Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Το σοκ του πρίγκιπα


Μεγάλη «πλάκα» έπαθε ο πρίγκιπας. Ποιος πρίγκιπας; Αυτός της Αγγλίας, που ο δύσμοιρος γέρασε πρίγκιπας.
Σκέψου, λοιπόν, να 'σαι πρίγκιπας και να πηγαίνεις με την αρραβωνιαστικιά σου στη δουλειά σου και ξαφνικά και χωρίς λόγο να σου κόψουν το δρόμο. Βέβαια, εδώ κάποιος μπορεί να αντιτάξει πως ο πρίγκιπας δε δουλεύει, δε χρειάζεται να δουλεύει, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Κι όμως, το να 'σαι πρίγκιπας είναι από μόνο του μια από τις πιο τυχερές και καλοπληρωμένες δουλειές. Κάποιοι, φοιτητές, όπως τον ενημέρωσαν, τόλμησαν να του κλείσουν το δρόμο και ακόμη χειρότερα να επιτεθούν στο όχημά του.
Σοκαρισμένος ο πρίγκιπας, που δεν καταλάβαινε το γιατί, δεν είχε λόγια. Πιο ετοιμόλογος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, χαρακτήρισε «συγκλονιστική και θλιβερή» την επίθεση κατά του πρίγκιπα.
Είχε, βέβαια, πάρει το αυτί του πρίγκιπα (όποιος το δει σε φωτογραφία θα δει για τι αυτί μιλάμε) για κάτι δυσαρεστημένους νεαρούς, αλλά ποτέ δεν περίμενε μια τέτοια «απολίτιστη» συμπεριφορά από μέρους τους. Επαθε έτσι μεγάλο πατατράκ! Μα να κάνουν έτσι για 9.000 στερλίνες, που θα φτάσουν τα ετήσια δίδακτρα των σπουδών τους, δηλαδή 3 φορές απάνω; Σε μεγάλο προβληματισμό ο πρίγκιπας αναρωτήθηκε: Μα, στο κάτω κάτω της γραφής, άμα δεν τα 'χουν τα λεφτά τι στο καλό θέλουν να σπουδάσουν;
Εψαχνε να βρει απάντηση και είπε να ρωτήσει τον υπουργό Παιδείας της Βρετανίας. Ομως, πού να τον βρει! Οπως αποδείχτηκε, για να συνδεθούν καλύτερα οι σπουδές με την παραγωγικότητα και την «αγορά» εδώ και κάποια χρόνια με τα πανεπιστήμια ασχολείται το «υπουργείο Επιχειρήσεων και Δεξιοτήτων».
Μπερδεύτηκε ο πρίγκιπας και ποιον να ρωτήσει; Πήγε στη μαμά του, τη βασίλισσα. Μαμά έτσι κι έτσι της λέει, δεν το καταλαβαίνω, τι ζητάνε οι ... «ξυπόλητοι» να μάθουν γράμματα;
Ασε παιδί μου, μεγάλη ιστορία, του λέει αυτή. Τους βάζουμε από μικρά τεστ, τους κόβουμε από το δημοτικό, τους κατατάσσουμε σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, έτσι ώστε να προχωράνε στο πανεπιστήμιο μόνο όσοι έχουν γονείς ικανούς να πληρώνουν τα δίδακτρα. Να, όμως, που μερικά μας ξεφεύγουν! Τα σκασμένα! Και πάνε στο πανεπιστήμιο. Μεγάλος μπελάς! Τώρα, όμως, που θ' αυξηθούν τα δίδακτρα, μπας και γλιτώσουμε από δαύτους.
Ευχαρίστησε ο πρίγκιπας τη μαμά του για την εξήγηση κι έφυγε. Καλά του τα 'πε η μαμά του, αλλά τι θα γίνει αν μέχρι τότε ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα αυτών των νεαρών; Αν κι άλλοι βγούνε στο δρόμο; Είχε πρόσφατα ακούσει (είπαμε, έχει γερό αυτί) πως μόνο στη χώρα του, τη Βρετανία υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια άνεργοι, κι απ' αυτούς μόνο το 1,5 εκατομμύριο παίρνει επίδομα ανεργίας. Κι ακόμη θυμήθηκε πως πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά στη χώρα του κοιμούνται νηστικά το βράδυ, κι ένας στους 5 ενήλικες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Κι αν όλοι αυτοί, αλλά κι άλλοι που 'χουνε λόγους, βγούνε στο δρόμο, αρχίσουν και ζητάνε δωρεάν Παιδεία, Υγεία, αξιοπρεπή δουλειά και αμοιβές; Στη σκέψη αυτή ο πρίγκιπας χλόμιασε.
Εχει γούστο, σκέφτηκε, αυτά να γίνουν επί βασιλείας μου! Ανατρίχιασε! Αρπάζει την αρραβωνιαστικιά από το μπράτσο και της λέει: Καλή μου, δεν πάμε για «σόπινγκ θέραπι»; Χριστούγεννα έρχονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου