Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Νομοσχέδιο για αυθαίρετα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου

Νομοσχέδιο για αυθαίρετα
Η κυβέρνηση, από τον επόμενο μήνα, εγκαινιάζει ένα νέο φοροεισπρακτικό σαφάρι για την είσπραξη των προστίμων από την «τακτοποίηση» για 20 έως 40 χρόνια των αυθαιρέτων, με βάση το σχετικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη βουλή. Στόχος η είσπραξη αρκετών δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Από το νομοσχέδιο απουσιάζει οποιαδήποτε πολιτική για τη λαϊκή στέγη.

Το αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων θα είναι να «στεγνώσει» κι άλλο τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών χωρίς τελικά να μονιμοποιεί τις κατοικίες τους, ενώ μετατρέπει χιλιάδες κόσμου σε ομήρους της πολιτικής αυτής.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση που τάχα μου κόπτεται για την πάταξη της αυθαιρεσίας και της διαφθοράς :

- ικανοποιεί στο σχετικό νομοσχέδιο ένα πάγιο αίτημα του μεγάλου κεφαλαίου για αδειοδοτήσεις - εξπρές με όρους «fast track», σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων. Διευκολύνει το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, προκειμένου οι μεγάλες επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν σ' αυτήν τις κερδοφόρες επενδύσεις τους. Παραδίδει σε ιδιώτες τόσο τον έλεγχο των περιβαλλοντικών μελετών, όσο και τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από τους επιχειρηματίες κατά την περίοδο λειτουργίας των εγκαταστάσεων!

- καταργεί τα πολεοδομικά γραφεία με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που γνωρίζουμε και δημιουργεί σε κάθε καλλικρατικό δήμο Υπηρεσία Δόμησης. Τον έλεγχο για την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας κατά τα στάδια ανέγερσης μιας οικοδομής, αναλαμβάνει το Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, που θα αποτελείται από ιδιώτες μηχανικούς. Δηλαδή, τους ιδιώτες μηχανικούς θα ελέγχουν ιδιώτες μηχανικοί. Ερωτηματικό παραμένει αν το κόστος του ελέγχου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης της οικοδομής θα συμπεριλαμβάνεται στο κόστος της οικοδομικής άδειας ή θα αποτελεί ένα ξεχωριστό χαράτσι.

Απ’ όπου και να το πιάσει κανείς το νομοσχέδιο μόνο τα λαϊκά συμφέροντα δεν εξυπηρετεί. Στόχος, κυβέρνησης – ΕΕ είναι η αρπαγή της μικροϊδιοκτησίας και η συγκέντρωσή της στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι χωροταξικοί και πολεοδομικοί σχεδιασμοί μέσα από τις αλλαγές στις χρήσεις γης που πρόσφατα συζητήθηκαν το ΔΣ Ηρακλείου, υπηρετούν αυτό το σκοπό.

Τώρα χρειάζεται αγώνας για να μην περάσουν τα νέα μέτρα. Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να ανατρέψουν τις πολιτικές αυτές και να διεκδικήσουν άλλου τύπου εξουσία με κεντρικό σχεδιασμό, όπου η γη θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα εξασφαλίζει φτηνή κατοικία για όλο το λαό.

28/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου