Πρώτα ήταν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), οι οποίες αποτελούν μια μορφή μακρόχρονης συνεργασίας των δύο πλευρών με σκοπό το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία δημοτικών έργων ή και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των φορέων που μετέχουν στην προγραμματική σύμβαση, «η δημοτική ακίνητη περιουσία μπορεί να αξιοποιηθεί προς πολλές κατευθύνσεις. Η ευρωπαϊκή εμπειρία προσφέρει μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών που μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της ακίνητης περιουσίας». Τέτοιες υπηρεσίες είναι: Διοικητικές υπηρεσίες, Κοινωνικές υπηρεσίες, Στέγαση συμβουλευτικών υπηρεσιών, Κοινωνική κατοικία, Ακίνητη περιουσία (γη και κτίρια) για επιχειρηματικές δραστηριότητες, Νοσοκομεία και υγειονομικές περιουσίες, Πολιτιστικά κέντρα. Αθλητικά κέντρα, Δημόσια πάρκα και χώροι πρασίνου, Νεκροταφεία, Σφαγεία, Αγορές (υπαίθριες και κλειστές).
Η μελέτη αναφέρει : «Οι ΣΔΙΤ αποτελούν μορφές συνεργασίας που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης, της κατασκευής, της συντήρησης ή και της λειτουργίας μιας υποδομής ή στην παροχή μιας υπηρεσίας, σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Όπως καταλαβαίνετε, έπετε σκληρή αντιπαράθεση εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα αφήσει τη νέα πρόκληση αναπάντητη. Δεν θα αφήσουμε κομματια της Δημοτικής περιουσίας που φτιάχτηκαν με λεφτά του λαού και ανήκουν στην Αγιονικολιώτικη κοινωνία, να ιδιωτικοποιηθούν και να γίνουν βορά σε κερδοσκόπους. Ο Δήμαρχος κύριος Κουνενάκης δεν πήρε διδάγματα, από την προσπάθεια του να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα.
Συνεχίζει να γίνεται ο προπαγανδιστής και θιασώτης του "Δήμου επιχείρηση" και του "Δημότη πελάτη". Θα μας βρει μπροστά του...

1 σχόλιο:

  1. Όταν είδα τη φωτογραφία των τοπικών μας παραγόντων με τον Άδωνη φρίκαρα αλλά τελικά ταιριάζουν.
    Το επιβεβαιώνει και η πολιτική τους! Οι δικοί μας είναι δυστυχώς ακόμα πιο φρικιαστικοί χαραμίζοντας τον κόπο των γονιών τους, των συγγενών τους, των γειτόνων τους, των φίλων τους, των δημοτών. Τους βλέπουμε στο δρόμο και λέμε: καλά παιδιά είναι, τους ξέρω, δεν θα κάνανε κακό... Αλλά τελικά είναι εντελώς ξετσίπωτοι κ' εμείς τους τα τρώμε διότι ντρεπόμαστε να σκεφτούμε άσκημα για εκείνους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή