Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Καταγγελία της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ένα απίστευτο σκάνδαλο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, με θύματα τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους, ανακαλύψαμε χθες μετά από καταγγελία συμπολίτισσάς μας.

Στην αρχή δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα αυτιά μας. Αλλά όσα μας καταγγέλθηκαν από την εν λόγω κυρία τα διαπιστώσαμε με τα ίδια μας τα μάτια, όταν επισκεφθήκαμε σαν αντιπροσωπία, το λεγόμενο «ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ». Διαπιστώσαμε λοιπόν ψάχνοντας το θέμα τα εξής:

1)Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγίου Νικολάου (Κ.Ψ.Υ.Α.Ν), υφίσταται μόνο στα χαρτιά. Δεν έχει λειτουργήσει ποτέ από το 2007 οπότε έγιναν οι πρώτες προσλήψεις. Έτσι δεκάδες συνάνθρωποί μας με προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να βρουν εκεί καμιά βοήθεια.

2)Το κτίριο που στεγάζεται αυτό το Κ.Ψ.Υ.Α.Ν. όμως υπάρχει… Ενοικιάζεται με 6800ε το μήνα και βρίσκεται στη παραλία του Ποσειδώνα (Άμμου). Για τις κτιριακές λοιπόν εγκαταστάσεις αυτού του ανύπαρκτου Κέντρου, έχουν δαπανηθεί τα τελευταία 3 χρόνια 250.000ε, σε ένα κτίριο παντελώς ακατάλληλο, αφού α) είναι πολυώροφο και με ψηλά μπαλκόνια (πλήρης αντένδειξη για κτίριο που θα φιλοξενούσε ψυχικά πάσχοντες), β) είναι σε χώρο με δύσκολη πρόσβαση ασθενοφόρου (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τα τραπεζάκια των καφε-εστιατορίων και τα διπλοπαρκαρίσματα που κάνουν τη πρόσβαση πιο προβληματική)

3) Ενώ το πρόγραμμα έχει επιχορηγηθεί με 800.000ε (για τα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας από την Ε.Ε) και από τότε πληρώνει όλα τα έξοδα λειτουργίας του το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, το Κέντρο δεν λειτούργησε ούτε στιγμή, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες γιατροί να τρίβουν τα χέρια τους.

4)Το Κ.Ψ.Υ.Α.Ν έχει και προσωπικό 30 ατόμων, που όμως απορροφήθηκαν από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει από την κρατική υποχρηματοδότηση. Κάποια παιδιά μάθαμε ότι παραιτήθηκαν αρνούμενοι να υπηρετήσουν σε άσχετες θέσεις από αυτές που είχαν προσληφθεί, ενώ άλλοι εξυπηρετούν ανάγκες νοσηλευτικού προσωπικού σε διάφορες κλινικές.

5) Το Κ.Ψ.Υ.Α.Ν δεν έχει ούτε μια θέση ψυχιάτρου ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τρεις. Αντίθετα βρέθηκαν μάγειροι για ένα κτίριο που δεν λειτουργεί κουζίνα. Και βέβαια δουλεύουν στο Νοσοκομείο… Πάλι καλά. Στο κτίριο βρήκαμε μόνο μια λογοθεραπεύτρια να εκτελεί χρέη φύλακα και η οποία διορίστηκε εκεί προκειμένου να δημιουργηθεί μια ιατρο-παιδαγωγική υπηρεσία. Μια υπηρεσία που ποτέ δεν λειτούργησε, ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετήσει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία ή αυτισμό. Τώρα οι γονείς των παιδιών αυτών πρέπει να μεταβούν στο Ηράκλειο για να βρουν δωρεάν υποστήριξη.

6) Το Κ.Ψ.Υ.Α.Ν μπορεί λειτουργικά να μην υφίσταται αλλά, υπάρχουν σύγχρονα γραφεία, άρτια εξοπλισμένα, με υπολογιστές κλπ, υπάρχουν μηχανισμοί υποβοήθησης αναπήρων που φιγουράρουν στην είσοδο του ξενοδοχείου παραμένοντας σε αχρηστία, μέχρι και πίνακες ζωγραφικής πανάκριβα αγορασμένοι.

Θεωρούμε ότι όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για το σκάνδαλο αυτό της διπλανής μας πόρτας, αφού τόσο καιρό δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι. Και θα συνέχιζε αυτή η ιστορία αν μια ενεργός πολίτης, αφού πρώτα πήγε στα κόμματα εξουσίας και απογοητεύθηκε από τη συνεχιζόμενη σιωπή τους, δεν ερχόταν και σε ανθρώπους που θέλουν να δώσουν κόντρα με τους ανθρώπους της εξουσίας και τις πρακτικές τους. Πιστεύουμε ότι ένα τόσο πολυεπίπεδο σκάνδαλο, πρέπει να προβληματίσει και να κινητοποιήσει κάθε προοδευτικό άνθρωπο του τόπου μας, ώστε να σπρώξουμε στη πραγματική λειτουργία μιας δημόσιας μονάδας ποιοτικής και δωρεάν περίθαλψης για τους ψυχικά πάσχοντες.

Βασίλης Χατζηδάκης, Γιώργος Ράδοβιτς, Μανώλης Κλώντζας από τη Γραμματεία της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

8 σχόλια:

  1. Η κινητή μονάδα δεν πληρώνεται από τα ταμεία ασφάλισης, κάνετε λάθος.
    Πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ως Ν.Π.Ι.Δ. αλλά ελέγχεται από το υπουργείο Υγείας με συχνούς ελέγχους.
    Ως δομή παράγει σημαντικό έργο, το πιο σημαντικό στο νομό.
    Μην την στοχοποιείτε, κάνετε λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε,
    εμείς δεν ασχοληθήκαμε με το σημαντικό ή όχι έργο που παράγει μια κινητή μονάδα ψυχικής υγείας...
    Σου παραθέτω πιο κάτω σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται η ίδρυση τέτοιας μονάδας:
    Βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας μιας Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ) σύμφωνα με το Νόμο 2716/99 είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε διασύνδεση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, με τη χρήση ελάχιστης ιδίας υποδομής και τη μεγιστοποίηση της χρήσης υποδομής που ανήκει σε άλλες υπηρεσίες υγείας. Η ΚΜΨΥ παρέχει υπηρεσίες α) σε Τομείς Ψυχικής Υγείας που η γεωγραφική τους έκταση και διαμόρφωση, η οικιστική τους διασπορά καθώς και οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες δυσχεραίνουν την πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και β) σε Τομείς Ψυχικής Υγείας όπου δεν υπάρχουν επαρκείς υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
    Κατάλαβες τώρα γιατί φωνάζουμε;
    Γιατί αν λειτουργούσε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγίου Νικολάου την οποία έχουμε χρυσοπληρώσει, δεν θα χρειαζόταν να ξαναπληρώνει ο προυπολογισμός για μια κινητή μονάδα στην έδρα του Κ.Ψ.Υ.Α.Ν.
    Ευχαριστώ όμως για το σχόλιό σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και πάλι κάνεις λάθος.
    Όταν ιδρύθηκε η Κινητή Μονάδα το 2006 δεν υπήρχε καμιά άλλη δομή ψυχικής υγείας στο νομό.

    Η ίδρυση του Κ.Ψ.Υ.Α.Ν. ακολούθησε μετά και ενδεχομένως (γιακάποιους) και να μην ήταν αναγκαία.

    Στα άλλα που γράφετε έχετε δίκιο, όμως το επιχείρημα ότι αν λειτουργούσε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν θα χρειαζόταν η κινητή μονάδα (και συνεπώς θα έπρεπε να κλείσει) είναι κατά τη γνώμη μου άστοχο.

    Ο τομέας της ψυχικής υγείας δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους γενικεύσεις, ειδικά αν δεν γνωρίζετε το επιτελούμενο έργο.

    Μπορείτε να επανορθώσετε το σφάλμα σας στο σημείο αυτό, ώστε το κείμενο σας να έχει αυξημένη εγκυρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεκτή η επισήμανση λοιπόν, αν και διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Το κείμενο θα αλλάξει στο σημείο αυτό και σας ευχαριστούμε για την επισήμανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασίλη, το θέμα είναι μεγάλο, αλλά δεν αποτελεί σκάνδαλο, τουλάχιστον με την έννοια που προσπαθείς να το παρουσιάσεις.
    Η μονάδα έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή ένωση και πληρεί όλες τις προδιαγραφές.
    Ο λόγος που δεν λειτουργεί είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων (τουλάχιστον μέχρι αυτό το σημείο βρισκόταν η ενημέρωση μου μέχρι και πριν περίπου δύο μήνες), κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται ο φορέας υλοποίησης του έργου, που είναι το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.
    Λόγω μάλιστα της φύσης του έργου όλο το προσωπικό θα έπρεπε να βρίσκεται στο κτήριο, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να παράσχει τις υπηρεσίες του, διότι όπως προανέφερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων.
    Η απασχόληση του στο νοσοκομείο δίνει μάλιστα έμμεση λύση στη σοβαρή έλλειψη προσωπικού και σε άλλη περίπτωση θα ήταν απλά αργόσχολοι σε μια μη λειτουργούσα υπηρεσία. Είναι δε λάθος λογική το να λέμε πως ένας υπάλληλος δεν δέχεται να παράσχει τις υπηρεσίες του αλλού, από τη στιγμή που δεν έχει αντικείμενο. Ειδικά στον τομέα της υγείας με τα προβλήματα που υπάρχουν.
    Σαφώς βεβαίως θα έπρεπε να λειτουργεί η δομή, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ πως από την στιγμή που δεν λειτουργεί πρέπει να κάθονται και να πληρώνονται.
    Νομίζω πως το άρθρο σου είναι άστοχο, με εξαίρεση το θέμα της μη λειτουργίας του, για το οποίο όμως δεν ευθύνεται το νοσοκομείο και καλό θα ήταν να είχες κάνει μια διασταύρωση και να έχεις μια ενημέρωση πριν γράψεις ένα τόσο επιθετικό κείμενο. Οσο για τα περί πανάκριβων πινάκων είναι εντελώς ψευδές και σε αδικεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μιχάλη, επειδή ξέρω ότι δεν θες να κρύβεις προβλήματα κάτω από το χαλάκι, κι επειδή σε έχουν απασχολήσει κατα καιρούς άλλες καταγγελίες πολύ πιο μικρής σημασίας, πραγματικά δεν περίμενα τέτοια απάντηση. Ίσως η συμμετοχή σου στη διοίκηση του Νοσοκομείου να σε έκανε κάπως ανεκτικό σε τέτοιες καταστάσεις. Αλλά δεν θα έπρεπε.
    Εμείς βλέπεις ότι δεν στοχοποιούμε πρόσωπα και άρα κανένα επιθετικό τόνο μη μας προσδίδεις.
    Είμαστε επιθετικοί μόνο σε ένα σύστημα εξουσίας που παράγει κοινωνικά προβλήματα και εκτρέφει λαμόγια. Ποια είναι αυτά τα λαμόγια ας τα βρει ο κυρ Εισαγγελέας. Εμείς μένουμε στις πολιτικές αιτίες των προβλημάτων προκειμένου να βγάλουμε όλοι μας πολιτικά συμπεράσματα. Και προκειμένου με την κριτική μας να πιέσουμε, όπως λέμε στη κατακλείδα του άρθρου να βρεθεί λύση και να λειτουργήσει το Κ.Ψ.Υ.Α.Ν.
    Στην ταμπακιέρα τώρα...Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν μένει αλειτούργητο ούτε μία, ούτε δύο μέρες. Τρία ολόκληρα χρόνια πληρώνει ενοίκια σε ένα ακατάλληλο κτίριο και όντας πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα και δυνατότητες που δεν βρίσκεις εύκολα σε κρατικές δομές. Όμως όλα αυτά τα λεφτά που δόθηκαν για κτίριο και μηχανήματα...απλά (κυριολεκτικά και μεταφορικά) αποσβένουν την αξία τους. Δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Μέχρι και διαφημιστικά φυλλάδια βγήκαν που καταγράφουν τις δυνατότητες του Κέντρου (!!!) Αλλά αυτές οι δυνατότητες παρέμειναν στα χαρτιά. Το Νοσοκομείο από την άλλη είχε λόγους έτσι που ήρθαν τα πράγματα, να μη νοιαστεί για τη στελέχωση του Κ.Ψ.Υ.Α.Ν με το απαραίτητο προσωπικό...
    Γιατί πολύ απλά αν λειτουργούσε το Κ.Ψ.Υ.Α.Ν. θα έπρεπε να χάσει 30 εργαζόμενούς (που είχαν μεταφερθεί από το Κ.Ψ.Υ.Α.Ν. στο Νοσοκομείο) και έτσι οι κλινικές του δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Όλοι ξέρουμε τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο μας αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία.
    Έτσι λοιπόν φτάσαμε σε μια κατάσταση κανείς από τους αρμόδιους και τους ενήμερους να μην ενεργεί και να μη μιλάει. Αυτούς τους βόλευε, την εξουσία τη βόλευε...όλα μέλι γάλα.
    Εκείνους που δεν βόλευε ήταν τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Ήταν τα παιδιά με αυτισμό και δυσλεξία και τις οικογένειές τους. Και από εκεί μάθαμε την αλήθεια...
    Για ποια διασταύρωση στοιχείων μιλάς λοιπόν Μιχάλη. Αν δεν μας πιστεύεις πήγαινε μια βόλτα εκεί. Αλλά από ότι φαίνεται μάλλον κι εσύ γνώριζες τι γινόταν, μια που μας ανέφερες τή δικαιολογία των προσλήψεων. Αλλά να σου πω και κάτι άλλο ρε Μιχάλη. Εσύ που τα λες έξω από τα δόντια. Δεν μπορούσες τρία χρόνια τώρα να δημοσιοποιήσεις το γεγονός των μη διορισμών, προκειμένου να ξεσηκωθεί η κοινωνία και να αξιώσει να γίνουν διορισμοί;
    Σε καλώ λοιπόν να μην δικαιολογείς καταστάσεις για τις οποίες ξέρω ότι δεν αισθάνεσαι άνετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καθόλου ανεχτικός και νομίζω μπορείς να το επιβεβαιώσεις μια και συχνά πυκνά καυτηρίαζα καταστάσεις ακόμα και μέσα στο ΔΣ.
    Απλά φίλε Βασίλη, γνωρίζω αρκετά για το συγκεκριμένο θέμα, για να μη το θεωρώ σκάνδαλο.
    Σε ότι έχει σχέση με τους διορισμούς, είναι το γνωστό γραφειοκρατικό ζήτημα, που σαφώς είναι διαφορετικό της όποιας βούλησης.
    Ωστόσο, δομές για την ψυχική υγεία υπάρχουν και σήμερα και λειτουργούν στην πόλη και στο νομό μας γενικότερα και μάλιστα προσφέρουν αρκετές υπηρεσίες. Δεν είναι το ΚΨΥ η πρώτη και μόνη δομή. Ομως αποτελεί ένα καλό βήμα για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
    Λέω λοιπόν πως αν υπήρχε ζήτημα χειρισμών, πρώτος θα το είχα καταγγείλει. Ομως το σχόλιο σου για πανάκριβους πίνακες, πιστεύω ότι οφείλεται σε πληροφορίες εντελώς αναξιόπιστες, που επεκτείνονται και σε άλλα σημεία του άρθρου σου.
    Οσο για τις καταστάσεις, δεν νιώθω καθόλου άβολα. Μάλιστα ήμουν στην επιτροπή των προσλήψεων, αφιέρωσα αφιλοκερδώς αρκετές ημέρες για τις 1300 και βάλε αιτήσεις και αν ρωτήσεις πρόσωπα που ενεπλάκησαν ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, υπήρξε από τις πλέον αξιόπιστες διαδικασίες.
    Το πρόβλημα των διορισμών, δεν έχει να κάνει με τη μη προκήρυξη τους, αλλά με την μη ολοκλήρωση της διαδικασίας, που όμως δεν έχει να κάνει με θέματα πολιτικής βούλησης.
    Προσωπικά έχω λοιπόν καθαρή τη συνείδηση μου και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα μια και δεν χρωστώ σε κανέναν τίποτα, να πω τα πράγματα με το όνομα τους.
    Υπάρχει ζήτημα αλλά δεν αποτελεί σκάνδαλο, τουλάχιστον με τη μορφή που παρουσιάζεται. Ούτε και το κτήριο είναι ακατάλληλο. Ποτέ δεν είχα τέτοια πληροφόρηση, ενώ έγιναν και αρκετές εργασίες με έξοδα της ιδιοκτησίας. Λέω λοιπόν με κάθε ευθύτητα και ειλικρίνεια πως δεν είναι έτσι τα πράγματα και αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ακαταλληλότητα, θα ήθελα να τα πληροφορηθώ.
    Τέλος πάντων, το θέμα είναι μεγάλο και αν βρω τον χρόνο θα περάσω να σε ενημερώσω ακριβώς για το τι έχει γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σήμερα, κατά τη συνάντησή μου με τον πρώην πρόεδρο του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, πέραν κάποιων πολύ ενδιαφερόντων ζητημάτων που συζητήσαμε, έμαθα και ότι μόλις εκδόθηκε σε Φ.Ε.Κ. ο διορισμός ψυχιάτρου που θα προεδρεύσει στο Κ.Ψ.Υ.Α.Ν. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την λειτουργία του Κέντρου. Κι όλα αυτά 5 μέρες μετά την ηλεκτρονική δημοσίευση της καταγγελίας. Δεν είμαι σίγουρος αν το δημοσίευμά μας έπαιξε κάποιο ρόλο ή ήταν απλά ένα καλό γούρι :)
    Εμείς θα είμαστε εδώ για τα περαιτέρω. Μέχρι το Κέντρο να ανοίξει οριστικά στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή