Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Έρευνα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα


Mισό εκατομμύριο περίπου οι μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα (Έρευνα)

Σε 470.000 εκτιμά το ΕΛΙΑΜΕΠ τον αριθμό των μη νομίμων αλλοδαπών στη χώρα, αριθμός που επιδεικνύει μεγάλη ποσοστιαία αύξηση, σε δυο μόλις χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του προγράμματος Clandestino της ΕΕ, πριν από δυο χρόνια, οι μη νόμιμοι αλλοδαποί έφταναν σε 280.000. Μιλάμε, λοιπόν, για ποσοστιαία αύξηση 60%. Όπως σημείωσε χθες το βράδυ ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Θάνος Μαρούκης, στη διάρκεια συζήτησης, που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με τις εκδόσεις "ΚΡΙΤΙΚΗ", στο βιβλιοπωλείο "ΙΑΝΟΣ", με θέμα "Μετανάστευση και Οικονομική κρίση", από τις 470.000 των μη νομίμων οι 280.000 είναι Αλβανοί και άλλοι Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από την Ασία και την Αφρική.
Παρουσιάζοντας στοιχεία από την έρευνα, που έχουν κάνει μαζί με την ερευνήτρια Α' του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγήτρια κ. Αννα Τριανταφυλλίδου, για την παράνομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων από την Ασία και την Αφρική προς και από την Ελλάδα (με μερική χρηματοδότηση από το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα), ο κ. Μαρούκης σημείωσε ότι οι ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν, όσο η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν την πολιτική τους απέναντι σ' αυτές τις χώρες.
Στην πολιτική αστάθεια και τις μεγάλες ανισότητες αυτών των χωρών βρίσκει εύφορο έδαφος η διακίνηση ανθρώπων. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι οι διαδρομές, που ήδη επεκτείνονται με γοργούς ρυθμούς κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της ΕΕ. Οι αλλαγές των διαδρομών θα επιφέρουν και μετατόπιση της χρηματοδότησης, από την Ελλάδα, σε κράτη που βρίσκονται βορειότερα στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, ανέφερε.
"Η κίνηση στα νησιά δεν μειώθηκε λόγω FRONTEX" σημείωσε ο κ. Μαρούκης "αλλά λόγω αποναρκοθέτησης του Εβρου και φθηνότερων τιμών για διέλευση από εκεί.(σ.σ. 3000 ευρώ η διαδρομή μέσω Αιγαίου, 300 ευρώ από Εβρο). Όποιος αποφασίζει να περάσει, θα περάσει, εκτός κι αν πεθάνει στο δρόμο".
Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο φράχτη των 12,5 χλμ.: "Τι διαφορά θα σημάνει γι΄αυτούς ένα τείχος, όταν εδώ και 10 χρονια στα σύνορα Τουρκίας και Ιράν οι αρχές πυροβολούν στα τυφλά όταν αντιλαμβάνονται παρουσία μη νομίμων μεταναστών; Ποια η διαφορά για ανθρώπους που δεν πιστεύουν τους ίδιους τους συγγενείς τους, όταν τους μιλούν για την "κόλαση της Δύσης";"
Μελετώντας την κατάσταση των μη νομίμων μεταναστών στη χώρα, ο κ. Μαρούκης τους έχει διαχωρίσει μεταξύ όσων οι κοινότητες διαβιούν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και αυτών που δημιούργησαν "νεοσυσταθείσες" κοινότητες.
Στην πρώτη ομάδα ανήκουν Αλβανοί, Πακιστανοί, Γεωργιανοί και Μπαγκλαντεσιανοί. Οι μη νόμιμοι Αλβανοί απασχολούνται στους ίδιους τομείς με τους νόμιμους ομοεθνείς τους και αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Μεταξύ των νόμιμων μεταναστών, μεγάλος αριθμός έχει απωλέσει τη νομιμότητα, εξαιτίας της ανεργίας και έχει εξαναγκασθεί να επιστρέψει. Αντίστοιχος μεγάλος αριθμός μη νομίμων, επιστρέφει στην Αλβανία και εισέρχεται παράνομα στην Ελλάδα, μόνο για βραχύχρονη, εποχιακή εργασία.
Καθώς η οικοδομή έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, οι Αλβανοί αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τις κατασκευές,"παραδοσιακό" τομέα ενασχόλησής τους στην Ελλάδα, και κύριος τομέας απασχόλησης γίνεται, πλέον, για πολλούς ο αγροτικός τομέας.
Οι μη νόμιμοι Πακιστανοί απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, "παραδοσιακό" τομέα ενασχόλησης των ομοεθνών τους. Τα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσής τους, έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεροκάματο των μη νομίμων Πακιστανών, από 25-30 ευρώ πέρσι, στον αγροτικό τομέα, έχει πέσει στα 6-15 ευρώ.
Οι Μπαγκλαντεσιανοί επιβιώνουν μεταξύ αγρών, πώλησης μικρο-αντικειμένων στο δρόμο και επαιτείας στα φανάρια. Ο κ. Μαρούκης δεν εντόπισε φαινόμενα εκμετάλλευσής τους από κυκλώματα.
Τη δεύτερη ομάδα αλλοδαπών αποτελούν οι "νεοσυσταθείσες" κοινότητες Αφγανών, Σομαλών, Αλγερινών, Μαροκινών και προερχομένων από κράτη της δυτικής και υποσαχάριας Αφρικής. Προσδοκία τους είναι να φύγουν προς άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Εργάζονται περιστασιακά, είτε στην επαρχία βγάζοντας ελάχιστα χρήματα είτε στην Αθήνα, πηγαίνοντας στις πιάτσες όπου προσφέρουν χειρονακτική εργασία σε τιμή ευκαιρίας. Ζουν με δανεικά από φίλους, με πίστωση από μικρομάγαζα άλλων αλλοδαπών ή από συγγενείς που στέλνουν χρήματα από το εξωτερικό. Κάποιοι ασχολούνται με το υπαίθριο μικρο-εμπόριο, με βασική πελατεία άλλους μετανάστες.
Οι άνθρωποι αυτοί στοιβάζονται ( 2-3 οικογένειες) σε μικρά δωματιάκια το χειμώνα και μένουν έξω το καλοκαίρι. Τρέφονται, όταν προλαβαίνουν, μια φορά την ημέρα από τα συσσίτια της Εκκλησίας και ΜΚΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σομαλή μητέρα με δυο παιδιά, δυόμισι και ενός έτους, που επί 2,5 χρόνια τρέφονται με ένα πιάτο σκέτο ρύζι ή φασόλια. Οταν υπάρχει, δίνει το βράδι ένα μπουκάλι γάλα σκόνη. Στην Πάτρα, όπου, κατά κύριο λόγο, συγκεντρώνονται ενήλικες, τρέφονται από τα σκουπίδια και υπάρχει μικρή βοήθεια από σχολείο εκμάθησης γλώσσας για ενηλίκους.
Είναι θύματα εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, συστηματικής βίας και εκκαθαρίσεων από ακροδεξιές ομάδες. Ένας μικρός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων και νέων έχει εμπλακεί στο εμπόριο ναρκωτικών και στην μικρο-εγκληματικότητα, όπου τα ποσοστά της εμπλοκής τους αυξάνονται όσο περνά ο καιρός.
"Το Ισλάμ, προς το παρόν, προφυλάσσει από τη γενικευμένη εγκληματικότητα' σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαρούκης. Όταν ο άλλος πεινά, όταν δεν έχει άλλη λύση, το βήμα προς την μικροεγκληματικότητα είναι μικρό. Το έντονο και αυστηρό θρησκευτικό πλαίσιο, ιδιαίτερα θρησκευόμενων ανθρώπων, λειτουργεί μέχρι σήμερα ευτυχώς σαν πόλος κοινωνικής συνοχής και διατήρησης της αξιοπρέπειας στο περιθώριο, σαν πλαίσιο ανατροπής της ροπής προς την εγκληματικότητα. Η ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης αυτών των ανθρώπων δεν πρέπει να διώκεται και να περιθωριοποιείται. Το αντίθετο, πρέπει να διευκολύνεται".
Οπως σημείωσαν οι κ. Μαρούκης και Τριανταφυλλίδου, είναι αδήριτη ανάγκη να εφαρμοσθεί το γρηγορότερο δυνατόν το σύστημα ασύλου, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Μαρία Δεληθανάση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

10 σχόλια:

  1. Για τα ποσοστα των Ελληνων που παρουσιαστηκαν σε προσφατη δημοσκοπηση και πανω απο το 90 τις εκατο θελει τον φρακτη στον Εβρο,που θελει σκουπα και απελαση..τι εχετε να πειτε??..Εγω εχω ενα να πω..οτι επηκρατη η δηκτατορια της μειοψηφιας και η πλειοψηφια ειναι φημωμενη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου,
    δεν σε φιμώνει κανείς... αφού μέχρι και εγώ φιλοξενώ όλες τις απόψεις σου, ακόμα κι αν διαφωνώ πλήρως με αυτές. Όμως να μάθεις κι εσύ να σέβεσαι τις μειοψηφίες και ειδικά τις αλλόθρησκες και τις αλλόχρωμες.
    Όσο για τις αλλόγνωμες μειοψηφίες να σου πω το εξής... Μέτρα τις ιδέες με τη σκέψη σου κι όχι με την στατιστική αποδοχή τους. Αλλιώς ο Γαλιλαίος είχε άδικο και ζεις σε ένα πλανήτη ακίνητο που μοιάζει με πιάτο και που ο ήλιος κινείται γύρω του...
    Επίσης πρέπει να διδάσκεσαι από την ιστορία. Δες τι σημαίνει προσφυγιά διαβάζοντας τις ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών σε Αμερική και Αυστραλία. Και σου προτείνω να διαβάσεις για ΕΛΛΗΝΕΣ μετανάστες μήπως και ταυτιστείς μαζί τους... Αν δεν νοιώσεις πρόσφυγας δεν θα μπορέσεις ποτέ να κατανοήσεις τη φύση του μεταναστευτικού προβλήματος. Εσύ αφήνεις έξω από τη κριτική σου τους ενόχους και τα βάζεις με το τελευταίο τροχό της αμάξης. Δεν είσαι δίκαιος στη κρίση σου. Σε παρακαλώ τέλος να μη φέρνεις επιχειρήματα στατιστικής αποδοχής, γιατί ελπίζω να ξέρεις ποιοι, πως και γιατί κατασκευάζουν δημοσκοπήσεις σε αυτή τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το θεώρημα περί πλειοψηφίας που δεν θέλει τους μετανάστες, είναι στη βάση του ναζιστικό.
    Στη Γερμανία του μεσοπολέμου η πλειοψηφία δεν ήθελε τους Εβραίους, τους κομμουνιστές και στους τσιγκάνους.
    Αυτό που δεν μπρορείτε ή δεν θέλετε να κατανοήσετε κάποιοι είναι πως το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο. Η πηγή του προβλήματος είναι η τεράστια οικονομική ανισότητα που επικρατεί στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε.
    Οι μετανάστες δεν ζητούν να μας πάρουν τις περιουσίες μας και τα σπίτια μας. Δουλειά ζητούν. Και μάλιστα οι απεργοί πείνας ζητούν το δικαίωμα να δουλεύουν με ένσημα και ασφάλιση, με τους ίδιους όρους με όλους τους άλλους εργαζόμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω δεν σου ειπα οτι δεν σεβωμε τις μειοψηφιες αλλα οτι αυτες δεν σεβωντε την γνωμη της πλειοψηφιας..τοτε να μην ειναι πιοια δημοκρατικο γνωρησμα και να επηκρατη αυτος που νομηζει οτι εχει το αλαθητο..εχεις αναρωτηθει γιατι αυτη η πλειοψηφια εχει αυτη τη γνωμη..περα απο Ρατσιστηκες Ναζιστηκες θεωριες..???? Οσο για τους Ελληνες μεταναστες..αστο καλητερα ρε Βασιλη..κουραστηκα να ακουω αυτη την αηδια καθε φορα που προσπαθουμε να δηκαιολογησουμε τα αδικαιολογητα..ε οχι..δεν ειχε ουτε θα εχει ποτε ο Ελληνας αυτα τα ενστηκτα..γιαυτο και αυτα τα φαινομενα ειναι σοκαρηστικα για την κοινωνια μας..αυτη την στιγμη υπαρχουν 1.5 εκατομυρια Ελληνες ανεργοι..αυτους ποιος τους σκεφτετε???..καιεσυ κηριε Μανουσακη Ναζιστες βλεπεις?..δηλαδη το 95 τις εκατο των πολητων ειναι ναζι???Δεν θελουν τα σπιτια μας???..ναι γιατι απλα δεν μπορουν..αν μπορουσαν θα το εκαναν..τωρα απλα μπενουν στα σπιτια μας,,,και πολοι συμπολητες μας εχουν χασει την ζωη τους απο τετοιους μουσαφηρηδες...για αυτους εχεις καμια ευαισθησια η ,η δικια σου ευαισθησια ειναι μονοφθαλμη και μονοπλευρη..αστο φιλε..ο χρονος θα δηξει ποιος ειναι ναζι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την ευθύνη για το πρόβλημα την έχουν οι κυβερνήσεις μας και εμείς που τις ψηφίζουμε και τις στηρίζουμε, καθώς επίσης και το κεφάλαιο στο σύνολο του.
    Στείλαμε και έχουμε στρατό που συμβάλει στην καταστροφή ολόκληρων χωρών (Σομαλία Αυγανιστάν Κόσοβο Σερβία και αλλού).
    Δέν μας ευαισθητοποίησε ούτε και με τους Σέρβους που είχαμε κοινή κουλτούρα και θρησκεία.
    Συμβάλαμε λοιπόν στην καταστροφή των λαών αυτών που δεν έχουν τώρα που την κεφαλη κλεινε και ταυτόχρονα συμβάλαμε και στην δική μας καταστροφή.
    'Οσο για τον λαό μας υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που τον εκμεταλεύτηκαν σαν μετανάστη και αυτόν .
    Οι αμερικάνοι μας φωναζαν το 29 βρωμοέλληνες...
    Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και πολλοί απο μας θα πάρουμε πάλι το δρόμο της μετανάστευσης .
    Επίσης να θυμηθουμε ότι η ισχυρή Ελλάδα του Σημήτη χτίστηκε από μετανάστες κακοπληρωμένους όπως και εμείς και βαθιά εκμεταλευόμενους απο το κεφάλαιο τα κέρδη βέβαια πήγαν στην Ζήμενς και το Ελληνικο κεφάλαιο.
    Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι και κόμματα όπως το ΚΚΕ παίρνουν αποστάσεις απο το μεταναστευτικό και έχουν ευθύνες γιατι τον καιρό των παχιών αγελάδων και της ανάπτυξης δεν ένσωμάτοσαν τους μετανάστες και δεν διεκδήκησαν πραγματικά ισα μεροκάματα ενσημα κλπ για όλους.
    Μόνη λύση σήμερα είναι μια πραγματική εργατική πολιτική που θά ζητάει Σπίτι Δουλειά υγεία παιδεία για όλους μας.
    Είμαστε όλοι Μετανάστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oχι αγαπητέ εκπαιδείας...
    Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ από τη πρώτη στιγμή ενέταξαν στις γραμμές τους ξένους εργάτες και παλεύουν δίπλα τους για τα δικαιώματά τους. Το ότι δεν παρακινούν τους μετανάστες σε κινήσεις που εκμεταλλεύονται την κοινωνία του θεάματος, όπως έκαναν οι του "φορουμ των μεταναστών", γίνεται γιατί δεν θέλουν να παίζουν με τραβηγμένες από τα μαλλιά ενέργειες αβέβαιας έκβασης. Γιατί ναι, μπήκε μεν στην ημερήσια διάταξη το μεταναστευτικό πρόβλημα. Όμως η ημερήσια διάταξη φιλτράρεται από τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης που κατέχει και τα ΜΜΕ. Έτσι κινδυνεύουν θέματα που δεν έχουν ζυμωθεί σε κοινωνικό επίπεδο, να ξεσηκώσουν αντιδραστικά αντανακλαστικά. Η προσεκτική στάση,η εξέταση των αλληλεπιδράσεων, η επιλογή της κατάλληλης στιγμής, η μεγιστοποίηση του κόστους για τον αντίπαλο και του όφελους για το λαϊκό κίνημα... είναι για έναν Λενινιστή στοιχειώδεις μέριμνες.
    -----------------------------------------------
    Αγαπητέ ανώνυμε αν η άποψη της πλειοψηφίας ήταν να σε ξεκάνει ψυχολογικά, ηθικά, οικονομικά, εσύ θα τη σεβόσουν;
    Εγώ πάντως θα ήμουν δίπλα σου.
    Όσων αφορά τους Έλληνες μετανάστες κάτσε και διάβασε όχι τι πιστεύεις εσύ για τους Έλληνες αλλά τι πίστευαν οι ρατσιστές στις χώρες υποδοχής τους...
    http://www.iospress.gr/ios2000/ios20001001a.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακρηβως οπως το ειπες φιλε Βασιλη..τι πηστευαν οι ρατσιστες..οχι ποια ηταν η πραγματικοτητα..και ο ρατσιστης απεχθανετε αναιτια το διαφορετηκο..ενω κατα την ταπηνη μου αποψη στην προκειμενη περηπτωση υπαρχουν πολλες αιτιες που δημιουργουν ..ακραια ισως..ανακλαστικα.Τωρα αυτο που ειπες για τα ΜΜΕ...μη μου πεις οτι εχει ρποβλημα η αρηστερα ??...για χρονια τωρα η αρηστερη ιδεολογια,ακομα και η ιδιαιτερη φρασαιολογια της ειναι κατεστημενο στο στομα ολων αυτων των πουλημενων παπαγαλων..μην εχουμε παραπονα λοιπον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χε, χε, χε ανώνυμε ονομάτισέ μου ένα αριστερό δημοσιογράφο. Δεν υπάρχει στα κεντρικά ΜΜΕ... Καλούν σπάνια τον Μπογιόπουλο (Ριζοσπάστη) και τον Δελαστίκ (Πριν)οι οποίοι και ξεχωρίζουν για τις αναλύσεις και την διεισδυτικότητά τους. Να μην ξεχάσω και τον Αυγερόπουλο με τα καταπληκτικά ντοκυμαντέρ του... Πέραν αυτών υπάρχει μια στρατιά καραδεξιών ή "ανανειψάντων" αριστερών... καλοπληρωμένων παπαγάλων.
    Όλοι αυτοί έχουν με την αριστερά τόση σχέση όση έχω εγώ με την πυρηνική φυσική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κανεις πλακα ετσι?..δεν μηλας σοβαρα..ειναι δεξιοι λοιπον,γιατι λοιπον ολλα τα καναλια χτυπουσαν αλυπητα την προηγουμενη κυβερνηση και γιατι ολλα ανεξερετως εχουν φιλομεταναστευτικη πολιτικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγνώμη ...ήταν δεξιά η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ τούτη εδώ είναι αριστερή;;; Εμ για αυτό μάλλον αντιπαθείς την αριστερά... Επειδή πιστεύεις ότι ο Γιωργάκης είναι αριστερός. Να ξέρεις ότι όλη η πολιτική που ακολυθείται είναι καραδεξιά και τα παπαγαλάκια του συστήματος για αυτό τη στηρίζουν...Όταν κάναν κριτική στη πρώην και τη νυν κυβέρνηση, την έκαναν όποτε δεν προχωρούσαν με πιο γρήγορα βήματα προς την βαρβαρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή