Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Να πως οι Δήμοι μετατράπηκαν σε γρανάζι υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής


Δελτίο Τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου

9/3/2012

«Ο ρυπαίνων τη γλιτώνει και ο ρυπαινόμενος την πληρώνει»

Με αφορμή την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τους άξονες – τομείς δράσης του Σχεδίου Αειφόρου Ενέργειας που θα υποβληθεί από το Δήμο Ηρακλείου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Σύμφωνο των Δημάρχων», η Λαϊκή Συσπείρωση καταθέτει τα εξής :

Με το «Σύμφωνο των Δημάρχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας» που θέσπισε η ΕΕ, γίνεται προσπάθεια να μπουν στο συρτάρι οι ευθύνες του μεγάλου κεφαλαίου για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η ασύδοτη δράση των ρυπογόνων βιομηχανικών ομίλων, ο ενεργειακός σχεδιασμός με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, η εμπορευματοποίηση της γης, του αέρα, του νερού, σε τελευταία ανάλυση ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα ενοχοποιούν τον εργαζόμενο άνθρωπο ως συνυπεύθυνο, δήθεν, για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το «Σύμφωνο των Δημάρχων» αποτελεί μια κεντρικά μεθοδευμένη, ευρείας έκτασης προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζομένων μέσω «δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης» για τη «στήριξη των πολιτικών» που περιλαμβάνουν από το σχολείο μέχρι και τους τοπικούς φορείς. Σ' αυτήν την προσπάθεια συμβάλλουν, με τη συνειδητή παρέμβασή τους οι Δήμοι, ώστε οι εργαζόμενοι όχι μόνο να αποδεχθούν αλλά και ενεργητικά να στηρίξουν δράσεις και μέτρα που υπηρετούν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, που δημιουργούν και επιδεινώνουν και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του παραρτήματος στις τοπικές αρχές ως «παραγωγούς και προμηθευτές» ενέργειας και «οικονομικής ενίσχυσης τοπικών πρωτοβουλιών από πολίτες». Σ' αυτήν, προβάλλοντας ως ΑΠΕ την καύση της βιομάζας, καλούνται οι «τοπικές και περιφερειακές αρχές» να προωθήσουν τις καρκινογόνες και πανάκριβες μονάδες καύσης απορριμμάτων με συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Στην παραίνεση «Εμείς οι Δήμαρχοι Επιδοκιμάζουμε» (την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθήσει και να στηρίξει υλικοτεχνικά το όλο εγχείρημα) εμείς αντιτάσσουμε πρώτα και κύρια την αντίθεσή μας απέναντι στην ΕΕ. Ξεσκεπάζουμε κάθε προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζομένων σε μηχανισμούς και προγράμματα συνδιαχείρισης της περιβαλλοντικής κρίσης, αποκαλύπτουμε τη γενεσιουργό αιτία της, που δεν είναι ούτε κάποια «μοντέλα ανάπτυξης», ούτε κάποιες «νεοφιλελεύθερες πολιτικές». Είναι η ίδια η εξουσία των μονοπωλίων που την γεννά, την αναπαράγει και την οξύνει στο δρόμο για όλο και μεγαλύτερα κέρδη.

Στην έκκληση «Εμείς οι Δήμαρχοι καλούμε» (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ να ενισχύσουν με «χρηματοδοτικές διευκολύνσεις» και άλλα μέσα τα Σχέδια Δράσης των Δήμων για τη «Βιώσιμη Ενέργεια»), αντιτάσσουμε το κάλεσμα προς την εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα, να παλέψουν για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών. Κόντρα στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που επιδεινώνει τους όρους διαβίωσής τους μέσα από την εργασιακή εκμετάλλευση, μέσα από την υποβαθμισμένη και εμπορευματοποιημένη Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το Σύμφωνο σ' όλα τα σχετικά όργανα της ΤΔ, αναδεικνύοντας το αντιλαϊκό περιεχόμενό του.

Παλεύει δραστήρια για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα:

· Των οικοσυστημάτων από αποχαρακτηρισμούς, καταπατήσεις, πυρκαγιές.

· Των υδάτων από τη μόλυνση.

· Της ατμόσφαιρας από τη βιομηχανική και παντός άλλου είδους ρύπανση.

· Των ελάχιστων ελεύθερων χώρων πρασίνου.

· Είμαστε αντίθετοι στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δημοτικής γης, των ορεινών όγκων, των λιμανιών, των ακτών.

· Αγωνιζόμαστε για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας με σταθερή, όλες τις εποχές του χρόνου - ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών - κάλυψη των τοπικών και εθνικών ενεργειακών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου