Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ο αγώνας κατά των "Βιομηχανικών Α.Π.Ε." επεκτείνεται από χωριό σε χωριό και οι κεραίες συλλογής ανεμολογικών στοιχείων παθαίνουν βλάβες ή πέφτουν...


Οι Μεραμπελιώτες αποφασίζουν να μη γίνει ο τόπος τους βορά συμφερόντων




H Συνέλευση κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου που συγκλήθηκε την Πέμπτη 29/3/12 μετά από πρόσκληση των συλλόγων της περιοχής, εκφράζει την αντίθεση της στη χωροθέτηση και αδειοδότηση εγκατάστασης Βιομηχανικών ΑΠΕ στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου , χωρίς καμιά ενημέρωση και χωρίς καμιά άδεια από την τοπική κοινωνία.

Εμβρόντητοι διαπιστώνουμε ότι χωρίς κανείς από τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς να γνωρίζει τίποτα, έχουν δοθεί άδειες παραγωγής για τεραστίου μεγέθους βιομηχανικές ΑΠΕ: Δύο υβριδικά υδροηλεκτρικά , ένα σταθμό με 13 ανεμογεννήτριες, ενώ υπάρχει αίτηση άδεια και για άλλες 9 ανεμογεννήτριες.

Και όλα αυτά σε μια περιοχή προστατευόμενη ως ζώνη ειδικής προστασίας του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 και σε δύο σημεία κυρηγμένα ως καταφύγια άγριας ζωής.

Μάλιστα το τεράστιο υδροηλεκτρικό υβριδικό στη θέση Κουτράλια (ισχύος 100 mw το μεγαλύτερο στην Ελλάδα) έχει χωροθετηθεί δίπλα και μέσα στο σπάνιο Αζιλακόδασος, ένα δάσος του σπάνιου είδους δρυός quercious ilex, που όμοιο του δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα.

Δηλώνουμε την αντίθεση μας στα παραπάνω και ζητούμε από όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς να μας στηρίξουν στον αγώνα μας για να αποτραπούν αυτές οι καταστροφικές για τον τόπο μας ενέργειες.

Στα πλαίσια αυτά συγκροτούμε επιτροπή αγώνα για να πράξει όλα τα δέοντα ώστε να εκφραστεί η αντίθεση μας έμπρακτα και να αποτραπεί η καταστροφή του φυσικού πλούτου του τόπου μας.
Η επιτροπή αγώνα θα αποτελείται από τους: Δ. Κυριακάκη, Γ. Κωστάκη, Γ. Μηλιαρά, Γ. Μανουσάκη, Αγγ. Σουλαδάκη, Αγγ. Βιδάλη, Μιχ. Κυριακάκη, Σπ. Βροντινό, Μ. Λυδάκη.

Ζητούμε να συζητηθεί άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Νικολάου το θέμα της υποβληθείσας Μ.Π.Ε. για το υδροηλεκτρικό υβριδικό στα Κουτράλια και η υποβολή ένστασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

5 σχόλια:

  1. Η ένσταση, η οι ενστάσεις πρέπει να κατατεθούν από τον Δήμο? Εμείς ως πολίτες δεν μπορούμε?
    Επίσης ξέρω, ότι ο Δοξαστάκης, είναι πλήρως ενημερωμένος και προσπαθεί να διαχειριστεί όλο αυτό, με τον καλύτερο για τον Δήμο του τρόπο. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, δεν ξέρει τίποτα? Δεν καταλαβαίνω , δεν θα έπρεπε, οι εγκαταστάσεις είναι και στον Δήμο του.
    Αλέκα Σουλαδάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προτείναμε ως Λαϊκή Συσπείρωση να έρθει στο Δημ. Συνβούλιο κι ο Δοξαστάκης κι ο εκπρόσωπος της εταιρείας, ώστε να έχουμε όλοι ανοιχτά τα χαρτιά μας, να ενημερωθεί ο κόσμος για το σύνολο των απόψεων και η όποια απόφαση να παρθεί ενώπιος, ενωπίω. Ούτε μυστικές συναντήσεις, ούτε μισόλογα.
    Ο Δήμαρχος απάντησε ότι θα κάνει συνάντηση με Δοξαστάκη και μετά θα μιλήσει στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου, ώστε να υπάρξει ενιαία στάση. Για μένα αυτή η τακτική δεν είναι σωστή. Οι πολλές προσυνενοήσεις με φοβίζουν.
    Δεν έχω μιλήσει με τη δημοτική ομάδα μας, αλλά μάλλον δεν θα πάω σε καμία συνάντηση πριν το Δημοτικό Συμβούλιο.
    Τώρα για την ένσταση. Ξέρεις ότι δεν είναι αυτή που θα κρίνει τη τύχη της επένδυσης. Απλά αν γίνει η ένσταση από το Δήμο, αφενός θα ξέρουν οι κάτοικοι ότι ο Δήμος έχει πάρει θέση δίπλα τους και αφετέρου θα ξέρει η εταιρεία, οι αρχές και τα ΜΜΕ, ότι η Δήμος δεν συμφωνεί με την επένδυση. Κάτι είναι κι αυτό.
    Όμως η οργανωμένη κοινωνική αντίσταση θα φέρει την όποια νίκη στο θέμα. Στο Βραχάσι χρειάζεται πολύ κι ενωτική προσπάθεια για να ενωθούν δυνάμεις που ως τώρα η μία δεν θέλει ούτε να βλέπει την άλλη. Αν δεν ενωθεί όλο το χωριό, τότε φοβάμαι ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τη μια εκ των δύο ομάδων, τάζοντάς της λαγούς με πετραχίλια.
    Αν καταφέρει η κοινωνία να ενωθεί ενάντια στην επένδυση, τότε ο αγώνας θα λειάνει τις αντιπαραθέσεις και στο χωριό θα σχηματισθεί μια νέα ενότητα.
    Πληροφοριακά ο Δοξαστάκης είναι φουλ μνημονιακός και δεν έχω αυταπάτες για το ρόλο του.
    Για να δούμε... αλλά αναμένεται σκληρό πόκερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασίλη, ποτέ - ακόμη και την περίοδο του αντικαποδιστριακού αγώνα- δεν υπήρχε πλήρης κοινωνική ενότητα στην περιοχή μας.

    Όπως ξέρεις κι εσύ, οι πονηροί που σκέφτονται ότι μπορεί να πουλήσουν νερό ή ότιδήποτε άλλο στη μεγάλη εταιρία, υπάρχουν παντού!

    Εμείς θα προχωρήσουμε χωρίς να παρακαλάμε κανένα, γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε πως η στάση κάποιων (όπως του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου) δεν καθορίζεται από το αν θέλουν να μας βλέπουν ή όχι, αλλά καθορίζεται από τις δεύτερες και τρίτες σκέψεις τους για πιθανά μελλοντικά συμφέροντα.

    Και μην παραβλέπεις επίσης το γεγονός ότι η δημοτική παράταξη του Π. Καρατσή απείχε πλήρως από τη χθεσινή συνάντηση δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως αντιμετωπίζει τις εξελίξεις για το θέμα αυτό στην περιοχή μας.

    Το αν ο δήμαρχος χειρίζεται σωστά ή όχι το θέμα θα φανεί την εβδομάδα που έρχεται και από τη συζήτηση που θα γίνει (αν γίνει) και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν (αν ληφθούν) από το Δημοτικό Συμβούλιο.

    Και μια διευκρίνηση προς την Αλέκα. Συμφωνήσαμε χθες ότι ένσταση πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως, είτε συμμετέχει ο Δήμος είτε όχι, από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και φορείς της περιοχής. Απλά αν συμμετέχει και ο Δήμος θα υπάρχει μεγαλύτερο κύρος και ισχύς στην προσπάθεια. Ούτως ή άλλως ο Δήμος υποτίθεται ότι τυπικά εκφράζει την τοπική κοινωνία.
    Επίσης μιλώντας με κάποιον εκπρόσωπο της εταιρίας διαπίστωσα ότι δεν έχει κάνει ακόμη την παραμικρή επαφή με το Δήμαρχο και μάλιστα αρνήθηκε να παραστεί στη χθεσινή συνάντηση λέγοντας ότι πρώτα θα πάει στο δήμαρχο και μετά στην τοπική κοινωνία.
    Οι ευθύνες για την όλη κατάσταση υπάρχουν στο απίθανο νομικό πλαίσιο γι αυτές τις επενδύσεις, στο οποίο ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο δεν παίζει κανένα ρόλο, ούτε καν γνωμοδοτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί όμως να συσπειρώσει την κοινωνία θέλει?
      Αλέκα

      Διαγραφή
  4. Και κάτι ακόμα, το έργο δεν αφορά μόνο το δικό μας δήμο και της χερσονήσου, αλλά και τους δήμους Καντάνου (Χανιά) και Λάμπης (Ρέθυμνο), όπου μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες του υβριδικού. Οπότε οι όποιες ενστάσεις θα γίνουν από πολλές περιοχές και φορείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή