Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΒΡΑΧΑΣΙ


Ο επιτετραμμένος  των τραπεζιτών, πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Παπαδήμος, απευθύνθηκε με διάγγελμα στον Ελληνικό λαό λέγοντας ότι οι ενεργειακές επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι μονόδρομος. Συμπλήρωσε ότι οι επενδύσεις αυτές θα εκμεταλλευτούν  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, την ηλιοφάνεια και τους ανέμους και επεσήμανε ότι η ενέργεια που θα παράγεται  θα είναι ένα δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.
Είναι όμως πράγματι αυτή η αλήθεια:  Τα προγράμματα των Α.Π.Ε. φυσικά δεν θα τα διαχειρίζεται ο Ελληνικός λαός, ούτε καν το Ελλαδικό κράτος για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σε ενέργεια και να εξάγει το πλεόνασμα ώστε να επωφεληθεί η χώρα. 
Στο καπιταλισμό το ρεύμα δεν είναι αγαθό όπως θα έπρεπε, αλλά εμπόρευμα. Οι εταιρείες που παράγουν το ρεύμα έχουν την εκμετάλλευση του, έχουν  την εμπορία του. Ενίοτε έχουν και τη διανομή του, εκτός αν δεν τις συμφέρει, οπότε δίνουν φασόν τη διανομή του σε άλλους.
Το πρόγραμμα Ήλιος και άλλα προγράμματα περνάνε με διαδικασίες φαστ τρακ πίσω από την πλάτη του Ελληνικού λαού και των τοπικών κοινωνιών και το μόνο που εξυπηρετούν είναι τα κέρδη πολυεθνικών, οι οποίες ανεξέλεγκτα χωροθετούν και εγκαθιστούν μεγαλιθικές εγκαταστάσεις, με συμβάσεις μάλιστα που θυμίζουν  χώρα υπό κατοχή. Κανένας ηθικός ή νομικός κανόνας δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ούτε ανακηρυγμένες ζώνες ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ούτε δασικές εκτάσεις, ούτε αρχαιολογικές ζώνες, ούτε ιδιοκτησιακά ζητήματα, ούτε οι θεσμοί της  τοπικής διοίκησης. Το νομικό πλαίσιο και τον χωροταξικό σχεδιασμό, τον έχουν διαμορφώσει οι ίδιες οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι.  Όλα τα στάδια της λεηλασίας περιλαμβάνονται αναλυτικά στα «μνημόνια».
 Έτσι κυρίως Γαλλικές και Γερμανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις ενέργειας, με εργοστάσια κάρβουνου και πυρηνικών, επενδύουν στη χώρα μας γλιτώνοντας τα πρόστιμα από το εμπόριο ρύπων, παράγουν μόνες τους  ή με θυγατρικές όλη  την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή, την τεχνογνωσία υλικών, την εγκατάσταση των υποδομών και παράγουν ρεύμα… δικό τους ρεύμα, από το οποίο θα μας μεταπουλάνε ένα ποσοστό. Η Ελλάδα λοιπόν όχι μόνο δεν θα εξάγει, αλλά αντίθετα θα αγοράζει ρεύμα από τους βιομηχανικούς κολοσσούς. Πράγματι από την Ελλαδικό χώρο θα εξάγεται ενέργεια αλλά δεν θα καρπώνεται τίποτα ο Ελληνικός λαός. Ίσως μας πετάξουν κανένα αντισταθμιστικό ξεροκόμματο για να εξαγοράσουν κάποιες συνειδήσεις και να λειάνουν αντιδράσεις , το οποίο με την πρώτη ευκαιρία θα αποσύρουν.
Συγκεκριμένα τώρα στο υβριδικό του Βραχασίου η εταιρεία Υδροαιολική Κρήτης είναι θυγατρική της  εταιρίας γαλλικών συμφερόντων EDF, η οποία διαθέτει  δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια στην ιδιοκτησία της. Οι λιμνοδεξαμενές του υβριδικού  θα χρησιμοποιήσουν 1,2 εκ κυβικά νερού με τεράστιες συνέπειες στην υφαλμήρωση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.  Η εταιρία θα πωλεί στη Δ.Ε.Η το ρεύμα από την υβριδική μονάδα, σε τιμή που θα ανέρχεται σε 234ε τη μεγαβατ/ώρα, έναντι 134ε που αγοράζει σήμερα η ΔΕΗ την ενέργεια από συμβατικές μονάδες. Μαντέψτε ποιος θα πληρώσει αυτή τη διαφορά…
Πέρα λοιπόν από τη περιβαλλοντική ζημιά, εμείς καταγγέλλουμε την υλοποίηση ενός τεράστιου οικονομικού και πολιτικού σκανδάλου, το οποίο είναι επιτελικά σχεδιασμένο από τις πολυεθνικές και έχει την πολιτική κάλυψη της Ε.Ε, της τρόϊκας, αλλά και της Ελληνικής  κυβέρνησης.
Θεωρούμε ότι η μοναδική άμυνα απέναντι στην ενεργειακή μαφία που έρχεται με «πράσινο» μανδύα, είναι η ανυπότακτη κοινωνική δράση των τοπικών κοινωνιών και η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Αν όσοι αντιδρούν θέλουν να έχουν στοιχειώδη συνέπεια, πρέπει στις προσεχείς εκλογές να αποδυναμώσουν τους πολιτικούς χώρους που είναι πιστοί υπηρέτες των μονοπωλίων.
 Πρέπει αντίθετα να δυναμώσουν τη προοπτική της λαϊκής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής στην ενέργεια και σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου