Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ ή πως θα ξανασπάσουμε την ομηρία των Παλαιστινίων


Πως το όνειρο έγινε πράξη

Το καλοκαίρι του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, επιβαίνοντας σε δυο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας αποδεικνύοντας πως η αλληλεγγύη είναι το σημαντικότερο όπλο που έχει ο άνθρωπος για να πολεμήσει το άδικο.

Η άριστη συνεργασία όλων αυτών των ανθρώπων που τους ένωνε ένας κοινός στόχος έκανε το εγχείρημα ποιο εύκολο, όμως όπως δήλωσαν μέλη της αποστολής από άλλες χώρες, η συμμετοχή της ελληνικής ομάδας ήταν αυτή που διασφάλισε την επιτυχία του.

Μετά από 41 χρόνια!

Αργά το απόγευμα της 23ης Αυγούστου 2008, δυο ελληνικά ψαροκάικα, το Δημήτρης Κ. (Free Gaza) και το Άγιος Νικόλαος (Liberty), στα οποία επέβαιναν 44 άνδρες και γυναίκες από 13 χώρες, έμπαιναν στο λιμάνι της Γάζας.
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνοι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, είχαν κατακλύσει κάθε σπιθαμή γης στο λιμάνι για να υποδεχτούν τα πρώτα σκάφη μετά από 41 χρόνια. Τόσα είχε κρατήσει ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας από τον έξω κόσμο.
Ηταν ένα ιστορικό ταξίδι και το Free Gaza Movement είχε την τιμή να συλλάβει, να οργανώσει και να φέρει σε πέρας αυτή την ιδέα.
Δυο χρόνια κράτησε η προετοιμασία, όμως κάθε φορά το σχέδιο κολλούσε στην ανεύρεση και εξασφάλιση των σκαφών με τα οποία θα πραγματοποιούνταν η αποστολή. Τελικά, το επιχειρησιακό σκέλος ανέλαβε μια ομάδα Ελλήνων, αλληλέγγυων στο μακροχρόνιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Καπετάνιος στο "Αγιος Νικόλαος", ο... Αγιονικολιώτης Γιώργος Κλώντζας.

Αφού μεσολάβησαν ακόμα 7 αποστολές, το ιστορικό των οποίων μπορείτε να δείτε στο http://www.shiptogaza.gr/Δράσεις/Προηγούμενες-αποστολές , στην τελευταία του αποστολή στις 29 Ιουνίου του 2009, το σκάφος ΑΡΙΩΝ (με καπετάνιο και πάλι το Γιώργο Κλώντζα και Αγιονικολιώτικο πλήρωμα) απέπλευσε και πάλι για τη Γάζα, μεταφέροντας ανθρώπους, φάρμακα και παιχνίδια.
Το πρωί της 30ής Ιουνίου, 23 μίλια από τις ακτές της Γάζας, το σκάφος δέχτηκε πειρατική επίθεση από κομάντο του Ισραηλινού ναυτικού. Ανέβηκαν στο σκάφος, συνέλαβαν πλήρωμα και επιβάτες και το ρυμούλκησαν μέχρι τη ναυτική βάση του Ασντότ.
Οι επιβάτες φυλακίστηκαν για μερικές μέρες και στη συνέχεια απελάθηκαν, ενώ το σκάφος κρατείται παράνομα μέχρι και τώρα.
Ηταν μια ακόμη πράξη πειρατείας σε διεθνή χωρικά ύδατα από ένα κράτος που συμπεριφέρεται ως επικυρίαρχος της Μεσογείου.

ΣΗΜΕΡΑ:

Ενας στολίσκος για τη Γάζα

Στην αποστολή της άνοιξης του 2010, που διοργανώνει το Free Gaza Movement, θα συγκροτηθεί ένας στολίσκος από επιβατικά και φορτηγά πλοία, ο οποίος από τα διεθνή χωρικά ύδατα θα εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, στο οποίο δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα να ασκεί καθήκοντα επικυρίαρχου της Μεσογείου. Απ’ αυτή την αποστολή δεν μπορεί να απουσιάζει ο ελληνικός λαός. Στόχος μας είναι μια ελληνική αποστολή, με ένα ή περισσότερα πλοία, που θα μεταφέρουν την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον αδελφό Παλαιστινιακό λαό. Το πλοίο που θα αποκτηθεί, με τη βοήθεια του Ελληνικού λαού, δεν θα ανήκει σε κανένα άτομο ή συλλογικότητα. Θα ανήκει στον Παλαιστινιακό λαό, στον οποίο και θα παραδοθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας μόνιμης γραμμής θαλάσσιας επικοινωνίας της Γάζας με τον έξω κόσμο.

Στην πόλη μας έχει συσταθεί ήδη ομάδα από συμπαραστάτες της νέας αποστολής, που θα αναλάβει την προπαγάνδιση του όλου εγχειρήματος, την οργάνωση τοπικών δράσεων για την στελέχωση και διευκόλυνση της αποστολής, την συγκέντρωση οικονομικών πόρων και την διεξαγωγή σχετικών ενημερωτικών-καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Οσοι θέλουν να βοηθήσουν με ιδέες, με οικονομική ενίσχυση ή απλά διαθέτοντας λίγο χρόνο για να "τρέξουμε" τις δράσεις μας, καλό είναι να επικοινωνήσουν μαζί μας στο παρακάτω e-mail : vas369@gmail.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου