Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Όταν τα νοσοκομεία προμηθεύονται υλικά, μηχανήματα, φάρμακα από τους ιδιώτες μπορούν να είναι πραγματικά «δημόσια»; Ή μένουν όμηροι της κερδοσκοπίας;



ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ελλείψεις ακόμα και σε υλικά κρίσιμα για την ασφάλεια των νοσηλευομένων

Νέος κύκλος εκβιασμών σε βάρος των νοσηλευομένων και συνολικά του λαού, με τους προμηθευτές να αναστέλλουν ξανά την παράδοση υλικών.

Σε ελλείψεις ακόμα και υλικών που είναι «κρίσιμα για την ασφάλεια των νοσηλευομένων» έχει οδηγήσει τα δημόσια ιδρύματα Υγείας η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία νοσοκομείων, που προσπαθούν να αλληλοκαλύψουν τρύπες με ...δάνεια του ενός προς το άλλο.

Την ίδια στιγμή, ξεκινά νέος κύκλος εκβιασμών από τους επιχειρηματίες της Υγείας, καθώς ο Σύνδεσμος Επιστημών και Υγείας (οι εταιρείες μέλη του προμηθεύουν τα νοσοκομεία με κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) προχωρά από τη Δευτέρα, 2 του Μάη, σε τριήμερη προειδοποιητική αναστολή παραδόσεων υλικών προς τα δημόσια νοσοκομεία, πιέζοντας για την εξόφληση των χρεών τους.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας επιμένει να λέει ότι όσα ακούγονται για ελλείψεις είναι στοιχεία «υπονόμευσης» του έργου του! Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις προκλήσεις σε βάρος της λαϊκής οικογένειας και των αναγκών της, φτάνοντας, τις τελευταίες μέρες, να μιλά ακόμα και για δολιοφθορές σε βάρος του «έργου» της, προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα ότι πρόκειται για φιλολαϊκό έργο. Ομως η καθημερινότητα των εργαζομένων μαρτυρά πως αλίμονό τους αν περάσει και υλοποιηθεί το κυβερνητικό έργο. Ενα έργο που προβλέπει λειτουργία τόσων και όποιων νοσοκομείων επιβάλλουν όχι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά η στρατηγική του κεφαλαίου για πλήρη παράδοση της Υγείας - Πρόνοιας στον έλεγχο των μονοπωλίων: Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από μια βδομάδα 32χρονη έγκυος που ετοιμαζόταν να φέρει στον κόσμο το 3ο της παιδί κατέληξε, κατά τη μεταφορά της από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, επειδή στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε αρχικά δεν ήταν εκεί ο παιδίατρος, ο οποίος το μισό μήνα εφημερεύει σε άλλο νοσοκομείο της περιοχής (βλ. σελίδα 32 του «Ρ»)! Είναι, λοιπόν, η πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει και λειτουργεί ως δολιοφθορέας της υγείας των λαϊκών στρωμάτων. Η απάντηση δεν είναι απλά η πάλη για να εμποδιστεί η εφαρμογή της πολιτικής αυτής, αλλά η πάλη για την ανατροπή της, για να μην καταστρέφεται πρόωρα η υγεία των εργαζομένων από την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και για να επιβληθεί ένα λαϊκό σύστημα Υγείας με Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτή.

Δεν έχουν ούτε σύριγγες



Οπως προκύπτει από την αλληλογραφία μεταξύ «Ασκληπιείου» και «Ευαγγελισμού», οι ελλείψεις στο πρώτο φτάνουν ακόμα και σε υλικά, χωρίς τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν απλά περιστατικά, όπως «συστήματα χορήγησης ενδοφλέβιων ορών και φαρμάκων για τις αντλίες χορήγησης - γάντια διαφόρων μεγεθών - συστήματα χορήγησης υγρών και φαρμάκων με ογκομετρικό μετρητή (κοιν. βαρελάκι) - συστήματα χορήγησης υγρών απλά - σύριγγες υπάρχουν μόνο των 20 ml και 60 ml - δεν υπάρχουν υποστρώματα μεγάλα και μικρά - τολύπια - βαμβάκι - three way».

Στο αίτημα της διοίκησης του «Ασκληπιείου» ήρθε η απάντηση του «Ευαγγελισμού», για να ενημερώσει για τη «δυνατότητα» του νοσοκομείου να δανείσει «κάποια» υλικά όπως σύριγγες, βαμβάκι, συσκευές ορών κ.λπ. Ετσι, η αποκατάσταση της υγείας των ασθενών γίνεται όμηρος των «δυνατοτήτων» των νοσοκομείων να αλληλοκαλύψουν τις τρύπες τους από τα στοκ που διαθέτουν (αν και όπως τα διαθέτουν) για τις έκτακτες ανάγκες.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία απ' τις περικοπές και την έλλειψη υλικών. Στο «Θριάσιο» νοσοκομείο, ο αξονικός τομογράφος που είναι αγορασμένος από πολυεθνική εταιρεία έπαθε βλάβη εδώ και τουλάχιστον δέκα μέρες. Ομως, επειδή το νοσοκομείο χρωστά στην εταιρεία, εκείνη αρνείται να συντηρήσει και να επισκευάσει τον αξονικό που παραμένει εκτός λειτουργίας. Αποτέλεσμα είναι τα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στην εφημερία του «Θριάσιου» και είναι αναγκαίο να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία (ορθοπεδικά περιστατικά, πολυτραυματίες, εγκεφαλικά επεισόδια, νευροχειρουργικά περιστατικά κ.ά.) να μεταφέρονται για την εξέταση στο «Αττικόν» και αφού κάνουν εκεί την εξέταση να επιστρέφουν στο «Θριάσιο».

Στο «Θριάσιο» υπάρχουν επίσης ελλείψεις σε γάντια και ράμματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χειρουργούνται με ράμματα που είναι ακατάλληλα για το είδος της επέμβασης. Στο ορθοπεδικό τμήμα του νοσοκομείου δε γίνονται αρθροσκοπήσεις γιατί δεν υπάρχει αρθροσκόπιο. Υπάρχει, επίσης, έλλειψη σε βαμβάκι, πάνες κ.ά.

Οι επικίνδυνες αυτές ελλείψεις αποτελούν συνέπεια της εξάρτησης των νοσοκομείων και της υγείας του λαού απ' τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού και φαρμάκων. Αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πάλης των εργαζομένων για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Για τη δημιουργία ενιαίου φορέα έρευνας, παραγωγής, διακίνησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υλικών, για να πάψει η εξάρτηση των νοσοκομείων από τα μονοπώλια και να απαλλαγούν οι ασθενείς απ' τους εκβιασμούς των προμηθευτριών εταιρειών και τις πληρωμές για τα είδη αυτά.

Από το Ριζοσπάστη

2 σχόλια:

  1. Κουλτουριτζήδες, διαβάστε μπας κι ανοίξετε τα μάτια σας και δείτε τι σας περιμένει.
    Ο Άπατρις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλος ένας κουλτουριτζής της πασοκικής κυβέρνησης εθνικής μειοδοσίας και ξεπουλήματος εκδήλωσε την πρόθεση να θέση εις την διάθεση του αμερικανοεβραίου ΓΑΠ την παραίτησή του. Αφού η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων φέρει τη φαρδιά πλατιά υπογραφή του κι αφού διέλυσε τα νοσοκομεία κι ότι είχε απομείνει απο το ΕΣΥ, τώρα ετοιμάζεται να παίξει το ρόλο του θύματος, του Παπακωνσταντίνου φυσικά. Μήπως ξέρει πόσα χιλιόμετρα απέχει ο Κορυδαλλός από τη Βουλή; Ή μήπως προτιμά την Πλατεία Συντάγματος για το ικρίωμα; Εγώ προσωπικά θα τον έβαζα κανένα δίμηνο με τους βαρυποινίτες στον Κορυδαλλό και μετά θα έστηνα μια τελετή στο Σύνταγμα, παρέα με τους Παναγοπουλαίους και τους λοιπούς Παπασπύρουδες. Έρχεται γύφτοι η ώρα αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή