Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ



Εργαζόμενοι, εργαζόμενες.
Η αντιλαϊκή επίθεση, όπως έγκαιρα έχουμε προειδοποιήσει, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η υγεία είναι βασικό δικαίωμα για όλο το λαό. Μαζί με την ανεργία, τη φτώχεια την ακρίβεια, το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων, η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο, που φέρνει, δίνει τελειωτικό κτύπημα σε ότι έχει απομείνει από την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μεγαλώνουν οι ταξικές ανισότητες στην υγεία. Για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για την εργατική – λαϊκή οικογένεια η κατάσταση θα είναι δραματική.
Η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥ) είναι το εργαλείο για την εξίσωση των ήδη υποβαθμισμένων παροχών υγείας προς τα κάτω. Τα ταμεία που οι κλάδοι υγείας μαζί με τις υπηρεσίες τους εντάσσονται στο ΕΟΠΥ είναι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, ο ΟΠΑΔ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα εξασφαλίζεται ένα «βασικό πακέτο» παροχών, το οποίο θα περιορίζεται στις απολύτως απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και όλα τα υπόλοιπα θα πληρώνονται από τους ασφαλισμένους πλήρως με δυσβάσταχτο κόστος για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
Τα δικαιώματα των γιατρών και των υγειονομικών του ΙΚΑ συρρικνώνονται. Αυξάνονται οι εισφορές στον κλάδο υγείας σε πολλές κατηγορίες συνταξιούχων.
Με κάθε τρόπο ενισχύεται και διευκολύνεται το κεφάλαιο: Διείσδυση των τραπεζών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας καθώς θα επιβάλλεται στα δημόσια νοσοκομεία να δανείζονται για να πληρώνουν τους προμηθευτές. Εκχωρείται το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων στους εργολάβους. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εκμεταλλευόμενες δημόσιες υποδομές θα εμπορεύονται παροχές Υγείας αφαιμάζοντας το λαό. Οι προμήθειες των νοσοκομείων ανατίθενται σε εταιρείες. Αυτό σημαίνει, ότι θα γίνονται με γνώμονα τα κέρδη τους και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Γίνεται υποχρεωτική η συνταγογράφηση αντιγράφων φαρμάκων σε ποσοστό 50% στα νοσοκομεία. Με οικονομικά κριτήρια και όχι επιστημονικά.
Οι επιπτώσεις θα είναι εγκληματικές, αφού πλήθος ασθενών δε θα καλύπτονται. Μεγαλώνουν οι ήδη τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικά υλικά.
Με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011 η μείωση των δαπανών για την υγεία ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει νοσοκομεία, να συγχωνεύσει και να καταργήσει κλινικές. Στις 31/3/2011 ξεκινά ο προσχηματικός διάλογος προκειμένου να ανακοινώσουν τις προαποφασισμένες καταργήσεις των νοσοκομείων.
Ο σχεδιασμός για το νομό Λασιθίου είναι να συγχωνευτούν τα 4 νοσοκομεία του νομού σε 2 και τα άλλα 2 να λειτουργούν σαν κέντρα υγείας. Ήδη ο προϋπολογισμός για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας το 2011 είναι απαγορευτικός για τη λειτουργία του Νοσοκομείου μέχρι το τέλος του έτους. Τα χρήματα φτάνουν για να λειτουργήσει το νοσοκομείο για λίγους μήνες μόνο. Στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί νοσηλευτές-νοσηλεύτριες να μην έχουν πάρει ακόμα ούτε μια μέρα από την κανονική άδεια του 2010. Πολλές κλινικές δεν εφημερεύουν όλο το μήνα λόγω έλλειψης γιατρών και μη πληρωμής των αναγκαίων εφημεριών στους γιατρούς. Συγκεκριμένα το μήνα Γενάρη η καρδιολογική κλινική θα μείνει 8 μέρες ακάλυπτη, η μονάδα εντατικής 3 μέρες ακάλυπτη, οι αναισθησιολόγοι και οι χειρούργοι καλύπτουν όλο το μήνα αλλά με ετοιμότητες, η Ουρολογική, και η Ω.Ρ.Λ. καλύπτουν μόνο 15 μέρες του μήνα. Η Πνευμονολογική μόνο 11 μέρες. Παράλληλα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την προμήθεια νοσηλευτικού και φαρμακευτικού υλικού λόγω έλλειψης χρημάτων.
Το ΠΑΜΕ Λασιθίου συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων της Ιεράπετρας και όλων των εργαζομένων του νομού για:
• Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν, ενιαίο και καθολικό Σύστημα υγείας και πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.
. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.
• Να προσληφθεί μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία.
. Να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή (π.χ. 5 ευρώ) των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όλου του νομού να συμμετέχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 27/1/2011 στις 5:00μ.μ. έξω από το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου να διατρανώσουμε τη θέλησή μας να υπερασπίσουμε το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας του νομού μας από την επίθεση της κυβέρνησης. Να απαιτήσουμε να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που μετατρέπει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε προνόμιο για λίγους και πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλίων.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου