Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν...


Τα σκουπίδια και οι λεονταρισμοί εσωτερικής κατανάλωσης

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν* η νεοσύστατη από το Δήμο επιτροπή διαχείρισης του προβλήματος της συγκέντρωσης των σκουπιδιών στον Άγιο Νικόλαο. Ο εντιμότατος Δήμαρχός μας, που ξιφουλκούσε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο εναντίον της Περιφέρειας, του Δημάρχου Ηρακλείου αλλά και της κυβέρνησης, έβαλε πολύ-πολύ νερό στο κρασί του.

Δέχτηκε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μια πρόταση (Κουράκη-Αναστασάκη-Καρούντζου) που καμία σχέση δεν είχε με την ομόφωνη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου και άρα έπρεπε να απορριφθεί ως… απαράδεκτη.

Φαίνεται ότι η Δημοτική αρχή και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση αποφάσισαν να πνίξουν το θέμα και να μεταθέσουν τη λύση του… μετά το τέλος της θητείας τους (και της θητείας του Περιφερειάρχη). Ελπίζουμε να μην είναι έτσι.

Ποια επαφή λοιπόν έκαναν με το Δήμο Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού για από κοινού αγωνιστική δράση , ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση της Περιφέρειας για χωροθέτηση κεντρικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης; Να θυμίσουμε ότι αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, ο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου μετατρέπεται σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), γεγονός που θα μείωνε το όγκο των σκουπιδιών κατά 70-80% .

Ποια εξέλιξη υπήρξε όσων αφορά συνεργασία των δύο δήμων για διαδικασίες κομποστοποίησης των οργανικών απορριμμάτων (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα) σε δημοτικό ή και οικιακό επίπεδο που θα συρρίκνωνε ακόμα παραπάνω τον όγκο των σκουπιδιών και θα ωφελούσε τις καλλιέργειες, αφού με τη διαδικασία αυτή δημιουργείται εξαιρετικό λίπασμα;

Ποια δέσμευση χρηματοδότησης νέου ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου έγινε από τον Περιφερειάρχη, μια που οι διευρυμένες ανάγκες της περιοχής επιβάλλουν άμεσα εύρεση νέου χώρου; (Αν υπάρξει συμφωνία του Δήμου μας με την Περιφέρεια… έχουμε δεν έχουμε ένα χρόνο λειτουργίας).

Ποιες θα είναι οι συνολικές επιβαρύνσεις της περιοχής όσων αφορά την επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και τι επιπτώσεις θα είχαμε μετά από μια πιθανή ανάφλεξη; Πιθανότητα που πολλαπλασιάζεται από την αλματώδη αύξηση του όγκου των απορριμμάτων.

Πόση θα είναι η οικονομική επιβάρυνση, από το επιπλέον κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου; (μεροκάματα, μηχανήματα κ.λ.π.). Ποιος θα το χρεωθεί;

Μια τελευταία ερώτηση. Ειπώθηκε στη συνάντηση ότι τα σκουπίδια της Ιεράπετρας-Μακρύ Γιαλού θα μοιραστούν στους ΧΥΤΑ του Νομού (Προφανώς εννοούν τον ΧΥΤΑ Σητείας). Είστε σίγουροι κύριοι, ότι η Σητεία θα αποδεχτεί τα σκουπίδια του Μακρύ Γιαλού; (Ειδικά μετά τη συγχώνευση του στο Δήμο Ιεράπετρας). Δόθηκε τέτοια δέσμευση κατά τη διάρκεια της συνάντησης;

Για μας, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να μην επιτρέψει την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης. Δεν θα είναι καλό για τον τόπο, για την οικολογική ισορροπία της περιοχής και θα παραπέμψει στις καλένδες τη μονάδα κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης.

*Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ένα ποντίκι

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου