Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Εκλογές 17 Ιούνη... πρώτες σκέψεις


Σύντροφοι εκλογικά γυρίσαμε 20 χρόνια πίσω. Τα παρακάτω στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας.


Κοινοβούλιο

313,087

4.5%

9


Ευρωκοινοβούλιο

410,741

6.29%

2


Κοινοβούλιο

380,167

5.61%

11


Ευρωκοινοβούλιο

557,365

8.67%

3


Κοινοβούλιο

379,517

5.53%

11


Κοινοβούλιο

436,573

5.9%

12


Ευρωκοινοβούλιο

580,396

9.48%

3


Κοινοβούλιο

583,815

8.15%

22


Ευρωκοινοβούλιο

425,963

8.35%

2


Κοινοβούλιο

517,154

7.54%

21


Κοινοβούλιο

536,072

8.48%

26

Ιούνης  2012                                                              

Κοινοβούλιο

277,000

4,52%

                                                                                                         12
Εδώ πρέπει να πούμε κάποια πράγματα

1)      Είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες από το 93 ως τα σήμερα. Το ΄93 ήταν λίγα μόνο χρόνια μετά τις ανατροπές στην ανατολική Ευρώπη, της πρώτης προσπάθειας των λαών  για σοσιαλιστική οικοδόμηση. Παρόλα αυτά ήμασταν το πρώτο κομμουνιστικό κόμμα που δεν απαρνήθηκε το ρόλο του δίπλα στην εργατική τάξη, όταν οι άλλοι μιλούσαν για το τέλος της ιστορίας. Το ΚΚΕ αν και αδύναμο και μέσα στην πλήρη ιδεολογική επικυριαρχία των δυνάμεων της δεξιάς που αντηχούσε τη μέθη της από την νίκη της στο ψυχρό πόλεμο, δεν δίστασε  να υποστηρίζει  τις κατακτήσεις που είχαν οι λαοί στις σοσιαλιστικές χώρες. Θυμίζω ότι ταυτόχρονα κάναμε μια επανεκκίνηση του ΚΚΕ, μετά από τη τραυματική εμπειρία με το Συνασπισμό, την προσπάθεια διάλυσης του ΚΚΕ από τα μέσα και την άστοχη στήριξη στην κυβέρνηση Τζανετάκη.

2)      Σήμερα έχουμε μια άλλη συγκυρία εξίσου δύσκολη, όπου μια καινούρια σοσιαλδημοκρατία γεννήθηκε στα αποκαΐδια της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ και γέμισε με νέες αυταπάτες μεγάλα κομμάτια της εργατικής τάξης. Μια εργατική τάξη που δείχνει να μην συλλέγει εμπειρία και να μην είναι διατεθειμένη να προβεί σε αγωνιστική συσπείρωση και αντεπίθεση για να διεκδικήσει έστω το πλούτο που της έκλεψαν το τελευταίο διάστημα. Η γενική επικράτηση της άρχουσας ιδεολογίας ευνουχίζει την εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης στο πρωτοπόρο ρόλο της, ο οποίος όμως είναι αντικειμενικά και ιστορικά επιβεβαιωμένος

3)      Το ΚΚΕ σε σχέση με το 93 έχει πολιτικά προωθήσει πολύ τις θέσεις του. Βάζει ανοιχτά το αίτημα  για λαϊκή εξουσία, την κατάκτηση δηλαδή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και τα σύμμαχά της στρώματα. Και σε αυτή τη κατεύθυνση έφτιαξε πολύτιμα εργαλεία. Έφτιαξε δηλαδή μέτωπα πάλης στην εργατική τάξη (ΠΑΜΕ), στη μικρομεσαία αγροτιά (ΠΑΣΥ), στους αυταπασχολούμενους (ΠΑΣΕΒΕ), στη νεολαία (ΜΑΣ), και στις γειτονιές (λαϊκές επιτροπές). Ίσως μία κριτική μπορεί να γίνει στο πόσο ανοιχτά έμειναν αυτά τα μέτωπα, ώστε εκεί να συναθροίζονται ριζοσπάστες αγωνιστές που συμφωνούν στην ενδυνάμωση του μετώπου, αλλά και που διατηρούν  διαφορετική οπτική σε ζητήματα όπως αυτό του χτισίματος του σοσιαλισμού.  Πάντως ειδικά το ΠΑΜΕ έδωσε και δίνει λαμπρά δείγματα μαχητικότητας και μαζικότητας κερδίζοντας επιμέρους νίκες σε κλάδους και σωματεία που είτε αμφισβήτησαν την εφαρμογή του μνημονίου, είτε το κατάργησαν στη πράξη. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί το αντίπαλο δέος στο συνδικαλισμό των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ.

4)      Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ δεν είναι πάντα ταυτισμένοι με την κομμουνιστική ιδεολογία. ΚΚΕ ψηφίζουν και άνθρωποι που εκτιμούν τις θέσεις του, την συμβολή τους στο λαϊκό-εργατικό κίνημα, την σταθερότητά του , την εντιμότητα των μελών του, τη δυνατότητα σωστών αναλύσεων και προβλέψεων και γενικότερα το πρωτοπόρο ρόλο του. Σήμερα όμως μετρήθηκαν πόσοι είναι πραγματικά  πεισμένοι με την ιδεολογία της ταξικής σύγκρουσης . Όσοι έφυγαν ήταν υποστηρικτές μιας λύσης που θα δοθεί από τα πάνω, χωρίς τους ίδιους στο καμίνι της ταξικής πάλης.  Αυτοί εμπιστεύτηκαν  μια κυβέρνηση της νέας σοσιαλδημοκρατίας. Ήταν όμως πάρα πολλοί , σχεδόν οι μισοί, υποδηλώνοντας ανεπαρκή δουλειά από τις κομματικές οργανώσεις για το βάθεμα της επιρροής μας στο κόσμο που ως τα χτες μας εμπιστευόταν

5)      Διδάγματα σε αυτήν την εκλογική μάχη, μας δίνει κι ο καταποντισμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία χάιδεψε το ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας τον σαν μια δύναμη που μπορεί να εκφράσει και ίσως και ικανοποιήσει κάποια λαϊκά αιτήματα. Πάτησε ξεκάθαρα σε 2 βάρκες και καταποντίστηκε (από 75 χιλ σε 20 χιλ ψήφους). Δεν θέλω να πω ότι οι μόνοι που "φυλάσσουν Θερμοπύλες" είναι τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, αλλά σίγουρα είναι ο πιο συνεπής πόλος με κομμουνιστική αναφορά, ιστορικές ρίζες και μαζική ταξική απεύθυνση.
VENCEREMOS

8 σχόλια:

  1. Δεν το διάβασα, απλά είδα 'τις πρώτες σκέψεις'. Η πολιτική δεν είναι κάτι άσχετο με το μάρκετινγκ, απ'αυτό πάσχουμε, όμως δεν αποτυπώνεται η ευρύτερη ακτινοβολία των θέσεων ενός κόμματος-εν προκειμένου του ΚΚΕ-το οποίο δίνει γροθιά στο μαχαίρι και δεν κάνει ζικ-ζακ. Σε διάφορα γκάλοπς έχει γίνει φανερό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ της ΕΕ- με τις όποιες προς το παρόν επιφυλάξεις. Άρα προωθείς ένα προϊόν σε περιορισμένη γκάμα πελατείας, με καό μάρκετινγκ και υπό συνθήκες ασφυκτικών-έως ασφαλίτικων-πιέσεων.Πρέπει το ΚΚΕ να ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙ-χωρίς να αλλοιώσει-τη συνθηματολογία του, πολλές φορές αισθάνομαι ότι ζητάμε από τον ψηφοφόρο ένα άλφα επίπεδο μαρξιστικής σκέψης, τη στιγμή που η γενικότερη σκέψη του μέσου Έλληνα φτάνει μέχρι την Τζούλια.Περίμενε να καταλαγιάσει η απογοήτευση, η οργή, ο θυμός καιμετά με νηφαλιότητα τα ξαναλέμε. Πρέπει να μάθουμε ότι ΠΑΝΤΑ θα παλεύουμε σε συνθήκες διλημμάτων, εμπορίου ελπίδας, τρομοκρατίας και τέτοιων καταστάσεων. Αν πάντως πιστεύετε ότι 20 χρόνια γυροφέρνουμε στο ίδιο επίπεδο μάλλον κάνετε λάθος. Ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις σχεδόν εμφύλιου. Είμαστε έτοιμοι;
    ΥΓ Τώρα να δεις απεργιακές κινητοποιήσεις-όχι μόνο από το ΠΑΜΕ, αλλά από το ΠΑΣΙΚΙΚΌ μόρφωμα που προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ.Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά είναι πως θα μετουσιώσεις τις ΣΩΣΤΕΣ εκτιμήσεις και προβλέψεις για τα επερχόμενα σε εκλογική δύναμη. Τα άλλα θα σου τα πω ιδιαιτέρως, να σε αφήσω σε αγωνία...ΡΩΜΥΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν συμφωνώ με το σχήμα "20 χρόνια πίσω".
    Αν δηλαδή σε ένα χρόνο γίνουν πρόωρες εκλογές και λόγω των αυξημένων προσδοκιών και αυταπατών του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τα έργα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φτάσουμε στο 3% θα έχουμε γυρίσει 80 χρόνια πίσω;
    Αν έβγαινε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αυταπάτες αυτές καταρρέοντας έδιναν σε δυο χρόνια στο ΚΚΕ πάλι 9% θα ξαναγυρίζαμε είκοσι χρόνια εμπρός;
    Όπως και νά'χει, στο 1% να φτάσουμε, δε θα γίνουμε ποτέ σαλτιμπάγκοι των ιδεών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστά, δεν πρέπει να γίνουμε σαλτιμπάγκοι. Όμως η εκλογική μάχη σου δίνει και ένα μέτρο της επιροής σου στο λαό. Όπως εξήγησα και στην ανάρτηση, σήμερα ζητάμε από το λαό να μας ακολουθήσει σε πολύ δυσκολότερα μονοπάτια, από ότι το 93. Ο πήχυς έχει ανέβει πολύ και σωστά γιατί στην κρίση πρέπει να βάζεις το πλήρες σχέδιο για την ανατροπή του καπιταλισμού. Αν δεν το βάλεις και τώρα, αφήνεις απροετοίμαστο το λαό για τα χειρότερα που είναι μπροστά, κοροϊδεύοντάς τον ότι με ασπιρίνες θα ξεπεράσει τον καρκίνο της καπιταλιστικής κρίσης.
    Άρα το ότι πήραμε το ίδιο ποσοστό με το 93, δεν αξιολογεί αρνητικά τη δουλειά του κόμματος. Αλλά μας λέει και μια αλήθεια για το βαθμό ωριμότητας και ετοιμότητας της εργατικής τάξης.
    Τα όποια λάθη έγιναν στο επίπεδο της επικοινωνίας κι όχι της ιδεολογίας, νομίζω ότι το κόμμα θα μπορέσει να τα δει και διορθώσει.
    Και ναι συμφωνώ μαζί σου ότι ο πολιτικός χρόνος είναι τελείως σχετικώς.... Μπορεί σε διάστημα εβδομάδων να διανύσεις αποστάσεις δεκαετιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα που επιτέλους τελείωσε η εκλογική διαδικασία ας ασχοληθούμε με την πραγματική κοινωνία.
    Ελπιζω ΟΛΟΙ να βγάλουμε τα συμπεράσματα από την περίοδο που πέρασε τα προηγούμενα τουλάχιστον δυό χρόνια όχι μόνο από τίς προεκλογικές περιόδους.
    Ας απαντησει ο καθένας από μας στά ερωτήματα:
    1) Το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί πιό καταλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του λαικού κινήματος;
    2) Ο συνδυασμός λαικής πάλης με κοινό κοινοβουλευτικο μέτωπο μπορεί να δώσει αριστερή διεξοδο (όχι στην κρίση αλλά στο λαό γιά να σας προλάβω);
    3) Η κοινοβουλευτική καθιζηση του ΚΚΕ (ελπίζω να μην εκφρασθεί και εξωκοινοβουλευτικά)που οφείλεται κυρίως;
    α)Στην άρνηση του (σωστα κατά τη γνώμη μου) εκλογικής ή μετεκλογικής σύμπραξης.
    β) Στην αποχή ή ακόμη το σνομπάρισμα των κατά ενα μεγάλο μέρος αυθόρμητων και πρωτόλειων λαικών κινημάτων (πλατειών,λαικής αλληλεγγύης, εναλλακτικων κινημάτων κτλ).
    γ) Στη λογική πως οτι δέν ξεκινάει απο το Κομμα ή δέν είναι υπό ελεγχο είναι είτε ύποπτο είτε καταδικασμένο εκ τών προτέρων.
    Αυτά τα ολίγα, τα υπόλοιπα θά τα πούμε στούς δρόμους καί στις πλατείες.
    Συντροφικά
    Δαμιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο 1) Το εκλογικό αποτέλεσμα από μόνο του δεν δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για κίνημα. Είτε αν ερχόταν ετσι που ήρθε είτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε πρωτιά. Η οξύτατη φάση κρίσης που βαθαίνει σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν άμεσα καθήκοντα για οργάνωση της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων σε πόλεις και σε χωριά. Αλλά ούτε αυτό σμαίνει ότι επειδή είναι αναγκαίο θα γίνει και αυτόματα.
      2) Αν εννοείς ότι η λαϊκή πάλη πρέπει να συνδεθεί με πολιτικό αίτημα για "αριστερή κυβέρνηση" σίγουρα όχι.Αν εννοείς να συνδεθεί με την ανατροπή του καπιταλισμού που γεννάει τις αιτίες τις κρίσης...σίγουρα ΝΑΙ

      3)Νομίζω ότι είναι το πρώτο. Είπε και με πιθανά φάλτσο τρόπο ότι εγώ θα παραδώσω την εντολή, σαν να ενοούσε ότι χέστηκα για το τι κυβέρνηση θα χουμε την επόμενη μέρα. Το ΚΚΕ δεν εννοούσε ότι αδιαφορεί για το ζήτημα της κατάκτησης της εξουσίας, αλλά έπρεπε να διευκρινίσει ποιά εξουσία επιθυμούμαι εμείς και ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησής της. Εκεί επικοινωνιακά έχασε. Έχασε επίσης γιατί δεν έκανε τη μανούβρα, όταν του πρότειναν "αριστερή κυβέρνηση" να πει ελάτε ρε μάγκες ευχαρίστως αλλά με διαγραφή χρέους, έξοδο από την Ε.Ε και πέρασμα σε εργατικό λαικό έλεγχο τραπεζών λιμανιών αεροδρομίων, ενέργειας και επικοινωνιώ... Τότε αυτός που θα έλεγε το όχι σε όλα αυτά θα έρπερνε και την ευθύνη του ναυαγίου της ενότητας. Δυστυχώς επειδή το ΚΚΕ δεν θέλει να παίξει θέατρο στο λαό πηγαίνοντας σε ντεμέκ διάλογο με τους οπορτουνιστές... πήρε όλη την ευθύνη πάνω του. Το ψέμα κι η υποκρισία πάντως έχουν κοντά ποδάρια. Ένα ακόμα θέμα που έκοψε ψήφους από το ΚΚΕ είναι ότι ο δρόμος που προτείνει στηρίζεται στους αγώνες ενός λαϊκου κινήματος που πάλλεται για να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων. Ο Δρόμος του δεν είναι δρόμος ανάθεσης...Δε λέω παραπάνω αφού σχετικές σκέψεις μου έχουν κατατεθεί στη πρώτη ανάρτηση

      Διαγραφή
  5. Μήνυμα στήριξης στο ΚΚΕ απο τους Ιταλούς Κομμουνιστές:
    http://tasosnastos.blogspot.gr/2012/06/blog-post_4306.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βυσσινόκηπε, επειδή από τα γεννοφάσκια μου γνωρίζω αρκετά καλά την κομμουνιστική αριστερά,θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με την εκτίμηση σου ότι για το αποτέλεσμα των εκλογών ευθύνεται η ανεπαρκής δουλειά των κομματικών οργανώσεων. Πρέπει να γνωρίζεις ότι πάνω από το 40% του Ελληνικού λαού βρίσκεται σε απόγνωση. Και το ΚΚΕ αντί να σταθεί μπροστά στο πρόβλημα, διδάσκει σε όλους τους τόνους την επί του όρους ομιλία. Δεν φτάνει να διδάσκεις το "ευαγγέλιο". Θα πρέπει να έχεις και πρόταση για το σήμερα, να την διαπραγματεύεσαι με τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς. Που είναι η θέση του ΚΚΕ π.χ. για τον πρωτογενή τομέα; Έχεις πάρει χαμπάρι τι εισαγόμενα καταναλώνουμε; Έχεις δει τις νταλίκες που καθημερινά καταφθάνουν από τους "προστάτες" μας ευρωπαίους; Έπεσε ποτέ στην αντίληψη σου κανένα κάλεσμα της ΠΑΣΥ που να καλεί τον Ελληνικό λαό να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα μας προϊόντων που παράγει η Ελληνική γη; Μήπως έχεις υπόψη σου κανένα κάλεσμα του ΚΚΕ, μπορεί εμένα να μου έχει ξεφύγει, που να μας καλεί να αντισταθούμε στους τροϊκανούς που κάθε δύο και τρεις έρχονται για να μας καθορίσουν τον τρόπο που πρέπει να ζούμε; Μήπως για όλα αυτά δεν φταίει η "ανεπάρκεια" των κομματικών οργανώσεων αλλά τα κάθε φορά "διατάγματα" της καθοδήγησης; Βήμα - βήμα κερδίζεις τον εργαζόμενο στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Και κάτι τελευταίο, δεν σε εμπιστεύεται ο κόσμος όταν εκ των προτέρων αφορίζεις το κόμμα της επιλογής του, τον κερδίζεις όταν καθημερινά του υποδεικνύεις τις κωλοτούμπες του κάθε ΣΥΡΙΖΑ. '

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ Σπύρο, παρόλη την εμπειρία σου αδυνατείς να καταλάβεις ότι για την μη παραγωγή ελληνικών προϊόντων ή την πολύ ακριβή παραγωγή τους που τα καθιστά μη ανταγωνιστικά, ή τις χωματερές που είναι αναγκασμένα να θάβονται τα ελληνικά προϊόντα δεν φταίει το κοντέινερ ή το ψυγείο ή ο οδηγός του που τα βάζει σε ελληνικό έδαφος αλλά η ευρωπαϊκή ΚΑΠ (κοινή αγροτική πολιτική) Αν επιτρέπεις την εφαρμογή της ΚΑΠ και απαγορεύεις πχ την είσοδο των φορτηγών με ξένα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα τότε το μόνο που θα καταφέρεις είναι ελλείψεις στην αγορά και κοινωνικό αυτοματισμό εναντίον σου κι όχι εναντίον της πολιτικής που παράγει το πρόβλημα. Της πολιτικής των πολυεθνικών τροφίμων των κομμάτων τους και των μηχανισμών επιβολής τους από την Ε.Ε.... Παρομοίως η παρεμπόδιση 3 υπαλλήλων της τρόϊκα, εκτός από το συμβολισμό της, δεν έχει ουσιαστική σημασία καθότι οι ελέγχοι των αριθμητικών δεδομένων, των θεσμικών αλλαγών αλλά και των συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου. Πάντως αν θυμάμαι καλά το ΠΑΜΕ τους έκανε ένα συμβολικό αποκλεισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή