Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ HOLLIDAY…




Με αφορμή τη νέα αίτηση του ξενοδοχείου Μπλου Παλάς για να φτιάξει ένα ιδιωτικό λιμάνι στη περιοχή απέναντι ακριβώς από τη Σπιναλόγκα, ξέθαψα ένα άρθρο που είχα γράψει παλιότερα, για την εντατικού τύπου τουριστική εκμετάλλευση. Μια εκμετάλλευση που δεν σέβεται το περιβάλλον το οποίο αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Κάποιοι κοντόθωροι ξενοδόχοι, μηχανικοί και πολιτικοί παράγοντες δεν εννοούν να καταλάβουν ότι εμείς δεν χρειάζεται να χτίζουμε τεχνητούς παραδείσους τύπου "Εμιράτων". Εμείς έχουμε τους φυσικούς παράδεισούς μας, που αν τους νοιαζόμαστε και τους περιφρουρούμε, θα φέρνουν στο τόπο μας επισκέπτες από παντού και για πάντα. Δεν χρειάζεται κάθε ξενοδοχείο να χει λιμάνι, ακόμα κι αν αυτό ήταν νόμιμο. Το πρόβλημα δεν είναι αν μια τέτοια επένδυση είναι νόμιμη ή παράνομη, αλλά αν είναι επιβλαβής ή επωφελής για το περιβάλλον και τη τουριστική επισκεψιμότητα. Οι δύο απόπειρες των ξενοδοχείων "Μπλού Μαρίν" στου "Ληστή το Σπήλιο" και "Μιραμπέλλο", αποτελούν τραυματικές εμπειρίες και για το περιβάλλον μα και για τους ιδιοκτήτες τους ίδιους... Άραγε πόσο μεγαλύτερη ζημιά θα προκαλέσει, η περίπτωση του Μπλου Παλλάς που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Σπιναλόγκα.
Παραλειπόμενο: Ο πολιτικός μηχανικός κ Ζερβός, σε δημόσια διαβούλευση με θέμα την ένταξη της Σπιναλόγκα στα μνημεία που προστατεύονται από την Ουνέσκο, προπαγάνδιζε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε άμυνα για το συνολικό περιβάλλον στον κόλπο της Ελούντας και θα έβαζε τα όρια μιας ήπιας και αειφόρας ανάπτυξης στη περιοχή. Ήταν τότε στη τριμελή επιστημονική επιτροπή προώθησης του φακέλου της Σπιναλόγκα, με σκοπό την ένταξή της στα προστατευόμενα μημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα είναι μελετητής του ιδιωτικού λιμανιού του ξενοδοχείου, προπαγανδιστής της αναγκαιότητάς του και υποψήφιος για Δήμαρχος Αγίου Νικολάου. Τα συμπεράσματα δικά σας....

Σε ένα τέτοιο κάθισμα ξενοδόχοι, μελετητές και μηχανικοί, μεταξύ τυρίου και αχλαδίου αγνάντευαν το θέαμα. Μόνο που αντί να μαγευτούν από τη θέα της Σπιναλόγκα, το μυαλό τους μαγευόταν από τις νέες μπίζνες. Τσιμέντο να γίνει...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ HOLLIDAY…

(μια απάντηση στον εκπρόσωπο της εταιρείας ΜΙRUM)


Κατ’ αρχήν και εκ μέρους και όλων των συμπολιτών μου, σας ευχαριστώ για το συγκινητικό ενδιαφέρον σας για τον τόπο μας. Αλήθεια όμως. Όταν πρωτοήρθατε στα μέρη μας, πως σας φάνηκε η θέα από τη διαδρομή Αγίου Νικολάου-Ελούντας. Μαγευτική ή ατελής; Πώς σας φάνηκε η ακατοίκητη «Κολοκύθα»;… Παραδεισένια ή καταθλιπτική; Παρατηρήσατε μήπως καμία έλλειψη στους Άγιους Πάντες; Σας στενοχώρησε ας πούμε που δεν βρήκατε κάποιο καζίνο πάνω, ή οτιδήποτε που θα έδινε στο νησάκι αυτό υπεραξία;

Αγαπητέ μου κύριε Ηolliday… Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό το τόπο, χιλιάδες άνθρωποι, που δεν αισθάνονται ότι ζουν στου «Διαόλου τη μάνα» και για αυτό δεν χρειάζονται ούτε μεσσίες ούτε μεσιτείες σωτηρίας. Άνθρωποι που με τον ιδρώτα τους χτίστηκε η τουριστική ανάπτυξη αυτού του τόπου.

Αγαπητέ μου κύριε Holliday, αυτή η πλειοψηφία των κατοίκων, δεν έχουν συμφέροντα και ιδιοκτησίες ούτε στη πάνω, ούτε στη κάτω πλευρά του δρόμου. Επίσης δε δίνουν δεκάρα για τους  ενδοεπαγγελματικούς ανταγωνισμούς ξενοδόχων-μηχανικών-επενδυτών. Όμως εσείς αγαπητέ μου κύριε Holliday είστε έμμισθος υπάλληλος μιας εταιρείας. Μιας εταιρείας που εκμεταλλευόμενη τη φυσική ομορφιά του τόπου μας, θα αποκομίσει κέρδη. Άρα κατά τεκμήριο εσείς αγαπητέ μου κύριε Holliday είστε υπηρέτης ιδιοτελών συμφερόντων κι όχι του τόπου που (κατά τα άλλα) σέβεστε. Θα σας απευθύνω λοιπόν κάποιες ερωτήσεις:

Βάλτε το χέρι στη καρδιά και πείτε μου. Τι σας έκανε να αγαπήσετε το τόπο μας.  Το spa-μασάζ του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένατε; Σε πολλά μέρη του κόσμου έχει ξενοδοχεία με εφάμιλλες δυνατότητες και μαρίνες και τεχνητούς κήπους και Fitting center και Baby parking. «Πλευρά» όμως έχουν μετρημένες πια  περιοχές της Μεσογείου. Το τοπίο σε κάνει να λατρέψεις αυτό το μέρος, όπως λατρεύεις την Βαρκελώνη για τον Gaudi, το Κάιρο για τις Πυραμίδες του, τη Σαντορίνη για την Καλντέρα της. Τώρα φαντάσου την Βαρκελώνη χωρίς Gaudi, το Κάιρο χωρίς πυραμίδες και τη Σαντορίνη χωρίς Καλντέρα…Θα ήταν 3 συνηθισμένες γειτονιές του κόσμου, με τις ιδιαιτερότητές τους φυσικά αλλά χωρίς κάτι που θα σε κάνει να ξεκινήσεις ταξίδι από την άλλη άκρη του κόσμου για να το θαυμάσεις από κοντά. Με ότι κι αν αντικαταστήσετε λοιπόν αυτό τον μικρό φυσικό μας παράδεισο, η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη…

Αγαπητέ κύριε Holliday, με συγκινούν επίσης οι ευαισθησίες των αφεντικών σου για τον πολιτισμό μας (βλ. υπαίθριο αμφιθέατρο) και την οικολογία (βλ. περιβαλλοντικό πάρκο)…Είναι σαν τα μπιχλιμπίδια που έδιναν οι πρόγονοί σου κύριε HOLLIDAY στους ιθαγενείς, για να τους παραχωρήσουν τη γή τους. Ακόμα όμως κι αυτά τα μπιχλιμπίδια, στα οικόπεδα σας θα δίνουν υπεραξία όπως παραδέχεστε και στο άρθρο σας. Άσε που οι παραστάσεις και η συντήρηση, θα γίνονται με τα χρήματα των ιθαγενών . Αγαπητέ μου κύριε Holliday…Μπορεί να καταφέρατε να πάρετε το «ναι» των προυχόντων μας, αλλά εμάς δεν μας πείσατε.

Τα επιχειρήματα σας άλλωστε έχουν λογικά κενά…Παραδείγματα

1) Αφού κύριε Holliday ισχυρίζεστε ότι «τα όνειρά μας δεν θα τα υλοποιήσουμε χωρίς την συναίνεση των ανθρώπων της πόλης» και με το δεδομένο ότι υπήρχαν ενστάσεις για τα «Πλευρά» και αρχικά αρνητική γνωμοδότηση από το Δήμο… γιατί δεν επιδιώξατε την επένδυση κάπου αλλού στη περιοχή μας; Αφού υπήρχαν ήδη χωροθετημένες ΠΕΡΠΟ περιοχές αλλού…

2) Έχετε δίκιο στο ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας και ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος με την εκτός σχεδίου δόμηση έχουν γίνει εκτρώματα. Όμως υποτίθεται ότι η εταιρεία σας αγαπητέ μου κύριε Holliday, διαφέρει από τους μπαγαμπόντηδες τους ιθαγενείς… Έτσι δεν είναι; Γιατί λοιπόν εσείς οι ανώτερου είδους επενδυτές, δεν επιλέξατε τη μέθοδο της εκτός σχεδίου δόμησης με πλήρη σεβασμό στη νομιμότητα. Γιατί θέλατε με το ζόρι ΠΕΡΠΟ;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ… θέλατε με το ζόρι  ΠΕΡΠΟ (γιατί έτσι σας συνέφερε) και συγκεκριμένα στα «Πλευρά» γιατί είναι πανέμορφα (και έτσι σας συνέφερε ακόμα περισσότερο)

Μια τελευταία ερώτηση θέλω να σας απευθύνω αγαπητέ μου κύριε Holliday. Αν δεν κάνω λάθος τα αφεντικά σας είναι Ρώσοι επενδυτές...Από ότι ξέρω λοιπόν μέχρι το 1990 στη Ρωσία ιδιωτικές περιουσίες δεν υπήρχαν. Θα ήθελα λοιπόν να μάθω με ποιες μεθόδους, τα κατά τα άλλα αξιόπιστα αφεντικά σου, απέκτησαν τέτοια περιουσία μέσα σε 15 χρόνια. Οι γονείς μου, δούλεψαν 50+60=110 χρόνια και δεν μπόρεσαν να μαζέψουν ούτε μια σταγόνα από τον ωκεανό των ευρώ των αφεντικών σου. Μόλις μου λύσεις αυτήν την  μαθηματική ανισορροπία, θα θεωρήσω και τα όσα λες περί «αγάπης για το τόπο» και «φιλοκαλίας», αξιόπιστα.

Όμως τη συναίνεση μου δεν θα την έχεις ποτέ, γιατί πάντα θα υπάρχουν «ερυθρόδερμοι» και ανυπότακτοι ιθαγενείς που θα πιστεύουν ότι τα όμορφα πράγματα πρέπει να τα μοιράζεσαι κι όχι να τα εκμεταλλεύεσαι. Να τα νοιάζεσαι κι όχι να τα καταστρέφεις. ΟΥΓΚ…


Υ.Γ 1 Προς αποφυγή παρεξηγήσεως. Ο… «αναπάντεχος» πλουτισμός, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της «Ρωσικής ολιγαρχίας» που σχηματίστηκε μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά χαρακτηριστικό γνώρισμα των καπιταλιστών κάθε φυλής, θρησκείας ή χρώματος


Υ.Γ 2 Αγαπητέ κύριε Holliday, χρησιμοποιείς σαν επένδυση «πρότυπο», το παράδειγμα της επένδυσής της MIRUM στην αρχαιολογική ζώνη α’ μπροστά από το «Τσιφλίκι». Όμως τα τοπικά συμβούλια Βρουχά και Ελούντας έχουν άλλη άποψη. Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να ανοιχτεί δημόσια συζήτηση για εκεί;



ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

2 σχόλια:

  1. Βασιλη έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα γράφεις γιατί η Σπιναλόγκα είναι που δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα στο τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής. Αν λοιπόν την "πλαστικοποιήσουμε" δε θα χάσουμε το πλεονέκτημα.

    ¨Αναρωτιέμαι όμως όταν έγινε το "αλιευτικό καταφύγιο¨" στην Πλάκα έδειξαν οι φορείς της περιοχής την ίδια ευαισθησία? Αισθητικά μου θυμίζει το λιμενοβραχίονα στο λιμάνι του Ηρακλείου και αναρωτιέμαι ποιο είναι το κέρδος που έφερε στην περιοχή. Μια συντήρηση του παλιού μώλου (που θα μας στοίχιζε κλάσμα του ποσού που δώσαμε) μήπως θα είχε το ίδιο "εμπορικό" αποτέλεσμα χωρίς να υποβαθμίσει αισθητικά το περιβάλλον. Αλήθεια τι χρειαζόταν η "πλάτη" ύψους 2,5-3 μέτρων στην προβλήτα? Έχει ποτέ κυματισμό 3 μέτρων στην περιοχή? Μην τρελαθούμε εντελώς! Κι αν έχει 1-2 φορές το χρόνο γιατί έπρεπε το αλιευτικό καταφύγιο να είναι φάτσα στη Σπιναλόγκα?

    Δεν έχω δει τα σχέδια για να ξέρω τι θέλουν να κάνουν στην περιοχή, αλλά μήπως θα μπορούσαν να κάνουν πλωτές ΞΥΛΙΝΕΣ προβλήτες, ώστε και τους πελάτες τους να εξυπηρετήσουν ΣΩΣΤΑ, αλλά και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μιλάνε για πλωτή ξύλινη προβλήτα. Πλωτή πλαστική προβλήτα ήδη υπάρχει... Μιλούν για λιμενικό έργο. Όσο για τη κριτική σου για το δημόσιο έργο, νομίζω ότι έχεις δίκιο. Μια υπερβολή εδώ, μια άλλη παραπέρα και το χάσαμε το κομμάτι πατριώτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή