Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Μεγάλη νίκη στο Πάνορμο. Συστήθηκε δίκτυο αγώνα κατά των βιομηχανικών Α.Π.Ε.



Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ "ΠΡΑΣΙΝΗΣ" ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Δελτίο Τύπου:

Οι τοπικές επιτροπές αγώνα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες που μαζευτήκαμε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 από κάθε γωνιά της Κρήτης για να συντονίσουμε τις δράσεις μας κατά των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας γιγαντιαίας κλίμακας που σχεδιάζονται στην Κρήτη, αποφασίσαμε από κοινού και συγκροτήσαμε Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα.Το Δίκτυο καθημερινά διευρύνεται με νέες συμμετοχές.Εως τώρα συμμετέχουν (αλφαβητικά):

Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς

Επιτροπή Αγώνα Κριτσάς

Επιτροπή Αγώνα Κρούστα

Κίνηση Πολιτών Ασημίου

Κίνηση Πολιτών Εθιάς Αστερουσίων

Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον

Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Οικολογική πρωτοβουλία Χανίων

Ομάδα Αλληλέγγυας Συνεργατικής Διαχείρισης, Ηράκλειο

Παγκρήτιο Δίκτυο περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά Ρεθύμνου

Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα Αμαρίου

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου

Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ο Επιμενίδης

Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων

Πρωτοβουλία Κατοίκων Πρασέ, Δ. Μουσούρων

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα

Πρωτοβουλία Πολιτών Δ. Αμαρίου

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου

Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου

Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Φαραγγιανών

Φοίνιξ ΑΜΚΕ Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης


και πλήθος πολιτών από κάθε γωνιά της Κρήτης.


Ψήφισμα της 1ης Συνάντησης Πανόρμου

Η Κρήτη σήμερα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο ενεργειακό εργοστάσιο, χωρίς όριο ισχύος, με έργα βιομηχανικής κλίμακας ( αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, αντλησιοταμιευτήρες ) όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για μια ολοκληρωτική, βάναυση και ισοπεδωτική επέλαση μεγάλων οικονομικών ομίλων και συμφερόντων, που θα έχει μόνιμες, καθοριστικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του νησιού.

Η επέλαση αυτή, που εξελίσσεται στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης αγνοώντας την τοπική κοινωνία, έρχεται να ολοκληρώσει την ανατροπή του παραγωγικού πρότυπου του νησιού.

Η άναρχη ανάπτυξη, η πολιτική υποβάθμισης του πρωτογενή τομέα, η καταστροφή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας χρόνια τώρα δυναμιτίζουν και αποδυναμώνουν αυτό το πρότυπο.

Τα ενεργειακά έργα που δρομολογούνται καμιά σχέση δεν έχουν με την έννοια και τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), πλεονεκτήματα που εξασφαλίζονται μόνο με την αυτοπαραγωγή, τη άμεση διάχυση των ωφελημάτων στην τοπική κοινωνία, την υποστήριξη και όχι την υποκατάσταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.

Για την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των έργων αυτών έχει ψηφιστεί νομοθεσία (Χωροταξικό ΑΠΕ, Νόμος για την Επιτάχυνση των ΑΠΕ κ.ά.) που επιτρέπει την εγκατάστασή τους σχεδόν παντού, σε βάρος όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων, σε δασικές εκτάσεις, στις κορυφογραμμές, στη γη υψηλής παραγωγικότητας, στις περιοχές του δικτύου Natura, σε αρχαιολογικούς χώρους όπου δεν υπάρχει κήρυξη ζωνών Α' απόλυτης προστασίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους αποτελεί η πόντιση υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας και μάλιστα από κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία χωριστά, διαδικασία που στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας δεν έχει όρια, πέρα από αυτά που θα θέσει η ζήτηση και η κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ο καθορισμός των έργων αυτών ως έργων «εθνικής ωφέλειας», που επιτρέπει τη χωροθέτησή τους σε δασικές εκτάσεις, αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα επίλυσης των ιδιοκτησιακών ζητημάτων, αφού σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε κατάληψη ιδιωτικής γης για εγκατάσταση των έργων χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών της, που οδηγούνται σε μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες για να αποδείξουν ότι η γη είναι δική τους, ενώ αυτή έχει ήδη διατεθεί σε χρήση που οι ίδιοι δεν επέλεξαν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

. Να σταματήσουν όλα όσα σχεδιάζονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
. Να ανακληθούν όλες οι άδειες παραγωγής που έχουν δοθεί για ενεργειακά έργα βιομηχανικής κλίμακας.
. Να μην υποδείξει κανένας Δήμαρχος χώρους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών του προγράμματος «Ήλιος», όπως ζήτησε να κάνουν ο υπουργός ΠΕΚΑ.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ

. Να εμποδίσουμε από κοινού την εγκατάσταση ενεργειακών εγκαταστάσεων βιομηχανικής κλίμακας.
. Να υπερασπιστούμε:
Τις ντόπιες παραγωγικές δραστηριότητες και τους παραγωγούς του τόπου μας που επιβιώνουν με κόπο και εμπόδια.
Τις δραστηριότητες που επανεπενδύουν τα κέρδη στον τόπο.
. Να αγωνιστούμε για ένα παραγωγικό πρότυπο που θα ταιριάζει στην Κρήτη και θα σέβεται τους φυσικούς και πολιτιστικούς της πόρους και το απαράμιλλο κρητικό τοπίο.

Πάνορμο, 14 Νοεμβρίου 2011
.

5 σχόλια:

  1. Ρε Χατζηδακη..δε πας και μια βολτα απο Μυλοποταμο μερια?..στα Λιβαδεια συγκεκρημενα..Ξερεις ,τα αλοδαπα σου σφαξανε ΠΑΛΗ μια γριουλα σαν αρνι για να της παρουνε το κομποδεμα..Αφγανοι φιλυσηχοι μεταναστες ητανε λεει...Δεν πας να τους μιλησεις περι πολυπολιτισμικοτητας,για διεθνισμο και οτι γιαυτο που εγηνε φταιει η κοινωνικη παθογενεια οπως λες???...Δεν ξερουν οι ανθρωποι και εχουν αγριεψει ακουσα..Δεν ειναι κρημα να χαλαει η ιδεολογια σας για μια παλιογρια??...Πες μου μονο τι απαντηση σου εδωσαν ,γιατι θελω να γελασω λιγο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα γιατί επιμένεις, αφού τα χεις πει και ξαναπεί όλα αυτά. Ξέρω ότι ζεις για να ακούσεις από τα δελτία τύπου ένα τέτοιο έγκλημα, ώστε να τη βγεις τάχα μου σε όλους εμάς(;) που υποθ'αλπτουμε τους εγκληματ'ιες. Όμως όπως έχουμε ξεβαρεθεί να λέμε είσαι επιλεκτικός στα αστυνομικά δελτία τύπου. Σε τέτοιο βαθμό που τα μεταφέρεις πιο πολύ για να πείσεις τον ίδιο σου τον εαυτό...και μάλιστα σε άσχετες αναρτήσεις. 'Ημαρτον, που θα λεγε κι ο Γεωργίου. Το έγκλημα δεν έχει εθνόσημο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν εχω ορεξη να την βγω σε κανεναν..ουτε προσπαθω να πεισω τον εαυτο μου..δεν υπαρχει λογος..το πραγμα μηλαει μονο του ,και μονο ιδεολογικες παρωπηδες δεν αφηνουν μερικους να το δουν...Ειμαι επιλεκτικος οπως λες..γιατι αν δεν ειμουνα,θα μπορουσα με μεγαλη ευκολια να σου ξεδηπλονω καθημερινο δελτιο συμβαντων απο τα κατορθωματα των..φηλησηχων ..αρεστων σας..Το εγκλημα εχει εθνοσημο και το ξερει ολος ο κοσμος εκτος απο τον ..λαο...της αριστερας.Επιμενω..εχεις δικιο..ουτε εγω ξερω γιατι,εφοσον μαζι σας δεν βγαζει ακρη κανεις..Παντως δεν χανεις τιποτα να κανεις μια βολτα απο τον Μυλοποταμο αυτες τις μερες..Ωσαν ιδεολογος διεθνιστης,καλο θα ηταν να ξεστραβωσεις και τους ..φασιστες ,ρατσιστες εκει κατω που δεν θελουν λεει να ξαναδουν αλοδαπο στα ματια τους..αλλα να μας πεις τι σου ειπανε...να γελασουμε και λιγακι μερες πουναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρεστοί μας είναι όλοι οι άνθρωποι. Μοναδικοί μας εχθροί οι κεφαλαιοκράτες κι οι φασίστες. Κι αυτό γιατί είναι εχθροί της ανθρώπινης φυλής. Όσο για το ταξίδι στο Μυλοπόταμο επιφυλάσσομαι λόγο χρόνου. Θα ήθελα να πάμε κι οι δυό μας. Έχω και κάτι φίλους στον Άγιο Μάμμα. Εκεί θα πάρεις μαθήματα ανθρωπιάς και φιλοξενίας.
    Τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ουτε εγω τους γουσταρω τους κεφαλαιοκρατες..ουτε τους φασιστες..προσεξε ,τους φασιστες..οχι τους πατριωτες..να το ξεκαθαρησουμε γιατι εσεις ταχετε μπερδεψει λιγο τα πραματα εδω..Αλλα δεν ειναι μονο αυτοι εχθροι του ανθρωπου..Ειναι κιαυτοι που για να ικανοποιησουν τα ζωοδη ενστηνκτα τους βιαζουν ,κακοποιουν,σκοτωνουν χωρις ιχνος σεβασμου στην ανθρωπηνη ζωη και αξιοπρεπεια..Και αυτο το βλεπουμε σχεδον αποκλειστηκα απο τον αλοδαπο οχετο που ΕΙΣΕΒΑΛΕ..παρανομα στη χωρα μας,στη ζωη μας και στη ψυχοσυνθεση μας.Εχεις δει φιλε Βασιλη κανενα βιντεακι να σφαζουν ανθρωπο??..Εγω ειδα τον ομηρο που εσφαξαν στο Ιρακ τα ισλαμοφασιστομουτρα και πηστεψε με,μου πηρε καιρο να συνελθω..φαντασου τωρα να το δεις ζωντανα..η ακομα..να το ζησεις οπως αυτη η ατυχη γριουλα..μπορεις να μπεις εστω και δευτερολεπτα στη θεση της και να μην μισησεις??...αν εισαι ανθρωπος?..Οσο για τον Μυλοποταμο..να παμε ρε Βασιλη..να παμε..Εγω που παω συχνα και ξερω πολλους...εχωπαρει ηδη πολλες φορες μαθηματα ανθρωπιας και φιλοξενιας...Μαθηματα ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ανθρωπιας ,και ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ φιλοξενιας...γιατι αλλου ειδους ανθρωπια και φιλοξενια ,δεν θα βρεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή