Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ



Το μεσημέρι της Δευτέρας 23/1/2012 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολαου στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του Νοσοκομείου. Στη Συνέλευση παραβρέθηκε και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Γρ. Κοκοβάκης που ενημέρωσε τους εργαζόμενους για διάφορα θέματα. Μετά από διαλογική συζήτηση η Συνέλευση έλαβε την παρακάτω απόφαση:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αυτές τις ημέρες φτάνουν στα χέρια των εργαζομένων τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας με το νέο –ενιαίο μισθολόγιο. Όλοι οι εργαζόμενοι διαπιστώνουμε στην πράξη ότι δεν έγινε «αρση των αδικιών» που υπήρχαν στις μισθοδοσίες του δημόσιου τομέα, αλλά έγινε το αντίθετο, δηλαδή οριζόντια περικοπή, που πλήτει μάλιστα περισσότερο τους χαμηλόμισθους υπάλληλους.
Στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων, με την κατάργηση του Νοσοκομειακού επιδόματος μαζί με άλλα επιδόματακάθε υπάλληλος έχει υποστεί απώλειες από 200 έως 400 ευρώ το μήνα, ενώ οι μισθοί διαμορφώνονται σε επίπεδα φτώχειας, και σε κάποιες κατηγορίες (υε νεοδιόριστοι κλπ) ξεπερνούν ελάχιστα το ποσό του επιδόματος ανεργίας (μισθός νεοδιόριστου ΥΕ τραυματιοφορέα 540Ε). Οι μισθοί αυτοί σε καμιά περίπτωση δεν αντιστοιχούν με την εργασία που παράγουμε οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, με ελλείψεις και κακή ποιότητα υγειονομικών υλικών, με συνεχή αύξηση των ασθενών που προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι μισθοί του Ενιαίου Μισθολογίου αποτελούν ταφόπλακα για τα οικογενειακά εισοδήματα των εργαζομένων, τη στιγμή που συνεχίζονται οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και των άλλων προϊόντων, τη στιγμή που οι οικογένειες πληρώνουν μεγάλα ποσά σε φροντιστήρια και σε φοιτητικά ενοίκια, τη στιγμή που τρέχουν τα ενοίκια και τα στεγαστικά δάνεια που ελήφθησαν με το δεδομένο ότι οι υπάλληλοι έπαιρναν αξιοπρεπείς μισθούς.
Επιπλέον, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τα νέα φορολογικά χαράτσια οδηγούν στην παραπέρα συρρίκνωση των λεηλατημένων εισοδημάτων µας.
Επίσης έχουμε απώλειες στην ασφαλιστική μας περίθαλψη, αφού με το νέο σύστημα του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει εκ των πραγμάτων να πληρώνουμε τις επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς, ενώ θα πληρώνουμε το 15% των ιατρικών εξετάσεων στα ιδιωτικά εργαστήρια.
Το μέλλον μας και των οικογενειών μας προδιαγράφεται μαύρο, όσο συνεχίζεται η λεηλάτηση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες και οι μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται απυρόβλητο και καλπάζει η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

Αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για τους εργαζόµενους, το λαό και τη χώρα µας και πρέπει να ανατραπεί.
Ο αγώνας όλης της ελληνικής κοινωνίας, που οδήγησε στην «πτώση» της προηγούµενης κυβέρνησης, θα πρέπει είναι διαρκής και έντονος για την ανατροπή όλων των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν τις πολιτικές, που ανεξάρτητα από το µονοκοµµατικό ή διακοµµατικό µανδύα διακυβέρνησης, καταστρέφουν τους εργαζόµενους, το λαό και τη χώρα.
Τα δικαιώµατα των εργαζοµένων και της Κοινωνίας, η ζωή η δική µας και των παιδιών µας δεν µπορούν να γίνονται θυσία στα συµφέροντα των δανειστών, των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να υπάρξει συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων και των ομοσπονδιών ώστε να προκύψει ένα μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων, καταλήψεων που θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη γενική απεργία διαρκείας – παράλυση του κράτους, με στόχο να ανατραπεί η κυβέρνηση που συνεχίζει να εφαρμόζει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Μια τέτοια νίκη θα αποτελέσει φόβητρο στα μάτια των επίδοξων μελλοντικών «τροϊκανών».
Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να ζητήσουν μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε :
• Επαναξιολόγηση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ληστρικού χρέους
• Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ανάπτυξη για την κοινωνία και το λαό.
• Δίκαιο φορολογικό σύστημα, με δίκαιη κατανομή των βαρών και δίκαιη ανακατανομή του πλούτου
• Πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και της εισφοροδιαφυγής
• Να πληρώσουν για την κρίση αυτοί που ευθύνονται. Αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τις υποδομές αυτής της χώρας, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, τις διευκολύνσεις που τους παρείχε και παρέχει η ελληνική πολιτεία, τα αποθεματικά των Ταμείων μας, αυτοί που πριν από την κρίση θησαύρισαν, αλλά και τώρα, ακόμη, συνεχίζουν την κερδοφορία τους!!
Η χώρα μας ούτε μικρή ούτε φτωχή είναι!! Μικραίνει και φτωχαίνει εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις.
Ακόμη αποφασίζουμε:
1. Η παρούσα πρόταση να αποσταλεί σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας, και να διατυπωθεί στο τακτικό συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.
2. Να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26/1/2012 σε συνεργασία με τα άλλα σωματεία δημοσίων υπαλλήλων του Αγ. Νικολάου και του ν.Λασιθίου (ΕΛΜΕ, Σύλλογος δασκάλων κλπ) τρίωρη παράσταση διαμαρτυρίας – κατάληψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου (πρώην νομαρχία) από τις 10.00 π.μ. έως τις 1μ.μ. Για τη διευκόλυνση της κινητοποίησης να πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση εργασίας την ίδια ημέρα και ώρα. Στόχος της κινητοποίησης να αναδειχθεί η οριζόντια ισοπέδωση των εισοδημάτων των δημόσιων υπαλλήλων με το ενιαίο μισθολόγιο.
3. -Να αναρτηθεί σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου όπου βρίσκονται ασθενείς, πολίτες και επισκέπτες ανακοίνωση με την οποία θα υπάρχει ενημέρωση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια υγεία με την έλλειψη προσωπικού, με τη δραματική μείωση των χρηματοδοτήσεων, με την έλλειψη των υγειονομικών υλικών και με την υποαμοιβή του προσωπικού.
4. -Να υπάρξει συνέχιση της στενής συνεργασίας με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής μας (Εργ.κέντρο, σωματεία, Σύνδεσμοι συνταξιούχων κλπ) ώστε να διαμορφωθεί κοινό μέτωπο εργαζόμενων δημόσιου –ιδωτικού τομέα ενάντια την αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική.
5. Να υπάρξει έμπρακτη βοήθεια σε όλες τις μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης και να συμβάλουμε στη δημιουργία και στήριξη του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου στον Άγιο Νικόλαο. Να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση των πολιτών σχετικάμε το πως μπορούν να αποφεύγουν τις επιπλέον και άδικες επιβαρύνσεις κατά την περίθαλψη τους στο Νοσοκομείο.
6. Να πραγματοποιούνται περιοδικές καταλήψεις του ταμείου στο οποίο εισπράτεται στο 5 ευρο από τους αθενείς στα εξ. Ιατρεία. Ξεκινούμε με κατάληψη του ταμείου την Πέμπτη 26/1/2012.
7. Να πραγματοποιήσουμε μείωση της εισφοράς των μελών στο Σωματείο κατά 25% (να γίνει 1,5 ε το μήνα από 2ε)


Υ.Γ. Βυσσινόκηπου: Η αλήθεια είναι ότι προκαλεί απορία για το πως μετατράπηκε η δυσταχτικότητα για κάθε απεργία έστω και μονοήμερη (λόγο του ότι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οι νοσηλευτές σε περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση), σε πρόταση για πολιτική απεργία διαρκείας μέχρι να φύγει η κυβέρνηση.

Μακάρι αυτή η απόφαση να είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς πολιτικής μεταστροφής στο χώρο των νοσηλευτών κι όχι μια μέθοδος για να πεταχτεί η μπάλα στη κερκίδα (όπου κερκίδα το τακτικό συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ).

Πάντως το βάθεμα της ταξικής συνείδησης δεν περιλαμβάνει προτάσεις για ... επανέλεγχο του χρέους, συνεργασία με ξεπουλημένες εργατοπατερικές ηγεσίες και ανατροπή κυβερνήσεων... αλλά κυρίαρχα ανατροπή του ίδιου του πολιτικού συστήματος.

Παρόλες τις ενστάσεις μου, επιμένω ότι το σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, αποτελεί μπροστάρη στη περιοχή μας, και όσον αφορά κάποια αιτήματα αλλά και όσον αφορά την μαζικοποίηση των διαδικασιών συνελεύσεων- κινητοποιήσεων που προωθεί.

Ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε σε όλες τις θέσεις τους οφείλουμε να είμαστε κοντά τους.

5 σχόλια:

  1. Μην στενοχωριέστε παιδιά, ο Καρχιμάκης θα τα διορθώσει όλα.Αρκεί να μην απεργείτε και να ψηφίσετε πάλι το ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια περιμένατε κάτι διαφορετικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι επιφυλλαξεις για τις μονοημερες και σποραδικες απεργιες που εξαγγελουν τα δευτεροβαθμια και τριτοβαθμια δεν εχει να κανει μονο με το οικονομικο αλλα περισσοτερο οτι ειναι αναποτελεσματικες.
      Κανεις δεν εχει αντιρρηση να διαθεσει ακομη και ενα μισθο φτανει να γινει γενικη πανελλαδικη πολιτικη απεργια με αιτημα να ξεκουμπιστουν, και να ανοιξει ο δρομος για μια αλλη κατευθυνση στον τοπο.

      Διαγραφή
  2. Βασίλη, παρότι γράφεις ότι θεωρείς το σύλλογο του νοσοκομείου μπροστάρη στην περιοχή μας, εξακολουθείς να ασκείς κριτική σε όσα κάνουμε, κριτική την οποία προσωπικά θεωρώ άστοχη και υπερβολική.
    Σχετικά με την άποψη μας για τις μονοήμερες απεργίες, ισχύουν όσα γράφει ο Δαμιανός.
    Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θα συμμετέχουμε στις μονοήμερες απεργίες της ΑΔΕΔΥ, κάναμε όμως κριτική θεωρώντας τις αναποτελεσματικές.
    Προσωπικά τις θεωρώ όχι μόνο αναποτελεσματικές, αλλά και στοχευμένες και σκόπιμες για να δικαιολογούν την ύπαρξη κάποιων συνδικαλιστών και των προνομίων τους.

    Παρά τις δύσκολες μισθολογικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε και παρά την απογοήτευση όλων για τις μονοήμερες απεργίες, καταφέραμε τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζόμενων του Νοσοκομείου στις 10 και πλέον απεργίες που προκυρήχθηκαν φέτος να κινούνται από 20% έως 70%. Επίσης κατορθώσαμε να μην μπαίνουν στις ημέρες αυτές που απεργούσαμε τακτικά χειρουργεία και να μην γίνονται τακτικά ιατρεία.
    Αν εσύ αυτό το χαρακτηρίζεις "δισταχτικότητα σε κάθε απεργία" νομίζω ότι κάνεις λάθος.Εγώ θεωρώ τα ποσοστά της συμμετοχής μας στις απεργίες πολύ ικανοποιητικά σε σχέση με την οικονομική συγκηρία και σε σχέση με το τί γίνεται στους άλλους εργασιακούς κλάδους στην περιοχή μας. Ίσως να σου ξέφυγε Βασίλη, αλλά το σωματείο που ασκεί εδώ και καιρό κριτική στις μονοήμερες απεργίες, είναι το σωματείο που έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής σε αυτές, τουλάχιστον σε σχέση με την περιοχή μας.

    Από την άλλη νομίζω ότι η κριτική σου είναι άδικη γιατί προέρχεται από κάποιον που δεν είναι πλέον τόσο ενεργός και αποτελεσματικός συνδικαλιστής στον κλάδο του, αυτόν του εμπορικού συλλόγου. Δεν έχετε κατορθώσει σε αυτή τη δύσκολη συγκηρία να συσπειρώσετε τους επαγγελματίες της πόλης που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική και να οργανώσετε ένα μέτωπο που θα κλείνει τα μαγαζιά και θα συμμετέχει στις απεργίες. Οι επαγγελματίες στον Άγιο Νικόλαο συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις φέτος μόνο μία φορά και δεν έκλεισε ούτε το 20% των μαγαζιών της πόλης.

    Δες πρώτα Βασίλη τον κλάδο σου, προσπάθησε να πείσεις τους συναδέλφους σου, και μετά έλα να ασκήσεις κριτική εμάς που προσπαθούμε κάθε φορά να πείσουμε τους δικούς μας συναδέλφους να απεργήσουν μια φορά κάθε μήνα, σε μονοήμερες απεργίες των οποίων αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα και η σκοπιμότητα.

    Και μην μου παρουσιάσεις ως συνδικαλιστική δράση τις καταλήψεις του ΠΑΜΕ με 10-15 άτομα σε υπηρεσίες στον Άγιο Νικόλαο. Το ΠΑΜΕ σε ποια σωματεία μετέχει ενεργά στην περιοχή μας και πόσο κόσμο έχει καταφέρει να πείσει ότι αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν στις απεργίες;
    Ήθελα πραγματικά να ξερα ρε Βασίλη, πόσοι από τους 5-15 που κάνουν με το ΠΑΜΕ καταλήψεις τις ημέρες των απεργιών στον Άγιο Νικόλαο, είναι οι ίδιοι απεργοί και κάνουν εκείνη την ημέρα απεργία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, και ξέχασα...
    Την 28η οκτωβρίου, όταν μαζί με τις "ξεπουλημένες εργατοπατερικές ηγεσίες" καλέσαμε το λαό να διαδηλώσει έξω από το θίασο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο ξενοδοχείο στο Βαθύ και πήγαμε εκεί δίνοντας μάχη με την κρατική καταστολή, κάποιοι συνταξιούχοι του ΠΑΜΕ με βαθιά ταξική συνείδηση κάθησαν στα σπίτια τους όλη την ημέρα.
    Δεν ήταν ούτε το πρωί στην παρέλαση, ούτε το απόγευμα στη διαδήλωση στο Βαθύ, ούτε τη νύχτα έξω από το αστυνομικό τμήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργη ατυχέστατη η παρέμβασή σου και φανέρωσε μια εμπάθειά σου εναντίον του ΠΑΜΕ.
    Καταρχήν ότι αναρτάται στο βυσσινόκηπο είναι θέση δική μου. Οι επίσημες θέσεις είτε του ΠΑΜΕ είτε του ΚΚΕ καταγράφονται από τα επίσημα σάιτ.
    Δεύτερο. Ξέρεις πολύ καλά ότι για την μη συμμετοχή του ΠΑΜΕ στη συνάντηση της σοσιαλιστικής διεθνούς, τους έχω κάνει την κριτική μου, και προσπάθησα να τους πείσω να συμμετέχουν επίσημα. Ατυχώς δεν τα κατάφερα. Μην ξεχνάς όμως ότι και στη πλατεία το πρωί αλλά και στο ξενοδοχείο το απόγευμα ήταν δεκάδες μέλη του ΠΑΜΕ.
    Τρίτον. Δεν πρέπει να σε αγχώνει καμιά κριτική, που γίνεται καλόπιστα και πάντα με κριτήριο την οικοδόμηση ενός ταξικού αγωνιστικού μετώπου, που θα βάζει το ζήτημα της ίδιας της ανατροπής του καπιταλισμού. Το αντίθετο να σε αγχώνει. Όταν σου λένε "καλά λόγια" άνθρωποι που είναι στους μηχανισμούς κομμάτων και συνδικάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο και την εξουσία του.
    Τέταρτο. Για την μάχη που ξέρεις ότι δίνω σε κάθε μετερίζι, από τους εμπόρους ως την οικολογική κίνηση και από τους αλληλέγγυους πολίτες ως τη Λαική Συσπείρωση,από την ένωση γονέων και κηδεμόνων μέχρι την πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή...δεν θα έπρεπε να ήσουν επικριτικός. Το ότι δεν μπορώ να βάλω όλα τα καρπούζια κάτω από μια μασχάλη δεν μπορώ σίγουρα. Αλλά η επίθεσή σου, μου αφήνει την πίκρα μιας άδικης προσωπικής κριτικής λες και είμαστε μικρά παιδιά και παίζουμε τα μέντα-μέντα.
    Πέμπτο. Ξαναδιάβασε πιο προσεκτικά την κριτική που έκανα στη πρόταση του σωματείου και προσπάθησε αυτή τη φορά να την αξιολογήσεις πολιτικά. Γιατί και εγώ έχω σοβαρές ενστάσεις για τις μονοήμερες "μπιστολιές στον αέρα" και σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή