Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Γιάννη Σκαρίμπα-ΤΟ 1821 ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένα βιβλίο σταθμός για την ιστοριογραφία και την επαναστατική αναγκαιότητα


ΤΑ ΔΥΟ ‘21

Το Εικοσιένα,όπως το ξέρουμε μέσα από την επίσημη ιστορική παράδοση,μοιάζει με τ’αναστραμμένο είδωλο που βλέπουμε να καθρεφτίζεται στα θαμπά νερά μιας λίμνης.
Είναι βέβαια η ίδια εικόνα,μα δοσμένη από την ανάποδη.
Για να γνωρίσει κανείς τ’αληθινό Εικοσιένα πρέπει να σκύψει πάνω σ’άλλα κείμενα, σ’εκείνα που προετοίμασαν το σηκωμό, σ’αυτά που γράφτηκαν όσο βρόνταγε το καρυοφύλλι κι άστραφτε το γιαταγάνι και στ’απομνημονεύματα των αγωνιστών -του Μακρυγιάννη,του Κασομούλη,του Κολοκοτρώνη,του Φωτάκου,του Σπυρομήλιου, του Περραιβού,του Σπηλιάδη και τόσων άλλων.

Δύο ήταν τα Εικοσιένα: Το ένα του λαού και των πιο προοδευτικών ανθρώπων εκείνου του καιρού, το άλλο των κοτζαμπάσηδων και των πολιτικάντηδων. Του πρώτου οι ρίζες αντλούνε τους χυμούς τους από τα “Δίκαια του ανθρώπου” του Ρήγα Βελεστινλή, πάνω στ’άλλο πέφτει βαρύς ο ίσκιος της “Πατρικής Διδασκαλίας” του Μακαριωτάτου Πατριάρχη της Αγίας Πόλης Ιερουσαλήμ Κυρ Ανθίμου ή πιο σωστά του Γρηγορίου.

Δημήτρης Φωτιάδης

(από το πρόλογο του βιβλίου)


Αν ο μόνος σκοπός που αξίζει τον κόπο κανείς να γεννηθεί, είναι η λεφτεριά, και μόλις γεννηθεί του την υποθηκεύσουν τα συμφέροντα, τι άλλο του απομένει αν όχι η επανάσταση; 
 (ο συγγραφέας)

Μεταξύ δουλείας και δουλείας δεν υπάρχει καμμιά διαφορά.
Με το να κάμεις μιαν επανάσταση κι αποτινάξεις το ζυγό,δεν έκαμες τίποτα.
Το ‘21 αυτό έκαμε. Το να μην ξαναεμπέσεις σε ζυγό-αυτό είναι επανάσταση.

 (ο συγγραφέας)

Το θαύμα του ‘21 δεν έγκειται στη στρατιωτική ήττα της Τουρκίας-πράγμα ευκολώτερο-αλλά στο (ως εκ θαύματος) σώσιμό του από την εχθρότητα των κοτζαμπάσηδων,των λογίων και του Κλήρου. 
 (ο συγγραφέας)

Ο κατά μόνο, το γένος και το θρήσκευμά του διαφέρων είναι ένας άγιος, μπρος στον κατά μόνο το “κατεστημένο” του διαφέροντα. 

(ο συγγραφέας)

Οι Τούρκοι δεν ήσαν οι χειρότεροι…Ο ελληνικός λαός δε θάκανε την επανάσταση για ν’αποκαταστήσει και πολιτικά τους κοτζαμπάσηδες.Οι λέγοντες ότι η Επανάσταση ήταν μόνον Εθνική, ή είναι αδιάβαστοι, ή δε μας λένε την αλήθεια.
Σκοτώνοντας τους Τούρκους ήξερε ότι σκοτώνει το σύμμαχο των κοτζαμπάσηδων.
Χωρίς τον αφανισμό πρώτα αφτουνού, δεν μπόραε να ξεπάτωνε τους άλλους.
Το ότι σ’αυτό η Επανάσταση γελάστηκε, δεν πάει να πεί διόλου ότι τους εφείσθη.
Θα τους πέρναε εν στόματι μαχαίρας,
Το ότι νόμισε ότι για τούτο είχε καιρό,αυτό την έφαγε…Η Επανάσταση απότυχε… 

(ο συγγραφέας)
.

3 σχόλια:

  1. Για όποιον δεν έχει φράγκα ας το διαβάσει, αξιοποιήσει, τυπώσει από εδώ:
    http://indy.gr/library/giannis-skarimpas-to-1821-kai-i-altheia/1821.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -Πολύ επίκαιρη και στοχευμένη ανάρτηση (οι πηγές και τα στοιχεία της).Μακάρι να δώσουν αφορμή στους κατά καιρούς επικριτές των απόψεών σου να μάθουν την πραγματική και αληθινή ιστορία της χώρας μας και όχι μόνο την χαλκευμένη που δυστυχώς (λανσάρουν) και διδάσκουν στα σχολεία ,οι ((απόγονοι των κοτζαμπάσηδων)), οι θιασώτες του ευρωμονόδρομου και της υποτέλειας.
    Μιχάλης Τζανόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έπρεπε να φτάσω σχεδόν 40 για να το διαβάσω. Το τέλειωσα μόλις την προηγούμενη βδομάδα. Πρόκειται πραγματικά για τον ορισμό του "βιβλίου που πρέπει να διαβάσει κανείς". Ιδίως οι δυο πρώτοι τόμοι, μια κι ο τρίτος ξεχειλώνει ελαφρά το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή