Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν (κοιλοπονούσε το βουνό μα γέννησε ποντίκι)


Και κλάμα για τους μικροομολογιούχους. Και υποσχέσεις για τράπεζες ιδιωτικές μεν αλλά με δημόσιο (;) έλεγχο όπως έκανε ο Ομπάμα στην Αμερική. Συν το κλασικό κερασάκι της πάταξης της φοροδιαφυγής. Συν η  διασφάλιση της ευρωενωσιακής πορείας της χώρας. Η πλουτοκρατία θα μπορεί να βγάζει εκτός των κέρδη της, αλλά θα πληρώνει  φόρο όπως άλλωστε το πρότεινε κι ο μεγαλοκαπιταλιστής Μπάφετ και φυσικά ευρωομόλογο που λέει κι ο Ολάντ. Κι όταν τον ρώτησαν για επενδύσεις ανέφερε την επαναλειτουργία της βοήθειας στο σπίτι και κοινωνικών προγραμμάτων, να εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ για να πάμε σε μειώσεις ρεύματος, χωρίς να πει κιχ για άρση της ιδιωτικοποίησής της. Δεν θα πάρουμε πίσω από τους ιδιώτες την Ολυμπιακή. (Θα θέλαμε λέει αλλά δεν μπορούμε –  ποιος δε σε αφήνει) Απλά δεν θα ξεπουλήσουμε και τα τελευταία πακέτα κρατικών μετοχών από ΔΕΗ και ΟΤΕ. Για τις ΒΑΠΕ να αξιοποιηθούν (χωρίς να λέει από ποιους) φτάνει να μην τις ξεπουλήσουμε (το αντίτιμο δηλαδή είναι το πρόβλημα)

Κύριε Τσίπρα δεν είσαι ο πρώτος μου αντίπαλος, αλλά με αυτά που είπες σήμερα στον Αυτιά (ΣΚΑΪ), προστέθηκες στο παλμαρέ των πρώην... που σιχαίνομαι. Από αλλού ξεκίνησες και αλλού σε πάει σε πάει ο κυβερνητισμός σου. Τα ξεπουλάς όλα πολύ γρήγορα για να αγκαλιάσεις τους πασοκοφερμένους.  Δε με νοιάζει μόνο που στο τέλος θα πει ο κόσμος ότι τελικά κι οι αριστεροί τα ίδια σκατά είναι…

10 σχόλια:

  1. Αχ βρε Βασίλη.
    Θες να μας πείσεις ότι από μια συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο ΣΚΑΪ έβγαλες το συμπέρασμα ότι είναι "πρώην" αριστερός και γι αυτό από εδώ και πέρα τον σιχαίνεσαι;

    Μη βιάζεσαι.
    Αν ο λαός του δώσει το δικαίωμα στις 16 Ιούνη να σχηματίσει και να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, τότε μπορεί να δεις και στην πράξη περισσότερους λόγους για να τον σιχαθείς πολύ περισσότερο...
    Σύμφωνα τουλάχιστον με το σκεπτικό σου.

    Ίσως για σένα και για κάποιους άλλους μια μικρή αλλαγή προς το καλύτερο των όρων διαβίωσης των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων να μην έχει μεγάλη αξία μπροστά στην προοπτική της πραγματικής Λαϊκής επανάστασης.

    Ίσως για σένα και για κάποιους άλλους να μην έχει μεγάλη αξία το να σταματήσει επιτέλους κάποια στιγμή η συνεχής λεηλασία και η κατρακύλα των εισοδημάτων μας, μπροστά στην προοπτική της οριστικής ήττας του καπιταλισμού και της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής.

    Ίσως το να βρεθεί στην Ελλάδα κάποια στιγμή στην κυβέρνηση ένα σχήμα που δεν θα αποτελείται από υπηρέτες των πολυεθνικών και της ντόπιας διαπλοκής, να μην έχει για σένα και για κάποιους άλλους μεγάλη σημασία, μπροστά στο ενδεχόμενο της εγκαθίδρυσης της λαϊκής εξουσίας.

    Ίσως το να σταματήσει επιτέλους το μαρτυρικό παιχνίδι με τους εκβιασμούς περί χρεωκοπίας και δραχμής για να έρχονται κάθε φορά πιο αντιλαϊκά μέτρα, να μην έχει για σένα και για κάποιους άλλους τόση σημασία όσο η οριστική ήττα του καπιταλισμού ως οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.

    Όμως να ξέρεις ότι είμαστε αρκετοί που συμμετέχουμε στους κοινωνικούς αγώνες και έχει για εμάς μεγάλη σημασία το αύριο. Το αύριο, όχι ως μεταφορική λέξη, αλλά το αύριο κυριολεκτικά: Το πως θα μπορέσουμε κάθε μέρα που έρχεται να δώσουμε τη μάχη για τη διαβίωση (αξιοπρεπή και μη) των εαυτών μας και των οικογενειών μας.
    Η αλληλεγγύη Βασίλη και οι κοινωνικοί αγώνες βοηθούν, αλλά δεν φτάνουν.
    Χρειάζεται ελπίδα για μια άμεση αλλαγή, μικρή, προς το καλύτερο, να σταματήσει η κατρακύλα.

    Ίσως το πεις αυταπάτη, ίσως το πεις επικίνδυνο για τη συνέχεια του κινήματος αντίστασης.

    Θα το δούμε στην πορεία. Όμως τώρα που έχουμε μια δυνατότητα, μια ευκαιρία για ελπίδα δεν πρέπει να την κλωτσήσουμε.

    Κι΄αν εσύ δεν συμφωνείς, τουλάχιστον μην κλωτσάς τη δική μας ελπίδα.

    Ούτως ή άλλως, ό,τι και να γίνει, μαζί θα είμαστε πάλι αύριο στους δρόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο είμαι βαθιά πεισμένος ότι όσο δεν γίνονται τα δεύτερα που λες στις παραγράφους σου, τότε τα πρώτα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.
    Μπορεί να διαφωνείς αλλά θέλω να μου δείξεις ένα ιστορικό προηγούμενο που ο καπιταλισμός μέσα στη κρίση του να λύνει τα λαϊκά προβλήματα, όποια κυβέρνηση κι αν διαθέτει. Αν μέσα στη κρίση του.... αφήνεις την ανατροπή του καπιταλισμού για τη δευτέρα παρουσία, τότε για ποιο λόγο υπάρχεις ως αριστερός;
    Δεν κλωτσάω λοιπόν την ελπίδα σου ο δυστυχής. Τη συνείδησή σου σκουντώ και καλώ τη λογική σου να δει την αλήθεια.
    Και για το μνημόνιο μην περιμένεις λύση από τα πάνω. Στη πράξη θα το ακυρώσουμε.
    Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σήμερα οργανώνουν απεργία μετά από 30 χρόνια. Εδώ θα παιχτεί όλο το στοίχημα. Στο βαθμό ωριμότητας, ενότητας κι αποφασιστικότητας της εργατικής τάξης.
    Ελπίζω να σε συναντήσω στο κίνημα που ξαναφουντώνει.
    ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιστορικά προηγούμενα υπάρχουν και μάλιστα πρόσφατα. Στην Ισλανδία πήγε το ΔΝΤ, υπήρξε ξεσηκωμός, έγιναν εκλογές και προέκυψε μετά τις εκλογές κυβέρνηση που έκανε δύο φορές δημοψήφισμα σχετικά με το αν πρέπει να αποπληρωθεί ΄το χρέος προς τη Βρετανία που προέκυψε μετά την κατάρευση Ισλανδικής Τράπεζας λόγω των επιπτώσεων της κρίσης στις ΗΠΑ. Κατάφεραν να μην έχει πληγεί το κράτος πρόνοιας και να μην πληρώσουν οι πολίτες τα χρέη των τραπεζών. Στον Ισημερινό μετά από εκλογές προέκυψε η κυβέρνηση που διέγραψε μεγάλο μέρος του χρέους τη χώρας ως επαχθές.

    Μπορεί να μην ηττήθηκε κατά κράτος ο καπιταλισμός, αλλά η κατρακύλα σταμάτησε, μπήκε ένα όριο στην επέλαση του κεφαλαίου, ανακουφίστηκαν κάπως οι εργαζόμενοι.

    Το να γίνει αυτό δεν σημαίνει ότι χάνεται ο στόχος για μια κοινωνία διαφορετική, δεν σημαίνει ότι σταματάν οι προσπάθειες και οι αγώνες. Ίσα - ίσα, το αντίθετο.

    Όμως μια πρώτη μικρή νίκη μπορούμε και πρέπει να τη διεκδικήσουμε.

    Λες ότι το κίνημα ξαναφουντώνει. Ίσως. Εγώ πιστέυω ότι φουντώνει σε χώρους που μέχρι σήμερα δεν είχαν πληγεί τόσο έντονα από την αντιλαϊκή πολιτική, λόγω του ότι τώρα ξεκινούν να εφαρμόζονται οι νόμοι του μνημονίου 2. Σε εμάς τους δημόσιους υπάλληλους και ειδικά στα Νοσοκομεία που εδώ και δύο χρόνια έχουμε πληγεί πρώτοι με μειώσεις μισθών συνολικά 50% δεν γίνεται το ίδιο. Δεν υπάρχει φούντωμα του κινήματος, απογοήτευση υπάρχει, αναμονή και ελπίδα για τις εκλογές. Εμείς που κάποιοι μας χαρακτήριζαν ως ενδοτικούς, έχουμε κάνει τις περισσότερες ημέρες απεργίας και με τα ικανοποιητικότερα ποσοστά συμμετοχής στην περιοχή μας εδώ και δύο χρόνια. Κάναμε πορείες εδώ και στο Ηράκλειο, κάναμε εκδηλώσεις ενημέρωσης για τα θέματα παιδίας, θέσαμε τα ζητήματα στο δημοτικό συμβούλιο, κάναμε επίσχεση εργασίας, κάναμε καταλήψεις του ταμείου των 5 ευρώ. Τα γράφω αυτά όχι για σένα, αλλά για το τοπικό ΠΑΜΕ που μας αντιμετωπίζει ως παρακλάδι του συστήματος...

    Βέβαια η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη για όσες κοινωνικές ομάδες θα δώσουν τώρα τη δική τους μάχη. Αλληλεγγύη που θα εκφραστεί και έμπρακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο σεβαστός απ' όλους μας Ευτύχης Μπιτσάκης τα λέει όλα

    http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7860:bitsakis-enotita-aristeras&catid=80:koin-dikaiomata&Ite
    Δαμιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο βαθμό που θα είμαστε δίπλα στους αγώνες από τα κάτω, έχουμε την ελπίδα να χτιστεί μια λαϊκή ενότητα που θα αντιμετωπίσει το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας που θα προκύψει πολύ γρήγορα με οποια κυβέρνηση κι αν προκύψει.
    Η Ισλανδικός λαός ανακουφίστηκε επειδή πέταξε έξω το ΔΝΤ, αλλά ούτε στην ΕΕ ζήτησε να ενταχθεί, ούτε και αναγνώρισε ότι χρωστάει σε κανένα. Φοβάμαι (για να μην σου πω είμαι σίγουρος) ότι μέσα στην ΕΕ θα μας δώσουν την ελευθερία να διαλέξουμε το σκοινί που θα κρεμάσουν το λαό μας.
    Σε κάθε περίπτωση είναι χρέος των κομμουνιστών να επεξεργάζονται την ήττα του καπιταλισμού κι όχι την μακροημέρευσή του.
    Εσύ μέχρι και πριν λίγες μέρες μας αναγνώριζες αυτό το δικαίωμα...Αργότερα έβαλες όλα τα λεφτά σου στο στοίχημα Τσίπρα.
    Θα φανεί ποιος από τους δύο έχει δίκιο.
    Αν και επειδή ξέρω το πράσινο παρελθόν σου, θα έλεγα ότι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.
    Να ξέρεις πάντως ότι και εγώ και πολλοί ακόμα συντροφοι σας θεωρούμε ότι είστε σε ένα σωματείο που ξεχωρίζει για τη δράση του, άσχετα που σας κριτικάρουμε ενίοτε για να πάτε .... ακόμα πιο μπροστά στις θέσεις σας.
    VENCEREMOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εσύ μέχρι και πριν λίγες μέρες μας αναγνώριζες αυτό το δικαίωμα...Αργότερα έβαλες όλα τα λεφτά σου στο στοίχημα Τσίπρα.

    Ελπίδες έχουμε Βασίλη, δεν παίζουμε τζόγο!

    Και η δική μου επιλογή, όπως και η επιλογή πολλών άλλων, δεν είναι επιλογή εναπόθεσης ελπίδων (όπως αναγνωρίζω ότι έχουν κάνει κάποιοι) είναι επιλογή με απόλυτη γνώση ότι δεν θα λυθούν μονομιάς όλα τα προβλήματα μας, με απόλυτη γνώση ότι θα χρειαστεί να κάνουμε και να ξανακάνουμε και πορείες και αγώνες και ενημερώσεις κλπ, με απόλυτη γνώση ότι δεν θα νικηθεί πλήρως ο καπιταλισμός, οι πολυθενικές και η ντόπια διαπλοκή.

    Τα καλά λόγια που λες για το σωματείο μας τα έχεις ξαναγράψει, όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι τοπικές οργανώσεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ μας αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία (ήπια λέξη χρησιμοποιώ).

    Οι κοινωνικοί αγώνες δίνονται με συμμαχίες (τουλάχιστον με τους πιο αξιόπιστους και συνεπείς) και όχι με προκατάληψη και απομόνωση.

    Εσύ Βασίλη το έχει αντιληφθεί, το ΚΚΕ όμως όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α, και για την Ισλανδία, δεν είναι όπως τα λες.

    Οι πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές διενεργήθηκαν στις 25 Απριλίου του 2009. Οι εκλογές έγιναν πρόωρα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Στις 16 Ιουλίου 2009 η Ισλανδική βουλή αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ. Το ενδιαφέρον για την ένταξη παρακινήθηκε κυρίως από την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα μετά την τελευταία οικονομική κρίση.Ωστόσο αυτή η απόφαση της βουλής θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από δημοψήφισμα.

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξανακοίτα αυτό που έγραψα για την Ισλανδία γιατί μίλησα για το λαό κι όχι για τους αστούς πολιτικούς που θέλουν να βάλουν νέα δεσμά για να εξασφαλίσουν μια δυνατότερη θέση για την αστική τάξη που εξυπηρετούν.
    Όσον αφορά το στοιχηματισμό, δεν το έβαλα με κακή ένοια. Εγώ χωρίς πρόβλημα στοιχηματίζω στο ότι ο σοσιαλισμός είναι η λύση για την ανθρωπότητα...Μην κολλάς στις λέξεις.
    Τέλος θα ήθελα να σχολιάσω ότι την ίδια επιλογή με αυτή που κάνεις σήμερα, την έκαναν εκατομύρια άλλοι το 81. Κανείς δεν δικαιώθηκε για την επιλογή του.
    Είναι νομοτέλεια. Όταν η εξουσία, η πολιτική και οικονομική εξουσία, δεν αλλάζει χέρια, τότε δεν αλλάζει και η αντιλαϊκή ρώτα όποια κυβέρνηση κι αν είναι στο τιμόνι.
    Θα τα πούμε στο δρόμο των αγώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kύριε Μανουσάκη:

    Το οτι κάποιοι από μας δεν δεχόμαστε να τσουβαλιαστούμε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι εμποδίζουμε τις δικές σας ελπίδες. Και για να καταλάβετε το νόημα της συζήτησης:

    Είσαστε κάτω από ένα μπαλκόνι το οποίο έχει καταρρεύσει και πέφτει πάνω σας. Εσείς ελπίζετε ότι ο έλληνας Σουπερμαν Αλέξης Τσίπρας θα έλθει την τελευταία στιγμή και θα σας σώσει. Εμείς σας φωνάζουμε να φύγετε απο κει και να δράσετε μόνος σας γιατί αλλιώς θα γίνετε αλοιφή. Και σεις μας απαντάτε να μη φωνάζουμε γιατί οι φωνές μας διώχνουν τον Σούπερμαν σας και καταστρέφουν τις ελπίδες σας. Και αυτά σε μας που σας είχαμε προειδοποιήσει να μην βρίσκεστε εκεί γιατι το μπαλκόνι θα καταρρεύσει. Και είμασταν οι μόνοι όταν όλοι οι άλλοι ανάμεσα τους και ο όπως ελπίζετε σωτήρας σας, σας αποκοίμιζαν.

    Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή