Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Μητροπολίτης Πέτρας: Ποτέ δεν είπα να φύγει το νεκροταφείο της Πλάκας

 Αγία Μαρίνα στην Πλάκα 
Ο ναός της Αγίας Μαρίνας, που εορτάζει στις 17 Ιουλίου, είναι σήμερα ο ενοριακός και ταυτόχρονα ο κοιμητηριακός ναός του παραλιακού οικισμού Πλάκα, απέναντι από το νησάκι της Σπιναλόγκας. Εντός του περιφραγμένου περιβόλου, νότια και δυτικά του ναού, εκτείνεται το σημερινό νεκροταφείο. Βόρεια του μνημείου υπάρχει ένα μικρό αλσύλλιο, ενώ στα ανατολικά του μία υπόγεια δεξαμενή. Η θέση έχει οπτική επαφή με τη Σπιναλόγκα και όλη τη δυτική πλευρά της χερσονήσου της Κολοκύθας. 
Ο αρχικός πυρήνας του κτίσματος, που πιθανόν οικοδομήθηκε στα χρόνια της Βενετοκρατίας, είναι ένας μικρός μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός. Το 1908 προστέθηκε στα δυτικά του ένας μεγάλος νάρθηκας, προφανώς για να καλύψει τις ανάγκες του εκκλησιάσματος του ανεπτυγμένου πλέον οικισμού της Πλάκας. Από τις διάφορες επεμβάσεις και ανακαινίσεις που έχει υποστεί το μνημείο δεν είναι δυνατό να διαγνωστούν περαιτέρω μορφολογικά στοιχεία του αρχικού ναού. 
Ο ναός της Αγίας Μαρίνας αποτυπώνεται τα έτη 1601, 1618, 1631 και 1651 σε χάρτες και σχέδια της Βενετοκρατίας.223 

Από το Πέτρο Γιώτη, τον δημοσιογράφο που έκανε το ρεπορτάζ για τη περιοχή της Πλάκας και το ρόλο του "πολιτιστικού" συλλόγου ΚΑΛΥΔΩΝ, μου ήλθε μια συμπλήρωση στο ρεπορτάζ του, που σε τίποτα δεν αλλάζει τις καταγγελόμενες μεθοδεύσεις, αλλά διευκρινίζει τη στάση της επίσημης εκκλησίας, σχετικά με τη μεταφορά του νεκροταφείου της περιοχής.

Συνέχεια στην έρευνά μας για τον πόλεμο που δέχονται οι κάτοικοι της Πλάκας, του χωριού που βρίσκεται απέναντι από τη Σπιναλόγκα. Ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μας και μας διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα, ότι ο ίδιος ουδέποτε και σε κανέναν είπε ότι το νεκροταφείο της Πλάκας πρέπει να φύγει από το χώρο όπου βρίσκεται. Δεν μπορούμε να καταργούμε κοιμητήρια για να φτιάχνουμε χωματερές είναι η άποψή του, την οποία επανέλαβε αρκετές φορές στη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας. Απέδωσε, δε, σε κακόβουλες φήμες τα όσα λέγονται για τη στάση του.
Επιπροσθέτως, ο μητροπολίτης μας ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα για την έκταση του νεκροταφείου, διότι αυτή είναι αρμοδιότητα του Δήμου και κάθε σχετικό θέμα πρέπει ν’ αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Εμείς καταγράφουμε την άποψη του κ. Νεκτάριου, γιατί πάντοτε θέλουμε να είμαστε δίκαιοι στα δημοσιεύματά μας. Θεωρούμε, μάλιστα, ότι η έρευνά μας ήταν μια καλή ευκαιρία για να βγουν στο φως πολλά από όσα ψιθυρίζονται και να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο. Και βέβαια, οι κάτοικοι της Πλάκας (και όχι μόνο) θα αισθανθούν ικανοποίηση απ' αυτή τη δήλωση.

Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε και κάτι επί της ουσίας. Ανεξάρτητα του ποιος έχει την τυπική αρμοδιότητα, στην πράξη δεν είναι δυνατόν να μετακινηθεί νεκροταφείο (και μάλιστα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων), παραβλέποντας τη γνώμη της Εκκλησίας. Γι’ αυτό, και κατά τη γνώμη μας, μια επίσημη τοποθέτηση της μητρόπολης πάνω στο θέμα θα βοηθούσε την προσπάθεια που κάνουν οι κάτοικοι της Πλάκας. Στο κάτω-κάτω, αυτοί που θέλουν να «ξεπατώσουν» το νεκροταφείο δεν το κάνουν για χάρη του δημόσιου συμφέροντος, το οποίο κάθε άλλο παρά βλάπτεται από την παρουσία αυτού του ιστορικού (για τους κατοίκους του χωριού) τόπου.

Με την ευκαιρία, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα ιστολόγια και τις ιστοσελίδες της περιοχής και ευρύτερα, που φιλοξένησαν την έρευνά μας, συνοδεύοντάς την σε ορισμένες περιπτώσεις με θετικά σχόλια.

Πέτρος Γιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου