Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αποκάλυψη τώρα...








Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τον Πρόεδρο και την ΕΕ της ΠΕΔ Κρήτης
 
29/10/12

Θέμα : “Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Τοπικής Διοίκησης και Γερμανικών επιχειρήσεων”

     Προσφάτως ενημερώθηκε από τον τύπο η Λαϊκή Συσπείρωση ότι έχει μοιραστεί στους δήμους ερωτηματολόγιο στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι τελευταίοι σχετικά με τα πεδία στα οποία θα επιθυμούσαν να συνεργαστούν με  Γερμανούς τεχνοκράτες. Η συνεργασία αυτή είχε εγκαινιαστεί και οριστικοποιηθεί σε συνάντηση που είχε γίνει αρχές Σεπτέμβρη 2012 ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανό και τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Χανς Φούχτες. 
      Γι' αυτό το ζήτημα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, από τις αρχές του μήνα, η πρώτη φάση συνεργασίας της ελληνικής και γερμανικής Τοπικής Διοίκησης, με βάση το πρωτοκόλλο που υπέγραψαν τα δύο μέρη και το οποίο προβλέπει αρχικά τη μεταφορά τεχνογνωσίας από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Γερμανίας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής Τοπικής Διοίκησης και ακολούθως την ανάθεση έργων και υπηρεσιών της δημοτικής δραστηριότητας σε γερμανικούς ομίλους και επιχειρηματίες. Οι ειδικοί που θα παρέχουν συμβουλές στα πεδία συνεργασίας της ελληνικής και γερμανικής Τοπικής Διοίκησης θα είναι πρώην στελέχη γερμανικών εταιρειών, τα οποία θα υπηρετήσουν το στόχο να «αυξήσουμε το ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών και επενδυτών. Αν έχουμε μια καλή συνεργασία σε τοπικό επίπεδο αυτό μπορεί να προσελκύσει ιδιώτες έτσι ώστε να επενδύσουν, κάτι το οποίο είναι καλοδεχούμενο».
     Αυτούς θα πρέπει κιόλας να φιλοξενήσουν για τα «φώτα» τους, αφού στο πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπεται ότι «αναμένεται οι ελληνικοί δήμοι, οι ΠΕΔ, ή οι φορείς που θα εξουσιοδοτηθούν αναλόγως να οργανώσουν με δικά τους έξοδα την παραλαβή των ειδικών από το αεροδρόμιο άφιξης, τη μεταφορά στην περιοχή όπου θα παρέχονται οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, την επιστροφή στο αεροδρόμιο αναχώρησης, καθώς και τη διαμονή των ειδικών.”.
      Η υλοποίηση αυτής της συνεργασίας θα οδηγήσει σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δράσεων που σήμερα ασκούν οι δήμοι. Ο δρόμος στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη στρωθεί, αφού οι δήμοι έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο από τις δραματικές μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση. Άλλωστε, η ίδια η πολιτική τους, που με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση σπρώχνει σε ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποιείται μεθοδικά από τη συγκυβέρνηση για την παράδοση της λειτουργίας τους στο κεφάλαιο. Στην συνάντηση των Φούχτελ - Στυλιανίδη, προσδιορίστηκε καθαρά τι επιδιώκεται να προωθήσει τη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο δήμων και περιφερειών: Τον εξορθολογισμό των δαπανών της Τοπικής Διοίκησης, την αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης για αυτούς και τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων.
     Τη συναίνεσή τους στο νέο μοντέλο της Τοπικής Διοίκησης, που θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε συνεργασία με επιχειρηματίες, κατέθεσαν ήδη οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας, υπογράφοντας το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας με την ΠΕΔ Βάδης και Βιρτεμβέργης. Σε αυτό προβλέπεται η «μεταφορά τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής υποστήριξης» από τη Γερμανία σε ελληνικούς δήμους και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη με στόχο να επεκταθεί και το 2013.
      Επίσης, έχει ήδη διανεμηθεί ερωτηματολόγιο που πρέπει να συμπληρωθεί από τους δήμους για τις ανάγκες της εν λόγω συνεργασίας.
      Οι τομείς που περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο το οποίο εστάλη στους δήμους και δείχνει και τον προσανατολισμό των Γερμανών για τα πεδία της δημοτικής δράσης πάνω στα οποία μπορούν να κερδοφορήσουν μέσω επιχειρηματικής δράσης, είναι : Διαδημοτική συνεργασία, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Κοινωνική Πρόνοια - υγειονομικός τομέας, εκπαίδευση - επιμόρφωση διοικητικών στελεχών, Πολιτισμός - Νεολαία - Εκπαίδευση - Αθλητισμός, Υδρευση - Αποχέτευση, Τουρισμός, αποτελεσματική οργάνωση της διοίκησης των δήμων, απορρίμματα - απόβλητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - ενεργειακά ζητήματα, οικονομικά της Τοπικής Διοίκησης.
       Να, λοιπόν που οδηγεί η τόσο βίαιη υποχρηματοδότηση των δήμων, καθώς και  η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε αυτούς από το κράτος : να ανοίξουν πεδία δράσης και κερδοφορίας γερμανικών ομίλων και επιχειρηματιών που έχουν την τεχνογνωσία και τα μέσα για να αναλάβουν πλήρως την εκμετάλλευση ολόκληρων τομέων δημοτικής δραστηριότητας.
       Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ, έχουν πάμπολλες φορές διατυπώσει ένα πρόγραμμα φιλολαϊκό που προβλέπει ανάμεσα σε άλλα: Την πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ. Την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων. Την άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα. Την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των δήμων. Την ανανέωση άμεσα όλων των συμβάσεων και δρομολόγηση της μονιμοποίησής τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.

Ερωτώνται ο Πρόεδρος και η ΕΕ της ΠΕΔ Κρήτης :

1.  Έχει σταλεί από το υπουργείο εσωτερικών ή την ΚΕΔΕ στην ΕΕ της ΠΕΔ Κρήτης έγγραφο που να ενημερώνει για τη συνεργασία μεταξύ ελληνικής και Γερμανικής κυβέρνησης στα παραπάνω θέματα, καθώς επίσης και το σχετικό ερωτηματολόγιο ; Αν ναι, από πότε και σε ποια φάση είναι ; Γιατί δεν ενημερώθηκε το ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης, όπως όφειλε να κάνει ο Πρόεδρος και η ΕΕ και πολύ περισσότερο γιατί δεν τέθηκε στην κρίση του οργάνου για το αν αποδέχεται ή όχι μια τέτοια συνεργασία ; 

2.   Εάν τα έγγραφα έχουν σταλεί από την ΠΕΔ Κρήτης στους δήμους και ποιοι από αυτούς εκδήλωσαν επιθυμία συνεργασία και σε ποιους τομείς κατά προτεραιότητα, με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν στο ερωτηματολόγιο ;

3.   Με βάση όλα τα παραπάνω, έχει ενδιαφέρον να μας πείτε ποια είναι η θέση σας γύρω από το ζήτημα της συνεργασίας των δύο Τοπικών Διοικήσεων - Ελληνικής και Γερμανικής - στο πλαίσιο που ορίζει το πρωτόκολλο συνεργασίας ;

4.   Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης θα τεθεί για έγκριση το συγκεκριμένο ζήτημα ;


Το μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου