Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Την Τρίτη 19/10/2010 πραγματοποιήθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεραμβέλλου Οροπεδίου. Στη συνέλευση υπήρξε έντονος προβληματισμός από τους δασκάλους για το πλαίσιο των αιτημάτων και τους στόχους πάλης του Συλλόγου, καθώς και για τις μορφές πάλης που θα υιοθετήσουν οι εκπαιδευτικοί το επόμενο διάστημα.
Έγινε έντονη κριτική στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τα κύρια σημεία της οποίας αφορούσαν:
-Στα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν οι εκπαιδευτικοί σ΄ ένα χρόνο πάνω από τρεις μισθούς.
-Στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης που αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στα 65 χρόνια. Το μέτρο θίγει ιδιαίτερα της γυναίκες, που θα βγουν στην σύνταξη από 5 έως 15 χρόνια αργότερα.
-Στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στην παιδεία την προηγούμενη χρονιά και σαρώνουν κάθε εργασιακό και μορφωτικό δικαίωμα. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς είχαμε σ΄ όλη την Ελλάδα εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων. Έτσι δημιουργήθηκαν τμήματα με 26,27,28 ακόμα και 30 παιδιά ανά τμήμα και στην Α/θμια και στη Β/θμια εκπαίδευση.
-Στη μείωση των μόνιμων διορισμών κατά 50% όταν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ήταν περίπου 12.000 και την υιοθέτηση ελαστικών μορφών εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι εγκρίθηκαν γι΄ αυτή τη χρονιά 10.000 πιστώσεις για ωρομίσθιους και 15.000 για αναπληρωτές. Φέτος καθιέρωσαν και τον αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου από 5 έως 15 ώρες την εβδομάδα. Οι ωρομίσθιοι και οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου θα αμείβονται από 200 έως 600 ευρώ το μήνα.
-Στη λειτουργία των 800 Ολοήμερων Σχολείων που με αντιπαιδαγωγικό τρόπο καθιέρωσε η κυβέρνηση.
-Στη μειωμένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
-Στην πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει αρμοδιότητες της εκπαίδευσης στις περιφέρειες και τους δήμους μέσω του «Καλλικράτη», που θα έχει σαν συνέπεια την ταξική διαφοροποίηση στα σχολεία και την οικονομική επιβάρυνση των γονιών, που θα κλιθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
Παράλληλα έγινε έντονη κριτική για τη στάση της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ αλλά και για τη στάση της ΠΑΣΚ στο Σύλλογό μας (αυτή τη στιγμή έχουν 7 μέλη στο εφταμελές Δ.Σ. του Συλλόγου) που όλη την προηγούμενη χρονιά το Δ. Σ. του Συλλόγου δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να ενημερώσει τους συναδέλφους και να οργανώσει τον αγώνα μας ενάντια στα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά η ΠΑΣΚ τοπικά αλλά και πανελλαδικά έβαλε πλάτη για να περάσουν όλα αυτά τα επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε απορρίφθηκε το πλαίσιο αιτημάτων της ΔΟΕ που πρότεινε η ΠΑΣΚ και ψηφίστηκε ένα αγωνιστικό πλαίσιο δράσης συνολικής ρήξης με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ένα πλαίσιο που υπερασπίζεται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ένα πλαίσιο που υπερασπίζεται το εισόδημα των εκπαιδευτικών, ένα πλαίσιο που υπερασπίζεται την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, ένα πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για την παιδεία.
Παράλληλα η Γενική Συνέλευση αποφάσισε στις 3 του Νοέμβρη, ημέρα εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, να είναι και ημέρα αγώνα των εκπαιδευτικών για την υλοποίηση των στόχων του αγωνιστικού πλαισίου των αιτημάτων μας. Έτσι αποφάσισε στις 3 του Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι να γίνει συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Νικολάου καλώντας σε συμπαράσταση όλους τους εργαζόμενους της περιοχής αλλά και τους γονείς των μαθητών μας.
Τέλος θέλουμε να αναφερθούμε σαν ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στη πολύ θετική παρουσία του υποψήφιου δημάρχου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χατζηδάκη Βασίλη στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου όπου έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο Βασίλης Χατζηδάκης τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι δίπλα στους αγώνες των εκπαιδευτικών αλλά και των γονιών για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, που θα κινδυνεύσει ο χαρακτήρας του εάν γίνει πραγματικότητα η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσουν τα σχολεία στην αρμοδιότητα των δήμων.
Για το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
Σαραντόπουλος Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου