Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

«Ημερολόγιο του Αφγανικού Πολέμου»




Δολοφονίες αμάχων, εκβιασμοί, διαφθορά, μυστικές ομάδες δολοφόνων, τα χαρακτηριστικά του «ιμπεριαλιστικού ανθρωπισμού»


Θόρυβο πολλών ντεσιμπέλ δημιούργησαν οι αποκαλύψεις των 92.201 απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού, με τίτλο το «Ημερολόγιο του Αφγανικού Πολέμου», που δημοσιοποιήθηκαν από το δικτυακό τόπο Wikileaks στις εφημερίδες Der Spiegel, New York Times και Guardian, σχετικά με τα εννιά χρόνια ιμπεριαλιστικού πολέμου και κατοχής στο Αφγανιστάν, στοιχειοθετώντας εγκλήματα πολέμου από τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις εναντίον του αφγανικού λαού. Εννιά χρόνια αιμορραγίας για τον αφγανικό λαό, που δολοφονείται από διασταυρούμενα πυρά, «κατοχικά λάθη», «επιθέσεις Ταλιμπάν» και μυστικές επιχειρήσεις, με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων σε μία περιοχή ιδιαίτερου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, που συγκεντρώνει τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Επιβεβαιώνουν την αγριότητα του πολέμου
Τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν με τον πιο ωμό και σκληρό τρόπο το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν. Διαλύουν κάθε αμφιβολία για τις κατά συρροή δολοφονίες αμάχων, που βαφτίζονταν «Ταλιμπάν», αποδεικνύουν εκατοντάδες - εάν όχι χιλιάδες - μη επίσημα καταγραμμένων περιστατικών με θύματα αμάχους, που δολίως επιχειρήθηκε να αποσιωπηθούν, δίνοντας την εικόνα του πολέμου, με όλες τις λεπτομέρειες, ξεκαθαρίζοντας ποιος είναι τελικά ο «τρομοκράτης». Οι αποκαλύψεις αφορούν την δράση του ΝΑΤΟικού στρατού στο Αφγανιστάν, περιγράφοντας λεπτομερώς την κατάσταση από το 2004 έως και το 2009, δίνοντας συγκεκριμένες και λεπτομερείς αναφορές, όχι μόνο για περιπτώσεις «παράπλευρων απωλειών», που προσπαθούν να καλύψουν οι κατοχικοί σύμμαχοι, αλλά και για επιχειρήσεις εναντίον αμάχων Αφγανών. Στις αναφορές αποκαλύπτεται η ύπαρξη της ειδικής δύναμης Αμερικανών στρατιωτών 373, που υποτίθεται ότι καταδιώκει στελέχη των Ταλιμπάν, υπάγεται απευθείας στο Πεντάγωνο, δε λογοδοτεί σε κανένα και στη δικαιοδοσία της είναι να συλλαμβάνει, να ανακρίνει, να δολοφονεί και να επιχειρεί, όπου κρίνει «απαραίτητο», εν πλήρη μυστικότητα, ως νέοι «κυνηγοί κεφαλών».

Σαφάρι για τον περιορισμό του θορύβου
Η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα που από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας χαρακτήριζε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αγφανιστάν, ως έναν εκ των βασικών στόχων των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις άθλια επίθεση και διέταξε ανθρωποκυνηγητό, για τον εντοπισμό των δραστών, προκειμένου να κλείσουν οι έξοδοι των πληροφοριών, που επιβεβαιώνουν αυτή τη φορά με ιδιόχειρες μαρτυρίες στρατιωτών, αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών τις «θανατηφόρες στρατιωτικές ενέργειες, στις οποίες εμπλέκεται ο στρατός των ΗΠΑ» και χωρίς σε όλα αυτά να περιλαμβάνονται οι άκρως απόρρητες επιχειρήσεις ή η δράση των ευρωπαϊκών και άλλων δυνάμεων που μετέχουν στην ISAF.

Εγγραφα στα οποία οι ίδιοι οι στρατιώτες και οι αξιωματούχοι που σχεδιάζουν και υλοποιούν τις πολεμικές επιχειρήσεις, στοιχειοθετούν με την ομολογία τους το εύρος της διαφθοράς που κυριαρχεί, αποκαλύπτουν εκβιασμούς και απαγωγές, δίνουν στοιχεία για συνεργασία κατοχικών με τους Ταλιμπάν, για λαθρεμπόριο όπλων ακόμα και εγκλήματα του κοινού ποινικού κώδικα, ως αποτέλεσμα της σαθρότητας του πολέμου. Δίνονται ακόμα στοιχεία σχετικά με κατασκόπους και πληροφοριοδότες, με το Πεντάγωνο να ανατριχιάζει στην ιδέα της ενίσχυσης του αντιπολεμικού κλίματος, που ήδη διαμορφώνεται στις ΗΠΑ, λόγω του μεγάλου αριθμού απωλειών στις τάξεις των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, αλλά και του κόστους του πολέμου σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, που εξοργίζει ακόμα περισσότερο τους Αμερικανούς, που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα ακριβά. Στον απόηχο των αποκαλύψεων την περασμένη βδομάδα εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο τα κονδύλια του πολέμου, αυξημένα κατά 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κεφάλαιο «Πακιστάν»
Το ημερολόγιο του πολέμου ανοίγει και το θέμα του Πακιστάν, θέτοντας το ερώτημα, σύμμαχος ή εχθρός. Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης και της προσπάθειας των ΗΠΑ να διαλύσει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να ελέγξει τη χώρα με όργανο τους Ταλιμπάν, διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τους χαρακτηριζόμενους «αντάρτες». Το Πακιστάν τη δεκαετία του '80 ήταν ο δίαυλος επικοινωνίας, χρηματοδότησης, εξοπλισμού, πληροφόρησης και εκπαίδευσης των Ταλιμπάν από τις ΗΠΑ και δη τη CIA και σύμφωνα με τις αποκαλύψεις σήμερα διατηρεί ένα ρόλο «διπλού πράκτορα». Από τη μία εξακολουθεί να λαμβάνει κονδύλια δισεκατομμυρίων από τις ΗΠΑ για να συμβάλλει ενεργά και «αποτελεσματικά» στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν και από την άλλη οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες (ISI) κατηγορούνται ευθέως για συνεργασία με τους «αντάρτες» και πληροφόρησή τους για κάθε κίνηση που σχεδιάζεται εναντίον τους.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, καλύπτει στο ακέραιο τη συνεργασία της ISI με τους Ταλιμπάν και τις επαφές με στόχο τη «διοργάνωση δικτύων ενόπλων οργανώσεων που πολεμούν κατά των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν». Ακόμα μία πληροφορία που το Πεντάγωνο επιχείρησε να υποβαθμίσει, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους, ότι τον τελευταίο χρόνο η στάση της πακιστανικής κυβέρνησης έχει αλλάξει σημαντικά και επιλέγει να δραστηριοποιείται στο πλευρό των κατοχικών δυνάμεων...

Η Βρετανία έδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά όσον αφορά την υπόθεση Πακιστάν, σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τις αποκαλύψεις προς όφελος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την επίσκεψή του στην Ινδία, ο οποίος προειδοποίησε το Πακιστάν να «διαλέξει στρατόπεδο», αλλιώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Προειδοποιήσεις που σχετίζονται άμεσα με τα σχέδια επέκτασης του πολέμου στο Πακιστάν, με στόχο την ισοπέδωση ολόκληρης της περιοχής, ώστε ο έλεγχός της να είναι ευκολότερος και αποτελεσματικότερος.

Αλλωστε το άνοιγμα του μετώπου στο Πακιστάν ανεπίσημα είναι γεγονός εδώ και χρόνια, με τις συγκρούσεις στο έδαφός του, τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» μεγάλης κλίμακας, όπως στην περίπτωση της κοιλάδας Σουάτ, που είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα, την παρουσία του αμερικανικού στρατού, αλλά και τις καθημερινές αμερικανικές δολοφονικές επιθέσεις στις περιοχές των φυλών, που έχουν μεταφέρει πλήρως το πολεμικό σκηνικό και πέρα από τα αφγανικά σύνορα.

Ενίσχυση του πολέμου
Στη σύνοδο των δωρητών στην Καμπούλ την περασμένη βδομάδα η σημασία του πολέμου στο Αφγανιστάν για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα επαναβεβαιώθηκε με το σαφέστερο τρόπο, παράλληλα με τις προθέσεις των κατοχικών δυνάμεων για τις εξελίξεις του πολέμου, έχοντας την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, να υπεραμύνεται της σημασίας του πολέμου. Οι δηλώσεις τόσο του επικεφαλής των κατοχικών αμερικανο ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ντέιβιντ Πετρέους, όσο και του γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, ξεκαθάρισαν ότι δεν επίκειται αποχώρηση των στρατευμάτων, πριν την πλήρη επικράτηση των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, παρά τις δηλώσεις περί δήθεν αποχώρησης, μέχρι το «2014». Το μόνο που αναμένεται είναι η κλιμάκωση του πολέμου και οι αγριότερες δολοφονίες εις βάρος του αφγανικού και πακιστανικού λαού, που θα κάνουν τις σημερινές αποκαλύψεις να ωχριούν. Οσο για τα σχέδια περί «εθνικής συμφιλίωσης» της κυβέρνησης του εγκάθετου προέδρου Χαμίντ Καρζάι, εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των Ταλιμπάν, για την εξέλιξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, στο ίδιο μοτίβο που οι «αντάρτες» πληρώνονται από τους κατοχικούς για να «αποφεύγονται οι επιθέσεις και οι δολιοφθορές».


Της Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ από τον "Ριζοσπάστη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου