Δίνουν δυνατότητα γενίκευσης της εργασίας ανηλίκων! Με το φερετζέ της «μαθητείας» οι εργοδότες θα μπορούν να ξεζουμίζουν ακόμα και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά
Δυνατότητα γενίκευσης της εργασίας ανηλίκων, παιδιών από 15 έως 18 χρόνων που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο, φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας. Με το ΠΔ «απελευθερώνεται» η δυνατότητα για μαθητές ακόμα και Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων να δουλεύουν παράλληλα με το σχολείο, ως μαθητευόμενοι στις πιο άγριες εργασιακές σχέσεις! Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Ρυθμίσεις Εργασιακών θεμάτων για τις ανάγκες εφαρμογής προγράμματος σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας» αναφέρεται:
«Μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας, μέχρι ενός (1) έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων. Οι εν λόγω μαθητευόμενοι λαμβάνουν το εβδομήντα (70) τοις εκατό του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και ασφαλίζονται στον κλάδο ασφάλισης ασθενείας σε είδος και 1% κατά του κινδύνου ατυχήματος. Οσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και όσοι φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχολές δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος, δεν μπορεί να μαθητεύουν περισσότερο από έξι (6) ώρες την ημέρα και τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα. Για τους έχοντες συμπληρώσει το 16ο έτος η μαθητεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες την ημέρα και τις σαράντα (40) την εβδομάδα. Απαγορεύεται η μαθητεία να πραγματοποιείται από την 22α ώρα μ.μ. έως και την 6η π.μ. Τα άτομα αυτά, με εξαίρεση τις διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν υπόκεινται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας».
Πρόκειται για ρυθμίσεις που πατούν πάνω στις τεράστιες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, η οποία βλέπει το εισόδημά της κυριολεκτικά να τσακίζεται και δεν είναι μακριά από το σημείο εκείνο που θα αναγκαστεί να βγάλει στην παραγωγή και τα ανήλικα παιδιά της που βρίσκονται στα θρανία. Παράλληλα, οι ρυθμίσεις αυτές ανοίγουν όλο και περισσότερο την όρεξη των εργοδοτών, αφού με το φερετζέ της «μαθητείας» παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν στην εκμετάλλευση ακόμα και μικρά παιδιά, κανονικά και με τη βούλα του νόμου! Οι περιορισμοί που βάζει το ΠΔ σχετικά με το ωράριο εργασίας των ανηλίκων είναι άκρως υποκριτικοί, γιατί η πραγματικότητα και η ζωή έχει δείξει ότι και μέχρι σήμερα, στις περιορισμένες περιπτώσεις για τις οποίες ίσχυε η μαθητεία σε αυτές τις ηλικίες (π.χ. σπουδαστές ΕΠΑΣ), αυτοί καταστρατηγούνταν πανεύκολα από τους εργοδότες, που πατούσαν πάνω στην ανάγκη των «μαθητευόμενων» ακόμα και για αυτά τα λίγα ψίχουλα που κέρδιζαν από τη «μαθητεία». Προκειμένου να παραμείνουν στη δουλειά, οι νέοι (που αντικειμενικά έχουν πολύ μικρή κοινωνική πείρα) δέχονται συχνά να δουλεύουν παραπάνω ώρες, αλλά και να κάνουν δουλειές που καμιά σχέση δεν έχουν με «μαθητεία» (π.χ. να φτιάχνουν καφέδες και να κάνουν θελήματα στα αφεντικά)... Με τη γενίκευση της «μαθητείας» που φέρνει το ΠΔ και με τα δεδομένα που δημιουργεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, οι εργοδότες θα γίνουν εντελώς ασύδοτοι.
ΝΤΡΟΠΗ...
ΑπάντησηΔιαγραφή"μαθητεία" σε τι; στο πως να σερβίρουν καφέδες; στο πως να αλλάζουν τα σεντόνια στα all inclusive ξενοδοχεία; Ε βέβαια τι τα θες τα πανεπιστήμια; αφού το μέλλον το έχουν καθορίσει.
Αν μη τι άλλο φανερώνεται και το πως βλέπουν το μελλοντικό εργατικό δυναμικό της χώρας, γκαρσόνια και καμαριέρες σε all inclusive και 5άστερα ξενοδοχεία...