Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σφαγή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στον Άγιο Νικόλαο

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίου Νικολάου», για την πρωτοφανή ταξική επίθεση που δέχονται οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι της περιοχής μας .

Μετά την καταγγελία της τοπικής κλαδικής σύμβασης από το Σύνδεσμο Ξενοδόχων Λασιθίου και μετά την ολοκλήρωση των αντεργατικών μνημονίων σε κεντρικό επίπεδο, οι ξενοδόχοι της περιοχής μας αποθρασύνθηκαν τελείως. Έχοντας κάνει την καταγγελία της τοπικής κλαδικής το Δεκέμβριο, προσμένουν να λήξει η μετενέργειά της για να διαπραγματευτούν νέους μειωμένους μισθούς.
Όμως ακόμα και σήμερα, με τη δύναμη που τους δίνει η εξατομικευμένη διαπραγμάτευση και η λειψή ενημέρωση των εργαζομένων, ζητούν υποχωρήσεις που θα βουλιάξουν τις λαϊκές οικογένειες στην ανέχεια και θα οδηγήσουν στην εντατικοποίηση της εργασίας και στη πτώση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών εστίασης. Οι ξενοδόχοι προσφέρουν λιγότερα για περισσότερη δουλειά και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα .
Στην κατάληψη της Περιφέρειας προσήλθαν πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, καταγγέλλοντας προσωπικά παραδείγματα ή γενικευμένες μεθοδεύσεις, που αποδεικνύουν την αναλγησία των ξενοδόχων απέναντι στο προσωπικό που τους δούλευε και τους παρήγαγε κέρδη όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Επειδή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αποτελούν την τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων της πόλης, η επίθεση στα εισοδήματά τους είναι επίθεση στην ίδια τη πόλη, αφού επηρεάζει όλη την οικονομική ζωή της.
Για να μπούμε στην ουσία της παρέμβασής μας, θα παρουσιάσουμε μόνο μερικές περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει διασταύρωση.

Miramare: 700 ευρώ για 30 μέρες (αυτό ίσχυε από το 2011 στο Miramare, τουλάχιστον στις καμαριέρες). Στο πρωτάθλημα σκακιού που φιλοξενήθηκε πρόσφατα εκεί , το προσωπικό δεν πληρώθηκε για το Σαββατοκύριακο γιατί θεωρήθηκε ότι συμμετείχε σε training.

ORMOS-CRYSTAL: 750 ευρώ για 30 μέρες (έχουν υπογράψει συμβάσεις)

ΟΜΙΛΟΣ ΣΠΑΝΟΥ: ( Blue Bay, Charob trees, Domes of Elounda, Ledra, Pleiades) Στους μεν Έλληνες 750-800 ευρώ, στους δε αλλοδαπούς 700-750 ευρώ, επίσης έχει καταργήσει θέσεις εργασίας π.χ. ταμπλώ από το Blue Bay κλπ.

ELOUNDA BEACH: Έχουμε καταγγελίες για 4ωρα εργασίας, τα οποία μετατρέπονται σε πολλαπλάσιες ώρες πραγματικής εργασίας. Τα 4άωρα είναι «νόμιμα» από το 2010 πρέπει όμως να ελεγχθεί το πόσες πραγματικά ώρες απασχολούνται οι εργαζόμενοι . Στο ίδιο συγκρότημα υπάρχει εκτεταμένη χρησιμοποίηση των μαθητευόμενων αλλοδαπών με 250-350ε οι οποίοι καλύπτουν οργανικές ανάγκες. Επειδή δεν επιτρέπεται να αναλάβουν ευθύνες ουσιαστικά διπλασιάζεται η δουλειά των λίγων μονίμων εργαζομένων. Από την άλλη όταν λόγο φόρτου εργασίας, καλούνται να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες, υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος όταν δεν υπάρχει εποπτεία. Πέρσι υπήρξε σοβαρό περιστατικό εργατικού ατυχήματος.

PORTO ELUNDA MARE: Προσλήψεις καθαριστών-τριών από εταιρείες ενοικίασης προσωπικού με 300-400ε. Τα συνεργεία θα αναλάβουν τους καθαρισμούς πριν το άνοιγμα. Ακόμα κι έτσι οι ντόπιες καθαρίστριες χάνουν περίπου 15 εργάσιμες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται και η πιο μόνιμη συνεργασία με τις συγκεκριμένες εταιρείες για όλη τη σαιζόν στο σύνολο του ομίλου Κοκοτού. Στον ίδιο όμιλο ασκούνται πιέσεις για μειώσεις μισθού 20-25%. Θέση σερβιτόρου παζαρεύεται στα 630ε για 26 μέρες εργασίας.

Aquila Elounda Village: απολύθηκαν οκτώ οικογενειάρχες εργαζόμενοι στις… 17 του Μάρτη, για να πάρουν νέους των 500ε . Προβλεπόμενη πληρότητα στο 100% στο μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού.

Καλούμε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο να παρέμβει δυναμικά, τόσο σε απευθείας επαφή με τους ξενοδόχους όσο και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, γιατί εδώ παραβιάζονται ακόμα κι οι αντεργατικοί νόμοι που πρόσφατα ψηφίστηκαν.. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δείξουν τώρα τα δόντια τους κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο συλλογικά κι όχι εξατομικευμένα. Αναβολές δεν χωράνε γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά. Κανείς ξενοδοχοϋπάλληλος δεν πρέπει να υπογράψει ατομική σύμβαση.
Καλούμε τον Δήμο να πάρει ξεκάθαρη θέση. Με ποιον θα πάει και ποιόν θα αφήσει. Η πόλη μας όσες αναπλάσεις κι αν σχεδιάσει, όσους ποδηλατόδρομους κι αν προγραμματίσει, θα παρακμάσει αφού θα χουν πτωχεύσει τα νοικοκυριά και θα έχει εξοριστεί η νεολαία. Ο Δήμος μπορεί και με λόγια και με μέτρα να πιέσει τους ξενοδόχους πριν είναι πολύ αργά.
Να παλέψουμε όλοι μαζί για να μην γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα. Είναι αυτονόητο ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συνδράμει σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αποφασιστεί για το μεγάλο αυτό πρόβλημα .

Υ.Γ. Μετά την περέμβασή μας αποφασίστηκε ομόφωνα, έκτακτη σύγκλιση της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού με εκπροσώπους ξενοδόχων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, της επιθεώρησης εργασίας, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, με σκοπό να ενημερωθούν όλοι για τις συγκεκριμένες καταγγελίες.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα παραστούν στη διαδικασία, αλλά εκτιμούν ότι πέραν των ελεγκτικών μηχανισμών, ήρθε η ώρα για συγκεκριμένες συνδικαλιστικές δράσεις, πριν παγιωθούν αυτές οι απαράδεκτες τακτικές από τη πλευρά των ξενοδόχων.
 

1 σχόλιο:

  1. Πότε η συκοφαντία και το ψέμα «ανυψώνονται» σε γκεμπελισμό;
    *
    Πρώτον, όταν το ψέμα είναι τόσο απίθανα μεγάλο που ο κανονικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται.
    Προσέξτε:
    «...Το μέγεθος της ψευτιάς είναι ένας παράγοντας για να γίνει πιστευτή. Με την πρωτόγονη αφέλεια των μαζών, ένα μεγάλο ψέμα είναι πιο αποτελεσματικό από ένα μικρό (...) Δεν θα συμβεί ποτέ η μεγάλη μάζα να υποπτευθεί ένα τόσο μεγάλο ψέμα, και η μάζα θα σταθεί τέλεια ανίκανη να πιστέψει πως θα μπορούσε να είχε κανείς τη σατανική ξετσιπωσιά να διαστρέψει την αλήθεια σε τέτοια έκταση».
    (Αδόλφος Χίτλερ, «Ο Αγών μου», εκδόσεις Ζαρβάνου, τ. Α΄, σελ. 55).
    *
    Δεύτερον, όταν η συκοφαντία, που με «σατανική ξετσιπωσιά, διαστρέψει την αλήθεια σε τέτοια έκταση», επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται.
    Πρόκειται για το γνωστό «πες πες κάτι θα μείνει».

    ΑπάντησηΔιαγραφή