Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Τα αθλητικά Γυμνάσια-Λύκεια κλείνουν το ένα μετά το άλλο


Η λειτουργία του Τ.Α.Δ. πόλο του Αγίου Νικολάου, είναι στον αέρα...

Ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ

Η εγκύκλιος της κυβέρνησης με την οποία καταργεί ουσιαστικά τα ΤΑΔ φανερώνει τόσο τον εμπαιγμό όσο και την υποκρισία της για το θέμα αυτό. Το υπουργείο επικαλείται υπαρκτά προβλήματα τα οποία δημιούργησαν οι πολιτικές της κυβέρνησης τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Επικαλείται το κόστος λειτουργίας και τη μαζικότητα που προήλθε από την εισαγωγή μαθητών που δεν έκαναν υψηλού επιπέδου Αθλητισμό.
Σαν κόστος λειτουργίας παρουσιάζεται το δικαίωμα των μαθητών στη δωρεάν μεταφορά στα αθλητικά κέντρα, η αξιοποίηση και κατασκευή νέων υποδομών και η επάνδρωση των σχολείων με επιστημονικό δυναμικό.
Είναι γνωστό ότι η χρόνια έλλειψη σχεδιασμού στα σχολεία, η έλλειψη υποδομών και επιστημονικού δυναμικού, η υποβάθμιση της σωματικής αγωγής οδηγούσε στον αποκλεισμό από την ενασχόληση με ένα άθλημα την πλειοψηφία της νεολαίας, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών που είχαν κλίση. Ηταν επόμενο τα ΤΑΔ να αποτελέσουν πόλο έλξης για πολλές οικογένειες και τα παιδιά τους ως διέξοδο ακόμα και αν δεν είχαν τις προϋποθέσεις. Αυτό ήταν γνωστό σε όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις των υπουργείων.
Ανεξάρτητα από τις παρατηρήσεις που μπορεί να υπάρχουν για το παιδαγωγικό αποτέλεσμα του θεσμού και την αξιολόγησή του, τα ΤΑΔ λειτούργησαν μέσα στα πλαίσια του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού του αθλητισμού- επιχείρηση που οικοδομείται όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Η ανίχνευση του ταλέντου και της κλίσης αποτελούσε μέσο για την προώθηση υλικών κινήτρων και διαμόρφωνε αθλητές εργαλεία που αφιέρωναν όλο τον ελεύθερο τους χρόνο καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής ζωής στην προετοιμασία τους και τους αγώνες με όλα τα "μέσα" προκειμένου να πάρουν προνόμια. Δεν είναι λίγα τα κρούσματα ντόπινγκ με θύματα νεαρά παιδιά και γονείς που επέδρασαν κάτω από την πίεση για επίδοση, για διάκριση πάση θυσία. Η στρεβλή αυτή αξιοποίηση του ταλέντου είναι σύμφυτη με τις αξίες της βιομηχανίας θεάματος που παράγει το αθλητικό προϊόν με στόχο το κέρδος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κλείνει τα ΤΑΔ, μειώνει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τη Φυσική Αγωγή, οδηγεί σε μαρασμό και εξαφάνιση τα αθλητικά σωματεία στη γειτονιά και με τον "Καλλικράτη" βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας, αφού οι υποδομές του δήμου θα πληρώνονται ακριβά. Το δικαίωμα για σωματική άσκηση έχει γίνει πια πολυτέλεια για λίγους. Ακόμα και η εξέλιξη της κλίσης και του ταλέντου καθορίζεται από την τσέπη της οικογένειας. Καλούμε τους 12.000 περίπου μαθητές και τους γονείς τους να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να τους μετατρέψει σε θύματα των σχεδιασμών και της πολιτικής της. Να απαιτήσουν εδώ και τώρα:
-- Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό των μαθητών στο σχολείο, δηλαδή την υλικοτεχνική υποδομή και την επιστημονική στήριξη . Πιο συγκεκριμένα να απαιτήσουν τον διορισμό καθηγητών Φυσικής Αγωγής, διαμόρφωση σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής, προαύλιων χώρων, διάθεση εποπτικού υλικού, καθώς και θεσμοθέτηση αθλητικών εκδηλώσεων σε τακτά διαστήματα.
Για το ΚΚΕ το ζητούμενο σήμερα είναι ο σχεδιασμός της Φυσικής Αγωγής να ευνοεί τη μαζική ενασχόληση του λαού με τη σωματική άσκηση. Η ουσία βρίσκεται σ' αυτό το σημείο. Στο βαθμό που μια κοινωνία τείνει να καλύψει τις ανάγκες για άσκηση με αυτό το πνεύμα. Δείκτης, δηλαδή, δεν είναι οι επιτυχίες στα διάφορα πρωταθλήματα, αλλά κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών για μαζική άσκηση του λαού και της νεολαίας. Ο πλούτος που παράγεται σήμερα από τους εργαζόμενους φτάνει έτσι ώστε ένα κομμάτι να το καρπώνεται ο λαός και η νεολαία με οργανωμένο και σχεδιασμένο τρόπο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό σε μαζικό επίπεδο, με στόχο την ανάπτυξη σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων, το δυνάμωμα της υγείας, της δημιουργικής δραστηριότητας και το ανέβασμα της αποδοτικότητας. Σ' αυτή τη βάση θα προκύπτουν και άτομα με ξεχωριστές φυσικές ικανότητες και ταλέντο που θα τα καλλιεργούν στα πλαίσια της άμιλλας και της συλλογικότητας και θα παίρνουν μέρος σε αγώνες με στόχο να αποτελούν πρότυπο στάσης ζωής για τη νεολαία.

1 σχόλιο:

  1. Τα ΤΑΔ θα κλείσουν! ΟΛΑ! Από μια γύρα που έκανα με συναδέλφους είδα ότι δεν υπάρχει κανένα που να καλύπτει τις προϋποθέσεις που βάζει το υπουργείο θρησκευμάτων. Αυτό συμβαίνει για τον απλό λόγο ότι από την αρχή του έτους το υπουργείο κινείται έτσι ώστε να προετοιμάσει το κλείσιμο. Δεν στέλνει συναδέλφους, δεν στέλνει προπονητές, κόβει τις μετακινήσεις των παιδιών και μετά... βάζει όλα αυτά σαν προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ΤΑΔ. Δυστυχώς ο κόσμος δεν τα ξέρει αυτά. Όμως και οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν αντιδρούν καθώς φοβούνται μην τους τοποθετήσουν σε σκόρπια σχολεία τώρα που θα χαρακτηριστούν αναγκαστικά υπεράριθμοι, πράγμα που είναι και ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ στόχος του υπουργείου. Βλέπεις, η νοοτροπία του "ας είμαι φρόνιμος και κάτι θα κερδίσω" έχει εμπεδωθεί για τα καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή