Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ποιοί στρέφουν την μια τάξη εργαζομένων εναντίον μιας άλλης και γιατί;

Στην ενότητα των "από κάτω" η δύναμη κι η νικηφόρα προοπτική

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Αναστασάκης, ο βολευτής Καρχιμάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη σύζυγος του εφοπλιστή Κούβελου, η Όλγα Κεφαλογιάννη και άλλοι μπλε και πράσινοι κόκκοι, έχουν αναλάβει εργολαβία τη δυσφήμιση του αγώνα των ναυτεργατών και υποκινούν (ανεπιτυχώς προς το παρόν) με τη βοήθεια των ΜΜΕ, την υποδαύλιση δράσεων των αγροτών για να σπάσουν την απεργία της ΠΝΟ.
Οι εφοπλιστές δεν έχουν τους απαραίτητους ανδρικούς αδένες για να τα βάλουν στα ίσα μόνοι τους με τους ναυτεργάτες. Βάζουν λοιπόν τους πολιτικάντηδες που ελέγχουν για να καθαρίσουν... κι αυτοί με τη σειρά τους βάζουν τους όποιους αγρότες ελέγχουν ακόμα, να καθαρίσουν για πάρτη τους.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι από κάτω είναι ότι η δύναμή τους είναι η ενότητα... Η κοινή δράση. Κοινή δράση ενάντια στα τσουτσέκια που μας κάνουν τη ζωή άθλια, δηλαδή στους πλουτοκράτες και τα πολιτικά τσιράκια τους.
Παραθέτω ένα κείμενο του Θανάση Λεκάτη που πραγματικά βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους:

Ενας ο πανικός τους
Να γυρνάς απ' τις κατάλευκες κρητικές Μαδάρες, να σε συντροφεύει ένας ντυμένος στο χιόνι Ψηλορείτης, να 'χεις συναντήσει σε δυο μαχητικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ λεβέντες που δε βάζουν στη ρακή νερό
και να πέφτεις στο σκοτάδι των αστικών μέσων ενημέρωσης που νομίζουν πως ό,τι σχεδιάζουν στα επιτελεία της αστικής τάξης, επειδή έχουν την οικονομική δύναμη, αυτό και θα περάσει σαν άποψη και θέση στο λαό.
Κάνουν λάθος.
Χτες το χάραμα το λιμάνι του Πειραιά από μακριά έδειχνε την άλλη όψη του. Η υγρασία που έντυνε τους προβολείς εστίαζε την προσοχή χαμηλά, στους καταπέλτες, εκεί όπου ήδη είχαν πάρει θέση οι απεργιακές φρουρές. Στην τραπεζαρία ενός από τα πλοία που έρχονταν από την Κρήτη τα κανάλια έδειχναν έναν «πόλεμο» ανάμεσα σε απεργούς και αγρότες. Κανένας πόλεμος. Μάρτυρας, το πλήρωμα του πλοίου - αγροτόπαιδα οι περισσότεροι - που δήλωνε αποφασισμένο να σταματήσει, μάρτυρας και οι οδηγοί φορτηγών - αγροτών παιδιά κι αυτοί - που ανέβαιναν και ρωτούσαν μόνο πότε θα τελειώσει η απεργία για να κάνουν τα κουμάντα τους. Πίσω στο νησί, μια απόπειρα που έγινε από μεγαλοτσιφλικάδες να εμφανίσουν «αγροτική εξέγερση» ενάντια στους απεργούς, πνίγηκε στη γέννησή της. Στο Στόμιο, όπου είχαν καλέσει να μαζευτούν οι «απεργοφάγοι», δε μαζεύτηκαν ούτε τα τσιράκια τους.
Χτες το βράδυ βλέποντας την αγωνία του Ευαγγελάτου και του άθλιου ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κρήτη (αν θυμόμαστε καλά πρόκειται για ένα από τα στελέχη του ΣΥΝ, με ντοκτορά στον αντικομμουνισμό...) να εμφανίσουν έναν εμφύλιο που δεν υπάρχει, καταλάβαινες καλύτερα ό,τι είχες ακούσει στο νησί: «Μην κοιτάς τι λέει αυτή που μιλά, ρώτα την τι επιχειρήσεις έχει. Μην ακούς τι λέει η άλλη που αφρίζει, ρώτα τι περιουσία έχει παντρευτεί». Οι άνθρωποι στο νησί έχουν μάθει να μεταφράζουν κατευθείαν τι σημαίνουν ονόματα όπως Ολγα Κεφαλογιάννη και Ντόρα Μπακογιάννη.
Απλός ο κώδικας: Τους μεγαλοξενοδόχους εκπροσωπούσε η μία και τους εφοπλιστές η άλλη. Και οι δυο την αστική τάξη στο σύνολό της. Και οι δυο έχουν στηρίξει και στηρίζουν την πολιτική που τσακίζει το ίδιο και τους μικρούς αγρότες και τους ναυτεργάτες (σ.σ. τα μεταξύ τους, για το ποια απ' τις δυο θα εμφανιστεί πιο άγριο σκυλί, τώρα που μπροστά στις εκλογές έχουν διαφορετικούς εκλογικούς στόχους, ας τα λύσουν μόνες τους).
***
Στο διάστημα μέχρι τις εκλογές όλα είναι καθαρά: Με το καρότο και το μαστίγιο θα πορευτούν. Παλιά τους τέχνη.
Καρότο η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, με πλυντήριο τη διαδικασία εκλογής του. Γεγονός που δημιουργεί ένα πρόβλημα σ' όσους από τη ΝΔ περιμένουν καιρό στην ουρά για να κυβερνήσουν. Γεγονός που τους οδηγεί στο κράξιμο. Κράξιμο, ναρκοθετημένο βέβαια καθώς η ΝΔ συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ και άρα αποκαλυπτικό για τον εμπαιγμό.
Μαστίγιο η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού να επιβάλει το νόμο (πόσο πιο ωμά να το προαναγγείλει η «Καθημερινή»;). Οι οργανωτές του μπάχαλου, δηλαδή η αστική τάξη, η μόνη που έχει συμφέρον να εμφανίζονται οι αγώνες ως μπάχαλο, αρπάζεται από κάθε ευκαιρία που η ίδια δημιουργεί για να ζητήσει επιβολή του νόμου και της τάξης.
Ο,τι έγινε στο ντέρμπι της Κυριακής φέρει τη σφραγίδα εκείνων που για να αντιμετωπίσουν την εργατική τάξη, οργανώνουν στα γήπεδα αντιπαραθέσεις μούφα, ικανές όμως να δικαιολογήσουν κάθε μέτρο καταστολής. Ηταν από καιρό γνωστό τι θα συμβεί στο ντέρμπι, τους πρωταγωνιστές τους είχαμε ήδη δει στην προηγούμενη δημόσια εμφάνισή τους, όταν χτύπαγαν τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ. Την Κυριακή έγινε πεντακάθαρο. Ας σταματήσει το κλάμα η αστική τάξη, δικό της δημιούργημα είναι ό,τι έγινε στο ντέρμπι. Οι εργάτες δεν τσιμπάνε. Το εργατικό κίνημα έχει γνώση... Ασε που αρκεί να ακούς τον Τσίμα να αναλύει στο Mega τον κίνδυνο και καταλαβαίνεις πως είναι έτοιμοι από καιρό γι' αυτό που θα κάνουν αύριο. Να δεις πώς το 'πε: «Είναι θέμα ευρύτερα πολιτισμικό (...) Είναι θέμα διάχυσης της βίας στην ελληνική κοινωνία (...) Είναι φοβερή ήττα του ελληνικού κράτους». Μάλιστα, κύριε, το πιάσαμε το νόημα...
***
Η αστική τάξη αυτή καθαυτή μέσα από τα άρθρα της λέει ευθέως τι θέλει: Ενα ΠΑΣΟΚ που δε θα τάζει, αλλά θα εκπαιδεύει το λαό στη διαρκή λιτότητα.
Και ανησυχεί, γιατί τα «πρόβατα», όπως αντιμετωπίζει τους ψηφοφόρους, έχουν βγει απ' το μαντρί. Το άρθρο στο «Βήμα» περιέχει κι άλλα αποκαλυπτικά. Καλεί σε συστράτευση όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος. Κίνδυνο που στο σύνολό της η ύλη των εντύπων του συγκροτήματος Λαμπράκη τον εντοπίζει σε ένα: Τη δύναμη του ΚΚΕ. Κι αυτό το νόημα το πιάσαμε, κύριοι.
Το λόγο έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα άνεργα παιδιά, οι γυναίκες, οι σπουδαστές και οι φοιτητές, όλοι εκείνοι που τσακίζονται καθημερινά από την πολιτική για το μεγάλο κεφάλαιο, όλοι εκείνοι που όπως χτες έτσι και αύριο γνωρίζουν πια από πρώτο χέρι: Ενα σπέρνει πανικό στην αστική τάξη: Η δύναμη του ΚΚΕ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου