Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Πολύπλευρη η επίθεση στα μικρομάγαζα, από τις πολυεθνικές του εμπορίου και την κυβέρνησή τους


Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση
Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον ΟΑΕΕ και το αποτέλεσμα της συνάντησης με το Αν. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη καθώς και των διοικητών του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ

Μετά από μήνες μελετών και διαβουλεύσεων, η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, παρουσίασε ένα πλαίσιο αιτημάτων και προτάσεων για τον ΟΑΕΕ, προσαρμοσμένο στην κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης και περικοπών του ασφαλιστικού συστήματος.

Αντί να προβάλλει και να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης και προστασίας των 430.000 συναδέλφων μας, που αδυνατούν να πληρώσουν και είναι ανασφάλιστοι παρουσίασε ένα πακέτο προτάσεων, που το μόνο θα εξυπηρετήσει είναι το πώς η κυβερνητική διοίκηση του ΟΑΕΕ θα καλύψει τα ταμειακά της ελλείμματα και θα εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους συναδέλφους που δυσκολεύονται να πληρώσουν.
Η κυβέρνηση σαν έτοιμη από καιρό, δια του Υπουργού κ. Κουτρουμάνη έσπευσε (μήπως συνεννοημένα;) να αποδεχθεί τη λογική των προτάσεων της ΓΣΕΒΕΕ και να δώσει θετική απάντηση σε ορισμένες ανώδυνες και μικρής σημασίας προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Ο Υπουργός δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΟΑΕΕ έχει εξαντλήσει τα όρια της και δεν πρόκειται να δοθούν περισσότερα χρήματα
2. Επανέλαβε τη γνωστή δήλωση του Υπουργού της Ν.Δ. Κο Παπαθανασίου που έλεγε: «Όσοι σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προς τον ΟΑΕΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ!!!»
3. Ενημέρωσε ότι αυξήθηκε το όριο των χρεών προς τον ΟΑΕΕ των ασφαλισμένων από 5.000,00 € σε 10.000,00 € για να οδηγηθούν στα δικαστήρια.
4. Αποδέχτηκε την πρόταση αποπληρωμής των παλαιών χρεών των ασφαλισμένων με καταβολή ποσού 20% επί των σημερινών εισφορών έως ότου αποπληρωθούν τα χρέη.
5. Εξετάζεται η δυνατότητα παροχής έκπτωσης στους ασφαλισμένους με την προπληρωμή των εισφορών!!!

Από τα παραπάνω γίνονται φανερά τα εξής:
1. Τα προβλήματα του ΟΑΕΕ, δεν αντιμετωπίζονται με διαχειριστικές προτάσεις και αποδοχή της πολιτικής που μειώνει τη χρηματοδότηση, μειώνει τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας των ασφαλισμένων, όπως έχει αποδεχτεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ.
2. Στο βασικό πρόβλημα της χρηματοδότησης παραμένει η ίδια πολιτική. Για το 2011 με προϋπολογισθέντα έξοδα περίπου 3,5 δις στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 800 εκατομμύρια.
3. Συνεχίζεται η απάνθρωπη κυβερνητική πολιτική που λέει: Αφού δεν μπορείς να πληρώσεις και δεν έχεις ασφάλιση και σύνταξη σε τιμωρούμε και σου παίρνουμε και το σπίτι. Απλά μεταθέτουμε την ημερομηνία μερικούς μήνες.
4. Η κυβερνητική θέση: Δεν πληρώνεις –ΚΛΕΙΣΕ, κάνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση τους γενικότερους στόχους της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.
5. Τέλος, η πρόταση για προπληρωμή εισφορών με έκπτωση είναι φανερό ότι δεν ακουμπά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που στενάζουν κάτω απ’ την κρίση και την κυβερνητική πολιτική. Άλλωστε αυτή της κατηγορίας οι ασφαλισμένοι τριπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης βρίσκεται στην κατεύθυνση των προτάσεων του Αντιμονοπωλιακού Συνδικαλιστικού Κινήματος, της Π.Α.Σ.ΕΒΕ


• Κάλυψη των 2/3 των εξόδων του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Μείωση των εισφορών κατά 10% καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.
• Δωρεάν παροχές υγείας για όλους του ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από οφειλές.
• Σταμάτημα και κατάργηση της διαδικασίας των δικαστηρίων για τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.
• Αντιμετώπιση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουμε στη βάση των προτάσεων της Π.Α.Σ.ΕΒΕ.
• Ανάπτυξη του αντιμονοπωλιακού κινήματος μαζί με όλα τα τμήματα του Ελληνικού λαού που θίγονται από την εφαρμοζόμενη Ευρωενωσιακή κυβερνητική πολιτική στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που δεν θα έχει για στόχο του, το κέρδος αλλά τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων πραγματικών αναγκών του.
-------------------------------------------------------------------------------------------
ΘΕΜΑ: Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας



ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ


ΠΡΟΣ: ΤΟ ΔΣ της ΕΣΕΕ

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ καταδικάζουμε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας .
Προηγήθηκε η αποτυχημένη προσπάθεια , με πρωταγωνιστή τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας, να προχωρήσουν τον προηγούμενο Δεκέμβρη στην σταδιακή κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας , με πρόσχημα το ενδιαφέρον τους για τα καταστήματα του κέντρου της ΑΘΗΝΑΣ .

Σήμερα η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ και ο Πρόεδρός της κ. Κορκίδης, σε συνεργασία και συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον ΣΕΛΠΕ επανέρχονται και με το πρόσχημα της «εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς», προσπαθούν να καταργήσουν την Κυριακάτικη Αργία.

Οι πάγιες θέσεις πάνω από 2 δεκαετίες του «Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος» (ΣΕΛΠΕ), δηλαδή των μεγαλεμπόρων, των αλυσίδων, των υπεραγορών, των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, είναι:
• Απελευθερωμένο ωράριο, ελεύθερες προσφορές, ασυδοσία στις προωθητικές ενέργειες.
• Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας,
• Εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση.
• Αυτός ο ΣΕΛΠΕ, ο νεκροθάφτης του μικρομάγαζου, έχει γίνει ο κύριος συνομιλητής του Προεδρείου της ΕΣΕΕ…

Δεν λείπουν ούτε παραπάνω ώρες, ούτε παραπάνω μέρες, ούτε οι Κυριακές από την αγορά .
Λεφτά δεν υπάρχουν στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, γι αυτό δεν μπαίνει πελάτης στα μαγαζιά μας.

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τους μόνους που θα ωφελήσει και θα πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους σε βάρος μας , είναι τα ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ , τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ και τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ . Είναι απαίτηση μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, που είναι έτοιμες ν’ ανοίξουν, νέα μεγαθήρια, σε μια σειρά περιοχές της χώρας.

Για τα μικρά και μεσαία μαγαζιά το άνοιγμα τις Κυριακές θα σημαίνει αύξηση των εξόδων και αύξηση των ωρών εργασίας χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα .

Μας θέλουν να ξεροσταλιάζουμε στα μαγαζιά μας για να φαίνεται ότι είναι ανοιχτή η αγορά, μας θέλουν για κράχτες όταν τα πολυκαταστήματα θα απορροφούν το τζίρο με τις προσφορές και τις προωθητικές πρακτικές .

Θεωρούμε υποκρισία τη δήλωση του προεδρείου της ΕΣΕΕ ότι παραμένουν στις θέσεις τους για την κυριακάτικη αργία και την ίδια στιγμή ανοίγουν δήθεν διάλογο για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς . Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο από το 2005 το ωράριο είναι απελευθερωμένο και το μόνο θέμα που υπάρχει για συζήτηση είναι το θέμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ .

Καλούμε τη Διοίκηση της ΕΣΕΕ να σταματήσει κάθε ενέργεια και συζήτηση που αντικειμενικά εξυπηρετεί τα σχέδια κυβέρνησης και πολυκαταστημάτων που θέλουν να μας εξοντώσουν .
Δηλώνουμε ότι τα σωματεία , οι ενώσεις και οι εμπορικοί σύλλογοι που εκπροσωπούμε χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους , σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους , με τους Αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας θα αντιπαλέψουμε, το μέτρο που έχει σκοπό να επιταχύνει τη μονοπώληση της αγοράς, τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζόμενων και τον Αφανισμό των μικρών καταστημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου