Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

«Καλλικράτης» ενάμιση χρόνο μετά… Εικόνα εγκατάλειψης στους Δήμους όλης της χώρας.


«Καλλικράτης» ενάμιση χρόνο μετά… Εικόνα εγκατάλειψης στους Δήμους όλης της χώρας.
(Από την τοποθέτηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο)
Η κατάσταση έχει γίνει μη αναστρέψιμη. Έχουμε ένα Δήμο που αδυνατεί να αντεπεξέλθει πλέον στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του και χορεύει κατά πως του παίζουν το ντέφι. Ο Δήμος μας αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας ολόκληρης η οποία ξεψυχά στους «μνημονιακούς» ρυθμούς, που της παίζει η Τρόικα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Ο Δήμος μας λοιπόν δεν μπορεί να πάρει προσωπικό όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες. Το οργανόγραμμα άλλοι μας το φέρνουν σαν πρότυπο και μας το επιβάλλουν. Υπηρεσίες όπως  οι βρεφονηπιακοί, όπως η καθαριότητα, υπολειτουργούν και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του τεράστιου νέου δήμου.
 Έργα δεν μπορούμε να κάνουμε παρ’ εκτός αυτά που επιχορηγούνται από ευρωπαϊκά  προγράμματα, τα οποία γίνονται με όρο να χωθούν οι ιδιώτες και να αποκτήσουν (εκμεταλλευόμενοι δημόσια περιουσία) νέα επιχειρηματικά κέρδη. Πρόσφατα αποφασίστηκε να περικοπούν πανελλαδικά από το ΕΣΠΑ (ευρωπαϊκά προγράμματα) μερικές χιλιάδες μικρότερα έργα (από τα οποία οι μεγαλοκαρχαρίες δεν έχουν να βγάλουν και τίποτα σοβαρό) και να δοθούν σε 10 μεγάλα έργα όπου η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων θα αποκομίσει αρκετά δις ευρώ. Ο Άγιος Νικόλαος κινδυνεύει λοιπόν άμεσα να χάσει  έργα ύδρευσης κι αποχέτευσης που είχαν προγραμματιστεί, καθώς και κάποιες αναπλάσεις των παραλιακών μετώπων. Αποτέλεσμα η υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που είναι το μόνο δυστυχώς που απέμεινε στη περιοχή μας. Τα λεφτά από τους ΚΑΠ (κεντρικούς αυτοτελείς πόρους) δηλαδή τους φόρους που πληρώνουμε, έρχονται κουτσουρεμένα λόγω «μνημονίου», με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε ούτε έργα μικρής κλίμακας αλλά ούτε και να καλύπτουμε λειτουργικές δαπάνες.
Για τον ίδιο λόγο οι Δήμοι έχουν γίνει οι χειρότεροι εργοδότες στους οποίους πειραματίζονται όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καθώς πληθαίνουν οι συμβασιούχοι των δύο μηνών και οι άνεργοι που θα μετατρέπονται σε απασχολήσιμους για 5 μήνες, με μισθούς πείνας.
Φόρτωσαν τους Δήμους υπηρεσίες πρόνοιας, παιδείας, αγροτικής ανάπτυξης, τις οποίες  αδυνατεί να διαχειριστεί. Οδηγούν τους Δήμους σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών ή στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ και χορηγιών. Με την ύπαρξη και λειτουργία ανωνύμων εταιρειών όπως η Δ.Α.Ε.Α.Ν. ο Δήμος δεν δουλεύει με κριτήρια εξυπηρέτησης κοινωνικών αναγκών, αλλά σαν ιδιωτικό μαγαζί που προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του. Οι εκλεγμένοι μάλιστα από το λαό Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν μπορούν να χαράξουν τη πολιτική των ανωνύμων αυτών εταιρειών. Αυτή χαράσσεται από ένα διορισμένο διοικητικό συμβούλιο που διαχειρίζεται κατά το δοκούν την περιουσία των Αγιο-Νικολιωτών. Μα και η κρατική νομοθεσία παραπέμπει στην υποχρεωτική παραχώρηση των παραλιών και στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων ελεύθερων χώρων (πλαζ ΕΟΤ), αφού πρώτα, έχει δημιουργήσει αξεπέραστα νομικά προβλήματα για την πρόσληψη δημοτικών υπαλλήλων που θα μπορούσαν να εργαστούν στους χώρους αυτούς . Επειδή δίνονται οι παραλίες στους ιδιώτες ανοίγουν ζητήματα υπερεκμετάλλευσης, ακριβών τιμών, μη σεβασμού στο περιβάλλον και το πολιτισμό μας.
 Οι Δήμοι πια δεν έχουν αρμοδιότητα να παρεμβαίνουν όταν ιδιωτικές επενδύσεις καταστρέφουν τον τόπο, όπως για παράδειγμα στις ανεξέλεγκτες τοποθετήσεις ηλιακών πάνελ μικρής κλίμακας, στις εγκαταστάσεις τεράστιων Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , στα λιμενικά των ξενοδοχείων (πρόσφατα δόθηκε άδεια από την αρχαιολογία (!!!) για λιμενικό έργο της επιχείρησης  BLUE BAY, απέναντι από το υποψήφιο για το κατάλογο της Ουνέσκο μνημείο της Σπιναλόγκα).
Και μια που αναφέραμε τη Σπιναλόγκα, να ξέρετε ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε καθαρίστρια ούτε για εκεί, ούτε για τις δημοτικές τουαλέτες της πόλης και των παραλιών με αποτέλεσμα να μένουν κλειστές και να λεηλατούνται. Αλλά κατά τα άλλα για τη κατάντια των τουριστικών περιοχών φταίνε… οι απεργίες των ναυτεργατών.
Με λίγα λόγια… τοπική αυτοδιοίκηση τέλος.  Ένα πολιτικό όργανο εκλεγμένο άμεσα από το λαό έχει ευνουχιστεί και μετατραπεί σε  υπάλληλο της διοίκησης. Ευθύνη έχουν και οι ίδιες οι Δημοτικές αρχές στο βαθμό που συνεργάζονται αδιαμαρτύρητα για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών και στο βαθμό που δεν αποκαλύπτουν στους δημότες τη πραγματική εικόνα για το τι έρχεται. Το δικό μας μέλημα παραμένει να δημιουργούμε τις αντιστάσεις εκείνες που θα ακυρώνουν αυτές τις πολιτικές εντός και εκτός τειχών του Δημοτικού Συμβουλίου. Το στοίχημά μας είναι να παλέψουμε δίπλα στους ΑγιοΝικολιώτες που θέλουν να κοντράρουν μαζί μας αυτόν τον αντιλαϊκό κατήφορο.
Γιάννης Δατσέρης-Κωστής Πιταροκοίλης-Βασίλης Χατζηδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου