Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

O ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

ΨΩΜΙ: Η ανεργία έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Στο 12,2% (613.108 άνεργοι) το ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Στο 20% η πραγματική ανεργία ξεπερνώντας το 1.000.000 ανέργους εάν υπολογιστούν όλο αυτοί που δε συμπεριλαμβάνονται στους άνεργους από τον ΟΑΕΔ όπως είναι οι νέοι που πρωτοεισέρχονται στην αγορά εργασίας και αναζητούν δουλειά. Το ποσοστό στους νέους έως 24 ετών ξεπερνά το 30%. Χιλιάδες οι εργαζόμενοι που δεν παίρνουν το επίδομα ανεργίας γιατί δεν τηρούν τις προϋποθέσεις ή είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Το λαϊκό εισόδημα των εργαζομένων συρρικνώνεται δραματικά είτε από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας είτε από φόρους είτε από άμεσες μειώσεις μισθών και συντάξεων που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη χρονιά.
Χιλιάδες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι σ΄όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εργαζόμενοι στα δημόσια έργα του νομού μας ΒΟΑΚ, Αεροδρόμιο Σητείας, που είναι απλήρωτοι για μήνες.
Καταργούνται ουσιαστικά οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και παγιώνονται οι βάρβαρες εργασιακές σχέσεις με μισθούς πείνας και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που διορίστηκαν με προγράμματα του ΕΣΠΑ στα πλαίσια του «νέου» σχολείου και αναγκάστηκαν να υπογράψουν τη «σύμβαση της ντροπής», που τους μετατρέπει σε ημερομίσθιους πράγμα που σημαίνει ότι:
-Θα πληρώνονται μόνο τις ημέρες λειτουργίας του σχολείου.
-Η πληρωμή τους θα γίνεται όταν ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη χρονοβόρα διαδικασία, δηλαδή θα είναι για μήνες απλήρωτοι.
-Δεν αναγράφεται στη σύμβαση το ποσό του μισθού ή ημερομισθίου που θα παίρνουν. Εάν δε δεχτούν να δουλέψουν μ΄αυτούς τους όρους βγαίνουν από τον πίνακα αναπληρωτών και μένουν άνεργοι για ένα χρόνο.
ΠΑΙΔΕΙΑ: Το «νέο» σχολείο που οραματίζεται να οικοδομήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα λειτουργεί ως επιχείρηση και οι γονείς θα αναγκάζονται να επιβαρύνονται οικονομικά για τη λειτουργία του. Την προηγούμενη χρονιά οι δαπάνες για την παιδεία, μειώθηκαν κατά ένα δισ. ευρώ. Στην αρχή της φετινής χρονιάς, δόθηκε στις σχολικές επιτροπές το 1/3 των χρημάτων που δινόταν συνήθως κάθε χρόνο. Με το πολυνομοσχέδιο για το «νέο» σχολείο, την αυτοαξιολόγηση και το σχέδιο «Καλλικράτης», η εκπαίδευση γίνεται ακόμα πιο ταξική. Αφαιρείται ουσιαστικά το δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το δημόσιο-δωρεάν, σχολείο θα χάσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και θα γίνει το σχολείο της αγοράς. Το μορφωτικό του περιεχόμενο θα γίνει ακόμα πιο αντιδραστικό και αντί για ολόπλευρη μόρφωση και γνώση θα παρέχει χαμηλού επιπέδου κατάρτιση και δεξιότητες χρήσιμες στο μεγάλο κεφάλαιο για ν΄αυξήσει τα κέρδη του.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Μεγαλώνει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία ενάντια στο φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, ενάντια στο εργατικό κίνημα. Απαράδεκτες είναι οι διώξεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση ενάντια στους τυφλούς μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας, που αγωνιζόταν για την αναβάθμιση του Κέντρου. Κλιμακώνοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων μαθητών η διοίκηση του Κέντρου κάλεσε επανειλημμένα την αστυνομία στο Κέντρο. Σε συνέχεια αυτών, ήρθαν οι κλήσεις μαθητών και των γονιών τους στα αστυνομικά τμήματα και οι «συστάσεις» προκειμένου να σταματήσουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση και την εκπαίδευση. Ακόμα νωπές είναι οι εικόνες από την Ακρόπολη και την επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, που ήταν μήνες απλήρωτοι. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν ότι η ελευθερία στην αστική δημοκρατία υπάρχει μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να αυξάνει τα κέρδη του και να καταχρεώνει τη χώρα και το λαό μας.
Σήμερα 37 χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση στο Πολυτεχνείο όπως και τότε έτσι και τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι αυτή που παράγει, ενώ ο πλούτος πηγαίνει σε όλο και λιγότερα χέρια. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου. Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας. Η λαϊκή οικονομία και εξουσία μπορεί να βγάλει τη χώρα από την καπιταλιστική κρίση, μπορεί να δώσει λύση στο επίκαιρο σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Ο αγώνας μας συνεχίζεται.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Γιατί, παρά την επίθεση του κεφαλαίου, δεν εξεγείρονται οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες μάζες και η εργαζόμενη νεολαία; Γιατί ενώ το μέλλον διαγράφεται ζοφερό δεν ενώνεται η αριστερά ώστε να ανταποκριθεί στις «απαιτήσεις του κόσμου»; Γιατί, τελικά, ο «κόσμος» δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με ενεργητικό τρόπο ώστε να ανατρέψει τα οικονομικά μέτρα της τρόικας ή ν’ αντιδράσει με κάποιο τρόπο; Τέτοια είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν πολλούς πολίτες και μεγάλο μέρος της αριστεράς.

    Ορισμένες απαντήσεις και λόγοι:

    www.theorystudies.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή